Tips: Fotografera på studenten

Fotografera på studenten

Fotograferad med Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 35/2 IS USM

Utrustning

Till utspringet

Jag skulle köra på ett vidvinkelobjektiv eller i alla fall ett objektiv med brännvidd någonstans mellan 17-50mm, just för att det brukar vara mycket folk och det är lättare att stå längst fram med vidvinkel än att stå längst bak med tele.

Till flaket

Här passar ett teleobjektiv bra. Kanske ett mellan 100-300mm. Mest för att man kanske vill få en härlig närbild på studenterna på flaket och det kan annars bli svårt eftersom man själv står på gatan en bit bort..

Inomhus

Här behöver du ett objektiv med så lågt bländartal som möjligt, tex. ett 50/1,8.

 

åka flak i skara

Fotograferad med Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 35/2 IS USM

Fotograferad med Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 35/2 IS USM

Fotograferad med Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 135/2 L USM

 

Inställningar

När det är fart och fläkt (som en sådan här dag!) och även när man använder teleobjektiv, så är det viktigt att man fotograferar med kort slutartid. Jag brukar ställa in slutartiden på minst 1/400s, så brukar det fungera bra.

Inomhus är det inte lika viktigt med kort slutartid, det viktigaste är att bilderna inte blir för mörka. Så här brukar jag ställa in en slutartid på ungefär 1/80s (detta beror helt på hur still du kan hålla kameran medan du fotograferar). Var noga med att inte skaka till kameran för mycket när du trycker på avtryckaren bara…

I övrigt brukar jag ställa in bländaren på lägsta möjliga tal (t.ex. f/1,8) och ISO drar jag upp så mycket som det behövs (beror helt på hur ljust/mörkt det är i rummet).

 

 

Fotograferad med Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 35/2 IS USM

 

Att tänka på

– Ta massor av bilder! Det är så man prickar de där perfekta ögonblicksbilderna.

– Var egoistisk när du fotograferar ute bland folk, tex. vid utspringet. Alla kommer vilja ha en bild och ingen kommer att ta hänsyn till dig, så då behöver inte du ta hänsyn till dem heller. Sen behöver man ju inte vara taskig och knuffas för det, men jag menar bara att man inte behöver vara rädd för att stega fram och vara lite i vägen. En riktigt bra bild är värd det!

– Om du vet studentflakens rutt i stan, se till att placera dig på ett ställe med fina hus i bakgrunden och där ljuset inte ligger rakt på (ni vet, kisiga ögon och ihopskrynklade ansikten är inte det man vill minnas från studenten, haha…)

– Fixa rolig rekvisita till porträtten! När man ska fotograferas så kan det kännas lite tryggare om man får hålla i något (så vet man åtminstone var man ska göra av händerna), tex. ballonger, girlanger, champangeglas eller konfetti!

– Fotografera porträtten i en mysig miljö, tex halvvägs in i en syrenbuske, under ett blommande äppelträd eller mitt på en äng omgiven av högt gräs eller blommor! (Och använd blommor och grenar som förgrund, det är fint!)

– Våga ta för dig, kliv in och klicka av! Ögonblicksbilder blir inte till genom att sitta och vänta på “lov” att ta bilder. Man tar dem bara.

– Kom ihåg att ta bilder på detlajer också – det brukar jag själv glömma.

– Motljus eller skugga är fint porträttljus!

Lycka till med fotograferandet nu! 😀

12 responses to “Tips: Fotografera på studenten

  1. Bra tips, även om jag inte riktigt är med på det där med att vara egoistisk. Är sjukt irriterande med människor som bara tar sig rätten att ställa sig rakt framför en själv när man äntligen hittat en bra plats att fota på. Gärna håller de upp sin mobiltelefon också, och filmar med den, så man absolut inte har en chans att få bra bilder.

    1. Men det är ju just det, trampa tillbaka. Jag blir också megasur på sånt där.. men det finns inget jag kan göra som får dem att sluta och jag vinner inget på att stå där och tjura (har försökt!! haha). Så istället kan jag göra något åt saken och ta mig till bilden jag vill ha! Sen försöker jag ändå alltid att huka mig eller på något sätt inte vara långvarig på platsen, allt för att minimera irritationsfaktorn.. 🙂 Det är inget jag tycker är kul, men ibland är det faktiskt nödvändigt 🙂
      Det handlar inte om att jag bara nonchalant ska knalla in framför någon och ta bilder, oftast är det så att jag stått på en plats jättelänge och så hamnar det helt plötsligt 35 pers framför mig på något vänster.. och då måste jag försvara mig istället för att mesa undan.. 🙂

  2. Har ingen student att fotografera men jag tycker att dina tips går att omvandla till verkligheten också. Ser fram emot bilderna från din systers student!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.