Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Bildanalys: Alice i Underlandet

Jag fick en massa bra tips på vad jag kunde fylla bloggen med för återkommande teman och en av dem var att visa bilder jag tycker mycket om (eller som blev totalt misslyckade) och analysera dem lite. Varför blev de bra eller varför blev de inte det? Fanns det någonting jag kunde göra bättre osv. Jättebra idé!
Just den här bilden är en av mina favoriter. Den är från hösten 2011 och jag hade inte riktigt fått in fototänket, utan körde fortfarande enbart på känsla - vilket visserligen tog mig ungefär 80% av biten, men så var det ju några smågrejer som jag kanske skulle ha tänkt på om jag var lite mer insatt...
Först och främst hade jag inte fotograferat med bländare 1,4. Jag älskar kort skärpedjup, men just i den här bilden så var det lite negativt, då hennes fötter hamnade helt ur fokus. Försökte rädda upp det i Photoshop genom en brutal skärpning, som resulterade i de envisa ränderna som ni ser tydligt på hennes strumpor. Ajaj..
Sen hade jag sett till så att det blev mer luft över huvudet - hon ser lite instängd ut när jag har kapat bilden precis över hennes huvud. Och rekvisitan ser lite softad ut för att jag inte var så noggrann med konturerna när jag mörkade ner marken (men så hade jag ju ingen ritplatta heller, så jag förstår om jag slarvade.. haha!)
Annars är jag väldigt nöjd med bilden. Jag gillar vecken på överdelen av hennes klänning och hur ljuset faller där. Jag tycker att jag lyckades få till ljuset som strålar upp ur boken på ett väldigt bra sätt och jag gillar vinjetteringen, trots att den är väldigt kraftig - tycker att det bidrar till det "murriga myset" och sagokänslan.
Vad tycker DU om bilden? 🙂
Att analysera bilder (oavsett om det är egna eller någon annans) är superviktigt (pratar om det här)! Och är man lite osäker på hur man ska göra, så är det super att läsa vad andra tycker, så att man kommer in i tänket lite 🙂
Det skulle vara väldigt roligt att göra en ny version av den här bilden i höst!
Hoppas att min syster ställer upp igen! haha..

56 comments on “Bildanalys: Alice i Underlandet”

 1. Jag har alltid älskat den här bilden! Tycker dock inte att det gör något att bilden är så kapad då det bidrar till den här mysiga känslan, hade det varit för mycket luft runt om hade det känts som att man varit för långt bort. Gillar att man kommer så nära inpå 🙂

  Love it!

 2. Hej Elin!
  Jag har en helt annan fråga som jag tänkte se om du har något svar på. Jag försöker mig just nu på att få till en sån där bild med många av sig själv (när du var 24 st v dig själv i samma foto). Jag undrar hur man ska göra med fokusering. Ska man "fokusera om" på varje person eller är det ett superlångt skärpedjup som gäller? manuellt eller auto?

 3. Älskar bilden!! Vid första anblicken tänkte jag inte på något av det du skrivit 🙂 men håller med om att det kunde ha varit mer luft ovanför huvudet. Gör du en ny version kommer den bli top notch 😉

 4. Alltså wow vilken service! Skriver min fråga och en kvart senare har jag redan fått svar! TACK. Det är så att jag har precis börjat en fotokurs på gymnasiet, Fotografisk Bild 1, och jag börjar sakta men säkert få upp mer och mer intresse för foto. Sen jag hittade din blogg så har jag varit helt fast i den och måste bara passa på säga att du är en sjukt duktig fotograf. Alla dina bilder blir ju helt awesome! tack för en av dom bättre bloggarna!

 5. Detta är en Nevnarien favorit:) Ska erkänna att jag faktiskt funderade på att göra en egen version av den men det blev aldrig av.Att jag gillar den så mycket är att det är en fin bild helt enkelt och att det är ett sagomotiv, har alltid haft dragning åt fantasibilder.:)

  Jag har hela tiden trott att allt med bilden varit planerad, för jag gillade just det med softade rekvisitan. Kanske beror det på att jag inte kan bildanalys men jag tycker även att det är lagom med luft över huvudet, jag menar det ska ju vara lite "trångt" i underlandet, hon måste ju krympa för att komma igenom dörren. Håller helt med dig om ljuset, fantastiskt:)

  Detta är för mig en kanonbild och en sån man önskat att jag tagit själv, dock ser jag fram emot en ny version, där du kan spela ut all din kunskap och erfarenhet du lärt dig sedan 2011:)

 6. Hej Elin, vill bara säga att jag följt din blogg sedan 2010-2011 och att du är grym. Jag har skrivit några gånger tidigare och frågat om olika saker och du har varit supergullig och tagit dig tid för att svara. Ville bara tacka så mycket för all inspiration du ger och för att din blogg är så bra.
  Kör hårt och fortsätt blogga!

 7. Älskar känslan i den här bilden! Även om det som du säger finns en del du hade kunnat göra bättre tycker jag att den är superfin! 🙂

 8. Förutom det du redan sagt så tycker jag att hatten (och de två korten) tar lite fokus och gör bilden lite tung på vänstersidan. Vad tror du om att istället för att ha syrran mitt i bilden haft henne lite åt sidan och då fått plats att placera hatten på motsatta sidan?

 9. Hej 🙂

  Jag skulle behöva lite kamerahjälp och ni var de första jag kom att tänka på. Drar till New York i nästa vecka och behöver en ny följeslagare (kompaktkamera) som är hyfsat smidig att bära runt på, som funkar bra i såväl dagsljus som i mörkare miljöer (får gärna minimerat brus så gott det går), zoomar väl kanske inte sådär överdrivet mycket, men en ok zoom är alltid uppskattad, sedan vore det ett plus om kameran har en wifi-funktion så att man smidigt kan få över bilder osv. Använder väl främst kameran för att fota byggnader, platser, maträtter och typ mitt eget face haha. Prisklassen får ligga någonstans mellan 3000-4000 tänker jag.
  Har sprungit runt i de större butikskedjorna men personalen verkar ju inte ha någon bra koll på vad de säljer så tänker att ni som fotar en del borde ha lite bättre koll . Vore supertacksam om du hade något tips att dela med dig av =)

  1. Jag har tyvärr inte heller någon koll längre, sen jag slutade på Scandinavian Photo 🙂 Skulle rekommendera dig att höra av dig till just Scandinavian Photo eller Cyberphoto, då de har kunniga säljare - inte bara random inslängda som tex Media Markt och Elgiganten 🙂

 10. Kompositionen finns inget att klaga över.

  Tycker det är alldeles för lite kontraster i ansiktet.

  Stör mig inte så mycket att just fötterna kommer ur fokus.

  Jag skulle nog försökt mig på att göra lite dimma i Photoshop. Mest i bakgrunden men även lite i förgrunden samt runt henne. Bara för att förhöja mystiken inom bilden.

  Gör du en ny version av fotot tycker jag du skall satsa på att göra den lite mer som orginalet, inte som disney, glatt o färgglatt utan mer mörkt 🙂

 11. Ticker bilden är jättefin. Är inte så tekniskt duktig, men kan hålla med om att det kanske skulle behövt lite mer luft ovanför huvudet. Sen kan jag tycka att bilden är liiiiiite för mörk i kanterna så att den känns naturlig ut.

 12. Åh vilken fin bild! Måste bara säga att jag älskar din blogg och du är en väldigt stor inspiration för mig. Alla dina bilder är så fantastiskt fina och du är så duktig, sluta aldrig!!

 13. Jag gillar bilden just för att du har fått till känslan av att hon sitter i en värld som är mkt mindre än henne, som hon sitter i kaninhålet.
  För att du nämnde strumporna såg jag det och nu stör jag mig på det, däremot stör inte oskärande på fötterna mig.
  Jag är djupt imponerad av denna bilden och önskar att du hade fler tolkningar av Alice i underlandet.

 14. Alltså jag kan inte fatta att det är 3 år sedan du tog denna bild!!!! 😮 Alltså nej det kan ju bara inte vara sant, jag minns den här bilden som om det var igår.. tiden går alldeles för fort! Så där annars så gillade jag alltid denna bild, men då du pekar ut de olika sakerna så håller jag ju nog med. Men det är ju nog allt en super fin bild! 🙂

 15. Kommer ihåg denna bilden och att jag älskade den när du la ut den, sedan såg jag datumet och att det var 2011. Det är då man inser att tiden bara flyger iväg, för det känns som det var igår du la upp den. ^^ Den är lika fin än måste jag säga ^^ Har nu läst din blogg i 5 år och den är fortfarande min favorit! 🙂 Kram från Cissi

  1. Haha men ellerhur! Jag känner också att det var rätt nyss jag tog den... men inte xD Men wow tack! Så himla kul att höra! 😀 Massa kramar!

 16. Ja du. Jag hade nog inte sett det där med fötterna men satt och fundera på lite kring mörkret nere vid fötterna. Kanske att hon är lite långt upp i bilden. Det kan jag hålla med om. Men ljuset ljust på henne är ju jättekul och trevligt. Du hittade tidigt din still känns det som..

 17. Jag kommer ihåg när du la upp den här bilden på bloggen och jag kommer även ihåg videon som var till den 🙂 Jag tyckte då och tycker fortfarande att bilden är helt fantastisk och jag hade aldrig märkt det där med skorna om du inte hade sagt det XD

 18. har alltid älskat den här bilden, och har inte tänkt så mycket på bristerna du nämnde. har varit en av mina favoritbilder ett bra tag nu, och med din tillåtelse skulle jag gärna vilja prova på något liknande i framtiden? 🙂 kram!

 19. Väldigt bra tips och idéer du ger. Något man själv ska försöka tänka på! 🙂
  Men hur lyckades du få till ljuset som strålar upp ur boken :)?
  Om du gör en ny version av den här bilden i höst så skulle det vara väldigt roligt att se hur du arbetar i Photoshop när du redigerar den sen 🙂

 20. Bra förslag från läsare. Jag tycker bilden är fin men när du poängterade ut de detaljerna ser jag vad du menar. Man lär sig alltid och kan bli bättre bara man är öppen för det 🙂

 21. Åh, detta var en fantastisk idé, att analysera bilder! Verkligen något jag känner att jag kommer lära mig av, tack!