Recension: Olympus O-MD E-M5 Mark II

12
 
 
 
I mitten på maj kom jag hem med en Olympus OM-D E-M5 Mark II som jag fått låna med ett Olympus 17/1,8-objektiv! Jag gör ju alltid recensioner på alla kameraprylar jag testar, så självklart blir det en även denna gång!
 
 
Första intryck:
Mitt absolut första intryck av kameran var att den var så galet snygg. Kan ju låta ytligt, men jag tycker faktiskt personligen att det är väldigt viktigt med design. Det gör mig inspirerad!
 
Det första jag la märke till när jag drog igång kameran var bildstabilisatorn. Ni vet, den där grymma funktionen som gör att man kan ta skarpa bilder, även när det är mörkt och man är lite darrig på hand? Många märken bygger in bildstabilisatorn i utvalda och lite mer exklusiva objektiv, men Olympus har den inbyggd i sina kamerahus istället, så det spelar ingen roll vilket objektiv du har på – du har ändå alltid bildstabilisator tillgänglig.
Jag visste först inte riktigt vad detta innebar i praktiken (vad det var för fördel med det utöver att man inte behöver ha speciella objektiv), men låt säga såhär: Jag blev heeeelt ställd. I videoläget ser det ut som att man använt en dyr videorigg när man filmar, för det blir så himla smooth. Måste lägga upp ett klipp på detta vid ett senare tillfälle.
 
 
Det bästa med kameran är:
– Bildstabillisatorn!!! Episk!
– Många knappar och rattar på utsidan, som gör det enkelt att justera inställningarna utan att krångla in i en massa menyer.
– Snabb autofokus
– Inbyggd Wi-Fi, så att du kan föra över bilder till mobilen och även fjärrstyra kameran.
– Vridbar skärm (Den går även att vridas inåt, så att du kan skydda den från att bli repig)
– Den är vädertätad
– Det finns ett helt tyst läge på kameran, om man vill fota mer diskret
– Skön att hålla i och fotografera med
– Pekskärm (peka bara var du vill på skärmen, så hamnar skärpan där)
– Den har en elektronisk sökare, så fotograferar du i väldigt starkt ljus (där det kan vara svårt att kolla på skärmen pga blänk osv), så kan du kika ini sökaren istället- precis som på alla klassiska systemkameror.
– Stort utbud av objektiv
 
 
 Jag älskar den här kameran. Inte bara för alla funktioner ovan, utan framför allt för att det är första gången någonsin som jag går ut genom dörren utan min Canon-kamera och inte känner att jag saknar den. Det är grymt!
 
Sen kommer jag alltid att fotografera mina lite finare, planerade och mer professionella grejer med min Canon. Men det känns skönt att det finns en liten som kan hänga med på vardagsäventyr och göra kräsna Elin helt nöjd 🙂
 
Kameran är lite större och tyngre än många kompakta systemkameror, men jag som är van med en stor och tung fullformatskamera, tycker om tyngden och jag tycker bara det bidrar till en känsla av kvalitet.
 
 
Alternativ:
Olympus OM-D E-M5 Mark II finns i svart och silver och kostar i skrivandets stund runt 10 500:- för enbart kamerahuset.
 
Har man en mindre budget finns Olympus OM-D E-M10 Mark II (även den i silver och svart) för ca 6 300:- för huset.
 
 
 
Här kommer lite bilder med Olympus OM-D E-M5 Mark II och Olympus 17/1,8:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

12 responses to “Recension: Olympus O-MD E-M5 Mark II

 1. Hej Elin! Först av allt, herre tid så vackert det verkar vara på Island!! Har det på min bucket-list att åka dit och fotografera, blir riktigt sugen nu när jag ser dina foton, suckSkulle vilja fråga dig om vilken av Olympus och Sony Alpha A5100 du skulle rekommendera för vardags/resekamera. Jag har min Nikon systemkamera men den känns som tung att alltid dra med mig(även om det blir superfina foton såklart) Jag vill ofta ha kamera med mig för att fotografera ögonblick som aldrig kommer igen och är på jakt efter någon bra, smidig och prisvärd kamera. Önksar dig en fin lördag! //Jess

  1. Jag skulle rekommendera båda, men det beror lite på vem användaren är. Jag skulle förmodligen rekommendera Sony-kameran till en nybörjare/någon som inte är fotograf och mest kommer fota på typ auto. Och Olympus-kameran till någon som är fotograf eller som i alla fall älskar att fota – och tycker det är viktigt att lätt komma åt alla inställningar 🙂

 2. Så utrolig flotte bilder. Jeg fotograferer til vanlig med et Nikon D700 og D800, men fikk et Olympus PEN E-PL7 til jul av mamma og pappa. Og mannen kjøpte et 45mm f/1.8 til Olympusen til meg til bursdagen. Nå er det det eneste som blir med meg på ferier etc fordi det tar så sykt bra bilder i forhold til størrelse etc. Kjempelett å dra på 🙂 Olympus har skjønt det 🙂

 3. Kanske jättedum fråga, men hur gör du om du filmar i stora storlekar för att kunna lägga upp dem på sociala medier så som Facebook och Instagram? Måste man ändra filstorlek och hur gör man detta på bästa sätt? Tack för en fin blogg!

  1. Nej, jag ändrar inga storlekar :-* Det går att ladda upp varsomhelst ändå 🙂 Men man kan ställa ner upplösningen i kameran om man vill ha videon mindre redan från början – eller exportera den till en annan storlek i ett videoredigeringsprogram. Men jag brukar aldrig göra det 🙂

 4. Hej, antar att du snart kräks av att svara på så många kamerafrågor från alla, men, jag testar ändå! Finns det någon likvärdig kamera som denna olympus fast i Canon istället som du skulle rekommendera? Eller en Canon liknande denna olympus i modellen, runt 5000-7000kr? 🙂 Som du rekomenderar.

 5. Hej Elin! Måste först bara säga att din blogg är grym, bilderna är extremt fina och har varit mitt första ställe att kolla på så fort jag behöver hjälp med fotograferingen och inspiration under åren.
  Jag fotar en del, lite medelmåttigt men hållt på ett tag och nu kommit på att jag vill kunna fota oftare – därav en mindre kamera med samma kvalitéer som min stora. Undrar då vilken kamera du skulle rekommendera, prisvärd som inte drar iväg allt för högt? Kram!

  1. Jag kan tyvärr bara tipsa om dem som jag provat själv och jag älskar ju denna Olympus. Kanske att du slår en kik på lillebrorsan EM10 och köper till ett objektiv som kan ge dig kort skärpedjup? 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.