Tips: Få din mat att se kick-ass ut på bild

49
Gästbloggsinlägg av Cecilia Möller.
 
”Satan i gatan vad maten luktar gott! Och det ser så galet fint och fräscht ut. Bara måste ta en bild som att lägga ut på instagram/twitter/tumblr/facebook/bloggen…”

Hur många matbilder ser ni i era sociala feeds på en dag? Hur många av er tar bilder av er mat och hindrar era vänner från att påbörja äta sin, innan ni förevigat den digitalt? Lånar ni in modeller som statister? Okej det sista kanske inte så många av er gör, men jag får nuförtiden betala min 5-åriga dotter för att hon ska ställa upp som modell…

Många matbilder är ofta tagna i farten. Bara för att dokumentera. Inget fel med det. Jag gör det också. Men tänk om ni skulle kunna ta matbilder med lite mer balanserad komposition, mer eftertanke om ljus och rekvisita som gör att maten ser godare ut? BOOM BAAM! Jag ska ge er 6 generella tips för att få snyggare matbilder.

 
 
 
 

Det har man aldrig hör om när det gäller fotografering, va? Men seriöst så är det ljus man målar med när man fotograferar – att förstå hur ljuset påverkar formerna på ett objekt och känslan i bilden är viktigt. När det kommer till att fotografera mat, ska ljuset helst komma bakifrån – snett bakifrån eller från sidan. Det är för att få fram djup i bilden och struktur på maten. Mat fotograferad med ljuset rakt på ser lätt platt och ointressant ut. Det är skuggorna som man vill åt att jobba med, så att de smickrar maten.

Alltså inte bara just maten utan även omgivningen. Titta runt i bilden och ta bort störande moment, som inte tillför något för känslan, eller som inte har med situationen att göra. En bild på en bulle ni äter på ett fik med en kompis? Ja, telefonen bredvid tallriken kan tillföra sammanhang och känsla i bilden. Men om ni fotograferar en bulle i ett kök skulle det se helt galet ut, även om det är verkligheten. Där skulle istället lite mjöl på bänken, en omkullvält mjölpåse och bakduk ger mer sammanhang.

 
 
 
 
 
Vilka färger är det på porslinet, duken, servetten eller blommorna? Håll det enkelt färgmässigt och tänk på att även färger förmedlar en känsla till maten och bilden. Blått känns lite kallare, likaså vitt. Rosa, rött, orange och lila ger en varmare känsla. Grönt en ganska neutral känsla. Men en mörkare grön känns mustigare och en ljus mer fräsch. Med andra ord har även nyanser av färgerna påverkan på hur maten upplevs.
 
Ovanifrån (sk. helikoptervy), från sidan eller 45° upp, är tre klassiska vinklar att fotografera mat på. Vad som är den rätta vinkeln för en viss maträtt är en smaksak, men jag skulle säga att platt mat är snyggare i helikoptervy och mat som går att bygga mer på höjden är snyggare i 45°. Men va tusan, är ni ändå igång och fotograferar, prova båda. I vinklar från sidan och 45°; tänk på djupet i bilden och höjdskillnader för att göra bilden intressant. Vid fotografering i helikoptervy; jobba mer med formerna på maten, dukningen och rekvisitan runt omkring.
 
 
 
 
 

Det kan vara så enkelt som att lägga lite örter på en soppa som topping, för att göra den mer intressant att se på. Eller att addera sesamfrön på ris, för att riset inte ska upplevas som en stor vit boll. Experimentera! Tips på bra toppingar är gröna kryddor, torkade kryddor, frön, hackade nötter, finhackad chili osv. Såklart ska toppingen gärna ha en koppling till maten smakmässigt, så det inte är helt random.

 
Se till att inte vara galet hungrig när du fotograferar mat, då blir det gärna stressigt. Ät innan, ta din tid och bjud in gästerna till lite senare.
 
Om fotografen: Cecilia Möller är en 28-årig matfotograf som även fotar inredning- och lifestylereportage, reser över världen och har sålt till över 20 olika tidningstitlar i Norden. Följ henne på bloglovin, facebook eller kolla in hemsidan. Cecilia svarar på alla kommenterar i sin blogg.

49 responses to “Tips: Få din mat att se kick-ass ut på bild

 1. Intressant läsning! 😀 Ska verkligen tänka på detta i fortsättningen om jag fotar mat 🙂

  1. Haha det har hängt med mig i tio år nu… sedan någon gång på lunarstorm-tiden, när jag översatte mitt namn till Alviska. Och då blev det Nevnarien. 🙂

 2. Väldigt bra tips och härliga bilder! Ska försöka tänka på det här då jag fotograferar mat i fortsättningen:)

 3. Bra inlägg 🙂
  Blir sällan att jag ens försöker fota snygga matbilder såhär på vintern – dåligt med ljus och vill (såklart) absolut inte använda den inbyggda blixten.
  Borde väl införskaffa mig en blixt, men ah, blir alltid att man skjuter upp det och slänger pengarna på annat. ^^’

  1. Ja men det är ju så… jag har iof en blixt men jag använder den sällan bara för att jag gillar naturligt ljus bättre… Så jag kanske egentligen använder den mer för upplättning, än för att faktiskt fotografera när det mörknar 🙂

 4. Åh vilka härliga tips, mina matbilder brukar se hemska ut. Dessutom är jag inte så duktig på att lägga upp maten så det ser fint ut heller. Har dock en pojkvän som är utbildad kock och när han lägger upp maten ser allt himmelskt ut.

 5. HAHA! Kan hålla med om det där "ät innan du fotar" Vet inte hur många man nästan har dreglat på kameran för att man vill äta maten man så snyggt har lagt upp XD

 6. Brukar aldrig kommentera, så här kommer min första! Väldigt bra tips!! Har följt din blogg i ca 2 år och tycker den är väldigt inspirerande. 🙂

 7. Bra tips! Dock har jag försökt härma min kära fru som också är matfotograf utan att nå samma resultat så det hänger nog mycket på känsla också. 🙂

 8. Riktigt coolt. Älskar de två första bilderna. Mums! Där har hon lyckats 😉 Men vette tusan varför jag själv skulle fota mat 😉 men någon gång kanske man får möjligheten 🙂

 9. ÅH, kul tips!! 😀 mycket roligare med tips man inte brukar få så man lär sig nåt nytt istället för det klassiska "såhär-fotar-du-porträtt" tips som alla bloggare har!

 10. Himla bra inlägg! Fotar mat just nu, då jag och sambon äter efter kostschema. Då är det kul att kunna lägga ut och inspirera andra.

 11. En sak man ofta märker på matbilder är att bilder ofta är underexponerade med gråblå tallrikar. Använd därför funktionen exponeringskompensation och öka den till ett positivt värde, kanske EV+1.0.

 12. Tack för bra tips! Jag har verkligen jättesvårt att få till snygga matbilder och allra helst nu när mörkret kommer så tidigt. Har du tips på hur man löser det här med kvällsmörkret? Ska man ta fram en lös lampa och ställa bredvid maten eller vad gör man??

  1. Det bästa är att fotografera i dagsljus, men går det inte så skulle jag verkligen rekommendera i att investera i ett dagsljuspaket med lampor som ger samma ljus som vanligt dagsljus – blir kanonsnyggt 🙂

 13. Snälla. Kan du svara på vilken bländare man ska använda? Har man typ 2,8 så blir ju mkt suddigt. Synd på ett bort man vill visa flera saker ju? ?

 14. Hej Elin,
  Har du något bra tips på dagsljuspaket som inte kostar skjortan?
  Funderar på att bli lite bättre på att fota maten till sidan och det är ofta jag inte har dagsljus att leka med.
  /Lari

  1. Jag har tyvärr ingen koll alls på dagsljuspaket :/ Mer än att du ska satsa på ett med så stora softboxar som möjligt. 50x50cm som standard är, är rätt litet. Det blir finare med större boxar (om du hittar!) 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.