Så tar du bort färgblödningar i dina bilder!

Kromatisk Aberration = Färgblödning

Jag kommer ihåg första gången som jag noterade det här med färgblödningar. Jag hade haft min kamera i lite drygt ett år och stod och posade på en brygga framför Vättern. Jag var en relativt mörk siluett mot det väldigt ljusa vattnet – en typisk situation när färgblödningar uppkommer. Och jag var alldeles lila i konturerna. Störigt!

Senast det hände mig var när jag testade mitt nyaste objektiv och tog bilden ovan. Även detta en typisk situation när färgblödning uppkommer: De mörka trädgrenarna mot en väldigt ljus himmel. Såklart glödde konturerna lila (och till och med gröna!) även här:    

Före och efter borttagning av Kromatisk Aberration i Camera Raw.

Kromatisk Aberration, alltså Färgblödning, uppkommer när man fotar någonting med väldigt hög kontrast. Något som nästan är svart mot något som nästan är vitt.

Man kan undvika att få färgblödningar genom att köpa objektiv som är speciellt tillverkade för att minska Kromatisk Aberration, eller genom att fota med högre bländartal (men det är ju inte alltid så kul…. hehe).    

Så här tar du bort Färgblödningar

Har du redan tagit en helt fantastisk bild där färgblödningar uppkommit, så finns det sätt att åtgärda detta – så deppa inte ihop!

Funktionen finns i både Camera Raw och Lightroom under Lens Corrections > Color, eller på svenska: Objektivkorrigeringar > Färg:

1. Titta på bilden. Vilka nyanser av färgblödningar finns det?
Det vanligaste är att det bara finns lila konturer och då är det bara att ta tag i reglaget “Purple Amount” och dra upp det tills det lila försvinner. Hittar du även gröna nyanser, så gör du samma sak, fast med “Green Amount”.

2. Finns det fler färger än lila och grön?
Då kan du behöva utöka färgomfånget som den här borttagningen påverkar. I reglagen “Purple Hue” kan du utöka omfånget från enbart lila till vissa delar av rött och blått. Detta fick jag göra med den här bilden, då bilden innehöll en del röda färgblödningar (se på trädet längst ner på bilden ovan). Samma sak kan du göra med “Green Hue” om du hittar färgblödningar som är turkosa..

Så lätt var det! 😀 Klicka gärna på “Gilla” om ni gillar mina fototips! :DHär kan ni läsa på mer tekniskt om Kromatisk Aberration.

18 responses to “Så tar du bort färgblödningar i dina bilder!

 1. Det här tipset gillade jag! Har varit för feg med att testa alla olika grejer i Camera Raw, så det här var ett otroligt bra tips på något som jag märkt av själv att det händer ibland =D

 2. Hej!
  Tänkte höra med dig om du vet nåt om Olympus Pen-kamerorna? Vill ha en kompakt systemkamera då min "vanliga" nikon d5100 känns för klumpig att dra med på kalas osv. Fotar bara på hobbynivå så är inte jättekräsen. Problemet är att jag inte riktigt lyckas avgöra skillnaden på de olika modellerna av Olympus Pen? Eller har du nån annan kompakt systemkamera att tipsa om? 🙂

  1. Har tyvärr ingen koll på Olympus alls 🙂 kan bara säga att jag gillar den kameran jag har, men det är ju inte vidare objektivt 🙂 vill du ha koll på vad som finns är det bäst att prata med folk i fotobutik 🙂 kramis!

 3. Men åh jäklar, att det här gick att fixa? Nu har du räddat mig från många timmar brydderier över hur i he****e jag ska fixa till det rosa skimret över en silluett – tack tack tack tack!

 4. Hej! Tack för tipset! Jag har en fråga apropå bildbehandling: vad är bäst – Mac eller PC? Jag har hört att om man ska jobba med bildbehandling är Mac bättre, men jag vet inte om det stämmer. Jag har själv en HP-dator och det känns därför lite motigt att byta, men det kanske är värt det?

  1. Jag är tyvärr inte så bra på datorer, men jag gillar personligen Mac bäst 🙂 Det absolut viktigaste är att ha en bra skärm 🙂

 5. Vilket välkommet inlägg, jag har precis hittat de där reglagen i Camera Raw.
  Men ett problem som jag har är att jag har svårt att korrigera om det blöder i olika färger. Får jag den ena bra så sabbar jag den när jag fixar den andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.