TIPS: Fotografera med Extern Blixt

Här är min blixt. En Canon Speedlite 430EX II.
Till en början var den helt obegriplig. Men nu är den en av mina bästa vänner!

Kom igång

– Ställ din blixt på ETTL (eller ITTL på Nikon-blixtar). Detta är blixtens auto-läge.

– Hitta knapparna som justerar blixtljuset. På min blixt är det den runda knappen längst ned som det står “sel/set” på. Sedan ökar jag och minskar styrkan på blixtljuset med + och – knapparna som ser ut som halvmånar på sidan. (Börja med reglaget inställt på 0, så blir det enklast!)      

Om inställningar

Ställ in kamerans inställningar med blixten är avstängd

Det är sällan som jag använder min externa blixt som enda ljuskälla, utan jag föredrar att använda den som upplättning (tillsammans med det naturliga ljuset). När jag ställer in alla inställningar så börjar jag med att se till att bakgrunden (omgivningen) är bra exponerad. Det gör jag medan blixten är avstängd.

Hur jag ställer in

Jag brukar börja med inställningarna 1/100sek (slutartid), f/2,0 (bländare) och ISO100 och arbeta därifrån. Blir bilden för mörk förlänger jag slutartiden och om det behövs ökar jag ISO.

Därefter slår jag på blixten och tar en testbild med blixtljuskompensationen (reglaget som syns på displayen i bilden ovan) inställd på 0. Blir motivet för mörkt, ökar jag blixtstyrkan så mycket som det behövs.

Slutartid

– När du fotograferar med blixt måste du ta hänsyn till kamerans blixtsynktid. På de flesta kameror ligger den runt 1/200sek, vilket betyder att du inte kan fotografera med kortare slutartid än så.

– Fotograferar du med en längre slutartid (säg 1/15sek) + blixt, blir den delen av bilden som blixtljuset når skarp, medan allt som ljussätts av omgivningsljuset blir oskarpt. Detta är väldigt effektfullt när man fotograferar partybilder.

– Om du använder blixten som enda ljuskälla (i ett mörkt rum) så påverkar inte slutartiden någonting. Då kan du helt enkelt ställa in den som du vill (brukar ställa in på 1/100sek), det spelar ingen roll.      

Rikta blixten

Det viktigaste när du fotograferar med extern blixt är att du inte slår blixten rakt på motivet. Min favorit när jag  fotograferar är att slå blixten i något ljust på sidan (t.ex. en ljus vägg, dörr, skåpsluckor..), men det enklaste är nog att bara rikta blixten rakt upp i taket (helst lite snett bakåt! Annars blir det inte så smickrande vid porträtt..)

Se bara till att ytan du riktar blixten mot är ljus. Försöker du tex. rikta blixten rakt upp mot ett brunt trätak, så kommer ljuset som studsar ner att bli rött.

Har du ingen ljus vägg eller ljust tak som du kan studsa blixten i, så kan du använda dig av en reflexskärm istället och hålla upp längs väggen – sedan studsar du blixtljuset i den.      

Tillbehör

– Fotograferar du på kvällen med lampor som omgivningsljus, kan du införskaffa ett kit med färgade filter till blixten. Med ett oranget filter matchar du blixtljuset med glödlampsljusets temperatur. Detta för att glödlampsljus är betydligt varmare än blixtljus och vanligt dagsljus.

– Vissa kameror har en inbyggd funktion som gör att du inte behöver fotografera med blixten i blixtskon på kameran (om du inte vill förstås!). Men har du inte det (som jag) och vill kunna placera ut blixten var du vill i rummet så kan du köpa till ett kit med en blixtsändare/mottagare. (Kontakta närmaste fotobutik för att hitta en prisvärd som passar din kamera).    

Exempelbilder med blixt

1/100sek, f/2.0 & ISO100 // Blixtljus på ca +1

Självporträtt i motljus med blixt som upplättning. Blixtljuset är studsat in i mina vita köksluckor (på vänster sida), som sedan reflekterat tillbaka ljuset i mitt ansikte.

1/60sek, f/2.0 & ISO500 // Blixtljus på +2/3

Den här bilden är tagen i vintermörker med blixt som enda ljuskälla. Blixtljuset är studsat i mina vita hallgarderobsdörrar (på vänster sida), vilka reflekterat tillbaka ett fint och mjukt sidljus! 😀    

Lycka till!! 😀

58 responses to “TIPS: Fotografera med Extern Blixt

 1. Åh vilket bra inlägg 😀 Jag vill verkligen bli bättre på att fota med blixt så ska försöka att komma igång mer med det. Men jag märker att jag är så van vid naturligt ljus för även när jag lyckas använda mig av blixten som komplement och studsar den mot något tycker jag ljuset ser så himla hårt ut. Men det handlar nog om hur jag är van att se mina bilder också. 🙂

 2. Yaaay! Så pedagogiskt och bra <3 Ska se om jag kanske vågar mig på lite mer blixtrande snart XD Fotade faktiskt porträtt idag som nog hade mått bra av lite upplättning. Tack för detta bästa du 😀

 3. TUSEN TACK för det här inlägget! Sim jag googlat och haft nig och aldrig blivit riktigt klok. Du är bäst. KRAM!

 4. Åh, tack för bra och enkel guide men framförallt lite inspiration – jag borde verkligen försöka lära mig fota mer med blixt!

 5. Åhhh perfekt! tack! Vill så gärna börja använda min externa blixt mer men har inte riktigt lärt mig den än 🙂

 6. Hej Elin! I skolan har vi fått i uppdrag att välja en blogg som man gillar för att sedan prata om vad man gillar om bloggen. Och jag valde självklart din blogg eftersom du är nog den enda bloggerskan jag kan relatera till och sen vill jag även säga att du äger! ❤️?

 7. Tack för ett fantastiskt inlägg! Nu äntligen kan jag lära mig blixten 🙂 Så pedagogiskt och bra!
  Med vänlig hälsning,
  Malin

 8. Ja det förstår jag att det har! Ska verkligen ta tag i det där till veckan.. *skriva upp* Har ju min dagsljuslampa men den är så stor och bökig att ta fram, man orkar inte när det bara är mindre stilleben/vardagsbilder liksom.

 9. Har en likadan, riktigt grym är den! Känner igen mig med alla nya inställningar man var tvungen att lära sig i början. Jättebra inlägg! 🙂

 10. Riktigt bra inlägg! Har undrat lite om det här blixten sen innan så detta inlägg var otroligt bra! Står högst upp på min inköpslista nu haha! 🙂 <3

  1. Det är därför du inte ska rikta blixten rakt på – gör du som jag rekommenderar så blir det ingen eller väldigt liten skugga 🙂

 11. Åh jättebra artikel! Plockade själv fram min blixt (som jag haft liggandes jättelänge) för ett litet tag sedan, och har tänkt att jag ska försöka lära mig använda den. Så lägligt att du skriver om det nu, nu blir jag inspirerad att fortsätta försöka:)

  /Pia

 12. Men vilket bra inlägg Elin! För oss dagljusfotografen är det ju en jäkla djungel. Vore intressant att testa andra typer av blixt, exempel ringblixt också 😀

 13. Men vilket bra inlägg Elin! För oss dagljusfotografen är det ju en jäkla djungel. Vore intressant att testa andra typer av blixt, exempel ringblixt också 😀

 14. Vilka bra tips! Brukar du redigera bilder som du använt blixt på? Tänkte eftersom det är flera som redigerar för att göra bilden mer ljus:)

 15. Använder du blixt alls när du fotar ute eller använder du den endast till inomhusbilder? 🙂 Jättebra inlägg, jag gillar alltid dina tips!

 16. Tack för det här inlägget!! Var precis vad jag behövde 🙂 Har en blixt som bara ligger i en låda då jag inte riktigt vetat hur jag ska använda den… Dags att börja öva nu då! 🙂

  Vet du vad som skulle vara roligt att läsa i nästa tips-inlägg? Vad man bör tänka på då man fotar och redigerar bilder tagna utomhus då solen skiner! Det är i alla fall något jag tycker är lite knepigt 🙂

  1. Yay! Lycka till! 😀 Vad roligt att du säger det, funderade nämligen på hur jag skulle kunna utforma ett sådant inlägg senast igår! 🙂

 17. Åh, Elin. Kan inte du lära mig allt du kan om foto med extern blixt? MÅSTE börja använda det vid heldagsbröllop nästa år tror jag. Det är fan alltid på tok för mörkt när det är dags för bröllopsvalsen. Och det drar fan alltid ut på tiden – så att mörkret verkligen hunnit falla på.

 18. Tack för ännu en klockren genomgång??? har länge velat lära mig använda blixt,, har just en som du har här och nu fattar jag äntligen? Inte första gången man får bra tips av dig?? tack

 19. Hej! Jag har kollat igenom så många av dina tips nu och jag känner mig så inspirerad! Jag har länge känt mig omotiverad till att ta bilder nu under vinterhalvåret för att allt ser lika dystert ut efter ett tag. Nu känner jag att det finns så mycket att fota inomhus med! Jag ska definitivt införskaffa mig en extern blixt, tror det kan göra det lättare för mig att ta porträttbilder. Fantastisk blogg helt enkelt, här kommer jag läsa mycket framöver!

 20. Hej Elin,

  Jag har varit en sådan följare som har följt dig i flera år (men som aldrig vågat kommentera). Du är en AMAZING fotograf och jag älskar din stil. Kort och enkelt så inspirerar du en oerhört mycket!
  Har en liten fråga i och med detta inlägget:
  Jag älskar att fotografera, kanske inte riktigt ger mig själv den tiden till att göra det. Men trots det har jag en Sony A58, en bra kamera som funkar.
  Nu är det att jag tycker att inomhusbilder kan bli lätt tråkigt. Framförallt i idrottshallar. Ändå vill jag bli bra på att fotografera sport event som kampsport. Få till den där snygga bilden.
  Frågan är, nu har jag tittat på en extern blixt som fått väldigt bra recensioner. Är det värt att köpa en för att få bättre bilder i dåligt ljusförhållande? Idrottshallar brukar oftast ge gul-toniga och ja…tråkiga ljus pga just färgen.

  Tack, tack, TACK i förhand för eventuellt svar. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.