Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

NY KAMERA EFTER SJU ÅR!!!

 
 
 
Jag vet, jag vet, det har blivit ett par nya (mindre) kameror genom åren. Men de spelar i en annan liga - de är liksom mina fritidskompisar - som jag hänger med på mina vardagsbestyr och leker runt med. När det kommer till min jobbarkompis och vapendragare, så har det gått SJU ÅR. Sju långa år sedan jag uppdaterade min lilla Canon EOS 400D (den enklaste kameran ni kan tänka er, som var min absolut första kamera) till en Canon EOS 5D Mark II. Ett PRO-verktyg, som arbetat hand-i-hand med mig medan jag sakta utvecklades från hobby- till yrkesverksam fotograf.
 
5Dmk2 har hängt med mig i ur och skur (bokstavligt talat) och det var väl inte förrän för ett år sedan, när lite mer krävande jobb började trilla in, som jag kände att det var dags att ta ett kliv till och förnya sig. Jag hade en del fokusproblem som behövde lösas och jag behövde även kunna arbeta snabbare. Så istället för att köpa en allt äldre 5dmk3, så ställde jag mig i kö på en 5Dmk4 redan i vintras (även om ingen visste säkert att kameran skulle komma under 2016, men det florerade ju vissa rykten... som vanligt, haha).
 
Har nog aldrig varit så taggad på en teknisk pryl innan. Hade förväntat mig att jag skulle vara den första som hämtade kameran när den började levereras i september, men olyckligt nog hade jag precis landat i New York när det inträffade, så jag fick tålmodigt vänta tils jag kom hem därifrån. Kan säga att det var lite smärtsam att veta att kameran låg i en kartong med ens namn, redo på andra sidan Atlanten. Hur coolt NYC även var 😉
 
Men nu är vi tillsammans och vi har börjat jobba! Ska bli så roligt att testköra den på ett riktigt jobb nu framöver och inte bara leka runt med självporträtt eller ett eget stilleben i sovrummet 😉 Kan i alla fall säga att det aldrig varit så enkelt att fota (eller filma!) sig själv som nu.
 
Och såhär såg det ut den där dagen när jag var och hämtade ut min efterlängtade kamera! ?
 
 
 

31 comments on “NY KAMERA EFTER SJU ÅR!!!”

 1. SÅ herlig med nytt kamera! Den følelsen.. finnes ingen liknende følelse, tror jeg. Jeg har hatt 5DMKII siden 2014, og er veldig fornøyd med det, siden jeg kun tar bilder for "hobbyens" skyld. Faktisk er det eevigheter siden jeg har tatt med kamera på turer og slikt nå, men siden jeg har flyttet til England nå, så var det bare amazing å ta med seg kamera i veska og knipse litt. Blir jo tusen ganger bedre kvalitet enn iphone etc.

  Ha en god mandag og en spennende uke! :*

 2. Alltså den kameran verkar grym!! Får till och med mig som alltid hållt på Nikon att vilja göra ett märkesbyte haha. Men får nog vänta ett par år i så fall. 🙂

  Men åh, nu när du dragit igång ditt företag på heltid och så igen så kanske denna frågan passar bra. Har själv en del problem med den (får kanske skylla mig själv som är för snäll för mitt eget bästa) . Hur gör du när du fotograferar vänner? Inte bara häng och släng bilder utan mer ordentliga bilder, kommer ni överens om hur bilderna får/inte får användas, skriver ni kontrakt eller är det lite att dem får använda dem lite hur dem vill? När och vart ska man dra gränsen och säga till när man tycker att dem använt bilden på ett sätt du inte är okej med?
  Och allmänt om kontrakt, skriver du kontrakt med alla dina kunder och hur kan ett sådant se ut? Finns det någon kurs i sånt här? :p

  1. Åh, superbra fråga! Jag fotar typ aldrig vänner längre 😛 Haha! Jag gjorde det förrut, men jag märkte att det bara blev strul. Nu fotar jag bara vänner där vi kan utbyta tjänster på något sätt. Då har båda parter förståelse och respekt för varandra = bra. Undantag för personer som jag fotat under en längre tid och som jag vet är med på vad man gör och inte gör (gäller i stort sett bara personer som själv är kreativa - samma sak där - det är viktigt med förståelse). Om du vill fortsätta fota vänner så tycker jag absolut att ni ska skriva kontrakt - och tycker de att du är löjlig så är det ju bara att säga att tyvärr har du fotat med vänner förut som inte har lyssnat på dig och därför måste du skriva avtal med alla - precis som med alla andra kunder. Man skriver ju avtal i relationer och familjer också - det är ju inget konstigt med det. Alla kan missuppfatta varandra och då är det bra att det finns på papper 🙂 Kanske kan skriva ett inlägg om detta! 😀

 3. aaaah alltså jag blir typ exalterad åt dig! haha, men åh vilken ny härlig leksak, och slow motion? hur coolt? WOW!

 4. Sååååå peppt!! 🙂 Vad skulle du rekommendera för kamera om en vill uppgradera sig från 400d (haha alltså, haft min i 10 ååååår :(((() men inte riktigt har råd med kamera över 10 000 kr? Har du något bra tips? Ps, vägrar byta från Canon, hehe.

 5. YAY!!!! 😀 Berätta vad du tycker om den!!!

  Har en 5d M3:a just nu som inte är min, så jag ska köpa kamera i vår innan jag flyttar hem till Sverige igen. Älskar M3:an så jag funderade ju så klart på att köpa en sådan. Men nu när fyran kommer ut är man ju bra nyfiken...!

 6. Alltså aaahhhh!! Såå avis! 😀 Ser fram emot en video till sen när du hunnit testa alla funktioner ännu mer! Speciellt hur det egentligen funkar med att ändra fokus i efterhand! Coolaste funktionen ever! 😀

 7. Alltså gaaahh! Jag blir så hypad och exalterad här var jag sitter, haha! Jag kan känna din glädje ut i tårna, jag skulle reagera precis likadant som du! Och HUR fin var inte du i slow motion!? Ser fram emot att se mer av kameran och dess funktioner... ha det gött!

 8. Jag kommer alltid att vara Sony trogen men förstår känlan och du förmedlar den fint i videon. 🙂 i dagarna har Sony kommit ut med en ny kamera som jag mer än gärna vill ha. Så kanske kommer jag att kunna göra en egen sån här film länge fram. Fast det dröjer nog, har inte de 36000kr den kostar.
  Men men kul att du fått en ny vän, ha så kul med den 🙂

 9. Hej,

  Jag har mailat dig för några veckor sen ang. en fotografering men inte fått något svar. Vet inte om du tycker att mitt mail var oseriöst och inte ids svara eller om det kommit bort?

  1. Jag tror att jag har svarat dig nu! Ber om ursäkt för fördröjningen, har haft lite problem med mitt mejlprogram, märkte jag efter denna kommentar 🙁

 10. Sååå himla kul! Materiell lycka! Alltså älskade videon när du hämtar och unboxar den, du är för härlig Elin. Och, mitt i allt detta... Vet du vad det "sjuka" är?! Jo, att JAG MINNS när du köpte din 5D Mark II. Detta innebär att jag hängt med här på bloggen i över 7 år, what the actual?! Crazy. 🙂

  Och slutligen lite pepp... Du är så grym! <3

 11. Hej! Tänkte bara be om lite tips. Vart köpte du kameran någonstans? Är nämligen sugen på att köpa en men vill köpa på en säker sida. Tacksam för svar och grym investering i kamera!

  Kramen!!

 12. Så coolt med slow motion! Ser fram emot fler videos för de är så mysiga och intressanta 🙂 och rolig början på videon ovan, haha skrattade rakt ut :')

 13. Hej jag undrar om du nu när du fått en ny kamera vill sälja din gamla? Skulle vara intresserad isf!

  Älskar din blogg den ger så mycket inspo <3

 14. Alltså, du är en fantastisk bloggare och vloggare. Har följt dig i typ 6 år tror jag, kanske mer förresten. Det är såååå kul att se dig utvecklas och jag har en dröm att om jag någon gång gifter mig vill jag att du ska vara fotografen! Asså jag vet att jag inte skulle bli missnöjd, är rätt kräsen när det gäller bilder. När man själv fotar känner jag att man blir det, men som sagt, vet jag inte skulle bli besviken på dig. Du är grym!! 😀

 15. Haha du är ju helt knäpp, fast på det där bra sättet!

  Grattis till din nya följeslagare, ser fram emot vad ni kan åstakomma!
  Och slowmotionen, gaaah! 😀