3 saker jag brukar tänka på när jag fotar

Raka linjer

Det här är nog det jag tänker absolut mest på, eftersom raka linjer gör att bilden blir lugn och fridfull att titta på och det är någonting som jag vill ha i mina bilder. Fotograferar man i naturen är det lite enklare att förhålla sig till linjer, oftast är det bara horisonten som man behöver hålla koll på och finns det ingen horisont, så kan man gå på ett ungefär efter träden.

Svårare blir det när man ska börja fotografera inomhus eller i stadsmiljö. Då lutar linjerna hit och dit och all over the place, beroende på perspektiv och objektiv. Fotar jag snett in mot ett motiv så försöker jag se till att linjer i centrum av bilden är raka. Till exempel ett hörn av rummet eller en byggnad mitt i bilden.

Så undviker du sneda linjer

– Använd det digitala vattenpasset i kameran eller använd hjälplinjerna i sökaren när du fotograferar.

– Försök undvika att fotografera i grod- eller fågelperspektiv när du fotar på en plats med en massa linjer i höjdled (t.ex. inredning). Ju mer underifrån eller överifrån du fotograferar något, desto mer lutar linjerna.

– Ju mer vidvinkliga objektiv, desto svårare med raka linjer.

Så här tycker jag

Man vill ju inte alltid vara tråkig och fotografera helt raka bilder, så det är klart att jag fotograferar i olika perspektiv och leker med kameran också (ibland… hehe). Jag tycker dock att det är mer irriterande om en bild lutar liiiite eller om en linje nästan är rak, än om man tar i och gör det obvious att linjerna ska spreta åt olika håll eller att en bild ska vara sned. Så ta i med lutningen eller låt bli…

Här har jag sett till att alla möbler och hörn (längst in vid väggen och längst till höger i bild) är raka.

Arkitektur + vidvinkel + många linjer i bilden = Svårt att få rakt. Men det är kul med en utmaning!

En bild som lutar med flit – och jag låter den luta mycket.

Rak horisont tycker jag är superviktigt!

Att rensa motivet

Det här är också något som jag tänker väldigt mycket på, i olika steg.

Steg 1: Jag avgör med botta ögat om det jag har framför mig är städat nog (om det är värt att ens ta upp kameran). Ett tillfälle när svaret här var “Nej, det är inte städat nog”, var när jag befann mig vid Slussen häromdan och tittade ut över Gamla stan, Skeppsholmen och Gröna Lund och hela den vackra vyn korsades av vägar, lyktstolpar, staket och ledningar hit och dit som skulle vara omöjligt att bli av med. Då lät jag bli att fota helt enkelt.

Steg 2: Jag har avgjort att motivet är rent nog för ett test och tar upp kameran. Här är det dags att rensa motivet med hjälp av att gå närmare/längre bort/vinkla kameran/perspektiv eller tex. skymma störande saker bakom tex. träd/husväggar/modell. Det kan handla om att försöka gömma vägskyltar som lyser i sina skrikiga färger eller något annat som är störigt för bilden. Här gäller det bara att vara lite av en problemlösare!

Steg 3: Klona bort eventuellt misslyckande i Photoshop… hehe…

Så undviker du ett stökigt motiv

– Välj inte att fota uppenbart röriga motiv… (Jag vet, den var nästan för uppenbar för att skriva ner)

– Försök att gömma störande saker i bilden så gott det går med hjälp av att förflytta dig eller att se till att den störande delen hamnar precis utanför bild etc.

– Kan du handgripligen flytta på saker, så är det ju bara hur bra som helst! Jag flyttar ofta på saker. Tex. fula servetter, saker som sticker in i bilden och stör, men som är lätta att knuffa bort, osv.

Så här tycker jag

Det kan verka överdrivet och väldigt fake att hålla på och städa bilder innan (och ja.. efter) man tar dem. Men grejen är att vi rensar bort saker med blicken varje dag. Våra ögon har en förmåga att fokusera på saker och sudda ut allt annat. Det går inte riktigt att göra med enbart ett klick med kameran – så då får vi ta till andra medel för att lösa det problemet.

Här försöker jag få bort bilen och lyktstolpen till höger med hjälp av att fota lite mer åt vänster. Tyvärr kapade jag tornet i muren då också och bilden blev tråkig, så då blev jag sur och gick därifrån…

Vägskylten gick inte att ta bort, så då klonade jag helt enkelt bort den. Och så ville jag inte offra en bit av det lilla huset för kanten på bilen som sticker fram heller, så.. Photoshop!

Hur jag lägger fokus

Jag lägger fokus med väldigt stor omsorg. Det är inte riktigt så att jag kan tala om hur man “ska göra”, utan mer uppmana er till att faktiskt reflektera över var ni lägger fokus. För bilderna påverkas väldigt mycket utav det. När jag vill ha en lite lummig känsla (oavsett om det är ett landskap eller inomhus), så försöker jag lägga fokus ganska långt fram i bilden. Vill jag däremot ge en feeling av “den stora världen” så lägger jag fokus långt bak.

Så här tycker jag

Lek runt med fokus tills du hittar det du tycker funkar för din stil! 🙂

Nu är det relativt långt skärpedjup här, men jag har lagt skärpan på stenarna och inte på solnedgången.

Skärpan på trädet för att få lite lummig känsla.

58 responses to “3 saker jag brukar tänka på när jag fotar

 1. Älskar tipsen! Tack!
  Har dock problem med min kamera att jag inte har autofokus och då blir det ofta att jag är ute och fotar och med den lilla skärmen så är det svårt att se vad som är i fokus och ibland när jag kommer in så är dom flesta bilderna suddiga. Det är okej om jag bara fotat några blommor ute men när det är olika tillställningar så suger det hårt. 🙁

  1. Det förstår jag, usch 🙁 Hoppas du har möjlighet att skaffa ett objektiv med autofokus i sig snart, så att du slipper det problemet :/

 2. Åh jättefina bilder och superbra guide! Men du, går det att fråga om en guide om hur du redigerar bilder? Bara lite basic sådär, hur du tänker när du gör det och vilka verktyg du använder. Det skulle vara så nyttigt att lära av ett proffs!

 3. Så himla bra inlägg! Både raka linjer och "rena" bilder är verkligen svårt att komma ihåg ibland men jag strävar alltid också efter det 🙂

 4. Det ar ofta jag kommer hem och sa ar bilden lite sne, men jag har liksom inte riktigt lamnat utrymme for beskarning sa nar man fixar tilld det i photoshop forsvinner en del av en persons arm, eller nagot annat i periferin och sa blir det bara inte bra 🙁 men det ar svart att fa det rakt pa den lilla skarmen i kameran… och ibland vill jag inte ens titta for mycket pa skarmen for jag vill lita pa min egen fotoformaga.

  1. Det har hänt mig någon gång också och det är så himla irriterande :((Det där är en sak som jag tror att man behöver öva upp. Jag satte ju inte det rakt från början heller.. så om du går ut och övar eller försöker tänka på det när du tar bilder (iaf några av dem), så kommer det att sitta tillslut 🙂 Det är inte så att jag direkt aktivt tänker "Är bilden rak nu?" – jag gjorde det i början, men nu sitter det liksom automatiskt och det är skönt 🙂 Och det är klart det är litet på skärmen, det är det för mig också. Men det är bättre för dig att det blir nästan rakt än att det inte blir rakt alls om du ska räta upp det i PS sen, för då blir det ju bara en liten bit du behöver skära bort.. vad jag menar är att även om du inte ser exakt, så hjälper det dig ändå 🙂

 5. Det där med att stöda bilden känner jag igen och jag märker att man blir petigare och mer noggrann ju längre man håller på. Varför är det ett byggstaket just där solen lyser som vackrast, eller de där fula bladen på den vackra mossan. Ibland får man bara släppa bilden och hoppas på ett nytt tillfälle att fånga solen och plocka bort löven från platsen man fotar.
  Intressant läsning. Tack Elin!

 6. Bra tips att tänka på! 🙂 Bara attfortsätta att öva, öva och öva. Och skaffa photoshop, haha! Eftersom fotointresset växte till sig helt oväntat 😀

 7. Bra tips, det är saker som känns självklara nu när jag läser dem men som jag kanske inte alltid kommer ihåg att använda mig av när jag väl står där med kameran, men som du skrivit så är det väl en vanesak. Fota, fota, fota och förhoppningsvis blir det lite bättre för varje vända 🙂 Tack för tips!

 8. Toppenbra tips! Jag är nog sämst på det här med raka bilder men försöker så gott jag kan 🙂 Annars gillar jag bilder som lutar mycket, vann faktiskt en fototävling en gång som anordnades av en fotoklubb där de sa att de gillade bilden just för att den var sned, haha 🙂

 9. Vilket bra inlägg! Har du gjort något inlägg då du beskriver hur du redigerar bort en detalj i bilden? Som t ex med den lilla biten av bilen ovan. Jag har en bild på min son där han sitter på golvet men så har jag råkat få med ett vägguttag precis bredvid som jag skulle vilja ta bort. Klona tror jag du kallade det. Om du har några tips så skulle jag bli jätteglad 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.