Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Om sponsrade inlägg, affiliate osv

 
 
 
 
Skinnjacka - gammal, men finns liknande här & här   .   Topp & halsband - H&M
Klocka - Daniel Wellington   .   Jeggings - Carlings   (adlinks)
 
 
Det är så känsligt det där med att tjäna pengar på sin blogg. Även om det inte borde vara det.
Jag blir ledsen när jag läser Jonnas blogg, för att hon måste stå ut med de där tunga orden och att det där ens ska behöva vara en diskussion. Sen blir jag glad, för att hon skriver precis allting som jag känner och tänker.
Jag har länge varit rädd för samarbeten och haft en ångestklump i magen när jag postar ett inlägg där det står "i samarbete med" lägnst upp. Även om jag älskar produkten och skulle ha skrivit inlägget även om jag köpt produkten själv. För att jag vet att det finns de som inte förstår och som inte vill förstå. Som tycker att jag är dum i huvudet av olika anledningar. Det går liksom inte att värja sig mot sådant - antingen är det det ena eller så är det det andra som är fel. Det kvittar hur mycket man försöker eller engagerar sig.
 
Men det känns ändå som att de flesta som läser min blogg förstår varför det finns affiliatelänkar i det här inlägget och varför jag gör sponsrade inlägg då och då. Och det känns skönt. Men det känns också skönt att bara få skriva detta och berätta. Lägga korten på borden och säga att jag vill tjäna pengar på bloggen. För det är väl inget konstigt med det? Jag vill tjäna så mycket som det bara går på bloggen (men på samarbeten som jag gillar), för det betyder att jag kan ägna mer tid åt den och till att skapa sinnessjukt bra material. Det påverkar liksom inte bara mig - det påverkar alla som läser. Därför förstår jag inte varför folk är så missunsamma mot t.ex. Jonna? Det är tydligt att hon sliter stenhårt med bloggen och att det inte alltid är så himla lätt. Det är helt orimligt att driva en blogg med proffsigt innehåll utan att tjäna någonting på den. Hur har folk ens mage att ställa ett sådant krav?
 
Som tur är så är jag ju lycklig som sällan får sånna kommentarer längre. Det känns som att ni förstår mig på alla plan - alla ni som läser. Ni förstår att jag behöver tjäna pengar på min blogg, ni förstår varför min uppdatering stundtals är hackig, ni förstår varför bilderna är svinbra ena stunden och skittråkiga andra stunden. Ni förstår varför jag är seg på att svara på kommentarer, att jag är en vanlig människa och ni dömer mig inte för att jag inte är helt perfekt. Det är jag så jäkla tacksam över.
 
Jag blev i alla fall egenföretagare på heltid den 1 september. Det innebär att jag inte är safe någonstans när det gäller pengar. Jag har ingen anställning att förlita mig på. Jag måste dra in pengar på alla sätt jag kan - och framför allt på alla sätt jag vill. Fotojobb blir det såklart, precis som jag sagt, men inte hela tiden. Kanske till och med mindre än jag trodde. Allt beror på magkänslan.
En del i min överlevnad är onlinekurser, en del är att sälja printar, en del är att erbjuda en "Redigeringsboost" (en slags privatkurs för fotografer som känner sig vilse i redigeringsdjungeln och som vill hitta sin identitet i efterarbetet) - och en del är bloggen.
 
En del i bloggens inkomst är sponsrade inlägg (som jag gjort under en längre tid nu) och en del är nykomlingen affiliatelänkar. Jag började använda mig av det på allvar någon gång i våras och tycker att det har gått helt över förväntningarna. Det drar ju inte in så att jag kan leva på det en månad direkt, men det är i alla fall nog för att hjälpa mig på vägen. Så nu har jag  signat ett premium-avtal med ett affiliate-företag, som ger mig ett gäng fördelar ekonomiskt, men som också kommer innebära att jag kommer att posta adlinks (t.ex. i inlägg med outfits och kollage) oftare på bloggen. En gång i veckan rättare sagt! Min förhoppning är att det ska bli mer outfits och mindre kollage (för att jag är så otroligt petig med vad jag postar, så går det att posta egna bilder, så gör jag hellre det än produktbilder. Ni vet hur jag är, hehe)
 
Nä, för viktigt är det att det som postas känns jag och att jag menar det jag skriver. Jag kan ärligt säga att jag inte kan skriva ett inlägg som jag inte menar till 100%. Det blir en block direkt. Jag är extremt picky och har senast igår tackat nej till ett fotorelaterat företag - trots rätt inriktning - för att produkten inte är det jag själv skulle köpa, utan jag skulle gå på en annan variant. Sånt är det.
 
Nä men jag hoppas att min magkänsla är rätt - att ni redan vet allt detta. Att jag egentligen kanske inte behövde skriva det här inlägget. Men det kändes i alla fall bra för mig, att få skriva av mig, så har jag gottgjort alla demoner i mitt huvud 😉
 
Shit, vad det var länge sedan som jag skrev ett sånt här långt inlägg?! Men jag gillar det. Kanske skulle göra det oftare? ?
 
 
 
 
Spara
Spara
Spara

58 comments on “Om sponsrade inlägg, affiliate osv”

 1. Åh, ja. Vissa vill liksom nästan inte förstå. Alla måste ju faktiskt tjäna så de klarar sig på något sätt! Om det sen är att rensa ogräs, sjunga i globen, blogga sponsrade inlägg eller sitta i kassan på ICA- vem måste bry sig egentligen? Man gör vad man själv vill. Och speciellt när det bara blir fler inlägg för oss är det ju win-win!

  Bra att höra hur du tänker och att du är så genuin i det. Kör bara på säger jag i alla fall! 🙂 (Och gärna fler långa inlägg ;))

 2. Ååh jag skulle så gärna gå någon redigeringskurs med dig! Jag älskar ju jobba i photoshop men finns så sjukt mycket som jag inte kan eller finns säkert bättre sätt att göra på... mvh självlärd.

  Och det är helt galet att folk är så missunnsamma. Alternativet är ju att man får betala 200 kr i månaden för att läsa din blogg. Nä kör på bara. OCH du är knäpp som tycker vissa bilder är sämre, jag tycker alltid du har så sjukt hög kvalitét. Kram!

 3. Detta hör man mycket om, att folk blir upprörda. Men man får ju se det som ett jobb. Jag håller med dig helt, och det är bra det där med att man inte ska skriva saker man inte menar! 🙂 Heja!

 4. Förstår inte varför många är så emot sponsrade inlägg... Såklart det finns bloggare och youtubare som är mer oserösa och gör samarbeten med företag bara för att få pengar, men av alla de personer jag följer så verkar alla sponsrade inlägg vara genuina och med företag som är relevanta för deras blogg/kanal (vilket såklart också är för pengar, men jag hoppas du förstår vad jag menar ;)). Som du säger, det gör att det kan skapas mer content vilket även gynnar oss som läser och tittar och vem kan klaga på fler inlägg på din blogg 😀

 5. Så himla klokt skrivet!

  Jag följer ett gäng svenska youtubers som emellanåt pratar om exakt samma sak. Deras tittare blir, precis som bloggläsare, vansinniga över sponsrade inlägg och tycker att det är det värsta någonsin på kanalerna. Men tittarna vill gärna ha fler videos i veckan, gärna om resor eller nyinköpta kläder och prylar - men hur har en "vanlig människa" råd att bekosta en hobby på det sättet, om en inte i kombination med hobbyn kan tjäna pengar? Det är ju samarbeten som gör att en kan skriva eller visa sina resor, tipsa om bra hemsidor eller rabattkoder. Det är ju försjutton samarbeten som gör att våra favoriter i både blogg- och youtubevärlden överlever, och ekonomiskt kan fortsätta göra det dem gör - och som vi gärna tar del av.

  Hur som, all cred till dig och resterande kreatörer där ute som ändå har möjligheten att leva på en hobby!
  <3

 6. Jag tror att bloggläsare som blir sura över samarbeten och affiliatelänkar inte skulle vara speciellt sugna på att börja betala för att läsa bloggar. Det hade varit alternativet. Nä det är mycket bättre om bloggare kan göra samarbeten som de verkligen står för, precis som du gör.

 7. Helt ärligt så kan jag inte ens förstå varför så många tycker så illa om att den dem följer tjänar pengar på det den gör. Det är väl en självklarhet? Det är ett jobb. Jag själv har aldrig sett snett på sponsrade inlägg, dels för att jag förstått att det är en inkomstkälla och dels för att det är ett ganska nice sätt för mig att upptäcka nya produkter. Samt affiliatelänkar är ju fett nice, man kommer ju direkt till produkten i stället för att behöva leta. Guld för en liten latmask som jag, ibland. 😀

 8. Jag hade gärna tjänat pengar på min blogg. Jag lägger ned ganska mycket tid och hade gärna gjort ännu bättre inlägg med bättre material men det har man liksom inte tid med när det bara är på hobbynivå. Jag har testat på affilatelänkar men har inte riktigt fått kläm på det. Svårt att ta bloggen till en ny och högre nivå.

  1. Jag känner igen det där... det tog väldigt länge för mig att komma igång och det börjar typ inte rulla förrän man fått in några första samarbeten, så att man har något att "skryta om" liksom - så att andra företag fattar att man gör samarbeten 😉

 9. Alltså jag fattar faktiskt inte varför folk ens har en åsikt om det. En del ska bara ha inlägg att läsa men tackar inte utan kräver mer eller har åsikter och kritik men de har inte fattat att det är ett jobb du lagt ner på inlägget. Jag har verkligen inte ont av dina sponsrade inlägg. Alla bäckar små räknas och som sagt du behöver ju få in lite kosing som företagare, så kör på med det Elin:)

  Det var en fin blogg du länkat till men var inte orolig, din blogg är fortfarande nr 1, Haha:D
  Vackra bilder på dig Elin, som alltid och när jag såg höst inlägget måste jag hålla med mig själv från ett annat inlägg, du gör hösten vacker:)

 10. Din blogg är min absoluta favoritblogg! Jag blir glad när jag går in och ser att du har postat några nya inlägg! Det är samma känsla som när man har köpt en ny tidning och får sitta och bläddra i den och få massa inspiration! Så länge som du fortsätter vara du, gör vad du vill! 🙂

 11. Jag känner mest bara att jag skiter i om det är några obetydliga länkar om det innebär att du får möjlighet att posta nya inlägg oftare! Din blogg är verkligen min favorit och det är så himla roligt att läsa nu när du postat så mycket av hög kvalitet det sista!

 12. Men självklart ska du göra det för att kunna tjäna pengar och kunna fortsätta med bloggen! Jag tycker bara det är så sjukt häftigt att det är så många i vår generation som kan tjäna pengar på sociala medier och stöttar det absolut. Och det här med att det blir bättre material stämmer verkligen också! Så fort en bloggare/youtuber börjar satsa lite mer, och därmed får mer pengar, lägger man automatiskt mer tid på det och får bättre content! Win Win! (Autocorrect skrev Windows Windows haha). Kör hårt! På Youtube också 🙂 Tycker generellt att sponsrat är kulare i rörligt material 🙂 Men ett tips då! (Som du garanterat säkert vet själv också) och det är att man måste ju göra nåt lite kul av samarbeten! Hatar när... gott vuxna på internet haha.. ska göra samarbeten och typ bara kopierar in text från Wikipedia och bara hyllar en produkt helt hämlöst haha. Blir tråkigt.. Kulare med samarbeten som man framför med lite mer kreativitet/tanke bakom 🙂 Kram!

  1. HAHA, verkligen windows-windows 😉 Och jag håller med om att sponsrat faktiskt är roligt i rörligt material. Det blir ju lite som en haul typ.. eller vad det nu är man gör reklam för 🙂

 13. Äsch, du (och alla andra för den delen) väljer ju samarbeten med omsorg (ni skriver ju liksom under på hela kalaset med ert namn och varumärke) och självklart ska ni få göra det och tjäna pengar där ni kan och vill. Man måste erkänna i 2016 att det finns en ny arbetsmarknad - man kan vara bloggare idag precis som att man kan bli Youtoubare eller spela minecraft på heltid och streama det live. Man kan och får göra som man vill så länge man håller sig till lagar och regler. Go for it! 🙂

 14. Kan man tjäna pengar på sin blogg, så varför inte!? Jag klickar mer än gärna på affiliate-länkar hos bloggare jag läser och tycker om (dig bland annat såklart!) 🙂

  Den här Svenska avundsjukan. Suck. Tycker du ska fortsätta och köra på! Kram på dig! <3

 15. Tycker som många andra att det är självklart att man ska kunna tjäna pengar för det man gör (som i det här fallet är att kunna fortsätta leverera bra inlägg av hög kvalitet). Jag vet hur lång tid ETT inlägg på en blogg kan ta, varför ska man sitta och göra det gratis? Haha, nu gör ju jag och många andra det som hobby och inte får en krona för det, men tror att folk förstår vad jag menar. Många vill se många spännande inlägg/vloggar men hur ska en person kunna göra det utan en inkomstkälla eller någon som sponsrar? Sedan tycker jag att det är kul med exempelvis länkar i outfitinlägg, man ser ett plagg man gillar och med ett klick hamnar direkt på produktens sida, fantastiskt! Vem kan inte gilla det? 😉

  Tror att det handlar mycket om vilken syn man har på ett "jobb". Alltså att många fortfarande (!) inte ser bloggare, youtuber osv. som yrken så som man ser på ekonomer, läkare eller medarbetare på ica. Jag skulle gärna vilja leva på att utöva min hobby med fotografi och att skriva men det är ju en balansgång vad man väljer att lägga tid på. Det är ju fantastiskt att personer, som du Elin, kan leva på sin hobby och samtidigt sprida bland annat kreativitet och inspiration till oss andra! Och om vi ska kunna få ta del av det du gör så måste du ju på något sätt få in pengar. Det är ju lite som att säga till någon i kassan på någon valfri mataffär att "denna vecka får du jobba gratis för du tycker ju att det är så kul att hjälpa våra kunder med att hitta de bästa matvarorna", det hade ju folk tyckt vara konstigt…

  Fortsätt göra lika fantastiskt jobb som du gör nu! Det är alltid kul att klicka in på din blogg och få inspiration och få rymma från vardagen lite. Om det är sponsrat eller inte spelar för mig ingen roll! <3

  1. Nej jag håller med - att folk inte kan se det som ett yrke. Och som jag skrev till en annan - att bloggare tyvärr har ett väldigt dåligt rykte.. att man typ bara glassar runt och sådär.. och så kräver man en massa pengar utöver det.. typ :/ Förhoppningsvis är den där synen på det hela på väg bort.. men det lär väl aldrig helt försvinna med tanke på att alla kreativa yrken fortfarande inte riktigt kan tas på allvar :/ Och tack så mycket för dina fina ord! <3

 16. Jag blir asglad när jag hör att du tänker göra mer samarbeten och tjäna pengar på bloggen, för det förtjänar du! Du levererar hela tiden innehåll: fina bilder, välskrivna texter och mysiga såväl som lärorika videos. Jag lär mig så mycket av att se hur du arrangerar stilleben i dina videos t ex och din blogg är väldigt inspirerande - varför skulle förvänta oss att du ska göra det helt gratis? Du behöver ju också betala hyra, köpa en och annan ny sminkprodukt och käka mat liksom. Heja dig Elin!

 17. Alltså att man samarbetar med andra företagare är väl inget konstigt? Jag tror att folk är fast i den där hobbybloggar-tanken, där folk bloggar bara för att det är kul. Men det faller ju på sin egen orimlighet att man skulle kunna blogga på heltid utan att tjäna något på det. Nä, konstigt hur folk tänker ibland. Och som du skriver, tror att väldigt få ljuger om att de gillar en produkt.

  Det jag däremot tycker är viktigt är att det är tydligt markerat att det är ett samarbete. Jag tycker till exempel att det är väldigt bra att britterna måste markera tydligt på YouTube när de gör en video i samarbete med något företag (även om de ofta gjort det redan innan, såklart).

  /Ellen.

 18. Att få reda på att du läser Jonnas blogg var en väldigt rolig nyhet för mig! Jag älskar Jonnas bilder och hennes blogg är bland mina favoritbloggar (inklusive din blogg). Håller med er båda till fullo om samarbeten, ni måste få lön för er möda trots att den råkar vara kreativ istället för ett "klassiskt" kontorsjobb.

 19. Så bra inlägg. Läste också Jonnas inlägg förut. Det är verkligen sjukt att folk inte fattar att sponsrade inlägg inte är något fel. Jag tycker det är självklart att bloggare som lägger ner enormt mycket tid på varje inlägg ska ha betalt! Även om det är ett roligt jobb så är det ett jobb. Sen ska man absolut välja samarbeten med omsorg, och det tycker jag att många (inkl. du och Jonna) är duktiga på 🙂 De sponsrade inlägget tillför ju bloggen någonting. Och när man märker ut samarbeten så kan ju de som är så anti sponsrande inlägg låta bli att läsa just de inläggen istället för att gnälla 😉

 20. Det är en helt bisarr ide att bloggare inte ska kunna tjäna pengar. Varför? Alla online tidningar har annonser. Ingen reagerar på det. Men en blogg... Hoppas verkligen att denna inställning kommer förändras!

 21. Såklart du ska tjäna pengar på bloggen! Jag älskar att läsa din blogg, och det märks att du lägger ner mycket arbete på den. Heja dig!

 22. Din blogg är fortfarande den enda jag läser numera och jag blir alltid lika glad när du kör affiliate-länkar och samarbeten. Det betyder att du drar in pengar på bloggen och kan fortsätta ha den som inkomstkälla, vilket ju säkrar att jag och alla andra får läsa den även i framtiden 🙂 Affiliate och samarbetsinlägg är dessutom många, många gånger trevligare än banners och dylika annonsmetoder. Ser fram emot många snygga outfitinlägg, jag håller på att bygga upp en ny garderob och din klädstil är en av flera inspirationskällor.

 23. Men tack, för att både du och Jonna sätter ord på det jag också känner! Tokälskar din blogg, blir alltid inspirerad av dina bilder (oavsett om det är på outfits eller mat).
  Stort lycka till och massa kramar!

 24. Jag förstår verkligen inte detta enorma tabu som verkar finnas mot att försöka tjäna pengar på allt det jobb som en stor och uppdaterad blogg kräver. Mest tror jag dock det handlar om att folk i allmänhet inte alls inser hur enormt mycket tid och energi och till viss del även pengar man måste lägga ner i det hela.

  Fortsätt stå på dig dock, du gör ett bra jobb! Bara för att folk inte förstår betyder det inte på något vis att det är fel att ha bloggen som en del utav inkomsterna, snarare är det lika fullt naturligt som att jobba extra med valfritt annat "vanligt" jobb!

  1. Nej jag tror också att det handlar om okunskap och den allmäna uppfattningen om att bloggare glassar runt "och så ska de tjäna pengar också!" :/ Och tack så mycket!

 25. Haha, jag kanske är dum men jag tycker det är rätt självklart med reklam, sponsrade inlägg osv.osv.
  Hur i hela fridens namn ska en bloggare annars kunna försörja sig liksom?! Det kanske dyker upp pengar huxflux i madrassen när man trycker på publicera ;D
  Dessutom kan en ju få bra tips på fina saker 🙂

  Äsch, de som tar illa vid sig är säkert bittra över att de själva inte orkar göra samma sak och på så sätt få spons.

  Tack för bloggtipset förresten, hon verkar ha en himla mysig blogg som jag måste kolla in! <3

 26. Känslan är bara att det finns bloggare som skriver positivt om lite vad som helst för att tjäna pengar. Alltså skiter egentligen fullständigt i mjölk men säger att de älskar det på ett sätt som inte ens känns särskilt trovärdigt. Jag ligger efter i att läsa din blogg, så jag vet inte - men tror inte att du är en av dom. Men det är synd när bloggare/vloggare uttrycker sig positivt om en produkt och lägger till "och jag är inte ens sponsrad". Det pekar lite på problemet med att blint hylla olika produkter. Min allmänna åsikt och kanske anledning till att andra är negativa till olika samarbeten?

  1. Ja jag vet... men jag hoppas på något vis att man ser igenom såna bloggare. Jag tycker mig göra det i alla fall, men vad vet jag haha 😀

 27. Jag vill tillägga att jag inte på något sätt är emot att bloggare tjänar pengar. Dock är det trist att som läsare behöva "misstro" bloggare som hyllar produkter där de är sponsrade. Vill ju ha tips på bra produkter, tex, inte ytterligare okritisk reklam.

 28. Helt sjukt att du ens känner att du behöver skriva ett sånt här inlägg men jag förstår - folk är missunnsamma. Klart man ska tjäna pengar på det man gör. Tiden finns inte att göra ett bra jobb om man ska ha ett "vanligt" heltidsjobb vid sidan om. Gör det du vill och det som känns rätt för dig och skit i alla negativa dom är bara avundsjuka för att dom inte själva kan åstadkomma något. 🙂

 29. Alltså jag tycker verkligen det märks hur mycket du sliter med bloggen på senaste! ÄLSKAR alla dina inlägg och läsa långa och korta och titta på bilder. Finns ju inte ens ett magasin jag hellre läser 🙂 Och det här med bloggvärlden och pengar behöver man verkligen diskutera mer. Tycker det är så sjukt intressant och man behöver våga prata om det! Samma gäller egentligen för alla mer kreativa brancher men speciellt sociala medier som skapade sig själv som yrke i princip. Bort med den jävla tabun alltså, pengarna måste komma in på något sätt och jag upplever i alla fall ett stort förtroende till dig och din blogg. Har aldrig höjt på ögonbrynet åt något samarbete utan tycker det är helt i linje med ditt varumärke. Annars skulle jag inte kommit hit i år i rad nu! Heja hejaaa!