fbpx

Självporträtt är en konst

 
 
Topp från Superdry – kjol från Gina Tricot – hatt & tofflor från H&M
 
 
Vetni, att fota självporträtt har blivit min nya grej. Eller ja, det har kanske mer blivit en ”Självporträtt 2,0”, för jag fotograferade ju mig själv rätt mycket för några år sedan. Vet inte riktigt varför jag slutade. För att det blev tråkigt? Eller för att min osäkerhet växte och jag plöstligt inte kände mig tillräckligt fin..? Förmodligen båda.
 
Lyckligtvis insåg jag för drygt ett år sedan att ‘hur jag ser ut på bild’ och ‘hur jag ser ut i verkligheten’ inte riktigt hänger ihop – och då blev det roligt att fota igen. Jag märkte att om jag kände mig säker på mig själv, så blev bilderna bättre. Min syster kommenterade till och med (efter att ha tittat på några bilder nyligen) att det såg ut som att jag fått bättre hållning på sista tiden, men jag tror verkligen bara att det har att göra med att jag vågar vara stolt framför kameran. Att jag inte blir skygg, sjunker ihop och försöker gömma mig när någon tar kort på mig.
 
 
 
 
 
 
 
Jag går ju igång på utmaningar, så det kanske inte är så konstigt att självporträtt lockar mig. Inte för att jag är ego (eller jo, kanske lite… det kan man väl få va? hehe…), utan för att det ger mig en kick att ha så många bollar i luften samtidigt och ändå lyckas. Bara känslan av att rodda kameran och modella i bilden, samtidigt som universum händer med skiftande ljus, vindpustar, andra levande varelser som passerar och tiden som går.
 
Det är alltid lite stressigt och slitsamt, men jag älskar det. Jag vill göra svåra saker och greja dem. Det är förmodligen därför som jag försökte mig på ligg-posen under den här fotograferingen. Det kanske ser aslatjo och superenkelt ut när ni tittar på bilden, men skenet bedrar. Prova själv att bli plåtade när ni ligger ner, så förstår ni att kameravinkeln är viktigare än någonsin, haha.
 
 
 
 
Samtliga bilder fotograferade med Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 35/2 IS USM
 
 
Men det har ju blivit så mycket enklare att fotografera nu när jag har WI-FI på kameran och kan fjärrstyra telefonen, även om det drar sjuuuukt mycket batteri. Måste ta med min portabla laddare till iPhonen nästa gång alltså. Nä men ja. Om du ska köpa en kamera, köp en med inbyggd WI-FI (väldigt många har det nu för tiden), det är verkligen sååå värt! Inte bara till självporträtt, utan också om du har kameran på stativ och inte ser LCD’n så bra på grund av vinkeln (typ om du fotar flatlays/ovanifrån eller i grodperspektiv) . Eller om du vill föra över bilder till telefonen och ladda upp på Instagram. Smidigt!
 
Sen är det roliga med självporträtt också att jag kan fotografera precis när jag känner för det. Jag behöver inte anpassa mig till någon annan eller bestämma så himla mycket. Jag kan planera lite löst och sedan köra spontant, på känsla. Sånt som jag älskar. Det är då kreativiteten blomstrar!
 
 

<3

Spara
Spara

22 kommentarer

Kommenterarens avatar

Alltså wow Elin, du inspirerar ju bara en mer och mer för var dag som går. Dina självporträtt är helt fantastiska, och på senaste tiden har de utvecklats så mycket!!

Jag har alltid själv älskat att fotografera självporträtt. Kanske för att jag inte haft så många andra att fotografera. Och precis som du skriver så tänker inte jag att det är jag som hamnar på bilden. Det är en annan tjej. Men tyvärr har mitt fotograferande nästan runnit ut i sanden..

Har sakta men säkert börjat ta vid igen och hitta ett skapande som jag älskar, nu måste jag bara våga ta med mig kameran och stativet utanför lägenhetsdörren haha. Läskigt det där! Tack för att du inspirerar och får mig att vilja fortsätta med det jag ju så mycket tycker om! <3

Kommenterarens avatar

Men alltså TACK snälla Emelie <3 <3 Och jag hejar på dig! Det är skönt och det är så roligt när man väl gör det. Det behöver inte vara VÄRSTA plåtningen, utan man kanske bara drar med sig två olika rekvisita som man hittat i skrubben och så kör man.. haha. Kör hårt! <3

Kommenterarens avatar

Jag har wi-fi-funktion på min Canon men jag har inte riktigt greppat det! Behöver jag nån app för att fjärrstyra? Hur funkar allt?

Kommenterarens avatar

Jaa, googla din kameramodell + fjärrstyra genom Wi-Fi så kanske du tom får upp en tutorial på hur man gör 😀

Kommenterarens avatar

Såå fina bilder på dig!! Du gör det så bra!!

Kommenterarens avatar

Gu så fina bilder Elin <3
Klart du ska fortsätta med dina självporträtt!!!
Du är ju bra model : )

Kommenterarens avatar

Jättefina bilder! Ett mer detaljerat inlägg kring hur du tar dina självporträtt hade uppskattats mucho 😉 Har länge tänkt på att själv komma igång, men vet inte var jag ska börja:-)

Kommenterarens avatar

Du har varit min idol för porträttfoto länge, fantastiska bilder! Tyvärr har inte min nuvarande kamera wifi eller möjlighet till fjärr så jag längtar typ ihjäl mig efter att kunna investera i en ny kamera ??

Kommenterarens avatar

Så fina bilder och ja skulle jag vara själv och sedan kunna styra kameran själv sådär skulle nog jag också våga släppa loss mera, för då kan man fota tills man blir helt 100% nöjd det blir man aldrig då någon annan gör för man etar inte säga att de ska ta om och om och om hela tiden

Bilden passar ju toppen i headern

Kommenterarens avatar

Ja men verkligen! Man har ingen att skämmas över överhuvudtaget 🙂 Det är skönt 😀

Kommenterarens avatar

Åh! Du är så¨ himla vacker och jag tycker jättemycket om dina självporträtt! <3 Din blogg är en av de få jag följer. Så himla bra upplägg tycker jag! Och man får bra idéer av dig också! Tack för att din blogg finns! 🙂

Kram Karin

Kommentera