Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Om att ansöka till Fotoskolan STHLM

Jag sökte och kom in på Fotoskolan 2014.

En av bilderna jag tänkte ansöka med, men... sen ångrade jag mig.

Utbildningen som jag går är Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare på Fotoskolan STHLM och den pågår under 2 år, varav 24 veckor är praktik. Under Fotoskolan STHLM finns också en utbildning som heter Yrkeshögskoleutbildningen Kommersiell Fotograf, men det var alltså inte den utbildningen som jag valde att gå.

Ansöka till Fotoskolan STHLM

För att ansöka till Fotoskolan så krävdes det (när jag sökte) först och främst att man hade läst Fotografisk Bild A + B eller Mediaproduktion 1 + 2, men man kunde också söka in om man hade yrkeserfarenheter, vilket jag hade eftersom jag frilansat som fotograf under tre år. Men du kan också visa på att du arbetat mycket med bild som hobbyverksamhet - det är absolut lika mycket värt.

Därefter gör man arbetsprover, som skickas in tillsammans med ett personligt brev. Mina två första arbetsprover bestod av en egen bild (före och efter redigering) och en tilldelad, brusig, svartvit bild som man skulle redigera och "göra bättre" med en kort beskrivning. Jag var väldigt nojig under flertalet veckor (månader?!) och tyckte att det var jättesvårt att välja en enda egen bild som skulle representera mig och allt jag kan, men jag valde tillslut den här bilden på Tove:

Arbetsprov 1 till Bildbehandlare, Fotoskolan STHLM

Provdagar på Fotoskolan STHLM

Efter att ansökan skickats in så sattes det poäng på våra arbetsprover och meriter - och jag gick vidare till provdagen på skolan. Inför denna provdag skulle vi redigera ytterligare en egen bild, samt ta med ett utklipp eller en print från en annan fotograf/bildbehandlare, som visade vad vi tycker är bra bildbehandling.

På plats på provdagen fick vi först en genomgång kring utbildningen och sedan göra ytterligare tre uppgifter: Bland annat titta på en oredigerad bild som hängts upp och beskriva vad vi skulle vilja göra för att förbättra den (tre punkter), samt titta på en redigerad och färdig bild och beskriva vad vi trodde att man gjort för justeringar av huden. Sedan gick vi på två intervjuer med en slags jury bestående av både lärare och elever från utbildningen och inför dem fick vi svara på frågor om oss själva och utbildningen, samt visa bilderna som vi hade tagit med. Jag valde den här på Mergim, som jag fotade bara några dagar innan provdagen:

Arbetsprov 2 till Bildbehandlare, Fotoskolan STHLM

Jag var oerhört nervös under intervjuerna - framför allt den första, där jag kände att jag pratade högst opersonligt och nästan lite "robotaktigt". Sen samlade jag mig något till den andra och lyckades vara mig själv, samtidigt som jag klämde ut precis det jag ville ha sagt och jag hade en riktigt go känsla efteråt. Jag visste att jag hade gjort det så bra som jag hade kunnat och om jag inte kom in på det, så var det helt enkelt inte meningen.

Rent allmänt så försökte jag komma bort från tanken "Vad vill DE att jag svarar på frågorna" och "Vad vill DE se för typ av bilder". Det är ju ändå så att man ansöker utifrån sig själv och när jag ändrat mitt tankesätt till "Vad skulle JAG gjort om jag redigerade bilden" eller "Vad skulle JAG göra om jag redigerade den", så blev allt så mycket lättare (och bättre).

Antagning

Alla arbetsprover (de som man skickade in, samt de man gjorde under provdagen) satte juryn poäng på och de med flest poäng blev antagna till utbildningen - däribland jag! Det var bara en person av alla dem som blev antagna som inte tackade ja till utbildningen och tack vare det så fick en av reserverna (hon låg på reserv 2) komma in istället - superkul tycker jag, för det var tjejen som jag bondade med på provdagen! 😀

Alla mina inlägg om Fotoskolan finns att hitta här!

35 comments on “Om att ansöka till Fotoskolan STHLM”

 1. Aaaah vad läskigt (arbetsprover är alltid läskiga men också väldigt roliga!). Grattis ännu en gång!

 2. Jag tror inte folk förstår vilken process det är 😛 Minns bara när jag sökte till både Viebäck och sedan Gamleby. De där extremt slitsamma månaderna med arbetsprover och en stor klump i magen.

  Tycker att det är jätteroligt att du kom in, tror det kommer att gå superbra för dig 🙂

  Lycka till!

 3. Detta har inget med ämnet att göra. Jag letade efter någon inlägg som du hade om någon Sony semi-systemkamera, men hittade inte den. Vore bra när du har så extremt mycket poster att ha en sökfunktion på bloggen. 😀

 4. Grattis till att du kom in, kul! Kan du inte lägga upp hur du gjorde cafébilden, skulle vara kul att se! / Emelie - reservplats nr 7 ;(

 5. Underbart!! Awesome att du kom in! Jag låg som reserv 2 på Gamleby YH Reklam och Magasin. Jag börjar imorgon, nervööööst!!

 6. Elin, dina bilder!! De är (som sagt) sååå fantastiska! 🙂 Blir varje gång så amazed och inspirerad av dig! 🙂 Hoppas du trivs på skolan!

 7. Skulle också vilja jobba med något inom foto! Och vad kul att man måste ha läst foto A+B, för jag har läst foto 1-3 och är på väg in i min fjärde 🙂 haha! Men bara medieproduktion 1.. 😛

 8. Hej! Jag funderar på hur du tänkte när du skulle välja ett utklipp på vad du tycker visar på bra bildbehandling? Hur kan man tänka då man inte vet hur bilden såg ut innan den behandlades? 🙂

 9. Fina bilder båda två! Jag undrar om den bild som du tog med på provdagarna skulle vara en utskriven print eller digital (typ på en iPad eller ett usb-minne) ? /M

 10. Jag undrar om det finns jobb som Bildbehandlare? Eller är det som för många fotoutbildningar att de flesta får inte jobb?