TIPS: Foto-locations för gråa tider

32

Jag älskar våren, sommaren och hösten. Och jag älskar vintern – när den är så idyllisk som uppe i norr. Men tyvärr är ju verkligheten något helt annat för minst hälften av Sveriges befolkning.

Jag kom på mig själv med att ligga i soffan och tänka på att det är hela en… två.. tre… kanske till och med fyra långa månader kvar till vår och med den turen vi brukar ha här nere, så tror jag inte direkt att vi kommer få se så mycket mer snö… Sorgligt nog.

Detta är i princip lika med inspirationssvacka – hur kul är det för någon som har en fotoblogg? Man vill ju inte direkt stänga ner den för att man har fyra inspirationslösa månader på året… Så därför vill jag tipsa om mina fyra favorit-foto-locations, som alltid levererar oavsett årstid!      

1. Havet/storsjöarna

Vill man dokumentera ruggigheten dessa månader, så varsågod, men jag blir inte särskilt tänd på halvdöda växter och lervälling, så för mig handlar det om att leta mer opåverkade platser.

Till exempel en klippig strand vid Vänern/Vättern eller stora sanddynor längs Västkusten. Vattnet, stenarna och sanden ser ju likadan ut året om, så här kan man leka runt ordentligt, både med dokumentära bilder och modellbilder.

Och om det nu ska vara träd på bilden, så föredrar jag björkar, för de adderar lite mer till bilden med sina mönstrade stammar, än vad andra träd gör. 🙂        

2. Industriområden

En annan typ av plats som inte påverkas av årstiderna är olika typer av fasader. Man kan förstås fotografera framför vilken typ av byggnad som helst (brukar undvika rött tegel och rött trä dock, för det har en tendens att ta över motivet), men just nu är jag speciellt intresserad av industriområden.

Vid den här byggnaden i Skara har jag fotograferat flera gånger, bland annat de senaste bilderna på syrran, samt ett antal självporträtt.

3. Inomhus

Sen har vi den jag brukar köra mycket på – inomhus.

Finns ändlöst mycket man kan fotografera inomhus, tex. matbilder, stilleben och självporträtt! Sen underlättar det ju om man har en lägenhet med brutalt bra ljusinsläpp och vita väggar.. som min förra lägenhet (bra ljus VARJE DAG!).

Har man inte riktigt lika stora/många fönster, tex. som jag har nu, så är det sjukt tacksamt att ha en extern blixt till sitt förfogande! Har räddat mig många gånger, vid fotografering av stilleben, lägenheten.. och ja.. mig själv.  

Kämpa, vänner! Snart är det vår igen!

32 responses to “TIPS: Foto-locations för gråa tider

 1. Bra inlägg! Jag behövde lite tips här kände jag, (så tummen upp) inspirationen är värdigt låg såhär års när dagarna är så grå och mörka.

 2. Ååååh, Blomberg <3 växte upp vid stationen i blomberg och att se denna bilden värmde mitt hjärta. Kommer att åka hem till mamma och pappa nästa vecka och detta fick mig att längta ännu mer! Älskar att du lägger upp bilder tagna på fina kullen.

  Peppigt inlägg med massa bra tips. Hoppas på ett bra fotoår!

 3. Jättebra tipsinlägg, har just gått och funderat på var man kan ta bilder så här års nu när snön (det lilla vi hade) smält igen. Min lägenhet är nämligen helt hopplös, inga tomma ljusa väggar och dåligt ljusinsläpp.

 4. Om du vill åka till ett coolt industriområde i Stockholm, ta buss 1 till Frihamnen. Det är där Kenza och Angelica Blick brukar ta outfitbilder ibland. Cool plats 🙂

 5. Tack för de tipsen. Har faktiskt efter att ha sett alla björkar hos dig hittat en liten björkdunge nära hemma som är perfekt att fota i för mig så håller med dig till fullo. Det och de omkringliggande sjöarna här som är stora samt björkar är bäst. Tack för alltid bra tips!

 6. Tack för inspirerande inlägg! Men, jag har några amatörsfrågor 🙂 Hur ska man använda en extern blixt? Ska man alltid ha den fäst på kameran eller har man den "bredvid" kameran med någon fjärrkontroll eller liknande? Och när ska man i så fall ha den "bredvid" och inte PÅ kameran. Varför är en extern blixt bättre än den som alltid finns på kameran? Är det för att man kan justera styrkan på blixten? Jätte tacksam för svar. Ha det fint! Kram Ann-Sofie

 7. Tack så mycket för snabbt svar med mycket bra information. Har du något tips på en sådan extern blixt som jag kan köpa? Jag har en Nikon D90 om det spelar någon roll och vill nog inte lägga mer än max 3000 kr på en blixt då jag bara är en glad amatörfotograf men jag vill ändå att den ska vara bra liksom så man inte köper något som är s.k.i.t 🙂

 8. Hej! Bra inlägg och snygg, intressant blogg! Vintern med gråväder är svårt, känns som man springer ut de få fina dagarna. 🙂 Har du tips på någon bra billig lampa man kan ha hemma, för är ju svårt få bra mjukt ljus hemma trots ljusa väggar. Alltså inte proffsprylar utan vanlig lampa?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.