Jag tar ju inte ”riktiga” bilder

 
 
 
Jag har för ovanlighetens skull en ensam kväll hemma utan några måsten. Jag sitter med morgonrocken över mina mjukiskläder för att göra det lite extra varmt och dricker citrondricka ur det största glaset jag har. Bläddar bland snygga teman för WordPress till min hemsida och försöker visualisera hur mina bilder skulle kunna se ut i de olika gallerierna.
 
Och en tanke slår mig.
 
Ja men, alla gånger som någon ”kunnig person” (gissa könet på den) behövt berätta för mig att jag inte tar ”riktiga” bilder. Det är allt från främmande människor, som inte har någon aning om vem jag är eller vad jag håller på med, till personer som ”diggar” min blogg och tycker det är ballt, det jag gör, MEN…
 
Jag tar ju inte RIKTIGA BILDER.
 
Jag tycker att det är så spännande, det här. Att man som nybörjare inom fotografi uppmanas att hitta sin stil, göra något eget och sticka ut. För annars kommer man inte att bli någonting. Men när man kommer upp på avancerad nivå, så ska allt helt plötsligt se likadant ut.
 
 
 
 
 
 
 
Jag vet precis vad de menar när de säger att jag inte tar riktiga bilder. För jag tar ju så himla enkla bilder – jag tar ju ”bara bloggbilder”. Riktiga bilder är ju sånna där sabla svåra bilder i studio, med svår ljussättning, svår kamerautrustning och svår retusch. Sånna där ultra-brutal-snorlyx-dior-stilrentblänk-bilder som åker upp på billboards och som syns i annonser i tidningar.
Tar man sådana bilder är man en framgångsrik, lyckad och framför allt RIKTIG fotograf.
 
Jag tar ju bara bloggbilder! :))) Och ja, en person har faktiskt ordagrant sagt så till mig – att jag bara tar bloggbilder. Visste inte riktigt om jag skulle skratta eller gråta då faktiskt. En person i bedömande position från ett väldigt proffsigt företag med kreatörer satt också och gav mig kritik på mina bilder baserat på att målbilden för precis alla i den här världen, är en sån där ultrasvår bild. Jag bara satt och tittade på honom medan han satt och förklarade för mig att alla mina bilder var fel och att svåra bilder är rätt (och misstolka mig inte här, jag tar gärna emot kritik och det är det som gör mig bättre, men när kritiken inte är relevant överhuvudtaget, så tycker jag bara att det är fånigt). Vänligen kom tillbaka när du bedömer mig efter vad för bilder jag tar, tänkte jag och sen gick jag.
 
 
 
 
 
 
Och bara för att jag läst retusch i två år, så betyder inte det att jag måste svår-retuschera alla mina bilder. Jag tycker det är asnajs att ha kunskapen att korrigera sådant som inte går att korrigera i verkligheten, men det betyder inte att jag inte kan nöja mig med ett eller två kurvlager?
 
Jag TAR INTE svårbilder.
Jag VILL INTE ta svårbilder.
Jag tycker det är DÖDSTRIST och inte stimulerande överhuvudtaget.
 
Det jag vill säga är nog bara att alla proffsråd inte är proffsråd. Man kan tro det från första början, men herregud vad man måste sila?
 
 
Det var väl bara den aggon jag behövde få ut idag.
 
Vi ses med min nya hemsida :))
Spara
Spara
Spara
Spara

93 kommentarer

Kommenterarens avatar

Jag absolut älskar dina bilder och du är en stor inspiration med alla foton som du tar. Retuschen är också helt fantastisk och de som säger något annat har bara helt fel ?

Kommenterarens avatar

Alltså jag blir så upprörd när jag läser sånthär… vadå tar inga riktiga bilder?!? Du tar bättre bilder än de flesta andra skulle jag säga! Jag tycker också sånadär billboards och "high fashion" bilder är urtråkiga, de ser ju typ likadana ut allihop. Dina bilder ser man ju att har en tanke bakom, de är DU helt enkelt. <3

Kommenterarens avatar

vad är då "riktiga bilder"? Och vem bedömer vad som är en riktig bild eller inte? Jag gillar dina bilder, ditt bildspråk och enhetligheten (är det ens ett ord?) det hänger liksom ihop, utan att bildserierna kanske inte ens hör till samma fototillfälle. 🙂

Kommenterarens avatar

Haha ja jag vet inte… Det kommer nog förbli ett mysterium. Även fast de som vet vad riktiga bilder är nog tycker att de bestämmer 😉 Taack Johanna <3

Kommenterarens avatar

Alltså först och främst, "riktiga bilder". Jag retar mig otroligt mycket på den termen. En "riktig bild". Det känns lite som att påstå att alla som inte dricker kaffe inte är riktiga vuxna, trots att dem är.. ja men, vuxna. (Får alltid upp en bild i huvudet av en man i 40-50 årsåldern med ölmage och en snordyr systemkamera men minst en analog också, för det är ju lite status på det, varje gång jag tänker över alla sådana här situationer i foto-världen.)

För det andra. "Jag tycker det är asnajs att ha kunskapen att korrigera sådant som inte går att korrigera i verkligheten, men det betyder inte att jag inte kan nöja mig med ett eller två kurvlager?"
Alltså, TACK!! Ååååh. Här går jag runt med ångest över att jag inte alls är lika bra på retusch som ja men, dig till exempel och så många fler. Men att höra det du sade, att bara för att en har kunskapen behöver en inte använda en miljard lager och korrigera färger hit och dit bara för att. Det var bara så skönt att höra. <3
(Även om jag mer än gärna hade haft kunskapen ändå, men men. Senare i livet kanske. ^^)

Kommenterarens avatar

Faktiskt så var dessa två nämnda situationer med två killar 23 vs 35 år gamla. Väldigt härliga individer egentligen, som jag haft väldigt kul med, men som tyvärr gjorde mig väldigt besviken vid uttalandet 🙂
Och nej ingen press med det! <3 <3

Kommenterarens avatar

Men herregud. Jag blir så trött.
Det hände mig något liknande för ett tag sen när jag bad om hjälp i en wordpressgrupp på facebook. Jag hade lyckats bocka i en ruta som drog ner kvalitén på bilderna, men det visste jag inte då. Av säkert sju män som ville hjälpa mig, hjälpte en mig, de andra påpekade hur kort skärpedjup jag har – så det är inte konstigt att bilderna blir dåliga. EH? Jag VILL HA skärpedjupet så!!
Självklart var alla dessa typ fågelfotografer och annat tråkigt med bara korrekta foton och tråkiga studioporträtt. öööh, orkar inte såna.

Dessutom tycker jag att du tar svårfoton. Eller finfoton.

Kommenterarens avatar

Du har mer talang och kunskap om fotande än många, blir så arg att någon sagt så! Själv var jag nyss med om att en vit medelålders man sa att pratet om hedersvåld i Sverige är överdrivet. Det kanske än kvinnor med invandrarbakgrund som ska uttala sig i den frågan men jorå så att eh…

Kommenterarens avatar

Dina bilder är ju riktigt proffsiga! Fotografera och redigera är sååå svårt men du lyckas hur bra som helst! Han vet ju uppenbarligen inte vad han snacka om för det stämmer inte alls du är hur duktig som helst på att fotografering och redigering! Kram!!

Kommenterarens avatar

alltså blir så jävla irriterad när folk säger så.. Varför kan folk bara inte uppskatta det man gör? Du är grym, Elin! Ingen protest <3

Kommenterarens avatar

Hehe alltså jäklar i min lilla låda vad glad jag är att du "bara" tar bloggbilder då för de är frikkin’ fantastiska och du inspirerar mig otroligt mycket! Vad tråkig bloggvärlden skulle vara utan en Elin, du var en av de som gjorde mig fotogalen, framförallt med dina krupit-i-morgon-daggigt-gräs-på-sommaren-bilder.

Sen kan du ju bara skratta när du går förbi dem i framtiden med flertalet uppdrag eftersom andra har vett att uppskatta din bildstil (seriöst, SÅ många är väl inte mer förtjusta i den där svåra stilen ändå?) Och jag är imponerad över att du är duktig på så många olika fotostilar, du fotar ju produktbilder, natur, människor, sagobilder, heminredning (ditt hem då) osv.

Så fint att en del folk alltid ska vara så givmilda med nedsättande kommentarer alltså.. Vem är det som får samarbeten och jobbar på Indiska?! Och hur kom hon dit? Inte fasen är det nån jädra charity iallafall utan för att du är G R Y M ! Gillar att du insåg det själv när han höll på iallafall, ibland är man ju lite känslig och tar till sig av dumma kommentarer.

Kommenterarens avatar

Helt ärligt tror jag de känner sig hotade och/eller har så jävla dålig självförtroende och därför ett behov av att trycka ner andra.

Idag når ju en större blogg ut till så himla många, så när de säger "bara bloggbilder" så skiner ju bara okunskapen igenom.

Nä låt dessa typer darra i sitt hörn. Kör ditt race! Jag och många med dig älskar det <3

Kommenterarens avatar

Men jösses. Med "bloggbilder" så får man iallafall vara hur mycket eller hur lite kreativ som helst.
Att kunna ta fina vardagsbilder eller stillbilder vore en dröm ju för många av oss. Nä usch, gör det du vill och kan bäst 🙂

Kommenterarens avatar

Suck. Hat föder hat, föder hat, föder hat….

Jag kikar in på den här sidan minst ett par gånger i veckan, för att jag gillar Elins bilder och hennes sätt att fotografera. Följer också med stort intresse hur det går för henne som egen företagare och "utmanare" i den tuffa fotobranschen, ett steg jag själv inte vågat ta, fast jag så gärna skulle vilja.

Nu är det så att jag är vit, man, strax över 40 och har en dyr systemkamera (likadan som Elin faktiskt). Jag är med andra ord en alltigenom förhatlig person. Förstår inte detta hatet mot mig, alla som skriver så beter sig ju precis lika illa som den/det de kritiserar.

Foto är ingen exakt vetenskap. En del tycker si, en del tycker så. Men att generalisera och dra alla som uppfyller ovanstående kriterier över en kam, det är aldrig ok.

Vad man än vill uppnå, så är det bara ett pinsamt självmål.

Kommenterarens avatar

What? Jag har följt din blogg i några år, detta för att jag tycker att du är enastående fotograf – alltid väldigt fina foton att titta på på din blogg, en av få bloggar som jag tycker är intressant även efter några år. Skulle gärna vilja kunna ta lika fina bilder som du gör (och har kommit en bit på vägen med kurser (framförallt Moderskeppet)) och några tusen egna bilder.
Du tar definitivt riktiga bilder. Riktigt fina bilder dessutom.

Kommenterarens avatar

Tack så jättemycket! Ja grejen är ju att ALLA tar riktiga bilder, det finns inga rätt och fel när det kommer till kreativitet, så de här personerna pratar i nattmössan 😉

Kommenterarens avatar

men guuuuu!!! du tar ju dom vackraste bilderna jag vet???!! hur fan kan en dum jävla snubbe sitta och säga så? 🙁 blir så arg så jag kokar. Helt ärligt, så jävla översittare att sitta och säga "jag vet bäst och såhär blir det bäst och du lilla gumman tar bara bloggbilder". well. FUCK YOU gubbe!! Elin Kero rockar och kommer FRIKKIN BLI HUR STOR SOM HELST. Eller vadå bli? Hon ÄR!! PUSS 😀

Kommenterarens avatar

Håller faktiskt med det som Hans skrivit, jag själv har följt Elin sedan hon var i sitt rockstadium nere i Jönköping och sprang runt med kameran i högsta hugg och fotade.

Och tycker att Elin verkligen har utvecklats till en underbar fotograf, det är alltid lika roligt med spänd förväntan att kolla sidan varje dag, för och se om det kommit upp några nya bilder, och Elins vloggar är alltid lika roliga att kolla på, då hon har en sådan kreativitet.

Det är bara en liten sak som jag inte förstår mig på med Elin, och det är att hon gillar snö, när man kan fota fina solnedgångar på t.ex Aruba ;D

sedan undrar jag varför man "måste" hitta sin stil? räcker det inte med att fota det som man själv gillar, för man är ju sin värsta kritiker själv över bilder som man tar.

Jag själv är en lönnfet gubbe över 40år, med snart breakdans huvud och har fortfarande inte förstått vad "en riktig bild" är?

Kommenterarens avatar

Ja hva er egentlig "riktige bilder"? Bilder er jo så subjektivt. Det kommer an på øyet som ser og sikkert i en viss grad hva bildet skal brukes til. Jeg tenker at det er marked for flere sjangre. Både det glossy, hardt retusjerte og "perfekte" bildet og det som er litt mer avslappet, lettere (u)retusjert og "perfectly imperfect".

Så disse du har nevnt kan jobbe med sine "svåra" bilder, også kan du fortsette med dine fine, "enkla" bilder som er fulle av sjel 🙂

Kommenterarens avatar

Var det lite mans-tårar där från Hans… eller? Eller jag fattar inte riktigt hens kommentar om jag ska va ärlig.,,

Kommenterarens avatar

Hat föder hat? Hat är ett väldigt starkt ord Hans och att hata är inget Elin gör i sitt inlägg. Hon är bara less att hennes arbete förminskas och att det sker av en viss kategori människor. Det i sig är väldigt intressant.
Vi är nog andra i kommentarsfältet som har liknande erfarenheter av att inte tas seriöst. Det är skillnad på att ge en person konstruktiv kritik eller att välja ord med syfte att visa att den andras arbete inte är lika "viktigt".

Varför du som enskild individ känner dig stött Hans är bara märkligt.

Kommenterarens avatar

Klart att Elin tar enkla bilder, i betydelsen minimalistiska med ett tydligt budskap. Några reflexioner på bilderna i det här inläggetsom exempel. Ett skrivbord, enkelt men perfekt som hämtat ur Ikea katalogen. Hade jag sålt heminredning….
Modebrudar, Här ser jag ett brott mot regelboken, men det är ingen slump utan kreativt utnyttjat, perfekta färger och exponering som alltid. Hade jag sålt kläder…
Ett objektiv, Hur lång tid tog det att få till solblänket som visar märket….och inte bara ett objektiv ett par ben också och en skugga som avslöjar högklackat och modeplåtning.

Skulle säga effektiva bilder för syftet, det är proffsigt.

Kommenterarens avatar

Alltså, dina bilder är #goals! Eff them som säger annat <3

Apropå WordPress. Kolla in studiopress för teman, det finns så mycket mer snyggt där än på WordPress 😀

Kommenterarens avatar

Blir så irriterad på sådana människor!!! Men du har ju antagligen kommit längre än de som säger sådana saker, jag menar det är inte alla som jobbar för Indiska och har gjort alla jobb och projekt som du gjort 🙂

Kommenterarens avatar

Tyvärr så har en av dem gjort väldigt coola jobb. Så det handlar inte på något sätt om avundsjuka. Det här är liksom rena åsikter som folk har, vilket nästan gör det ännu mer spännande 🙂

Kommenterarens avatar

Oj folk alltså. Du tar riktigt bra bilder, och jag kollar hellre på dina bilder som ofta har en grym känsla än ett stelt studiofotografi.

Men sådana kommentarer liknar lite full frame vs crop kameror diskussioner som dyker upp lite överallt på forum. Där många full frame användare anser att allting annat är helt fel och ger sig inte förrän de har "rätt".

Men vem avgör egentligen vad som är en "riktigt" bild? Det är helt upp till betraktaren av bilden och inte en enda enskild individ.

Kommenterarens avatar

Jag ÄLSKAR dina bilder! Jag är inte särskilt duktig på att fota själv, utan har väldigt nyligen funnit ett intresse i det, och din blogg kikar jag alltid in på för att hitta lite inspiration eller information om hur man gör något särskilt. <3

Kommenterarens avatar

Alltså vissa människor förstår jag mig inte på….vadå inte riktiga bilder?!
Din fotografering är helt fantastisk, du är ju jätte bra!
Älskar inlägget för övrigt , så mycket girlpower. 🙂 !

Kommenterarens avatar

Det är ju lite i klass med "Guuuuu’ vilken bra kamera du måste ha som tar sååååå fina bilder!" eller när folk med samma inställning nästan tittat snett på en när man sagt att bilden är tagen med mobilen. Man vill bara vänligt men bestämt be dem dra åt helvete. 🙂

Kommenterarens avatar

Man ska göra saker som känns bra för en själv. Våga stå för det! då blir det bra och vem har bestämt vad "riktiga bilder" ska se ut????

Kommenterarens avatar

Du är en grym fotograf! Dessutom vadå framgångsrik leder till om du tar svåra bilder och redigerar på en hög nivå. Jomen tjenare, de människor som säger så borde ju sätta sig in i vilka bloggare du får agera fotograf för. Jag menar, till exempel Angelica Blick är ju en framgångsrik person och henne får du ju både fotografera och filma. Shiit, vad folk snackar bullshit. ..

Kommenterarens avatar

Faaaaasen så skönt att läsa det här inlägget! Alltså, såklart så trist att du fått denna repsons – men så jäkla befriande att läsa dina tankar kring det och att du tackar nej till det området. Jag är så nedrans trött på att bloggande med allt det innebär tas på så lite allvar, som att det inte skulle vara ett riktigt jobb för dem som lever på det etc. Herregud.

Till sist vill jag bara säga: HEJA DIG <3

Kommenterarens avatar

Det spelar ingen roll vilken kamera man har, budget eller "lyx", vet man inte vad man gör så blir det inga "riktiga" bilder. Har man ingen talang, blir det inga "riktiga" bilder. Det blir tråkiga, intetsägande sådana. Allt behöver inte vara likadant, det ska det inte vara. Men vissa har ju huvudet upp i…..

DU har talang Elin, är framgångsrik och du tar "riktiga" bilder och nu menar jag det i en positiv bemärkelse och inte så som de fåren sagt till dig.. 🙂 Just keep swimming.

Kram från en fellow fairytale sister.

Kommenterarens avatar

Men vafan? Jävla översittarstil det där. Jag själv som inte är proffsfotograf tycker du gör "svårbilder" haha. All tid och kärlek du lagt ner genom åren rättfärdigar dig som erfaren och svinduktig. Det ska du bara ha respekt för. Alla kanske inte vill fota actionfylld herrfotboll eller whatnot. Sånt larv att nedvärdera andra kategorier.

Fortsätt stå på dig och gör din grej!

Jag är ändå förvånad att jag själv inte blivit tillrättavisad på det här sättet(än) Digital Art-världen är ju fortfarande rätt mansdominerad och folk vill ibland gärna kategorisera resten som "female artists", men det är väl det närmsta ja kommit av sk nedvärdering. Typ att män börjar ragga eller poängtera att man e tjej. Jävligt trist, men man får fortsätta köra på så det blir mer normaliserat.

Kommenterarens avatar

Men hallå! Det var det värsta jag läst! Jag tycker du är fantastisk på att fota och en stor inspirationskälla! Fortsätt som du gör! Du är grym!
Kram

Kommenterarens avatar

Jösses, man blir trött när man hör sånt här…. undrar va man vill ut av sånna kommentarer?
Jag älskar dina bilder och hela din blogg är otroligt inspirerande! <3

Kommenterarens avatar

Alltså förlåt, men såna där bilder som dom kallar "riktiga bilder" – de är ju oftast väldigt tråkiga?

Sen förstår jag på ett sätt att man på en viss nivå strävar efter att det ska se så "perfekt" ut som möjligt, men vad som är perfekt är ju väldigt individuellt?

Det är som att någon har manga som stil och jämför med Rembrandt, "för det är riktiga bilder"… olika stilar uttrycker olika saker eftersom fotograferna är olika. Nåt annat vore ju jättekonstigt.

Och den där aversionen mot ungt entreprenörskap (YouTube, bloggar, Instagram) gör mig riktigt less. När ska gubbarna släppa rinken?!

/Ellen.

Kommenterarens avatar

Du är proffsig och dina bilder är läckra. MEN den Svenska avundsjukan är den största folksjukdomen vi har. Det du ser i en bild är inte samma motiv som någon annan kanske ser. Men det finns tusentals som ser det du ser eller ser man något annat i dina bilder.Det är det som tjusningen med att fota.

Kommenterarens avatar

Ska man börja jämföra van Gogh och Picasso med att utesluta att någon av dom inte var riktiga konstnärer trots att dom gjorde "samma sak" … om alla fotograferade och efterbehandlade på samma sätt med samma resultat skulle det bli en ganska tråkig hobby och att helt sluta inspirera oss av varandra.

Är det falska fotografier du tar och gör? Vem avgör för vad som ett äkta fotografi. Fotografi är så mycket mer än studiofotografering… varför vara som alla andra? Smaken är som baken!

Kommenterarens avatar

Dina bilder är så fina och jag älskar dem! De är så levande och engagerande och jag vet inte vad den människan pratar om. Men någon måste alltid nedvärdera en för att göra sig själva lite större. Du är grym på det du gör!

Kommenterarens avatar

Jättebra skrivet! Vilket objektiv är det som är på bilden längst upp? 🙂

Kommenterarens avatar

Så galet att någon ens vågar säga så om dina bilder som ju är helt fantastiska. Det kanske är skillnad på att göra fotoKONST och att ta en bild. Det du gör är för mig verkligen konst. För dina bilder berör. Så vill jag också fotografera, med hela mig. Sluta aldrig och tack för att du ryter ifrån!

Kommenterarens avatar

Men whaaat??! XD Seriöst? Jag skulle dött av skratt om någon sa så till mig. Inte för att det är en rolig fråga, utan för att det är ett så korkat synsätt att det inte förtjänar att tas seriöst. Först och främst, så kan den allra "enklaste" bild på en enda sak vara skitsvår att få till, och att få en bild att vara enkel men snygg är oftast bra mycket sv¨årare än att rädda en dålig men komplicerad bild i photoshop. Att kunna ljus och vinklar är a och o inom fotografi och det finn inga "riktiga" bilder. Alla bilder är riktiga, sedan kan kvalitén variera, beroende på fotografens seende, på ISOn och på ljuset. Din stil är underbar. Ditt seende är grymt. Det finns inget som inte är riktigt med dina bilder. En bild blir inte per automatik bättre för att den innehåller flygande hästar eller människor med fjädrar växande ur öronen. Jag förstår konceptet den tänker sig med "svåra" bilder, men realistiskt sätt är det bra mycket svårare att ta en underbar bild i en hemsk miljö och ljussätta och styla själv, än att jobba ihop sjuttio personer på en stor produktion med profs på make up, styling och props. Vilken halvkass fotograf som helst kan få till en bra bild med fantastiska förutsättningar. Att vara kreativ med det lilla däremot… i ditt fall är du ju retuscher i grunden så vill du kan du foto och fixa någonting i stil med Erik Johansson. Men det är inte din stil. Vill dem ha det, så anställer dem helt enkelt Erik för uppdraget.

Blir så trött på att folk ska dömma. Jag skulle vilja se de där som kritiserar fota dina bilder och redigera med din stil. Be dem återskapa sju bilder. Och se hur "enkelt" det är. 😛

Det finns inget snapshot-aktigt i dina bilder även om dem ibland är stylade för att se ut så. Det är alltid balans, kvalité och fint ljussatt. Om dem vill se på snapshots kan dem kika in i en vanlig blogg och se skillnaden. Du är grym, Elin! Nästa gång kanske du lite milt kan fråga: "och hur kommer det sig att ni bjöd in till det här mötet, om ni nu inte tycker om min stil?"

Kommenterarens avatar

Älskar dig och dina bilder. De är riktiga, punkt. Skulle så gärna fotas av dig i framtiden – måste bara samla lite bloggbudget först. Tills dess, all kärlek!

Kommenterarens avatar

Äh skitsnack! Det bestämmer väl inte någon annan än du om du tar "riktiga" bilder.
"Riktiga bilder" vilket uttryck – muttrar argt!

Well, du inspirerar mig med dina "oriktiga" foton och jag föredrar så mycket hellre dina än de dyra, ofta lite opersonliga "proffsbilderna", så det så!
Har gått in på din instagram och blogg flera gånger den senaste tiden och bara: gosh så underbart drömmigt allt ser ut, hoppas jag kommer dit en dag, haha!

Om inte annat så det ju lite "in-your-face" på de inskränkta typerna, med tanke på hur långt du kommit! 😀

Och tack för svaret om håret, förresten! Tycker det är lite svårt med torrshampo i mitt röda hår, det ser oftast dammigt ut. Men ska ge det en chans till, om inte annat får jag he i det på kvällen så ser det lite bättre ut på morgonen 🙂

Kommenterarens avatar

Jag tycker att dina bilder är hur grymma som helst! Kramis

Kommenterarens avatar

Svenska avundsjukan….! Och vadå inte "riktiga"? Utan studio och massa hokuspokus torde dina bilder vara så genuina det bara kan bli?! För övrigt föredrar jag att glo på "vanliga" bloggbilder framför massa avancerade grejer, 100 % 🙂

Kommenterarens avatar

Usch det är ju bara pinsamt okunnigt att säga en sådan kommentar! Men känner igen det från modedesignen då "kommersiellt" inte var ett positivt ord. Fast ändå ska det ju bli framgångsrikt, fast inte kommersiellt…

Kommenterarens avatar

Jag älskar dina bilder just för att dem INTE är såna där svåra bilder. Tycker billboard foton är så tråkiga. Dem är intressanta att titta på och dem känns inte kreativa. Jag vill bli tagen av foto för jag ser det som en uttrycksform och en konstform. You go with your gut. De som säger detta till dig vill bara trycka ner dig och ha dig ur vägen för att dem nog känner sig hotade av dig. Pinsamt okunnigt som en anna så bra uttryckte.

Kommenterarens avatar

Jag älskar dina bilder just för att dem INTE är såna där svåra bilder. Tycker billboard foton är så tråkiga. Dem är intressanta att titta på och dem känns inte kreativa. Jag vill bli tagen av foto för jag ser det som en uttrycksform och en konstform. You go with your gut. De som säger detta till dig vill bara trycka ner dig och ha dig ur vägen för att dem nog känner sig hotade av dig. Pinsamt okunnigt som en anna så bra uttryckte.

Kommenterarens avatar

Att kritisera någon med " ta riktigare pro bilder" är lika korkat som att be en konstnär att "måla riktiga motiv"! Nej jag kommer inte jämföra picasso vs da vinci för picasoos målningar är asfula haha, men tex en av mina favoriter J.M.W. Turner och hans målning "death on a pale horse" den ser ju inte på "riktig" ut! Jämfört med en Rembrant? Då är inte Turner en "riktig" konstnär eller? Och tex Boticellis berömda venus målning, den är ju inte på riktig? Är det en dålig bild då? Same shit med fotokonst och fotografi.

Boticelli

Kommenterarens avatar

Men snaaaaaark. Du äger ju! Älskar hur minimalistiskt fina och mjuka dina bilder är, så fort man ser dina bilder så ser man verkligen att det är DIN bild. Oavsett om det är stilleben, landskap, porträtt osv. Och det om något är eftersträvansvärt! <3

Och så bra att du belyser detta med "Män som vet allt". Det märks så tydligt inom fotografvärlden. Det är bara att gå in på närmsta fotogrupp på Facebook så kryllar det av alla dessa proffsiga män som tävlar om vem som vet bäst och kan mest om kameror och inställningar osv osv i all oändlighet och jag vill bara spy på det. Nej, råd och kritik är banne mig hårfint. Man får verkligen sålla, sortera och viktigast av allt: lyssna på sin egen intuition 🙂

Kommenterarens avatar

Du är himla bra Elin. Riktiga bilder borde ändå vara de tagna i vardagen med så lite retusch som möjligt. Det är inte utrustningen som gör fotografen, en duktig fotograf tar bra bilder oavsett, precis som en konstnär har förmågan att göra konst av det mest olyxiga och banala. Är det någon som kan klassa sig som duktig fotograf så är det du, det finns det ingen tvekan om och din tillgivenhet och passion för foto inspirerar långt många fler än en bild som bara portätterar "svår" yta. Fortsätt vara du, blir alltid lika glad av din blogg och alster, och långt mer berörd. 🙂

Kommenterarens avatar

Så bra inlägg och så rätt!

Jag har i princip aldrig fått sådana kommentarer, men det är så tråkigt att höra att andra får den typen av kommentarer.

Du tar superproffsiga "bloggbilder" 😉 Gillar verkligen din stil och du inspirerar otroligt många med dina bilder (och med din blogg). 😀
Tycker också att det är supertrist att ta "svåra" bilder på "avancerat" ljus, jag vill ha det naturligt 🙂

Kommenterarens avatar

Vad störd jag blir på sådana kommentarer! Riktiga bilder?? Vad är "riktiga" bilder??
Riktigt avancerade studiobilder kanske är perfekta rent tekniskt, men jag tycker att i strävan efter det "perfekta" faller känslan bort. Tycker sällan att sådana bilder utstrålar känsla.
Då väljer jag DINA bilder ALLA dagar i veckan!
Jag tycker alltid du lyckas fånga den där lilla extra känslan i ditt fotograferande, vilket gör att jag tycker just DINA bilder är de perfekta bilderna!!

Jag har följt din blogg i snart 10 år; alltså i så gott som hela din bloggkarriär, och den är fortfarande nummer ett av mina favoriter bland fotobloggar!
Om jag skulle lyckas fånga hälften av den känsla i mina bilder som du lyckas med i dina så skulle jag vara mer än nöjd 😀

Fortsätt med det du gör!
Du är en helt fantastisk FOTOGRAF! 😀

Kommenterarens avatar

MEN FY ELIN, tar du låtsas bilder eller? ? Nä men, du är en otroligt duktig fotograf ❤️

Kommenterarens avatar

Vad taskigt sagt! Tänker att det är samma som med "ful"- och "finlitteratur" som vissa tjatar om. De menar på att de som säljer deckare skriver fullitteratur medan djup poesi och annat "svårbegripligt" är finlitteratur. Suck alltså.

Kommenterarens avatar

Personligen gillar jag mer operfekta ostylade foton då de ger en mer mänsklig genuin känsla. Speciellt inredning med husdjur mitt i bild haha DET är sann konst det:) Varför ska allt va så jäkla photoshoppat och äckligt perfekt hela tiden? operfektion är perfektion!

Kör din grej och skit i avundsjuka snorungar 🙂

Ha en kanon helg:)

LOVE Maria på Inredningsvis

Kommenterarens avatar

pff, du är en av mina största inspirationskällor när det gäller foto, har alltid varit och kommer alltid vara. Älskar dina "bara blogg bilder" mer än någon svårbild någonsin <3

Kommenterarens avatar

Tycker dina bilder är superfina och kollar hellre på dem än tråkiga fotoatudiobilder.

Skönt att du är så självsäker att du kan skita i vad dessa människor säger.

Kommenterarens avatar

Jag har noll koll när det gäller trender/hur det "ska" se ut för att vara "fint"… Men efter att bara gått in här på din blogg några enstaka gånger, så har dina bilder fastnat i mitt huvud/gjort mer intryck än andra. Dina stilleben t.ex. har jag gått och funderat på efteråt, och blivit inspirerad att skaffa grejer för att i sinom tid försöka mig på att göra egna.
Dina bilder har något utöver det vanliga. Skum kritik.

Kommenterarens avatar

Att påstå att bloggar i allmänhet använder sig av foto på den nivån du gör är ju redan där löjligt. Det är ju lätt att ta en bild på något med marmor eller en gråmålad vägg i bakgrunden, om det nu är det som är vad bloggvärlden gör men det är ju långt ifrån den insats du gör och den känsla du har. Tycket det är enorm skillnad och sen är jag ju bara glad att du väljer att dela med dig av dina bilder i just en lättillgänglig blogg, men det har ju ingenting med själva bilderna att göra. Trist att du får kommentarer om det. Tycker du är grym!

Kommenterarens avatar

Själv avskyr jag sådant som jag kallar "överretuscherat". Jag tycker det är en större konst att ta bra bilder än att spendera timmar med att "rätta till". Och ja, det är en balans där och jag menar nu inte att det är antingen eller. Jag gillar inte sådant som är överarbetat bara 🙂

Kommenterarens avatar

Så löjligt att ens behöva få en sådan kommentar.
Jag har följt dig i ett par år nu o jag har alltid inspirerats av din blogg och fina foton.
Jag hade en mycket större blogg förut som jag la ner men har nu startat igen och man känner ju fotosuget med bliggandet.
Du ör en av dom bloggarna som jag verkligen inspirerad av!?

Kommenterarens avatar

Så himla deppigt att läsa sånt här, SUCK att det finns människor som tycker att de måste lägga sig i o berätta vad som är "rätt" och "fel". Du tar fantastiska bilder, o så länge du vet det så är det allt som räknas. Heja Elin!!

Kommenterarens avatar

Hur kan dom tro att dina bilder är amatörs foton! Dom är ju jättebra! Både i sin färg, skarphet, estetik och stil. Dom sticker ut och det menar jag på ett bra sätt! Vet själv hur det är att bli nedtittat från "högre" och "mognare" konstnärer men det viktigaste är både ta emot konstruktiv kritik, ignorera dem som vill bara vara "viktigpettrar", lära sig, utveckla sig, inte ge upp.

Kommenterarens avatar

(Tror jag råkade radera så skriver kommentaren igen!)

USCH va arg jag blev när jag läste detta!!! Att folk kan med att säga sånt?! Men tyvärr har jag själv känt på att det finns många som gärna vill tala om vad som är "rätt" och "fel". Jag har också märkt att dessa personer ofta tar väldigt stela bilder själva. Varför? Jo, för de har INGEN känsla utan följer bara reglerna till punkt och pricka och då blir det sjukt stelt och utan känsla tyvärr. Jag tror att den riktiga konsten ligger i att skapa snygga bilder med så få medel som möjligt. INTE att hålla på med en massa avancerad teknik. Du tar helt grymma bilder så fortsätt med det!!! <3 <3 <3

Kommenterarens avatar

"Riktiga bilder?!" Och här sitter jag och önskar att jag kunde ta bilder som dig! Dina bilder inspirerar, förmedlar känslor och får i alla fall mig att vilja slita fram kameran och lära mig mer. Jag älskar att du kan få dem simplaste/tråkigaste motiven att se intressanta och meningsfulla ut. Sen är jag ju en sucker för allt som har med sagovärlden att göra så de bilderna älskar jag extra mycket 😀 fortsätt med det du gör och låt aldrig någon stoppa dig! Du är fantastisk och jag har följt dig så länge jag kan minnas

Kommenterarens avatar

Både jag och min sambo är fotografer (han är professionell fotograf och jag fotograferar på hobbynivå), och jag blir alldeles mållös av att folk tror att det går att säga sånt här och komma undan med det!

För det första är ju fotografering ett estetiskt yrke och det är i princip omöjligt att påstå att ett fotografi är "rätt" eller "fel".

För det andra, vad less jag blir på den här sociala världen. Just detta att en uppmanas att vara unik och gå sin egen väg i början, men så fort en har blivit framgångsrik ska en alltså "bli som alla andra". Det gäller ju allt! Inte bara fotografering utan ALLT!

Fortsätt stå på dig, Elin! Jag har följt dig i flera år och tycker att du är så jäkla cool! Fortsätt vara du och låt dig inte fördärvas av denna knäppa värld!

Kommenterarens avatar

Men allt handlar ju inte om en mall man ska fota efter det är känsla också och det får man bättre om man inte tar sådana bilder du menar, de känns så uppstyrda.

Du tar jättefina proffsiga bilder

Kommentera