Tips: Fotografera Stilleben

52

Stilleben = Ett begrepp inom konst som syftar på ”stilla ting”, dvs saker. Prylar. 

Att fotografera fina stilleben tycker jag handlar väldigt mycket om att få till stylingen och en schysst setup (plats att fotografera på) – och mindre om själva fotograferingen. Självklart måste man veta vart man har ljuset osv när man fotograferar, men det är stylingen som gjort att mina bilder gått från “en samling skräp” till “harmonisk prylsamling” de senaste två åren… haha.

 

Att bygga en setup

Jag gillar att fotografera stilleben som ser ut att vara fotograferade i olika miljöer. Det är sällan som jag är i en riktig miljö, utan jag brukar bygga upp en setup/ministudio, som ger mig den miljö jag eftersträvar utan att jag behöver åka någonstans eller ha det skitstort hemma för att rymma alla dessa rum med olika möbler och tapeter.

Man kan bygga med egentligen vad som helst, så det gäller bara att vara kreativ:

Bakgrunder (som ska efterlikna väggar)

– Tapetrullar
– Omslagspapper
– Playwood/Spånskiva som du målar i diverse olika färger
– Stora pappersark
– Lakan
– Gardiner

Underlag (som ska efterlikna golv eller bord)

– Bord eller gamla bordsskivor
– Stora brickor
– Skärbrädor
– Trälådor som du vänder upp-och-ned
– Playwood/Spånskiva som du målar i diverse olika färger eller klär med dekorplast
– Tapeterullar med trä- eller metalltryck
– Stora pappersark

 

Tapeter som bakgrund till stilleben

 

Jag har ett gäng visningsexemplar av tapetrullar, som jag använder som bakgrunder. Dessa har jag hittat i en butik som säljer tapeter, färg, golv mm och som var på väg att lägga ner, så jag fick köpa dem superbilligt (typ 10:-/st, minns inte riktigt). Men du kan säkert gå till existerande sådana butiker och fråga om de säljer de visningsexemplar som tillhör utgångna produkter. Här kan det även vara en bra grej att kolla på om de har visningsex av golv som du kan använda som underlag.

Känner du dig pysslig så kan du till och med spika ihop en “bordsskiva” av brädor (gamla eller nya – beroende på vad du hittar) och måla i valfri färg. Det är inte speciellt svårt och inte dyrt heller OM du har målarfärg hemma sedan innan. Vill du se hur jag gått till väga med skivan nedan, så kan du kika in min video “DIY: Fotobakgrund

 

Fotobakgrund till stilleben

10 stycken meterlånga plankor, ihopspikade och sedan målade med silvergrå bets.

 

Fotobakgrund i trä

Såhär kan det se ut när man fotograferar mot min egentillverkade fotobakgrund.

 

Fotobakgrund av A2 papper

 Orkar du inte DIY’a så blir det supersnyggt med vanliga A3-papper från t.ex. Panduro också!

 

Ljussättning

– Naturligt ljus är det som jag själv tycker mest om att arbeta med.

– Leta upp en plats med ett stort fönster, som släpper in mycket ljus. Det underlättar om det aktuella rummet dessutom har ljusa tapeter.

– Har du inget ljust rum, så går det finemang att fotografera utomhus också. Då är det bara att släpa ut alla grejer du vill använda. Som jag gjorde här!

– Sidljus är väldigt fint när du fotograferar stilleben, eftersom det skapar form.

– Använd en refexskärm (eller ett vitt papper/en vit skiva av något slag) för att lätta upp mörka skuggor och skapa reflektioner.

Fotovinklar

Rakt framifrån:

Det här är något som jag aldrig gör, för jag tycker att det ser lite för uppstyltat ut. Känns mer typiskt för studiobilder.

Framifrån, snett uppifrån:

Perfekt om du vill skapa myskänsla och få mer feeling av miljön.  
45° framifrån är en typisk fotovinkel för stilleben. I den här vinkeln gillar jag att fotografera föremål med lite höjd, tex. vaser.

Ovanifrån (Flatlay):

Perfekt om du vill skapa en relativt enkel och clean bild. 
Och om ditt huvudstilleben är något som är svårt att ställa upp (tex. en sax, pennor, tallrikar, tangentbord mm). Men det går såklart att fotografera lite vad som helst ovanifrån. Så länge som det är ett förhållandevis smalt/tunnt föremål, som går att lägga ner. Flatlay är ju platt och då är det bra om de föremål man tänker plåta också är det.  
Det går absolut att bygga lite på höjden här, men man får vara försiktig, då det lätt blir krångligt med skärpedjupet.

 

Flatlay och 45° ovanifrån

Flatlay (ovanifrån) vs 45° framifrån.

Utrustning

Objektiv

Jag skulle fotografera med ett objektiv som har brännvidd någonstans mellan 35-85mm. Dock får man vara försiktig med 35mm på fullformatskameror – speciellt när man fotograferar flatlay – eftersom den vida vinkeln gör att bilden blir lite skev och det blir väldigt svårt med raka linjer. Men det finns en räta-upp-funktion i Photoshop, om man (som jag, förnärvarande) inte har något annat alternativ.

Stativ

Det här är inte ett måste och jag har själv fotograferat många av mina stillebenbilder handhållet när det mest varit “på skoj”, men det underlättar verkligen att ha ett stativ att rigga kameran på.

Varför? Jo, för att om du sätter upp kameran och bestämmer vinkel först, så blir det betydligt enklare att styla sedan. Då växlar man mellan att kika på stillebenet i verkligheten och på kamerans display, för att se vad man behöver fixa med. Det är nämligen inte alls så att ett stilleben som ser bra ut i verkligheten, ser bra ut i kameran – så du måste verkligen kolla på displayen när du bestämmer dig för om du ska flytta på något eller ej.

Stativarm

Känner du att du verkligen vill gå all in på det här med flatlay, så kan du göra som jag gjorde nyligen; nämligen skaffa dig en stativarm, så att du kan montera kameran rakt över ditt motiv! Denna stativarm har jag och den är väldigt prisvärd (om än lite ostabil, men den funkar när man leker runt haha).

 

Stativarm

 Här är min kamera monterad på ett vanligt trebensstativ med hjälp av en stativarm.

 Och så här ser det ut när jag har rivit fram all möjlig rekvisita till fotograferingen.

 

Styling

– Det enklaste är att välja ett huvudstilleben som du sedan arbetar utifrån.

– Bestäm vilken vinkel du vill fotografera i innan du börjar styla. Kanske självklart, men ja..

– Hämta sedan allting du äger och har som färgmatchar och duka upp det som ett härligt julbord bredvid dig (så att du får en överblick över allt som finns tillgängligt och kan testa dig fram utan att röra dig från fotoplatsen).

– Tänk på att det blir svårare ju fler prylar du försöker klämma in i bilden. Enkelt är snyggt – och ja; enkelt. När du känner att du hanterar det här med stillebenfotografering bättre, så kan du börja slänga in allt möjligt och försöka åstadkomma ordnat kaos. Det är ju kul med utmaningar också!

– Jag brukar tänka mycket på utrymmet mellan prylarna. Vissa grejer kan vara snygga att överlappa, medan vissa ser snyggare ut med lite avstånd. Man får pröva sig fram och lita på sitt eget tycke och smak.

– Alla prylar behöver inte vara innanför bildens ramar, utan det kan vara schysst att kapa rekvisitan med hjälp av bilden också.

– Flytta runt på saker för att se vad som passar och inte passar. Du behöver inte bestämma dig direkt.

– Jag brukar undvika att ställa två höga föremål (tex. vaser eller flaskor) på varsin sida av huvudstillebenet (om jag fotar framifrån), för jag tycker att det ser ut som två horn då. Tycker det är snyggare när prylarnas höjd ”böljar” lite genom bilden (om ni förstår vad jag menar). Varierad höjd och storlek är snyggt.

 

Stilleben

Ordnat kaos till vänster…

Semla för Indiska

 

Även om jag nu har skrivit jordens längsta inlägg om stilleben, så krävs det ju såklart lite mer för bra bilder, nämligen ditt tålamod och åtskilliga övningstillfällen. Och om du någon gång skulle tvivla på dina egna förmågor och “ge upp” mitt i din strävan efter grymma bilder, eller kanske inte ens våga testa, så ber jag dig att kolla in dessa bilder. Eller denna. Och dessa.

De bilderna tog jag när jag aldrig fotograferat stilleben förrut och jag var ny på det här med foto. Det var nio år sedan. Nio år av enträget övande. Det kan låta som jobbigt när man tänker på det – NIO ÅR liksom – men se det inte så. Se det som att du utforskar och söker dig ut på nya ängar där du aldrig varit förut. Med nyfikenhet går tiden snabbt! Jag är fortfarande extremt nyfiken och det gör att jag kommer bli ännu, ännu bättre!

Så kom igen nu, någonstans måste man börja! <3

52 responses to “Tips: Fotografera Stilleben

 1. Åh så inspirerande! Nu vill jag verkligen skaffa massor av bakgrunder och underlag och allt möjligt. Kunde inte annat än skratta då jag kollade inläggen bakom länkarna 😀

 2. Minns att jag tyckte att bilderna med stenarna/godisarna i vaserna var såå coola, och om jag inte har helt fel har du också fotat bilder med M&M’s i nått glas, tror att jag försökte fota likadana, men det var för 7-8 år sedan, då jag precis hade börjat med fotografering! :’D

  Super bra inlägg annars! 🙂 Tycker verkligen om att fota stilleben, men är verkligen inte bra på det, måste börja öva! 🙂 Har så dåligt med naturligt ljus också då jag endast har ett ganska litet fönster i mitt rum, och då man går i skolan och slutar kl 15 så är det inte lätt att hinna med solen, haha! 😀

  1. HAHAH alltså shit kommer du ihåg det?! Jag tänkte faktiskt även länka godisbilderna, men de var inte riktigt lika tarvliga som dessa, så jag lät bli 😉 Älskar att du hängt med så länge <3
   Nää jag vet, jag har samma problem här.. det är ALLTID mörkt, så det blir antingen lång slutartid (men det går rätt bra med kameran på stativ) eller att släpa ut alla grejer. Dock så kan man ju inte påverka när det är ljust, så :/ Längtar efter soool 😀

 3. Satt på riktgt igår och försökte hitta infon om var du köpte din stativram utan resultat. Och så bra pling kom svaret nu framför mina ögon 😉

 4. Jag måste passa på att ställa en fråga angående din header. Jag har ställt denna fråga till många men har aldrig riktigt fått ett svar. Jag bloggar på blogg.se och jag undrar hur man kan göra headern så pass lång att den går över hela skärmen, förstår du? Hur eller vart kan man ladda upp en bild i större än 1000? Tacksam för svar! 🙂

 5. Alltså så fantastiska tips! Jag har ju seriöst tänkt att man måste köpa ett urfint och fotovänligt matbord för att kunna ta bra bilder liksom. Men kanske är det lite tapeter, brickor och pappersark jag ska gå ut och leta efter istället? 😉

 6. Många bra tips, men tänkte på en sak när jag såg din video när du fotograferade något slags jultema hos din kompis Annika. Vet inte om du brukar göra det, men varför kopplar du inte upp dig mot din bärbara dator med tethering i lightroom? Då får du upp bilderna på en riktigt skärm och har mycket lättare att se hur det färdiga resultatet blir.

  Du som dessutom har 5D4 kan ladda ned appen Canon CameraConnect till din dator, iPad eller iPhone och styra den därifrån eftersom du har Wifi på din kamera. Riktigt smidigt att kunna ha kameran på ett stativ och stå med tex iPaden och titta på skärmen medans du flyttar runt i din komposition, för att sedan använda iPaden som en remote-kontroll och ta bilden med den.

  Bara några tips 🙂

 7. Alltså snacka om det här var en fröjd för ögat!! Jag har blivit förälskad av stilleben och har testat det. Det är verkligen så kul!

  Otroligt fint och hjälpsamt inlägg Elin! Du är så duktig och dina bilder är ju helt otroliga. Så vackra!

 8. Underbart inlägg! Är himla sugen på att skaffa en stativarm och har varit det länge, kanske får ta tag i det nu! ?

 9. Så gøy med innlegg som dette, koser meg og leser dette til frokosten! Du er så flink! Jeg har samme stativarmen og elsker å fotografere tethered, så mye lettere å se når man forsøker å få til den siste finishen på plasseringen i bildene. Jeg kobler kameraet mitt til laptopen via kabel og bruker Lightroom som har et "shooting tethered" valg. Så håper jeg bare at jeg klarer å bli litt flinkere til å komme igang og få tatt flere bilder. Det går så tregt, jeg skylder på at det blir mørkt før jeg rekker å komme igang 😀

  Det hadde vært interessant å høre hva du tenker om Canon Mark IV nå når du har fått brukt det litt, typ hva som er det beste med Mark IV. Kanskje et tips om et fremtidig blogg-innlegg? 😉

  1. Åh juste! En recension har jag ju lovat! Det ska jag sätta mig och fila på! 😀 och jag har inte tänk på att fota så alls, men blev påmind i en annan kommentar. Fattar inte hur jag inte kan ha tänkt på att jag kan använda kamerans wi-fi till att styra kameran via iPad. Det får jag allt fixa till nästa plåtning 😀

 10. Vilket bra inlägg!! Jag har verkligen fått upp ögonen för att fotografera stilleben på sista tiden.
  Jag fick snygga plankor från pappas lantställe, ännu har jag inte satt ihop dom men upptäckte att det gick ganska fint att ha plankorna "löst" också och bara lägga ihop dom på bordet när jag skulle använda dom.

 11. Intressant och mycket inspirerande, inget är tillfälligheter inser jag nu 🙂 Och man behöver inte springa iväg och köpa ett jättedyrt bord… Istället kan man göra flera billiga skivor och kan variera sig lite.

 12. Hej! Vad hittade du bakgrunden till bilderna på pannkakorna? Håller på med mitt gymnasiearbete och hade behövt något liknande i mina bilder! 🙂

 13. Superbra tips! Blir så inspirerad av dina inlägg! En fråga om objektiv…jag fotografera bakverk och använder idag Canons 50mm 1.4 objektiv som jag älskar! Funderar dock på om man ska köpa ett makroobjektiv för att kunna komma närmare och fånga detaljerna på bakverken. Vad skulle du rekommendera för objektiv till det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.