TIPS: Fotografera när det är mörkt

Fotografera i mörker

 

Fotografera när det nästan är mörkt

Jag tycker att det blir absolut bäst mörkerbilder när det inte är helt mörkt ännu, utan himlen fortfarande är härligt mörkblå. När det är kolsvart tar jag faktiskt väldigt sällan upp kameran.

 

Använd stativ

Fotograferar du sådant som inte rör sig, så är det absolut bästa alternativet att använda stativ. Med ett stativ behöver du inte höja ISO och slipper därför brusiga bilder (här kan ni se ett skräckexempel). Istället kan du använda en längre slutartid! Fotograferar man handhållet med långa slutartider så är det omöjligt att få skarpa bilder (vi har väl alla någon gång fått bilder som ser ut såhär? haha), så därför sätter du kameran på stativet, så den hålls stilla under hela bildtagningen och vips så har du skarpa bilder med grymt bra kvalitet!

TIPS!

Har du inget stativ kan du ställa upp kameran på närmsta bänk eller annan plan yta som finns i närheten. Använd lypsyl, mynt och andra småsaker till att få till en bra lutning på kameran, som passar motivet du ska fota.

LÄS MER

» Vad är slutartid, bländare och ISO?
» Så ställer du in slutartiden

 

Så mörkt var det i rummet…
…och så ljust blev det med kamera på stativ, ISO100 (yay), bländare 2,0 och 4sek slutartid.

Fotografera när det är mörkt

 

Höj ISO-talet

ISO är som sagt inte så roligt om bilderna blir helt förstörda, men så länge man fotar i det som jag klassar som ”nästan-mörker” och man inte använder högsta ISO, så är det ett alternativ om man inte har ett stativ i närheten. Dessutom kan kornighet ge lite speciell stämning i bilden, som faktiskt är väldigt fint.

Jag fotar nästan alla mina mörkerbilder med höga ISO-tal, dels för att min kamera är bra på det här som kallas ”brusreducering” och dels för att bruset ändå knappt syns när jag postar bilderna så förhållandevis litet på nätet.

TIPS!

Hur högt ISO din kamera klarar av är väldigt olika, det bästa är om du testar den med olika ISO-tal inställda och granskar dem i datorn – det gör att du vet hur högt du ”kan gå” när du väl står där ute och funderar på vilka inställningar du ska ha. Kamerorna idag är dock väldigt bra och de flesta klarar förvånansvärt höga ISO-tal.

LÄS MER:

» Vad är slutartid, bländare och ISO?
» Så ställer du in ISO?

 

Fotad med ISO 2000 + uppljusad i Photoshop. Här kan ni se den i 100%. Brusigt värre, men det gör ingenting!

Vitbalansera

Glöm inte att ställa in vitbalansen på glödlampa eller lysrör i kameran om du fotograferar i lampsken. Annars kommer bilderna att bli väldigt gul-röda och det är inte så himla snyggt

 

Inse att bilderna aldrig kommer kunna bli som de blir på dagen

De bilder som man tar när det är mörkt kommer att bli mörka. Det kommer inte att gå att urskilja vad som finns i skuggorna och färgerna kanske inte direkt är helt kalas.. men det är just det som är charmigt med mörkerfoto. Att det blir lite brusigt och lurigt. Tycker själv att det är ett ypperligt tillfälle att vara lite kreativ.

Du kan:

» Leka med siluetter
» Leka med lampor och eld (tex. ljusslingor, tomtebloss, facklor mm)
» Utnyttja skyltfönster, ljuslyktor, strålkastare etc som ljussättning

 

Fotografera när det är mörkt

Leka med siluetter: Man behöver inte alltid se alla detaljer, det kan bli väldigt maffigt ändå… 🙂

Fotografera i mörker

En till siluett mot något som lyser i bakgrunden (det måste inte alltid vara solen eller månen!)

Lek med ljus i mörker

Leka med lampor: Här ville jag pricka in när min blinkers på bilen lyste, samtidigt som en bil körde på vägen. Tycker det är fint med allt stadsljus i bakgrunden också – ju mer lampor desto bättre!

Fotografera outfitbilder när det är mörkt

Med lite skyltfönsterljus blev det en mycket bättre bild den där Blogawards-kvällen!

 

Använd det överlägset bästa Photoshop-verktyget

Shadows (skuggor) i Camera Raw (och Lightroom). Say no more. Kan inte leva utan detta reglage, som lättar upp igensvärtade skuggor på ett kick! 🙂

Ytterligare ett alternativ är att fota med blixt – läs mitt inlägg om att fota med extern blixt här!

 

69 responses to “TIPS: Fotografera när det är mörkt

 1. Åh, bra inlägg! Stör mig alltid på att det blir lite brusigt när man fotar med hög ISO och vill gärna att bilderna ska bli lika bra som på dagen. Men vissa ser det ju inte ens, så man kanske är en liten perfektionist 😉 Bra tips med stativ, det har jag inte tänkt på! Och bra blogg, som alltid!

  1. Haha ja du är nog perfektionist tror jag 😉 men jag tyckte också så först.. Sen började jag förstå charmen med brus och nu bryr jag mig inte haha 😀

 2. Gillar dina tips – inlägg såsåså mycket! Blir så taggad på att få till den där perfekta nästan-mörker-bilden nu! 🙂

 3. Många bra tips!

  Drömde btw om dig (och Hanna) inatt, vi skulle klättra upp för ett berg (?) som visade sig vara Hammarbybacken. Du hade din medeltidsklänning (den mörkröda/lila) och skulle fota Hanna, som var klädd som alv. Jag var din assistent/alltiallo/avis på Hanna som var alv, och jag var klädd som Dobby (Harry Potter du vet)… När vi väl kom upp på hammarbybacken var platsen upptagen av Angelicka Blick, som fotades av Rami Hanna och då blev du så arg (för att han fotade och inte du) att du slängde din kamera ner för backen.
  Sen vaknade jag.. ehm ja.. ^^

 4. Men åh, vilka bra tips! TÄnkte förra veckan att det är tråkigt med mörkret bara för fotograferingens skull. Men jag har ju stativ och hela faderullan så det ska gå ändå 🙂

 5. Å vilket toppen inlägg! Jag gillade att du länkade till exempel, det blir hundra gånger tydligare när man får se exempel. Och vad kul det är att följa din blogg, har fått så fantastiskt många foto och redigeringstips! Fortsätt med det du gör, du gör det jävligt bra 😀

 6. Älskar kvällsljus! Måste erkänna att jag längtar tills det blir lite molnigt ute dessutom så man får lite mjukare ljus i sina bilder, solen lyser för starkt haha!

 7. Åh nu ska jag sätta igång & öva! Har alltid velat lära mig att fota i mörker. Speciellt nu när hösten/vintern kommer & man vill fånga allt mys i kameran! (:

 8. Wow, nu blev jag inspirerad att gå ut på kvällen! så himla fina bilder. Älskar kvällar innan det blivit "för mörkt". En vän i USA sa till mig att ni har ett sådant magiskt kvällsljus i Sverige. Sant!!!! Kram Inger

 9. Åh vilken bra guide! Jag har som mål att lära mig grunderna i fotografering, kan ju behövas när man har blogg…. Men jag gruvar mig för det känns så svårt :/ Men med såna här guider känns det lite lättare, Annars är det ju som en hel djungen 🙁

 10. Bra tips!! Älskar när jag hittar bloggar som tipsar om sånt här för då lär man sig mer hela tiden! har precis lärt mig fotografera i mörker med endast plana ytor som stativ haha..

 11. Hej!

  Superbra tips som ja ska ta med mig i mitt kvällsfotande, är min favorittid på dygnet 🙂

  Undrar vart tröjan/koftan hon med hästsvans har köpt ifrån? Den rosa piléaktiga? 🙂 Kram

 12. Bra inlägg, nu fotar jag inte så jättemycket längre med har ändå alltid undrat hur bilderna blir så knivskarpa? Men längre slutartid så blir det ju rörelseoskärpa i bilden. Tex bilden på blinkers och den kommande bilen. Hur kommer det sig att billjusen inte blir 2 streck? Samma sak med klänningen, hur kan den (som fladdrar så) bli så skarp?

 13. Bra inlägg, nu fotar jag inte så jättemycket längre med har ändå alltid undrat hur bilderna blir så knivskarpa? Men längre slutartid så blir det ju rörelseoskärpa i bilden. Tex bilden på blinkers och den kommande bilen. Hur kommer det sig att billjusen inte blir 2 streck? Samma sak med klänningen, hur kan den (som fladdrar så) bli så skarp?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.