Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Vikingabåt

 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark II + Tamron Af 45/1,8 SP DI VC USD
1,3 sekunder   f/1,8   &   ISO100   (på stativ)
 
 
Jag älskar detaljer i inredningen som ger en ledtrådar till vem personen som bor där är. Som tex min pilbåge på väggen, pennan till ritplattan som alltid står framme och berget på tavlan (jag älskar berg) - eller den här vikingabåten i sovrummet. Jag köpte den i en butik i Gamla Stan som sålde en massa riddarhjälmar och svärd. Det är väl några år sedan nu och jag har hunnit att ha båten både framme och nedpackad i en låda med "fina-grejer-men-jag-vet-inte-vart-jag-ska-ha-dem". Tog faktiskt nyss fram den igen, när jag hade det lite bråkigt med dekorationen på den här sänghyllan (finns inget ställe jag gör om på oftare - och blir aldrig riktigt nöjd haha).
 
Appropå säng, så hade jag jättesvårt att sova häromnatten, även om jag var jätte-jätte-trött. Så trött att, när jag skulle lägga mig och läsa, så lutade jag mig tillbaka mot kuddarna, slog upp boken och sträckte mig upp mot lampan och... släckte den. Sedan satt jag i becksvart mörker och stirrade ner i mina händer där boken var (men jag såg ingenting) och undrade vad fan som hände. Haha. Det var så himla dumt, för det kändes verkligen som att halva jag gjorde sig i ordning för att läsa och halva jag gjorde sig i ordning för att sova. Jag var liksom medveten om båda, fast ändå inte. Svårt att förklara.. Men så himla dumt!
 
Sen hade jag som sagt svårt att somna, trots att jag knappt kunde hålla ögonen öppna. Ett trick som jag brukar ha, för att hjälpa mig själv att slappna av, är att sätta i mina hörselproppar. Vet inte varför det hjälper, men det hjälper i alla fall. Sen brukar de åka ut under natten och så får jag leta genom hela sängen efter dem på morgonen. Men den här natten hade jag tydligen känt att de åkt ut och lyft upp dem på nattduksbordet - i sömnen. Så när jag vaknade på morgonen, så låg de så prydligt bredvid min telefon.
 
Tycker det är läskigt när man gör saker som man inte är medveten om att man gör... men lite fascinerande också.

29 comments on “Vikingabåt”

 1. På tal om att göra saker i sömnen, min pappa drömde en natt om att han ägde en gul bil, och i sömnen hade han skrivit en anteckning på sin mobil "gul bil". Kan även tilläggas att han hade en gammal knapp telefon där man var tvungen att trycka flera gånger på knapparna för att få fram rätt bokstav..

 2. Tycker också att det är lite läskigt när man upptäcker att man gjort saker i sömnen som man inte kommer ihåg. Jag har en app på mobilen som känner av hur djupt jag sover och väcker mig när jag sover som lättast. En natt vaknade jag mitt i natten och upptäckte att jag både stängt av appen några timmar tidigare och dragit ut laddaren till mobilen, både från själva mobilen och från kontakten. Kom inte ihåg det överhuvudtaget, inte på morgonen sen heller, utan bara när jag vaknade och satte igång appen igen. Lite läskigt för då har man ju inte en aning om huruvida man gör andra grejer heller som kanske egentligen inte märks... 😛

 3. När jag gick i högstadiet skulle jag använda en sorts tandställning om nätterna, men blev till sist tvungen att säga åt mina tandläkare att det var helt värdelöst att försöka - jag plockade ur den varenda natt och la den bordet bredvid sängen X'D

 4. När jag såg din fina båt kom jag på att tänka på en liten klämkäck låt som kan fastna. Jag länkar den så får vi se om du tycker den var vikingatuff;)
  https://youtu.be/8ChGZNUQ2AM

  Göra saker i sömnen är låter läskigt, jag har vad jag vet inte gjort något förutom stängt av larmet och försovit mig men det har nog alla gjort ibland:)

 5. Gud vilken fin vikingabåt! 😮
  Måste fråga vart du har köpt sängen? Underbart fin den med, jag är för tillfället på sängjakt!

  MVH Anna

 6. Så fin båt! Jag är inte så mycket för "prydnader" utan gillar mer praktiska föremål som ör dekorativa. Typ bokstöd. Jag ÄLSKAR dekorativa bokstöd. Den enda riktiga prydnaden jag köpt till mig själv vad jag minns är en stor, svart plastelefant. Japp. Låter hemskt, men den är så himla fin! Så den står uppe på min bokhylla hemma i Sverige. Annars är jag besatt av "onödiga" praktiska föremål. Ramar och bokstöd. Japp. Tokig i det. Dem har ju en funktion, men tjaa... senast var en nyckel. Det är en nyckel fast det är en burköppnare. Vette fan varför jag behövde en burköppnare men den var så himla, himla fin! Ska genast lägga upp en bild på den 😀 Du skulle älska den!

 7. Jag fryser ofta nar jag ska somna, sa sover ofta i hoodie, men nastan alltid nar jag vaknar ligger den pa golvet brevid sangen sa jag blir uppenbarligen varmare nar jag somnat och tar av den i somnen! Jag minns aldrig att jag overhuvudtaget vaknat. Jag blir lika fascinerad varje gang.

 8. Men alltså tell me about it?! Den där jävla sänggaveln, det är ett rent helvete att få den snygg haha! Nu blev det många svärord här, men jag ville bara få fram att jag har precis samma problem... Sen sprack mitt ansikte upp i ett leende när jag såg båten, för den såg jag också i en vikingabutik i gamla stan (troligtvis samma) för MÅNGA många år sen och tyckte att den var SÅ fin. Men ekonomin sa stopp, så den köpte jag bara i tanken 😉

  Kram!

 9. Vad skönt att se att man inte är ensam som sover med öronproppar. Trodde nästan jag var det. Ingen jag känner gör det. Jag sover alltid med öronproppar då jag har svårt att somna och min make snarkar. Själv hör jag nästan inget när jag har öronproppar på mig när jag sover. Tycker att det blir så tyst och skönt när man har pluggar in öronpropparna djupt i öronen. Ibland får jag dock lite ont i öronen av dem. Har du något bra tips sköna öronproppar att sova med?

 10. Själv började jag sova med öronproppar när jag bodde i studentkorridor. Utan öronpropparna gick det inte sova. Endera så var det ljud på kvällarna så jag inte kunde somna eller så blev jag väckt av ljud under natten. Upptäckte då hur mycket bättre och djupare jag sover när det verkligen är helt tyst. Sedan dess sover jag jämt med öronproppar så det är så skön och effektivt. Öronproppar är verkligen bra när man bara vill slappna av och slippa ljud. Ibland brukar jag plugga in öronpropparna och ta en promenad i tystnad, Så skönt att slippa allt vardagsbuller.

  Tror jag vet vilka öronproppar du menar. Har själv sådana proppar. Dock kan jag inte sova med dem. De dämpar för lite för att ge mig tystnad jag vill ha när jag ska sova samt att de även trycks in för djupt i mina öron när jag sover på sida. Däremot är de öronpropparna klockrena att ha på uteställen, konserter, bio, spinningpass mm där ljudet är för högt och man fortfarande vill kunna höra trots att man behöver öronproppar. Sover gör jag med vanliga skumproppar så de dämpar bättre.
  Är det bara när du vilar/sover som du använder öronproppar?

 11. Älskar vikingabåten!! ? gjort det sen jag såg den allra första gången du la upp den i bloggen för längesedan! Tror till och med jag frågade dig då mer exakt vad du köpte den, men sen inte hittat nån.. 🙁

 12. Skumproppar tycker jag dämpar bäst av öronproppar. Dock gäller det att plugga in dem riktigt djupt i öronen. Kan vara rätt svårt tills man har kommit på har man riktigt ska göra. Kolla på den här filmen för lite tips på hur man sätter in öronpropparna https://www.youtube.com/watch?v=m7EI00ndkrY
  Själv pluggar jag alltid in propparna så djupt in öronen som det går. Blir verkligen helt tyst då. Så underbart skönt.