Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

'Jag skriver aldrig vad jag tycker'

I början var det mest för att jag inte tyckte att jag hade tillräckligt starka belägg, för att jag inte var tillräckligt insatt och för att jag inte ville skapa debatt i min blogg. Jag har aldrig gillat politik eller argumentationer. Jag ville inte vakna på morgonen och få en klump i magen, för att jag fått kommentarer som tvingade mig att inta försvarsposition. Jag ville inte vackla eller börja tvivla på min egna åsikt eller mina egna tankar.
Med tiden har det blivit en vana och jag övertalar mig själv att det är en inspirationsblogg jag har och att jag inte vill förstöra det genom att skapa hetsk stämning. Men samtidigt..
 
Jag minns första gången jag fick frågan om jag är feminist. Jag blev nästan lite oroligt - vad skulle jag svara? Klart jag är feminist, det är man ju? Jag är ju tjej? Men samtidigt ville jag ju inte "verka sån där". Och det är just det som stör mig - att feminismens rykte om att överanalysera och vara hysteriska går före det som de faktiskt står för, så pass att även jag skämdes för att ens ta i ordet Feminist och än mindre ville ta del av vad det faktiskt innebar. Jag hade inte skrivit det här inlägget idag, om det inte vore för att twitter, bloggar och facebook tryckt budskapet och debatten i ansiktet på mig.
 
Och det är viktigt. För mig handlar det inte om att smutskasta män genom att påstå att de har en taskig syn på kvinnor. Det handlar om att hela mänskligheten har en taskig syn på vad som "är en kvinna" och vad som "är en man". Det är inte bara Gösta, 72 år eller Tobias, 33 år, som måste öppna upp och inse att världen är skev. Jag måste vakna upp. Elin, 25 år måste vakna. Du måste vakna. Vi måste vakna och inse att det vi säger, gör, tycker och tänker inte beror på att vi är dumma i huvudet (för det mesta inte i alla fall, men det finns ju några undantag i bla. Aftonbladets kommentarsfält haha), utan att vi lever i en värld som lever efter osynliga regler, som funnits hos oss sedan tidernas begynnelse.
 
Det är intressant och det är viktigt. Läs artiklarna som sprids på twitter.
Läs diskussionerna som uppstår. Även om du blir mörkrädd många gånger...
 

66 comments on “'Jag skriver aldrig vad jag tycker'”

 1. Backa aldrig för vad du tycker! Och der här är ett viktigt inlägg och jag ser upp till dig så mycket. Du är bäst!!

 2. Visst är det allra enklast att inte skriva det man egentligen tycker, men samtidigt är det väl lite att förneka och förminska sig själv och sina åsikter? Alla har ju rätt till en egen åsikt 🙂

 3. Heja Elin! Bra skrivet! Det är precis som du säger "Det handlar om att hela mänskligheten har en taskig syn på vad som "är en kvinna" och vad som "är en man"."
  Feminismen är inte bara till för att hjälpa kvinnor utan män med!

 4. Wow! Bra skrivet, och modigt att du tog steget. Kan känna likadant i vanliga livet, att man ofta sitter och muttrar för sig själv när såna ämnen dyker upp, för att man inte vill ses som en "tjatig tjej"..

 5. detta är riktigt bra! Älskade att läsa det här. Du nämnde att du har en inspirationsblogg och detta var inspirerande!

 6. feminism är en så himla viktig grej och jag tycker det är så oerhört sorgligt att folk inte förstår det. att de flesta tror att en feminist är en orakad, bitchig tjej som vill förgöra alla män istället för det en feminist egentligen är: en person som bara vill att ALLA ska vara lika värda. tjej som kille som hen som homo som hetero som vad som helst. (nu finns det visserligen personer som är både och, men du fattar vad jag menar.) jag håller just nu på att vakna upp, och jag blev så himla glad när jag läste detta inlägget. du har alltid varit en stor förebild för mig, och nu växte du ännu mer. du är bäst elin. kram !

 7. Mycket bra skrivet! Modigt att säga vad du verkligen tycker, blir så trött på alla "men vadå, är du feminist eller?" varje gång man bara säger vad man tycker...

 8. Åh vad glad jag blir! Trodde inte att den här bloggen kunde bli bättre, men nu när du har visat att du inte bara är kreativ, utan också har sunda åsikter blev den det. Du är så himla bra Elin!!

 9. Hade också en skev bild på feminismen förut, om manshatande orakade kvinnor. Men när man blivit mer insatt i ämnet så förstår man hur viktigt det egentligen är - och plötsligt så inser man att man själv har gått och blivit feminist.
  Tack för ett bra inlägg Elin. 🙂

 10. Själv är jag för allt det feminism står för, men skulle personligen vilja vara hemmafru. Något som inte anses gå ihop och därför väljer jag oftast att inte prata om det. Mycket snack om att man ska vara högutbildad och göra karriär, men alla vill ju inte det. Så det tycker jag man ska betona. Det ska inte handla om att man måste göra ditt eller datt, det ska handla om att få välja själv och att det ska vara på lika villkor för alla människor.

 11. Jag har också blivit mycket mer uppmärksam på detta mest pga twitter, och är så glad för det! Det är så så så viktigt, verkligen.

 12. och Aftonbladets kommentarsfälts individer har också sin historia 🙂
  Fint skrivet, tack för en så fin blogg!!
  Ser fram emot fler "alvfoton" *hoppas hoppas* 🙂
  Allt gott!

 13. Bra Elin! Feminism är en så viktig del i vad som -borde- vara en självklar strävan mot ett jämställt samhälle. De där reglerna du talar om, eller strukturer som de oftast kallas i lite mer akademiska sammanhang, är mycket läskiga till sin natur och påverkar oss alla, vare sig vi vill eller inte. Jag har kallat mig feminist de senaste 14 åren men ändå måste jag påminna mig om att jag borde få kunna bete mig PRECIS som en man utan att uppfattas som en ragata (män ses ju mer som självsäkra och som naturliga ledare om de säger högt vad de tycker). Heja dig som vågar ta ställning, och heja dig som är så modig och personlig i så många andra sammanhang också! Från en annan fantasy-nörd, från en annan foto-nörd, från en annan kvinna - kämpa på i samma goda anda!

 14. jättebra och viktigt ämne att ta upp!
  har du inte hört låten Hard out here med Lily Allen så ta en stund och lyssna på den, skildrar verkligheten en del!

 15. Så gott skrivet!!

  Ibland har jag haft lust att skriva om temat också, eftersom det vuxit på mig hur viktigt det är. Men ibland känns det som det är en stor sekt som förgör budskapet i sociala medier & dom vill jag liksom inte sammanlänkas med.
  Jag vill inte bli "angripen" & att min mening plockas i småbitar av folk som tror sig vara en "bättre" femisist om man deltar i en debatt.
  Så jag gör som strutsen & sticker huvudet i sanden i bloggen & sociala medier, men är noga med att förmedla till mina barn var det handlar om.

  Heja dig för ett bra inlägg som jag vågade säga min mening i 😀

 16. Jag har alltid sagt att man alltid ska stå för vad man tycker, men att man dock kan lära sig att hålla käften emellanåt haha.

  Har en fråga till dig (brukar ju ställa mina frågor till dig och alltid få bra svar). Jag fotar med en gammal Canon EOS 400d och ska byta upp mig. Har du någon aning om Canon EOS 60d/70d är "bra"? Gillar greppet på den kameran och har försökt läsa på och finner nästan bara bra recensioner. Känns som att den måste ha något dåligt haha...

 17. Klart att det är viktigt! Alla förtjänar att bli sedda som sig själva i första hand, och inte som en del av en grupp, vilken det än är, kvinnor, män, gamla, unga, sjuka, friska, utländsk, svensk. Därför är det lite underligt att det heter feminism, det är ju jämlikhet på alla sätt det det handlar om. Det kanske det är därför begreppet är svårt att ta till sig för vissa, de kanske tror att kvinnor ska bli någon form av diktatorer!

  Bra att du vågar säga vad du tycker!

 18. Vad glad jag är för att du säger detta! Givetvis är jag också feminist (finns det nåt alternativ?), men på något vis är det "fult" att säga detta till andra. Varför? Precis som du skriver så vill man ju inte vara "en sån" feminist. Det ska ju inte anses fel att stå upp för allas rätt och utrymme!

 19. Jag tycker alltid att det är svårt att uttrycka mina åsikter skriftligt. Är jättebra i muntliga diskussioner, men blir alltid orolig när jag vill eller har läst om något och ska formulera mig i min blogg om det (oftast om feminism, rasism, homofobi) - mest för att jag vet att det finns många haters eller bara människor som inte delar min åsikt som ska överanalysera och plocka sönder hela texten för att hitta "fel" i min argumentation.
  Starkt av dig att ta upp det här!

 20. Du vill inte "skapa hetsk stämning. Men samtidigt..".
  vad betyder de två punkter vid slutet undrar jag haha. 🙂
  Bara ett förslag till alla som ta upp debatten: det spel ingen roll vad man har för åsikter men det alltid finns en viss tendens för grupper att börja tror att de har rätt. Jag har blivit utsett för stora mängder av hat från kvinnor och feminister i Sverige så jag vet att problemet finns men det finns också feminister som har skapat en länk mellan kvinnohat och rasism. Det tycker jag är bra och jag oftast kommer i bra överens med feminister som vill ha ett bättre samhälle för alla. Jag undrar om du har läst "To the Lighthouse" Elin??? Tror att det är ett slags feminist bibel nuförtiden.

 21. Du vill inte "skapa hetsk stämning. Men samtidigt..".
  vad betyder de två punkter vid slutet undrar jag haha. 🙂
  Bara ett förslag till alla som ta upp debatten: det spel ingen roll vad man har för åsikter men det alltid finns en viss tendens för grupper att börja tror att de har rätt. Jag har blivit utsett för stora mängder av hat från kvinnor och feminister i Sverige så jag vet att problemet finns men det finns också feminister som har skapat en länk mellan kvinnohat och rasism. Det tycker jag är bra och jag oftast kommer i bra överens med feminister som vill ha ett bättre samhälle för alla. Jag undrar om du har läst "To the Lighthouse" Elin??? Tror att det är ett slags feminist bibel nuförtiden.

 22. Jag är feminist 🙂 Inget jag går runt och berättar för folk men kommer det upp på tal så förklarar jag mina åsikter kring det.
  Tyvärr så tror många att vi måste bränna våra bhar eller skita i att raka oss. Fördomar, hell yeah.

  Jättebra skrivet 🙂

 23. Det är bara bra att du tar plats Elin. Det är såklart inte helt enkelt. Men som jag ser det; ju mer plats bra personer tar desto mindre plats finns kvar till elaka och onyanserade personer. Det får inte bara bli negativiteten som tar plats i sociala medier. För mig står du för vänlighet och för genuinitet. Ja, du är bra helt enkelt. You go girl!

 24. Tack för ett bra inlägg! Jag känner likadant kring feminismen, det känns skämmigt att vara feminist samtidigt som det är så självklart att vara det.

 25. Åh vad fint! Jag tycker verkligen att det känns som att Sverige är på väg att vakna. ❤️ Heja feminismen. Oavsett om din blogg blir mer politisk eller ej så hjälper du garanterat till genom att bara stå för att du är feminist och kanske öppnar du ögonen på någon som läser din blogg. Kanon och tummen upp!

 26. Elin, nu brainstormar jag bara lite fritt och snabbt! Hoppas okej!?

  Jag tycker man inte ska vara rädd för att uttrycka sin åsikter - framförallt inte i sin EGEN blogg.
  ALLA har rätt att UTTRYCKA sina åsikter och tankar (och om någon "hoppar på en", är denne ju ingen bra människa själv, eftersom man sätter sig SJÄLV högre än andra, ser sig som mer värd, besserwisser, etc.), vi lever i en demokrati, ett FRITT land.
  Det är ens HANDLINGAR och BETEENDE som kan trackas ner på.

  Sen förstår jag att man kanske inte vill bli trakasserad, få dumma kommentarer, etc...
  Full förståelse. De som hugger på sådant sätt är dock en minimini minoritet av alla människor.
  Men klart man blir ledsen ändå, om det skulle hända...
  Det som är bra i sin egen blogg, är ju dock att INGEN kan KRÄVA dig på ett svar eller förklaring...
  Här är det DU som bestämmer! 🙂
  Sen kanske det känns negativt om det blir hätskt och pajkastning bland kommentarerna...

  Jag har själv ibland funderat på om bloggen ska vara lättsam eller TUNG eller både och...
  Just nu kör jag nog båda alt. MEN framförallt skriver jag det jag KÄNNER FÖR, JUST NU! (sen har jag ju inte "dilemmat" att var KÄND bloggare)...

  Får jag uttrycka mig lite mer här hos dig, så kan jag lätt säga att JAG är FEMINIST!
  Kvinnan och mannen är och ska vara lika mycket värda, på alla områden!!
  Sen lovar jag att vissa tycker jag inte är feminist, om jag t.ex. uttrycker mig på ett speciellt sätt om en kvinna. Men man kan ju inte hela tiden ta med i beräkningarna vad andra ska tycka...
  Man vet var man står och går för själv. Det är det viktigaste.

  Många s.k. feminister är sådana dubbelmoralister oxå, då de sätter sig högre än andra (återigen), när de menar att en KVINNA inte får exempelvis, klä sig lätt, vara hemmafru, etc...

  Precis som du säger måste ALLA vakna och tänka efter, kanske framförallt hur vi uttrycker oss till BARNEN!...?...

  Vidare diskussionsunderlag kan vara t.ex.
  Människor från andra kulturer, vad har DE för syn, vad lär de sina barn?
  Paradise Hotel och dylika program, hur påverkar sådant??
  Så, kan ju säga hur mkt som helst... suddasudda om du tyckte jag skrev för mycket "eget" här hos dig!

  Men iaf, BRA skrivet Elin!
  Och ta inte åt dig om någon skriver dumt om dig - du har rätt till DINA åsikter, du är DU och du är FIN!! 🙂
  Trevlig helg!

  /Jeppe

  1. Verkligen mycket av det där som jag har funderat på. Sen är det ju klart att man får skriva vad man vill i sin blogg, men jag har verkligen haft problem med att tackla elaka kommentarer (mest under mina första år med bloggen) och ord kunde fästa sig och hålla fast under nästan en hel dag, medan jag funderade på om jag uttryckt mig fel eller om jag hade fel.. eller vad det var som slagit slint. Så.. det var mest därför - för att jag inte ville gå omkring och vara orolig en hel dag för att jag skrivit något.. som jag inte skrev något. Nu känner jag dock att jag har kommit så pass långt i livet att jag inte känner att alla måste tycka om mig hela tiden och att jag kan stå för det jag skriver. Så det känns ju skönt 🙂
   Sen håller jag med dig om det där med att vara feminist, trots att man kanske säger saker ibland som inte "tyder på det". Man kan inte gå omkring och fundera på om man säger rätt hela tiden. Jag gör och tänker också saker som kanske inte riktigt överrensstämmer med "reglerna", men det betyder ju inte att man inte förstår problemet eller försöker jobba på det liksom 🙂

   Det finns verkligen hur mycket som helst att skriva och fundera på i det här ämnet.. haha... Om man har tråkigt någon gång så vet man ju vad man ska göra 😉

   Kram!

 27. Det är inte lätt att säga ifrån och stå upp för vad man tycker, inte på internet där anonymiteten gör människor extra otrevliga, och inte i verkligheten, där det känns utsatt att ta ett steg fram och få allas blickar på sig. <3 Du är inte feg som inte skriver om sådant på din blogg. Som läsare tycker jag personligen att det är lite skönt, för som du säger, debatterna rasar ju överallt och det är skönt att få vända bort blicken från dem en stund...

  Tack för det här inlägget. Det var väldigt fint. Och jag håller helt med dig. <3 Du är bäst.

 28. Klok 25-åring! Klart att man inte alltid måste ta ställning. Det avgör man själv och det tillhör det där vi har med oss från urtiden. Vi verkar bäst så som vi själva vill verka bäst. Alldeles för många upphöjer sig själv till gudar idag. Inte minst i media, antingen det är på papper eller via bildskärmar. Det är de svaga som kräver att man ska ta ställning hela tiden. De som har för veka ben att stå på, som är rädda att ramla omkull, även i stiltje. Keep Going!

 29. Jättefiin är du (: o ja tycker du alltid varit en bra blogg så skriv de du gör för din blogg är underbar!!!! <3 från en liiten men klook tjej <33

  Läs det här med. OMG!!! VÄRLDENS VACKRASTE KILLE!!!

  Dede dissade modellen ”Nath” och ville inte bli tillsammans med henne!!! Sjukt bra gjort! 😀

  Så himla fint och vackert gjort, tänk om alla killar kunde göra det, och inte bara välja den ”snygga tjejen.”

  Han kallas den VACKRASTE KILLEN i bloggvärlden – insida&utsida – o kan inte ens vara offentlig längre – för alla tjejer har blivit galna i honom och kommer till och med på hans fotbollsmatcher! 😀

  http://dedeprivat.blogg.se
  http://dedeprivat.blogg.se
  http://dedeprivat.blogg.se

 30. Jag var tvungen att kolla om du fått någon hatisk kommentar än, och tyckte inte jag såg någon, härligt!
  Sen så formulerade du dig väldigt, väldigt bra och tryckte ju extra på att du inte vill förtrycka män eller så utan att det snarare handlar om alla människors lika värde.
  Jag är också själv feminist och blir som du mer och mer "upplyst" varje dag 😉 av allt jag läser, ser och hör. Det är lite läskigt hur lite jämställdhet det faktiskt är i samhället, det är ju bara det att den inte alltid syns så mycket.
  Det många missförstår om när feminister pratar om att lyfta fram kvinnan (typ) är ju att i dagens samhälle så särbehandlas ofta kvinnor utan att många ens tänker på det, och det måste ändras och därför måste man göra nått för kvinnor (även andra "grupper" som lätt särbehandlas).

  Men bra skrivet Elin, din blogg gick från superbra till ännu mer superbra!
  Kram!

 31. Bara jag igen! 🙂
  Svar på Svar:

  Precis, skulle kunna skriva en hel bok... 😉
  Så därför försöker jag svara kort... sure!?...

  ...jag kan oxå ibland gå och fundera på hur jag uttryckt mig och om jag hade fel (kanske inte så mkt i min blogg... nog mer i kommentarer / diskussioner gällande "heta" ämnen, exempelvis invandrings- och kriminalpolitik) och såklart inte kul att fundera FÖR MKT och få "klump i magen", men samtidigt SUNT med reflektion och att man rannsakar sig själv och ibland kan säga;
  "Förlåt!" eller "Jag hade fel!" eller "Nej, så menar jag inte och förstår du inte det får vi avsluta diskussionen, eftersom du tydligen har vaknat med skygglappar och är enkelriktad!"
  Att säga sådant eller att VERKLIGEN lyssna på den som tycker olikt en själv, har tyvärr många kulturelitare/förståsigpåare/besserwissers/politiker/feminister/människor svårt för... återigen dubbelmoral; "Alla är lika mkt värda, men jag som VET, jag har rätt att tycka du är mindre värd, eftersom du inte tycker som jag!..."

  Sen tror jag, jag kan förstå din känsla(?)... som jag själv kan känna ibland när några människor börjat tycka om en/tycker man är en GOD och FIN människa; att om man helt plötsligt glafsar ur sig något som inte alls är FINT eller PK... vad/hur ska de tycka om en då!?... Eller?... typ... så.
  Men vem säger att någon måste tycka om HELA människan?... Ingen är HELT perfekt!...

  Bara sista;
  Allmänt angående taskiga/ifrågasättande kommentarer kan man ju tänka såhär:
  Hallå, det är bara en människa bakom de där orden... det är lixom inte hela Sverige!...
  Och just bara "en människa" - VAD är det för människa???
  Antagligen någon som mår dåligt själv, eller kanske någon som vill "hämnas" på något annat, eller helt enkelt bara någon som försöker vara stor i ord, men som är ack så liten på vår jord...
  Alltså, oftast inget att bry sig om. 🙂

  Nej, snart tänker jag för mkt på vad jag uttryckt... 😉
  Tack för "pratstunden", Elin! =)

  /Jeppe

 32. Känner igen mig väldigt mycket! Jag har väl också alltid ansett mig vara feminist och för jämlikhet och så, men ska jag vara helt ärlig så tyckte jag inte det hela var ett så stort problem. Jag gick ganska länge runt i min lilla värld och tänkte lyckligt att "Sverige är ju ett väldigt jämmstäldt land, vi har det ju väldigt bra!"

  Först nu på senare tid som jag faktiskt insett vilka problem vi fortfarande har! Vissa av de diskussioner jag haft med killar i min klass (men även tjejer) gör mig nästan mörkrädd. Vilka extremt föråldrade och könsstereotypa syner folk fortfarande har på män och kvinnor!

 33. Bra Elin! Jag skriver inte heller vad jag tycker, av ungefär samma anledningar som du anger så det är skönt att se att du vågar trots allt och vill sprida ett viktigt budskap 🙂

 34. Jag är ju ingen feminist utan säger som ARne Anka "Jag behöver inget alibi för mitt tänkande":) I min värld är alla lika värda, samma lön för samma arbete, enkelt och så ska det se ut.:)

  Intressant skrivet Elin och som nyårslöfte har jag till mig själv att inte läsa Aftonbladet och expressen, deras skvallertidning känsla och korkade kommentarer i fälten gör mig bara upprörd och jag behöver glädje i stället för att låta mig provoceras av nättroll som förstör komforten i mitt liv:)

 35. Håller med. Har en kompis som säger att det finns flera sorters feminister - allt ifrån de som vill ha samma lön som männen, men kanske på andra sätt är konservativa, till radikala feminister. Att säga att man är feminist betyder alltså att man på något sätt tycker att kvinnor ska ha samma rättigheter som männen, men det är en gråskala på vilken nivå man har. Själv tycker jag att alla som anser att alla människor har samma värde är feminister, för det är det som är feministens grundtanke. Dessutom kan feminism vara bra för männen - jag tror att många människor mår bra av att ha ett arbetsliv, men även se sina barn växa upp.

  Ryktet om "läderfeminsten" som vill hämnas på männen anser jag är ett argument som används för att slippa diskussionen.

 36. Vilket bra inlägg! Känner igen mig i det du skriver. Har inte vågat säga vad jag tycker och absolut inte vågat delta i debatter. Men det känns härligt att ha "vaknat upp" och insett hur mycket jag påverkas av samhällets ideal och hur mycket vi har kvar innan vi blir helt jämställda. Känner hur en liten låga har tänts inuti mig som vill jobba för ett jämställt samhälle 🙂

 37. Åhhh bra av dig att vara så öppen och ärlig, du är helt fantastik, alla vi kvinnor måste hålla ihop och se oss själva som feminister, vilket alla vi är! kramisar! 😀 <3

 38. Jag har fått upp ögonen för ämnet mer och känner att jag har fått bättre insikt efter att jag har upptäckt Nina Åkestams blogg på Resumé. Jag har varit en tjej som tänkt "lite får man väl tåla" men insett att, varför? Läser du inte hennes blogg kan jag varmt rekommendera den: http://blogg.resume.se/nina-akestam/

 39. Det här är ett jätteviktigt inlägg! Känner igen mig i så mycket av vad du skriver i detta inlägg. 2013 var det året som faktiskt lärde mig vad feminism är och HUR VIKTIGT DET ÄR! Jag kan idag kalla mig feminist och ifrågasätter dom som tror att det handlar om manshat. Men det är fortfarande svårt, det finns väldigt många okunniga som har mycket fördomar om just feminister. (och jag förstår dom för jag har varit en av dom!) Jag önskar att 2014 fortsätter att driva feminismen framåt och att fler lär sig om det!