Elin testar Bullet Journal

 

Några av er kommer säga att ”Jag saaaaa juuuuu att det skulle passa dig!!”, när jag skriver det här inlägget. För jag har fått SÅ många kommentarer både här och IRL om att jag borde skaffa en Bullet Journal – jag som är så pysslig.

Jag har haft sån himla tecknarångest de senaste åren, så det har liksom inte varit ”rätt tid”, men idag fattar jag precis vad ni pratar om! Jag har precis upptäckt ett nytt intresse i Lettering och har börjat teckna lite försiktigt. Och sakta men säkert så börjar jag vänja mig vid att skapa med pennor igen. Och NU känns det bara spännande att testa att göra en egen Bullet Journal.

Jag har tittat på hur många BuJo-videos som helst på Youtube och Filip tror nog att jag har blivit smått galen.. haha.

 

Vad är en Bullet Journal?

Det är ingen idé att jag förklarar någonting som tusen andra har förklarat innan mig, så istället tipsar jag om min vän Emilia Westerström, som skrivit ett inlägg om just detta:
Vad är en Bullet Journal och varför ska du ha en?

Kan även tipsa om Youtubern AmandaRachLee, som gör helt fantastiska videos om ämnet.

Men kort och gott så är det som en kombinerad kalender och anteckningsbok, där du själv gör layuten.

 

 

Vad använder jag min Bullet Journal till?

Jag har redan lyckats gå över från en fysisk kalender (som jag alltid glömde hemma), till Google Kalendern, så jag skaffade inte en Bullet Journal för att ha en kalender. Egentligen. Men jag tänkte att den kunde bli ett najs komplement till min Google kalender – ett ställe där jag kan skriva in mina dagliga todo-listor (och då inte bara de stora punkterna, som jag gör digitalt).

Jag skriver t.ex. ned:
» Tankar jag haft under månaden

» Dagliga todo-listor

» En Mood Tracker/mens-kalender. Så att jag kan följa mitt humör under månaden (och ev PMS).

» Idélistor. Saker jag vill göra privat/i företaget, vad jag vill publicera i mina sociala medier etc.

» Kom-ihåg-listor. Önskelista, packlistor, platser jag vill besöka mm

» Statistik. Hur mycket jag postar i mina olika kanaler och hur många följare jag har.

» Fina kommentarer som ni skrivit <3

Mest skaffade jag dock min Bullet Journal för att ha någonting som jag kan pyssla med på ett kravlöst sätt. Jag jobbar så mycket vid datorn, så det känns viktigt att ha rutiner som inte kräver skärmtid. Dessutom har jag ju nämnt att jag blivit väldigt intresserad av Lettering, så min BuJo känns som en superbra plats att utveckla mitt skrivande på.

Eftersom jag började med denna Bullet Journal nu i oktober, så har jag inte riktigt kommit in i det ännu och kör på en väldigt enkel layout. Inga direkta illustrationer, utan mest text. Och snirkliga rubriker. Än så länge så känns det fantastiskt! Det är så avslappnande att sitta och skriva.

Tänker att jag ska återkomma med ett inlägg/en video när jag hållit på lite längre, så att jag kan visa er några av mina uppslag – skulle det vara kul? 😀

 

Material jag använder

Anteckningsbok

Lemome A5 Svart. Prickig anteckningsbok med ett papper som går mycket åt det gula hållet.

Jag har förstått att det absolut största hotet mot Bullet Journaling, är när det man målar och skriver blöder igenom pappret och förstör sidan bakom. Så efter att ha kollat på några videos som jämför olika böcker, så har jag förstått att det är bra att sikta på en anteckningsbok som har sidor som ligger på över 120g.

Denna från Lemome ligger på exakt 120g och om man tittar noga, så kan man se en skugga av det som skrivits på andra sidan, men jag tycker inte att det stör. Jag måste däremot vara försiktig så att jag inte målar flera lager med varken pennor eller akvarellfärger, för då går det igenom direkt.

 

Pennor

Blyertspenna. Man vågar inte freestyla i en sån här bok. I alla fall inte om man heter Elin Kero, så jag skissar först upp med blyerts och sudd.

Tombow Dual brushpen. Pennor i superfina färger, med dubbla spetsar, som jag främst använder för att stryka över text och göra ”menyer”. Superhärliga att jobba med. Jag har färgerna 850 & 772 (rosa), 912 (peach), 312 & 192 (grön), 990 (sand) och N60 (gråblå).

Koi Coloring Brush Pen (ljusrosa). En nykomling och testraket i min samling. Köpte den för att den var billigare än Dual Brush-pennorna, men inser att den är svår att få tag på som styckpris online. Jag köpte den i fysisk butik hos Penstore (som för övrigt är som världens bästa godisbutik!)

Uni Pin Fineliner. En av mina nyfunna favoritpennor! Använder den både till kantlinjer när jag illustrerar och till att skriva med. Torkar direkt och smetar inte när man suddar. Älskar! Har s torlekarna 0,1 0,4 och 0,7.

Tombow Fudenosuke (hård). En penselpenna som finns med både mjuk och hård spets. Jag har båda, men har slarvat bort den mjuka. Den hårda är dock enklare att skriva med för en nybörjare som jag, så det gör ingenting. Den här pennan använder jag till alla snirkliga rubriker.

Har nördat så många Bullet Journal-videos nu och nästan alla nämner Tombow-pennorna och de är verkligen superbra. Kan varmt rekommendera.

 

 

Vill ni se mer?

Jag har ju som sagt inte hållit på med det här i mer än två veckor, så jag har mycket kvar att utforska. Märkte dock att jag fick sjuk respons på mitt instagraminlägg om min nya Bullet Journal, så jag inser ju att ni är väldigt många som är intresserade av detta.

Vill ni se mer av detta i bloggen? Eller bara på Youtube? Båda? Vilka videos tycker ni är roligast? Flip through eller setup (när man speed-målar månadens uppslag)?

Jag känner mig sjukt peppad på detta iaf, så det lär bli mer Bullet Journaling i mina kanaler 😀

Jag föreläser i Göteborg!

 

Det var många som önskade att jag skulle komma till Göteborg och föreläsa – och nu är det dags! Nästa vecka redan – lördagen den 27 oktober 2018 – så kommer jag till Scandinavian Photo i Mölndal under deras nyöppning, för att snacka bild och redigering tillsammans med mina kompisar på Wacom.

Det kommer att vara en rad olika föreläsningar under dagen och jag går på kl. 11.00, för att prata om hur jag jobbar för att förstärka stämningen i mina bilder – både när jag fotograferar och i redigeringen. Kom och lyssna! Häng med mig och ställ vilka frågor du vill! 😀

Är otroligt sällan i Göteborg, så passa på <3

Här kommer två bilder från när jag hade samma föreläsning i Stockholm i maj:

 

 

Att hitta nya, själsliga platser

 

En av anledningarna till att jag känt mig lite dämpad det senaste är att jag aldrig riktigt orkar gå ut. Jag måste tvinga mig själv varje gång (även om det är alltid är magiskt när jag väl går ut). En av anledningarna till att jag måste göra det är nog för att jag saknar mina favoritställen i Tyresö.

När jag behöver stressa ned, så vill jag gå upp till min utsikt uppe på berget.
När jag vill jaga dimman eller bara ta en morgonpromenad, så vill jag gå till min favoritsjö.
Och när det är akut-foto-väder, så vill jag springa ut med kameran till korsningen.

Men dessa platser ligger inte nära mig längre, så nu vet jag inte var jag ska gå. Inte för att det inte är lika fint i Nacka, utan mer att jag… har lite svårt för det här med stora förändringar. Det absolut finaste med just de platserna som jag räknade upp ovan är just att de är välkända för mig. Att jag har upplevt dem årstid efter årstid, under fyra år. Och jag måste väl bara acceptera att det tar längre tid än ett halvår att hitta mina själsliga platser. Eller göra några utvalda platser till mina.

 

 

 

 

Jag måste dock erkänna att det händer någonting inuti mig nu när årstiderna förändras. Nu har jag sett mitt nya hem övergå från vår till sommar och från sommar till höst. Jag börjar lära mig var de fina solnedgångs- och soluppgångsplatserna är och jag har börjat trampa upp några personliga stigar. Jag har fått en ny sjö, med bryggan som jag suttit på många gånger nu. Jag har en utsikt, som jag hittade ganska snabbt efter det att vi flyttade in. Jag har till och med ett nytt grannhus som jag förälskat mig i! Kommer ni ihåg det gamla?

Det här ovanför är i alla fall den nya grannhus-förälskelsen. Ser så OTROLIGT drömmigt ut med den där grinden.. träden som hänger över som en portal… grusgången upp till huset… dubbeldörrarna och klätterväxten precis bredvid.. färgerna?! ÅH! Jag tror jag är kär 😉

Jag tror faktiskt eventuellt att jag har hittat en kandidat till en ny ”korsning också”, kolla på den här:

 

 

Den levererar ju skönhet delux såhär i hösttider, men jag tror att det kommer bli lite väl kalt här när alla blad är borta. Måste hitta ett ställe med mer gran! En sak är iaf klar: Jag kommer få PANNE (panik alltså) den dagen första snön kommer och jag inte vet var den bästa fotoplatsen för det är. Men jag lär väl lista ut det så småningom.. hehe..

Bilder från min just nu lite dämpade tillvaro

Jag har inte pallat vara så personlig den senaste tiden – förmodligen för att mitt liv har känts lite som den här bilden: När bakpulverförpackningen ramlade ned i min smet efter ett redan superkladdigt försök till att göra kladdmuffins samtidigt som jag gjorde frukost. Det var smet, mjöl och bakpulver all over the place.

Nä, jag har inte orkat göra några veckosummeringar den senaste tiden, för jag har inte orkat ta några bilder av min just nu lite dämpade tillvaro. Det låter kanske som ”oh no! Vad har hänt?!”, men det är egentligen inget speciellt. Det är bara ännu en dipp i Elin Keros liv. Jag är i grunden en väldigt harmonisk person. Jag lever mycket i nuet och tänker inte så mycket på morgondagen. Det är härligt. Men jag är också en känslomänniska och när dipparna kommer så förvandlas jag till ett panikande orosmonster. Gråter och tror att jag är på väg ned i avgrunden. ”Nu är slutet här” osv.

 

I helgen var jag låg. Självförtroendet dök flera grader och jag hann tänka väldigt många tankar om varför jag inte duger, varför jag inte klarar av mitt jobb, att ingenting är kul, att inte ens höstlöven och det magiska ljuset kan få mig att lämna soffan och att jag inte orkar med det här uppkopplade livet.

Men så blev det måndag och tisdag och märkligt nog känner jag mig pepp igen. Från att känna mig som en ofungerande människa utan energi eller vilja – till att få tillbaka kreativiteten, lusten och kämparglöden igen. På riktigt över en natt. Och såhär håller det på – upp och ned, upp och ned…

 

Så nu när jag har en uppåt-dag (för jag bloggar, filmar eller fotar aldrig när jag är låg), får jag passa på att kika in här och säga hej, Skriva att jag också saknar mina veckosummeringar, men att jag får nöja mig med att göra såna här inofficiella månadsuppdateringar lite då och då. För att berätta att livet rullar på, trots att jag känner mig ofungerande ibland. Så vi ska kika på lite andra grejer som hänt:

 

Grannkatten har käkat av mina döda uteväxter.

 

Jag, Filip och paprikan har taggat inför Idol och den traditionsenliga fredagstacosen.

 

Jag har pajat min vlogg-kamera…

 

…frusit inne på mitt kontor…

 

Frusit lite till i soffan…

 

Svettats i löpspåret.

 

Hängt med livets tjej (min syster, för dem som inte känner igen henne i hennes superblonda hår).

 

Och livets kille (som gillar att gömma sig bakom fläkten – eller är han helt enkelt bara för lång?),
som gör alla dippar lite enklare att ta sig igenom.

 

Och så blev det tydligen höst på riktigt.

Vad har ni hittat på? Hur mår ni?

 

 

Min absoluta favorit-eyeliner

NYX Professional Makeup Strictly Vinyl Liquid Eyeliner i färgen Alliance

 

Här har vi en eyeliner som jag stötte på första gången under ett event med NYX. Jag fick med den hem i en goodiebag och nu i dagarna tog den slut och jag kände bara att jag inte klarar mig utan den. Så samtidigt som jag nu köpt på mig tre exakt likadana exemplar av den (bunkra upp yay haha), så tänkte jag att jag kunde passa på att tipsa om den i bloggen också! Jag får sällan tummen ur att tipsa om sådant som fått en så uppenbar plats i min vardag, för det känns så trist att tipsa om för mig, som ser dem precis varje dag.. haha. Old news liksom. Men nu jäklar!

Eyeliner är superviktigt för mig när jag sminkar mig, för jag älskar att framhäva ögonen. Fram tills i våras (och det här NYX-eventet), så körde jag på Idun Minerals Liquid Eyeliner Kol, som jag använt i över ett år. Supergrym produkt också, men min hud har börjat reagera på allt möjligt de senaste åren, så tyvärr fick Idun-eyelinern det att svida ordentligt på ögonlocken det sista halvåret som jag använde den. Så jag var tvungen att byta. Så jag gick över till NYX.

Fördelar

+ BRUN! Älskar brun eyeliner – den blir inte lika skarp som de svarta som jag brukar använda.

+ Tunn, mjuk spets är min favorit när det kommer till applicering.

+ Sitter bra hela dagen, även på mig som har väldigt oljig ögonlock.

+ Väldigt bra pris (79:- på Eleven)

Nackdelar

– Upplever att den lätt torkar och blir klumpig i konsistensen. Men det är väl så det är med den här typen av flaska-med-inbyggd-pensel-eyeliners. Känner ändå att det är okej, för fördelarna väger över.

 

***OBS! Det här är inte reklam, utan jag ville bara tipsa om en produkt som jag genuint gillar. Vill ni att jag delar med mig av fler personliga super-favoriter, så like’a gärna inlägget 🙂

Tips: Batteridrivna värmeljus

 

LED-värmeljus.

Att jag inte har tänkt på det tidigare?! Det är så många gånger som jag velat ställa ljus i hyllor eller tätt ihop med vaser, där växterna spretar ut över kanten. Men inte kunnat det, såklart. Tänk att det skulle krävas ett eldningsförbud för att jag skulle hitta dessa batteridrivna värmeljus på IKEA?

De ser inte så mycket ut för världen när man håller dem i händerna (och framför allt inte i det starka butiksljuset inne på IKEA), men på plats i en mörknande lägenhet så är de hur mysiga som helst! Det är klart att ingenting klår levande ljus, men jag ser de här LED-ljusen mer som komplement.

 

 

 

 

Där det går att ha ljus, har jag riktiga ljus och där det är lite mer riskabelt, har jag LED-ljus. T.ex. på ett skåp bakom ryggen, på hyllan ovanför sängen (där man annars riskerar att bränna av håret), intill en vas med torra växter, i hyllor och i rum där jag inte rör mig hela tiden.

Själva ljuslågan rör inte på sig, men ljuset flackar och darrar, vilket gör att det verkligen känns som att man har riktiga ljus omkring sig. Så himla mysigt! Och det är SÅ många gånger som jag böjt armen runt ljuset (eller hållit undan håret) för att sträcka mig efter en tallrik – för att sedan komma på att det ”ju är LED”. Haha.

Så TIPS! 40 spänn (exklusive batterier) på IKEA! Eller ett par mer fancy ena på K-Rauta.

 

En promenad i John Bauer-skogen

 

 

Förra veckan var jag i Tiveden för första gången. Det känns rätt knäppt att jag inte varit där tidigare, med tanke på att jag är ett sådant John Bauer-fan och dessutom älskar sagornas värld. För Tiveden är verkligen den riktiga sagoskogen?! Nu har jag aldrig varit i Smålands djupaste skogar, så det kanske finns massor av fler såna här ställen… men wow! Jag måste dit igen!

Jag och mamma åkte dit för att jag skulle kunna leta fotoplatser till mina kommande John Bauer-tolkningar. Tyvärr var det svårt att hitta exakt det jag var ute efter, så det blir mer klippa och klistra än vad jag hade förväntat mig… men äsch. Det var det ju i första bilden också, så det kanske är lika bra att retuschen/montaget håller ihop bilderna.

 

 

 

 

Jag vet inte varför, men jag har varit så off det senaste året. Off när det kommer till Sagosystrar och leva ut min sagoådra. Det känns så tråkigt på något sätt, för det är ju verkligen någonting jag älskar. Att klä upp mig i mina krigarkläder och springa ut med pilbåge och rökpatroner. Men allt har sin tid, så är det ju. Så jag antar att jag bara behöver pausa lite och hämta andan, för att det ska fortsätta vara lika roligt som det alltid varit.

Blev i alla fall sjukt taggad när vi var i Tiveden. Kanske får ta på mig mina bågskyttekläder när jag åker dit igen för att ta bilder som jag kan använda i montagen 😀

 

Hur jag planerat min inredning

 

Jag har nu testat tre olika planeringssätt, när det kommer till inredningen i vår lägenhet. Sovrummet gjordes med strategin ”se vad som passar allteftersom” och i kontoret utgick jag från en Pinterestbild som jag tyckte var fin. Den mest lyckade metoden för mig var dock det jag gjorde i köket/matdelen (och vardagsrummet), så den metoden tänkte jag ta upp i det här inlägget!

 

1. Analysera din Pinterest-board

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte riktigt varit säker på vad min stil är när det kommer till inredning. Inte förrän jag började inreda. Det är klart jag visste på ett ungefär vad jag gillade, men bara för att någonting är fint, så betyder det inte att jag vill ha det hemma. Så… Här fanns det jobb att göra.

Jag har en inspirations-board för inredning på Pinterest, där jag pinnat på som en galning i ett par år nu. Så det första jag satte mig ned och gjorde, var att plocka ut några favoritbilder från olika matrum, för att sedan peka ut vad som var återkommande i dessa bilder. Jag försökte hitta en röd tråd. Vilka detaljer drogs jag till? Vilka färger gillade jag tillsammans osv.

I matrummet kom jag fram till följande:
– Färgskalan svart-vit-beige-trä
– Linnetextilier
– Olika modeller på stolar
– Tavelväggar med ramar i olika färger och material
– Gröna växter
– Lampor med glaskupor

 

2. Skapa en skiss

 

Det var extremt svårt för mig att försöka visualisera hur olika typer av möbler och detaljer skulle se ut i vårt nya utrymme. Dels för att jag inte är van att inreda och dels för att jag bara hade varit i lägenheten en gång tidigare. Dessutom ville jag förklara för Filip hur jag skulle vilja inreda och det bästa sättet jag kunde göra det på, var att göra en skiss. Så jag utgick faktiskt från mäklarbilden och slängde in olika möbler från olika mövelsajter, för att se på ett ungefär vad som skulle passa. Här kan man ju göra olika förslag, med olika färger om man är osäker på vilka man gillar bäst.Jag gjorde tex. ett exempel med beige bordsduk och en med grå bordsduk och vi kände direkt att vi skulle skippa grå detaljer.

 

 

Här ser ni mäklarbilden, som den såg ut från första början. Innan jag markerade ut tre slarviga rutor – en för väggen i förgrunden (där det satt en fondtapet, men som vi skulle måla vit), en för väggen i bakgrunden och en för golvet. Sen sökte jag på ”wood floor texture” på google och lånade in ett nytt golv från en bild jag hittade där. La in några snabba skuggningar och så klart – ett rum att utgå från med skissen!

 

3. Gör en lista på sådant du ”behöver”

Sådant du behöver för att uppnå din skiss alltså. Vill dock poängtera att den här listan inte bara innehåller saker du vill köpa nytt, utan det kan vara saker som du redan har (jag började ju planera innan vi flyttade in), saker som du sett i dina föräldrars förråd eller sådant du vill leta efter second hand. Jag har gjort en sådan lista för alla rum, så att jag vet vad jag redan har och vad jag ska hålla ögonen öppna efter. Man vet liksom aldrig var man stöter på guldklimparna.

Jag har inte gjort listan så detaljerad. Skrev upp bord, stolar, duk, matta, ljuskällor och ungefärliga motiv på väggen. Utelämnade mindre dekorationer, då jag dels redan har tillräckligt mycket sådant och dels för att vad man känner för där varierar typ från vecka till vecka. Så ingen idé att göra en lista på det, hehe..

Sedan får man ta allt eftersom. Jag tycker att det är skönt att ha en målbild och en lista att gå efter. Så att jag inte skaffar en massa onödiga prylar och så att jag håller motivationen uppe. Jag kan nämligen tycka att det är jobbigt att saker är halvgjorda, när jag inte vet hur jag ska gå vidare. Men om jag vet, så känns det mer okej att vänta och låta det växa fram med tiden.

 

 

4. Ställ in det nödvändiga först

Det är lätt att go loco på detaljerna, om man älskar inredning. Men det är väldigt bökigt att ha detaljerna ordnade först och sedan försöka få in passande möbler. Låter kanske självklart, men jag har själv failat några gånger och köpt en detalj, som senare inte alls passat med det som faktiskt måste vara i rummet av praktiska skäl. Så det känns ändå viktigt att ta upp: Börja i rätt ände!  Matplatsen skulle ju såklart vara en plats att äta på, så vi började med att ställa dit matbordet och två stolar. Vi flyttade in i mars, så en taklampa var också prio. Och jag var så hiiiimla taggad på en linneduk, så jag sydde en i en video en vecka senare. Sedan fick det stå såhär i några månader.

 

 

Resten av matrummet växte fram allteftersom jag hittade någonting på min lista. Oavsett om det var en matta på Rusta, en present från en Instagramvän eller ett second hand-fynd. Jag har också hållit på och flyttat runt på saker som en galning här hemma. I ALLA rum. Tavlor har flyttat ut och tillbaka till kontoret. Glasvaser och ljuslyktor byter plats typ varannan vecka. Växter har alternerat. Bordsduken har bott både inne och ute. Ingenting kommer någonsin bli klart. Men målbilden är i alla fall en väldigt bra grund!

Så det här var mina planera-din-indredning-tips! Hoppas ni gillar! 😀 <3

Kamerarem för två kameror

Black Rapid Hybrid Breathe

 

Efter X antal fotograferingar där jag blivit nära på strypt, för att jag behövt ha två kameror på vanliga kameraremmar runt halsen, så bestämde jag mig för några veckor sedan att jag skulle köpa en ny kamerarem. En sån för två kameror. Jag var först inne på en sele, som sitter stadigare och mer ergonomiskt över båda axlarna. Men det har ju varit så otroligt varmt den här sommaren, så jag kände inte för att ha något som klämde åt och skapade svettfläckar onödigt mycket.

Så det blev en Blackrapid Hybrid Breathe.

 

Kamerarem med skruvfäste

 

Fick en del frågor om den här kameraremmen, när den skymtade förbi på Instagram, så jag tänkte att jag skulle lista mina för- och nackdelar med den här!

Fördelar

»Du blir inte strypt…. haha.

» Remmen skruvas fast i stativfästet på kameran, vilket gör att det är väldigt enkelt att både sätta fast och ta bort kameran. Och den sitter säkert!

» Det går suuuupersnabbt att växla mellan båda kamerorna. Fattar inte hur jag har klarat mig utan den här remmen på tidigare fotograferingar haha!

» Kameran glider bra på remmen, vilket gör att du får väldigt mycket rörelsefrihet. Det är inga konstigheter att varken ta upp kameran och kika i sökaren, eller att hålla den en bit ifrån sig och kika på skärmen. Något som är desto krångligare med en vanlig kamerarem.

» Det går att knäppa loss ena fästet, så att du kan använda remmen till enbart en kamera också. (Men det finns också liknande remmar som är till för endast en kamera, för er som inte jobbar med dubbla kameror och enbart vill ha en mer ergonomisk och smidig kamerarem)

» Jag upplever det som att det är tydligare för andra att jag är på ett jobb som yrkesfotograf när jag har på mig en sele. Vilket gör att folk litar på mig och låter mig ränna runt som en galning och fota dem ur olika vinklar, utan att ifrågasätta 😉

Nackdelar

» Kamerorna slår lätt ihop i varann när man böjer sig fram, så man får vara försiktig! Så man får ta tag i dem när man ska ta upp något från marken.

» Att bara ha remmen över ena axeln gör att man får lite ont i axeln om man bär remmen för länge. Fotar du långa och många dagar och framförallt med tunga 70-200-objektiv, så skulle jag verkligen rekommendera en dubbel rem som man fäster över båda axlarna. T.ex. en Blackrapid Double Slim Breath.

 

Kamerarem för två kameror

 

Verkligen hundra procent nöjd med detta köp!

Rekommenderas verkligen till er som i första hand jobbar med fotografering eller har flera kameror.

Så enkelt är det att färga läder
| Elin testar pyssel

färga läder - före och efter

 

Jag hittade en väska second hand för ett tag sedan, som jag kände skulle passa hur bra som helst att ha med på mina sagoäventyr. Jag älskar dock mörkbrunt läder, så började direkt fundera på om det skulle vara möjligt att färga väskan.

Alla träffar jag fick på ”färga läder” handlade om typisk läderfärg, som man kan hitta i diverse hobbyaffärer. En väldigt täckande färg, som ger ett väldigt påmålat resultat, vilket jag inte alls var ute efter. Men genom att fråga runt lite, så blev jag tipsad om Narvsvärta och den vill jag definitivt tipsa vidare om! Resultatet blev nämligen över all förväntan.

 

det här behöver du för att färga läder

 

Det här behöver du för att färga läder

– En flaska narvsvärta (mörkbrun)

– Disksvamp

– Skyddshandskar (läder och fingrar = hud = narvsvärtan fäster otroligt bra)

– En grund plastskål (jag tog en gammal kvarg-burk)

– Skyddsplast, eller något annat som du kan arbeta på och som skyddar underlaget

Läderfett (eller skovax)

– Tygtrasa

 

narvsvärta

 

Förberedelser

Eftersom jag var ute efter en sliten och lite ojämn look (väskan är som sagt till mina sagoäventyr i skogen och inte till några fina vardagspromenader i stan), så struntade jag faktiskt i att preppa lädret. Men vill man att färgen ska lägga sig helt jämnt över lädret, så bör man börja med att rengöra läderytan med tvål och vatten. Ju mer fett man får bort, desto bättre, så på med diskmedel bara.

 

färga läder

 

Narvsvärta

Narvsvärta skulle jag beskriva som bets, fast för läder. Det är en inte helt täckande färg, som sugs in i lädret och som kan byggas på, genom att stryka på flera lager. Den appliceras bäst med hjälp av en disksvamp och ett tips är att inte ta för mycket färg på samma gång.

Så när väskan är torr från rengöringen, så är det bara att börja gnida in färgen i alla skrymslen och vrår. Jag försöker alltid att koncentrera mig på ett och samma område och se till att det blir täckt på en gång, istället för att stryka på färg lite här och där. Detta för att det inte ska bli några syndliga skarvar.

 

 

Jag började på baksidan av väskan, för att se så att det blev bra, innan jag fortsatte över på locket och framsidan. Skulle det bli fel, så skulle ju ingen se det ändå, eftersom jag har baksidan av väskan in mot kroppen.

Färgen fäster inte på metall, så det var bara att kleta på, över spännen och allting. Den fäste dock väldigt bra på tråden i sömmarna, så om man vill behålla den vita färgen, så behöver man byta tråden efter färgning.

Jag strök på 1-2 lager på väskan (var inte supernoga, eftersom jag ville att färgen skulle skifta lite). Vill du inte ha en fullt så mörk färg, så kan man blanda i färgförtunning.

 

lädervax

 

Efterbehandling

När narvsvärtan torkar in, så blir lädret väldigt, väldigt torrt och styvt. För att se till att det blir smidigt och glansigt igen, så smörjer man in ytan med läderfett. Vi hade något slags läderfett för skor hemma, så jag testade med det och tyckte att resultatet blev väldigt bra! Först strök jag på lite fett med medföljande borste och sedan gnuggade jag in det med en trasa. Med ens blev lädret mjukt och fint igen!

När man färgar läder med Narsvärta, så sugs färgen upp och den färgar alltså inte av sig.

 

Gillade du det här inlägget, så klicka gärna på like-knappen!

Önskar du att jag ska prova på något speciellt pyssel framöver, så lämna en kommentar!

1 2 3 342