Tips: Fotografera självporträtt

Två bilder fotograferade med kamerans inbyggda självutlösare.
På den första var det inte så viktigt att jag hamnade i fokus, så jag ställde bara in fokus
på huset. På den andra bilden har jag ställt in fokuset på trädet bredvid mig.

Självporträtt ed kamerans inbyggda självutlösare

Den bökigaste varianten. Jag brukar köra på den lite då och då när jag har för lite batteri på mobilen och har tappat bort min självutlösare.

Så gör du

Ställ in kameran på självutlösare (10sek). Sen kommer trixet: Att ställa fokus. Börja med att sätta objektivet på manuell fokusering och sätt kameran på stativ (eller på någonting där den kan stå stabilt).

Det absolut enklaste är att ha med någonting befintligt (något som finns i miljön) i bilden och så ser man till att det befintliga ligger på samma avstånd från kameran som punkten du tänkt fotografera dig på.

Här nedan har jag t.ex. fokuserat på klippan som jag sitter på. När jag sedan sprang dit och satte mig så var jag direkt i fokus, utan någon vidare kraftansträngning. Därför brukar jag till exempel fotografera mig intill träd för att göra det så enkelt för mig som möjligt – jag ställer ju bara fokus på trädet.

+ Man behöver inga tillbehör för att fotografera självporträtt på detta sätt.
Man måste springa fram mellan varje bild och trycka på avtryckarknappen igen och hålla på.. Men det hör till

Två bilder från samma serie, där jag fotade med fjärrutlösare.

Självporträtt med fjärrutlösare

Så gör du

Här ställer du också kameran på självutlösare (men det räcker oftast med 2sek fördröjning). Jag har en fjärrutlösare som heter Canon RC-6. Det du behöver hålla reda på här är kamerans fokuspunkter. Jag brukar för enkelhetens skull ställa in kameran så att den fokuserar med punkten i mitten – och sen ställer jag mig framför kameran och testfotar en bild.

Har man en vridbar skärm i det här läget, så är det ju rätt enkelt, eftersom man kan vrida den framåt och se på avstånd om man placerat sig bra i bilden eller inte. Har man (som jag) inte det, så brukar jag göra en markering i marken för att komma ihåg vart jag stod någonstans, innan jag går fram till kameran och kollar hur testbilden blev (om jag står i mitten av bilden, som det var tänkt och om jag är på rätt avstånd osv..). Sen använder jag markeringen för att, antingen stå kvar (om det blev bra), eller flytta mig bakåt/framåt/åt sidan efter behag.

+ Du slipper springa fram mellan varje tagning, utan kan stå och klicka hur länge du vill!
Du måste se till att gömma fjärrutlösaren. Jag brukar försöka gömma den i handen eller i någon ficka, men det har även hänt att jag har kastat ifrån mig fjärrisen i sista sekund…

Här är en till bild fotograferad med fjärrulösare. Jag hade med mig den ned i vattnet och jag kan berätta att den inte mådde så jättebra efter det – men det blev ju en skitbra bild, så det var värt 😉
Fotograferad med kamerans inbyggda Wi-Fi

Självporträtt med kamerans inbyggda Wi-Fi

Det här är det absolut enklaste man kan göra – om man har en kamera med inbyggd Wi-Fi-funktion. Självporträtt som tidigare alltid varit en sport, är nu lika smidigt som att ta vilket porträtt som helst. Och det är för att du nu kan ha kamerans skärm i din hand och kontrollera alla inställningar, samt fokus direkt från din smartphone.

Så gör du

Du laddar ned din kameras egen app till mobilen (i mitt fall Canons) och läser på i manualen (om du är bra på sånt), eller letar upp en tutorial på Youtube (som jag alltid gör – mycket enklare att se hur man ska göra, än att läsa det) och sedan kopplar du upp kameran mot appen via Wi-Fi.

Sedan är det bara att klicka på fjärrstyrning i din kamera-app och fotograferingen är igång! Jag brukar ställa in kameran på 10 sekunders slutartid för att hinna gömma telefonen innan bilden tas.

+ Du kan styra alla inställningar (bländare, slutartid, ISO, vitbalans, självutlösare/direkttagning) direkt i appen. Där kan du också se hur bilderna blir, så du behöver i princip inte gå fram till kameran förrän det är dags att ändra komposition och vinkel. Du ser också precis hur du ser ut på mobilen, så du behöver inte klicka av lika många bilder för att en ska bli bra.

Det drar sjukligt mycket batteri från mobilen. Har du glömt att ladda den full innan fotograferingen, så är du typ körd. Så… glöm inte det!

Några tips på vägen

– Ett stativ är i princip ett måste! Annars får du binda upp kameran i ett träd som jag gjorde nyligen… (Nä vet inte om jag rekommenderar det.. hehe)

– Ge inte upp för lätt. Att ta bilder är en sak, men att ta bilder utan att ens vara nära kameran är en helt annan sak.. och då har vi inte ens nämnt någonting om hur svårt det är att veta vad man ska göra av sig själv. Sånt där kommer med övning. Det tog ett bra tag innan jag lärde mig hur jag mest effektivt tar självporträtt och hur jag ska se så snygg ut som möjligt på bilden 😉 Sen tar jag fortfarande bilder där jag ser helt död ut och kroppen är i någon hemskt osmickrande vinkel.. men äh.. det är ju bara att ta om! (Eller ja, det var ju innan Wi-Fi-tiden det.. hehe)

– Börja inne och fortsätt ute när du vet vad du gör. Bara ett tips.. Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att ta bilder i miljö, eftersom jag inte vill tappa ansiktet framför någon eventuell förbipasserande som ertappar mig i det jag håller på med (har dock blivit mycket bättre på det också och skiter i alla andra – jag ska ju ha en bra bild!)

– Ta MASSOR av bilder! 😀

Du fixar detta!! 😀

71 responses to “Tips: Fotografera självporträtt

 1. Tack för ett superbra inlägg! Jag tycker det är SÅ knepigt att fotografera mig själv, men nu fick jag några tips som jag måste testa direkt.

 2. Tack för, som alltid, goda tips! Använder stadigt min fjärrkontroll, men den period då jag hade bytt kamera och inte hade fjärrkontroll slog det mig inte att man kan fota enbart med fjärrutlösaren, så tack för det tipset (till framtiden då jag tappar bort min kontroll cause it IS gonna happen!)

 3. Jag funderade faktiskt på detta problem för en timme sedan! Vilken tajming 😉
  Jag ska definitivt ta med mig dessa ord och försöka mig på lite porträtt på min bebismage 🙂

  Och du.. FASEN vad du är vacker!!!

 4. Åh vilket bra inlägg! 🙂 En sak med självporträtt som jag kan tycka är svårt är självuppfattningen. Det är ju inte alltid man ser ut som man tänker att man gör, fast det kan vara en bra bild. 🙂

 5. Tusen tack för grymma tips! Älskar fototipsen du publicerar! Haha varför har jag inte köpt en fjärrutlösare innan? Har tänkt på det ett bra tag men nu får det bli av. Har alltid ett och annat problem när jag försöker ta bilder på mig själv. Och vacker är du som alltid <3

 6. Bra tips! Jag har både stativ och fjärr men inga som helst bra väggar hemma… Tips för det? Och utomhus går helbort, haha jag är alldeles för blyg för att göra sånt själv om andra ser.

 7. Så fina bilder på dig! Och ett superbra inlägg! Du skriver och förklarar verkligen bra 🙂
  Om du har tid och lust, skulle du inte kunna göra ett liknande inlägg om hur man fotar (och gärna redigerar) stilleben? 🙂

 8. Trivdes jättebra med att fota med fjärris, tills min hund bet sönder den dvs… 😀 Har också testat med att hänga kameran över en gren och fota därifrån då jag inte hade stativet med mig… Så hemskt simpelt var det ju inte men bilderna blev ju snyggt tagna uppifrån åtminstone 😀

  1. Haha men ellerhur! Haha… Jag kände det när jag hängde upp min kamera att.. det var det eller ingen bild alls.. för vissa motiv kan man bara inte få till i grodperspektiv 😉

 9. Åh. Vågar inte ta självporträtt haha men ska testa någon gång. Får testa hänga upp kameran eller har du tips på bra stativ? 😉

 10. Har du inte testat att köra med appen och wi-fi funktionen Elin? Funkar riktigt bra att stå med telefonen eller iPad och göra inställningar och kolla resultatet. Bra tips annars!

 11. Jag har en fråga till dig. Det är så att jag fick nyligen ett nytt objektiv och när det testades på andra kameror så var det automatisk fokus men på min kamera så måste jag ställa in den själv. Är det så att det finns något som spärrar det och iståfall vad, eller är min kamera bara för gammal för den funktionen? Mitt standardobjektiv funkar dock med autofokus så det hela är jätte konstigt. Jag har en Nikon D3000.

 12. Hahah känner så väl igen mig i "kastat iväg fjärrutlösaren i sista sekund" eller "trycka av med foten"! Ett tips dock är om du har en trådlös datamus att koppa till datorn, då kan du använda den som en typ av fjärrutlösare till Utility! 🙂

 13. Superbra inlägg! 🙂 Jag använder oftast bara fjärrutlösare och har aldrig tänkt på att man kan fota självporträtt med hjälp av EOS Utility också. Jag använder det mesta för att filma (har en gammal skruttig 450D utan videofunktion – toppen att det då finns programvara att ta till!), men nu måste jag ju helt klart testa att fota också.

 14. Tja Elin!
  Kan tipsa om mobil appen EOS Remote.
  Den enda är att man måste ha en Kamera med WIFI-funktion. Då blir det som om du har datorn i telefonen istället. Du kan ställa in fokus, bländare, ISO, slutare och såklart trycka av en bild direkt i telefonen samtidigt som du har en live-visning av vad kameran ser.
  Sen kan man såklart kolla bilderna i kameran och spara hem till telefonen direkt vilket är en väldigt nice funktion för oss som snabbt vill ta en instagram bild med "stor-kameran".
  Ett sista plus är att man inte behöver WIFI omkring sig, utan kan ha kameran som åtkomstpunkt.

 15. Jättefina bilder! Om jag inte minns fel så kan man ställa in sekvenstagning i eos utility så att kameran automatiskt tar bilder med några sekunders mellanrum. Det borde funka bra när man tar självporträtt. Då får man tid på sig att byta pose mellan bilderna och behöver inte gömma/kasta någon fjärr eller springa till kameran mellan varje bild. 🙂

 16. Hej! Jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig med en sak…ser att vi har samma designmallar på våra bloggar, men hur fasen gör man för att ändra färg på t ex datum och "kommentarer" ?? Är så fruktansvärt besviken över att jag betalat pengar för PRO men så går det inte ens att ändra något.. Stilmallens ser ju helt konstig ut!

  Har förstås märkt att det finns en spalt där man kan välja ex typsnitt, men det är ju bara några stycken där, inget som jag vill ha.. 🙁

  Vore såååå tacksam för svar!!
  /Sofia

  1. Det är väldigt många som frågar mig om designgrejer och det tar väldigt lång tid för mig att sätta mig in i allas problem, visa och förklara (hur simpelt det än kan verka), så därför vill jag inte svara tyvärr :/ tyckte också det var struligt i början eftersom inget ser ut som det brukar, men jag läste det med lite slit.

 17. Du är grym på att ge fototips. Jag som hållt på med foto sen gymnasiet och lite innan med men inte med system, har inte alltid haft tiden att prova mig fram. Du håller dina tips enkla och koncista vilket jag gillar skarpt. Ska hem och prova lite jag med, dels för att bloggandet blir ju roligare med lite egna bilder. Toppenkul och lärorikt för många fotointresserade ju 😀 TACK! Ha en toppen helg! / Veronica

 18. Aaah gud så himla bra tips! Du är så bra, jag vill sluka hela texten på en gång och bara snubblar över orden! Hahaha! Det här är saker som jag verkligen får nytta av och har aldrig tänkt på det tidigare. Tusen tack verkligen! 🙂
  Kan inte låta bli att tänka också på hur roligt det egentligen är att man ser så avslappnad ut på bilderna och ska verka som man har suttit där och chillat i flera timmar och en kamera bara råkade vandra förbi och tog ett nonchalant kort ! Haha! Oftast har man världens puls och flås på bilden och är inte alls sådär avslappnad som man ser ut. Det skulle va så himla kul att se en film nån gång på hur man håller på egentligen inför en jäkla selfie! Jag tror man skulle få sig en rejäl dos skratt!! 😀 😀 😀

  1. Men åh TACK! Vad glad jag blir!! 😀 Och haha…. det där var en superbra idé… kanske skulle filma en video med allt krångel xD

 19. Vilket otroligt bra inlägg Elin! Du är så otroligt duktig. Jag tycker det är jättesvårt att få bra fokus med den inbyggda så jag ger lätt upp, men nu ska jag ta och tänka på detta tips nästa gång! 🙂

 20. Men jaa vilka bra tips! Älskar såna här inlägg! Jag har en fjärrutlösare men är så dålig på att använda den. Har så himla svårt att se mig själv på bilder och är så självkritisk. Kanske får öva på det och damma av både fjärrutlösaren och stativet 🙂

  1. Alla är vi självkritiska – jag med. De flesta bilder som jag tar blir skit, men jag ger aldrig upp, för jag vet att tillslut (efter lite kamp), så kommer de där bilderna som jag faktiskt gillar på mig själv haha…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.