Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Vecka 45

Denna veckan kom snökaoset, det har varit Fotomässan och jag har haft en stillebenfotografering
tillsammans med min fina vän Annika (som också gått Bildbehandling på Fotoskolan STHLM) 😀

Ögonblick från min vecka

När man är ihop med mig så ingår det en del avbrott i promenaderna

- även (eller kanske speciellt?!) i den kallaste snöstormen - när jag måste stanna och fotografera ?
 
Åh  vad drömmigt det var i Uppsala! Och jag var rätt glad att det var just där jag var,
den där onsdagen när det var totalstopp i trafiken i hela Stockholm pga snökaoset.
 
Jag tycker att Filip måste köpa en mössa. Även om han är väldigt fin när han har snöflingor i håret ?
Själv såg jag ut som en skurk med min mössa neddragen över ögonbrynen och halsduken långt upp över näsan, haha.
 
Så här såg det ut när jag skulle kolla trafiken hem där på onsdagkvällen. Det ordnade sig dock till torsdagen när jag åkte hem.
 
Tyresö hade en gigantisk snöhög vid busshållplatsen. Jag ville klättra i den ?
 
Så glad tjej!
 
På fredagen var jag på Fotomässan. Här går min film på repeat i Wacoms monter! 😀
 
 En till från Fotomässan, när jag var med i Scandinavian Photos livesändning.
 
På kvällen åt jag middag med Filips familj för att fira hans och hans syskons födelsedag (de är fyrlingar!!!) ?
Här äter jag vegoburgare med sötpotatispommes och Filip försöker knycka dem av mig! ???!!
 
På lördagen invarderade jag Annikas hem! Hennes kille kom hem till en väldigt stökig lägenhet
och fick väl en smärre chock när han såg mig sitta där och dra ut ÄNNU fler grejer ur ett av skåpen. ?
 
 Vi fotograferade stilleben med decembertema!
 
Min favoritstyling! Ska bli så kul att visa er det färdiga resultatet sen! Jag fotograferade alltså, båda stylade och Annika kommer tuscha bilderna (hon är så grym! Kolla in annikasvenmarck.se!) Det är första gången som jag inte gör redigeringen själv på en serie bilder, så det är väldigt spännande detta!
 
Sen gjorde Magnus (Annikas kille) egen pasta (ambitiöst!) och jag och Annika städade.
 

 

 
Saker jag tänkt på
» Julhysterin fortsätter och blir bara stadigare ikapp med att snön faller tätaer.. det enda jag tänker på är lussekattsbak, vlogmasfilmande och julgransklädning. Haha. Snart, Elin, SNART! Men INTE NU! 😉
 
» Att jag är så jääääävla less på alla barn-reklamer som jag alltid tvingas att kolla på när jag ska kolla på Youtube. Tydligen är jag i den åldern nu, att jag borde ha barn och så vidare. Jag är ju kvinna. Så det enda jag ser är den där jääävla "Åh jag tror jag börjar gråta"-graviditetsreklamen som retar gallfeber på mig, den där "dada-dada-dada-da"-bebisreklamen för blöjor och typ... försäkringar, resor, mat, nöjen för barnfamiljer - jag orkar ej! Haha. KAN MAN FÅ KLICKA AVBÖJ på den där reklamen och vänligt be om en annan?! ?
 
» Att det är mycket äldre män på Fotomässan, det vet vi och tyvärr blir det ett problem av flera anledningar. En kille på en av mina vänners facebook skriver att han inte vill komma på mässan för att han är less på alla gubbar som tävlar om vem som har längst objektiv på magen. Det känner vi igen... Och trots att både vi fotograferande tjejer och fotoföretagen vill att fler kvinnor ska komma till mässan och att fler kvinnor ska hålla tex. föredrag, så blir det svårt när kvinnor möts som i den här artikeln av fotografen Sophie Odelberg. Och sen, mina tjejkompisar från Fotoskolan STHLM, som jag träffade i fredags när de satt i Eizos monter och redigerade bilder live. Fyra grymt skickliga tjejer, som kommit dit för att fixa bilderna åt vem som helst som lämnade in sitt minneskort. Och det enda gubbarna kan få fram är något i stil med "Nä men vad är det för söta små tjejer som sitter här" och diverse anmärkningar på deras utseenden. Jag blir så jävla förbannad rent utsagt.
 
 
Tips, favvisar och annat kul
Innehåller adlinks:
» Therese Lindgrens bok "Ibland mår jag inte så bra". Jag sträcklyssnade på denna bok (finns på tex. Storytel och Nextory för dem som hellre lyssnar än läser) en förmiddag den här veckan och wow. Therese är så bra.
 
» The Crown. En serie på Netflix som jag håller på och kollar på nu, som handlar om Elizabeth II's ungdom efter andra världskriget. Hur hon blev drottning av england och hur hennes liv förändrades efter det. Har bara kollat några avsnitt än så länge, men man vill verkligen bara kolla vidare!
 
» Blogfame. Sidan som jag använder för att tjäna pengar på affiliatelänkar. Jag har testat diverse olika, men Blogfame är den jag gillar bäst! De har många relevanta företag kopplade till sig och man kan välja om man vill tjäna pengar på klick eller försäljningar. Det bästa är väl att det inte spelar någon roll om du är en liten eller stor bloggare - alla kan vara med!
 
» Underbara Clara's inlägg "Det blev visst lite dålig stämning". Amen. Det här är någonting som jag har funderat över ända sedan jag startade min blogg för snart tio år sedan. 2008-2011 för att det drällde in en hel del syrliga kommentarer här inne under just den perioden och numera för att jag läser så mycket skit på andras bloggar (eller Youtubekanaler). Som vanligt skriver Clara så jäkla bra!
 
 
Nu ska jag ta det lugnt efter en väldigt intensiv vecka <3
Spara

36 comments on “Vecka 45”

 1. Får man fråga varför det är maskeringstejp på kameradisplayen på bilden där ni fotar stilleben?

  Ser fram emot att se resultaten. =)

  1. Det är för att jag tog med mer i bild än vad som är tänkt att vara med i den färdiga bilden sen, så maskeringstejpen är där för att det skulle bli lättare för oss att se hur den färdiga bilden kommer bli. Liksom, underlätta stylingen och sådär 🙂

 2. Alltså jag fattar precis vad du menar när du skriver om de äldre männen! Nu jobbar inte jag i samma bransch som dig men gud vad jag har fått höra kommentarer i mitt eget jobb och under andra tillfällen genom åren. Blir galen på att inte bli tagen på allvar.

  Förresten, tips angående reklamen: alla människor borde installera adblock och adguard på sina webbläsare för att slippa reklam! På en sekund är alla banners, avbrott, pop up fönster osv puts väck. Kan inte tänka mig att surfa utan dessa tillägg 🙂

  1. Jag hade det ett tag, men det gjorde att jag inte kunna kolla på tv4play och liknande kanaler, för att de inte spelar upp innehållet om man har adblock installerat :/

 3. Hade fyrlingar i min klass i gymnasiet, dom såg dock inte mer lika ut än vanliga syskon haha 😀 men vad häftigt!

  Älskar dessa inlägg 😀

 4. Angående reklamen innan videoklipp - Längst ner i vänstra hörnet finns en mikroskopisk text där det står "ta mig till annonsens hemsida" eller något dylikt MEN där finns också ett inringat i. Klicka på i:et och då pausas reklamfilmen och en ruta dyker upp där du har chans att välja bort just den reklamen. Varken Youtube eller företaget som annonserar vill att reklamen hamnar hos fel målgrupp så därför ges en chans åt tittarna att välja bort och till slut få bättre riktade reklam.
  PS, jag hatar också de annonserna du nämner, dels för att jag inte relaterar och dels för att jag HATAR dubbade reklamfilmer.

 5. Så bra att du uppmärksammar sådana problem som du beskriver om fotomässan. De där tjejerna sitter INTE där för att de är söta utan kompetenta! Och de behöver inte bli bedömda av någon, speciellt inte äldre män!

  Tror tyvärr att alla tjejer är med om något liknande då och då. Som en gång när jag skulle sluta på mitt gamla sommarjobb på en myndighet fick frågan om den nya handläggaren var lika snygg som jag av en 60-årig man. För det är ju en snygg handläggare man vill ha inte en noggrann och utbildad.... Det är så fel!

 6. Det där med gubbsjuka kommentarer är typ det värsta med att vara i sociala sammanhang. Särskilt förbannad blir man när man möts av det i sin yrkesroll. Nu möter jag inte det så mycket som lärare, som tur är, men det har hänt ett par gånger.

  Också det där med reklamer som riktas till en utifrån ålder och kön - blurk! Fredrik får tvspelsreklam, och jag får bebisrelaterade grejer (blöjreklam och Clear Blue, samma som du). Jag tar hellre videospelsreklamer och bilreklamer!

  Claras inlägg var förresten verkligen on point! Det där med att kvinnor ska vara medlare och socialt smörjmedel, so true. Folk hajar alltid till och blir osäkra när en kvinna säger ifrån och ifrågasätter. Det syns inte minst i mejlen som landar i pappas frus inkorg när hon skriver kolumner i tidningen...

  /Ellen.

 7. Fyrlingar??! Wow!

  Jag får också den där 'åh jag tror jag börjar gråta'-reklamen HELA tiden och hatar den, såå mkt... Har fått den konstant i minst ett år och jag är 22 så jag vet inte vad det är baserat på...

  Dessa inläggen är så bra förresten! 🙂

  1. Ååååh, fick veta nu av en annan tjej i kommentarerna att det går att tacka nej till reklam som man inte gillar - via någon pil intill annonsörens namn - nu väntar jag typ på att reklamen ska komma så att jag ska få plocka bort den hahahah... och tack så mycket! 😀

 8. FINNS FYRLINGAR ENS PÅ RIKTIGT!??? hehe, okej kanske det gör. men tyckte det var ballt så caps var nödvändigt 😉

 9. Känner också igen mig om Fotomässan och gubbar med kamerorna hängandes kring halsen.

  Min vän som är fotograf var med och påpekade att det är mycket äldre män med just kameran med som ska poängtera att "jag är fotograf".

  Upptäckte att jag blev lite oväntat bemött hos en montern för blixtar och ljusformare, när jag frågade om diverse saker och mannen tittade på mig som att jag inte kunde detta, men var trevlig när jag sen visade intresse och berättade vad jag höll på med.

  Fotogrottmännen måste vakna förr eller senare, vi tjejer är helt obestritt minst lika bra (om inte bättre ibland) på det tekniska! Haha

  1. Nä det var samma sak när jag var där första gången och skulle kolla på objektiv. Jag var verkligen VÄLDIGT intresserad av ett specifikt objektiv, som jag inte fått tillfälle att känna på någon annanstans, så kan säga att jag blev rätt besviken när snubben i montern totalignorerade mig och hellre pratade med killarna/männen som närmade sig och det trots att jag tydligt visade att jag ville snacka med honom. När jag äntligen fick objektivet i hand så droppade han några kommentarer som verkligen förstärkte vad han tänkte om mig. Att jag var totalt okunnig och kollade på "för dyra objektiv". Då vart jag så irriterad och såhär i efterhand är det bara skrattretande..

 10. Håller så med om alla gubbar som har de största objektiven! Jag gick på fotomässan för några år sedan, men tröttnade snabbt. Kändes inte som de riktade sig till min målgrupp... Men det känns som det är på väg att bli en förändring! Så synd att jag inte hade möjlighet att komma i fredags och har heller inte haft möjlighet på hela helgen. Kanske blir av att jag går nästa år 🙂

 11. Du kan pausa adblock för vissa sajter! Bara klicka på ikonen och "undanta från denna sida" eller "pausa". haha, alltså jag promotar detta väldigt hårt nu för jag fattar verkligen inte hur man överlever internet med all reklam 😛

 12. Håller verkligen med ang. gubbarna på fotomässan. Tyckte inte alls att jag passade in när jag var där i fredags, det kändes inte som att mässan alls riktade sig mot unga fotografer. Tycker verkligen att de borde jobba med att få fler unga att gå och föreläsa!;

 13. Jag måste säga att gillar dina veckosummeringar, att få se små glimtar av din vardag, både yrkesmässiga och privata, smått som stort. Vilken kul grej att man kunde lämna in bilder som dina kompisar fixar, om jag hade varit där så hade jag gärna lämnat in någon bild. Förresten mycket irriterande överlag med män som inte tror att tjejer kan!

 14. Ville bara säga att det var så himla kul att träffa dig på fotomässan i fredags! Du är lika härlig och godhjärtad i verkligheten man får intrycket från din blogg också. Du är inspirerande! Och nu ska jag börja använda min ritplatta till redegering också 🙂

 15. Längtar till alla julmarknader och julpynt och får lyckorus när jag ser något juligt i ett skyltfönster! Inte alls julgalen haha! Men har haft sådana julkänslor så tidigt i år, jäklar. Drack min första julmust och åt första pepparkakorna redan i Oktober haha.

  Och jag relaterar SÅ mycket till detta. Nej, jag vill inte ha barn bara för att jag bär runt på ett kvinnligt kön. Sluta ge mig dem reklamerna. Jag. Vill. Inte! Jag har andra intressen, damnit!

  Nu är jag ju inte inne så mycket i foto-relaterade kretsar på samma sätt som dig, men jag har ändå märkt av att det oftast är män, gärna äldre män, som vill typ visa vad dem går för? Lite "jag är äldre än dig och därför vet jag mest"-attityd. Min far känner en fotograf och dem pratade lite om mitt fotograferande en dag, när pappa nämnde att jag är duktig i Photoshop så rynkade Herr Fotograf lite på näsan och menade att om man måste hålla på med Photoshop för att få bra bilder så kanske man inte är en så duktig fotograf trots allt.

  Och slutligen - The Crown. Jag har också upptäckt denna och den är så ofantligt bra och intressant! Älskar sådana serier.
  Om du gillar lite mer läskigt, lite övernaturligt så går det en serie nu som heter Svartsjön. Den är också sådär ofantligt bra! 😀

  Haha jösses, blev säkert en superlång kommentar här nu men... Ja ja. :p

 16. Alltså vilken chock jag fick när jag såg första bilden!
  Jag har läst din blogg i över 5 år, kommer från Mariestad. Var också i Uppsala den onsdagen det var snökaos OCH min pojkvän bor ca 50 m från där den första bilden är tagen! Tänk om jag hade stött på dig där, hur häftigt?