Hur jag gjorde min tavelvägg

I det här inlägget berättar jag om hur jag gjorde min tavelvägg inne i mitt hemmakontor!

Samtliga motiv i det här inlägget är från Dear Sam. Det här inlägget är inget samarbete,
men motiven beställdes till ett samarbete som gjordes på min Youtubekanal.

Jag fick frågan om jag använt något speciellt program för att göra min tavelvägg. Svaret på det är väl både ja och nej. Jag använde mig av Photoshop, men det var lite klurigt. Måste jag medge.

Först sparade jag ned alla motiv som jag gillade från butiken jag skulle beställa från. Sedan drog jag in dem i ett tomt dokument i Photoshop. Därefter tog jag bort alla bilder som jag tyckte stack ut för mycket ur helheten. Det var inte så många, men den rosa arkitekturen och den svarta korpen fick ryka.

Målet var sedan att skära ner motiven till ca 2-3 i varje stilkategori. Mina kategorier var; rosa motiv, mörkt motiv, samt ljust motiv. Och det innebär alltså att jag satt och tog bort bilder en och en utifrån vilka jag kände minst för.

 

Välja ut bilder till tavelvägg

 

Kvar blev ungefär tio bilder, som jag sedan försökte matcha ihop till en snygg tavelvägg i Photoshop.

För att göra det så enkelt för mig som möjligt, så mätte jag väggen. Den är två meter lång från kanten på hyllorna och ut till fönstret. Så i Photoshop öppnade jag ett dokument som var 2000 pixlar. En pixel för varje millimeter av väggytan. Och sedan lekte jag mig fram med storlekarna på tavlorna. A3-bilder är ca 30x40cm, så i Photoshop var de alltså 300×400 pixlar. På så sätt kunde jag se på ett ungefär, hur stor del av väggen som tavlorna skulle täcka i verkligheten.

Jag använde mig av Lager > Lagerstil > Ramlinje (stroke) i Photoshop, för att lägga på ramar i olika färger.

Därefter tog jag en bild på rummet och la in mitt digitala motivkollage:

 

Skapa en tavelvägg: Min skiss

Se hur tavelväggen kommer se ut innan du beställer tavlor

 

Skapa en tavelvägg: Resultatet

Resultat av tavelvägg

 

Det är ju såklart att få skissen precis som verkligheten. Speciellt om man höftar så mycket som jag gjorde… haha. Men man får i alla fall ett bra hum om hur ens tavelvägg kommer bli. Jag tycker att det blev väldigt likt!

Det finns säkert enklare sätt att göra det här på. Speciellt om butikerna har en ett eget program på siten, där man kan testa sig fram med motiv i olika storlekar. Men jag tyckte att det här funkade bra för mig! Och det var väldigt kul!

En dröm jag har som jag vill uppfylla i livet

idyllisk trädgård

 

När jag startade mitt bolag i maj 2016 och började jobba heltid med mitt skapande, så hände det någonting inom mig. Det är märkligt när man gått och burit på en livsdröm och den plötsligt slår in. För mig blev det tomt på något sätt. Inte tomt som i ett ”djupt och mörkt hål”, utan tomt som i ”jag är lycklig, men vad fan händer nu?”.

Sedan dess har det varit som att någonting fattats mig. För är man en typisk ”drömmare”, så lever man på utveckling genom mål och önskningar inför framtiden. Jag har absolut haft mål under de två år som gått, men det har varit små sådana. Mål som jag löst över en tremånadersperiod.

Så nu sitter jag här en solig dag i maj och funderar.

Vad är det jag vill med livet nu? Vad är min nya livsdröm?

 

bara fötter i gräset tusenskönor sommarträdgård

 

Svaret på den frågan är nog ganska förväntad och egentligen självklar. Jag har tänkt på det, men har bara sett på det som en ”kul grej som kan hända någon gång” och inte som en faktisk livsdröm. Det blir så seriöst nu, men det känns viktigt att det blir det. Så att jag tar det på allvar.

Min dröm är att bo i ett hus, där man får vara för sig själv när man går ut. Ett hus, med en stor trädgård, där jag kan springa barfota bland syrenbuskar, äppelträd och vilda blommor.

Jag har inte ens sagt det till Filip än. Inte för att det är hemligt, utan för att jag insåg det typ nu. Jag började känna det långt in i magen när jag var på väg till Maria i torsdags. När jag satt i bilen och svängde av den asfalterade landsvägen och in på en slingrande grusväg, som inte tycktes ha ett slut. Långt ut bland åkrar och ängar, fågelkvitter, vitsippor och vakande granar.

Sedan kom jag hem till huset i Skara och tänkte att det inte är en tillfällighet att hjärnan varvar ned och själen får ro när jag befinner mig där. För i den trädgården kan jag virvla runt, medan gräset kittlar mina vrister och tusenskönorna fastnar mellan tårna. Jag kan slänga mig på rygg i sommarsolen och det enda jag hör är insekterna som surrar och fåglarnas kvitter.

 

sommar på landet i solnedgången

 

Det här betyder förstås inte att vi ska flytta igen här och nu. Jag menar, det tog mig åtminsone 10 år att förverkliga drömmen att ”jobba med att skapa”. Tanken för mig med en livsdröm, är att den ska ligga och pocka på mig i bakgrunden, tills rätt ögonblick infinner sig.

Tills dess jagar jag magiskt solljus längs väggarna i lägenheten här i Nacka och njuter av livet som nybliven sambo <3

Har du någon livsdröm?

 

Bågskytte blir episkt på bild

 

Sagosystrarna har legat lågt under vintern. Om jag ska vara ärlig så har jag inte haft lust att klä på mig sagokläderna en enda gång sedan vi sågs i november. Helt sjukt egentligen. Så blir det väl när mörkret lägger sig över jorden, man känner sig allmänt oinspirerad och har mycket att göra.

Men så började jag fläta mitt hår den här morgonen den 12 maj och med ens kände jag hur det började pirra magen. Sagopirret är nästan lika underbart som kärlekspirret, det kan jag lova. Och hela vägen ner till Göteborg och Bohus fästning, satt jag med ett leende på läpparna och med längtan i själen. Och episk sagomusik i lurana såklart!

 

Sagosystrar Female archer

 

Det här var i alla fall min look för dagen! Jag körde på den svala linneklänningen som jag sydde till Medeltidsveckan 2017. Till den blev det bågskytte-detaljerna (kogret, långbågen och handskarna). Och så en jävligt lång hårförlängning, som jag fick (!) i ett PR-utskick för några veckor sedan. Tack för det, Irresistible Me – kommer användas flitigt till alla sagotillfällen.

Kände mig som en alv, så vi kan ju i alla fall låtsas att jag hade på mig öronen under hela den där frisyren, hehe…

Relaterat: Såhär såg det ut när jag sydde min sagoklänning

 

 

Kan ju säga att ungarna som befann sig på Bohus fästning just då, blev helt galna när vi kom. Det blev nog de vuxna också, men de visade det inte så tydligt. Vi tog t.ex. bilder tillsammans med två brasilianare, vars vän sa att vår uppenbarelse typ var det största som hänt dem under Sverige-resan. Haha! Alltid lika kul.

För nej, vi vandrar inte omkring obemärkta i de här kläderna 😂

Har ni saknat sagobilderna något? Eller är det bara jag?!

 

Min vecka i bilder | v18-19 2018

Födelsedagspresent

Det blir en ”det här har jag gjort den senaste tiden”-summering den här gången pga. utebliven veckosummering förra veckan. Så här är jag, på väg till min syrras födelsedagslunch den 10 maj!

Födelsedagsfirande

Syrran fyllde 22, så vi firade henne genom att käka Etiopiskt och överösa henne med presenter.

Min födelsedagspresent till syrran var ett gäng genomskinliga skolådor. Hon önskade sig det i julas, efter att ha sett en amerikansk youtubevideo, där en tjej hade köpt sådana. De visade sig dock vara väldigt svåra att få tag på och det blev ingenting av det till jul. Desto roligare då när jag fick upp en IKEA-reklam på FB för deras tillfälliga kollektion SPÄNST. Och den innehöll just transparenta skolådor. Detta typ fem-sex dagar innan hennes födelsedag. Jag ba ”ITS MENT TO BE!!” och blev eld och lågor. Älskar att ge presenter som mottagaren inte förväntar sig. Men såklart hade de sålt slut redan första dagen. Dock såg jag två dagar senare att de hade fått in sex i lager i Barkarby, så jag åkte dit på vinst och förlust. Lådorna fanns inte framme, men efter att en i personalen letat runt lite på returavdelningen, så kom hon ut och ba ”It’s your lucky day!”, med alla sex lådor. Fenomenalt! Och syrran blev jätteglad :))

Efter födelsedagsfirandet, så satt jag och Filip och myste i parken! <3

Alltså TRÄDEN och LJUSET just nu?! Går fullständigt bananas och nu är jag (efter snart 30 år i den här världen) säker på att maj minsann är min favoritmånad. Allt är så otroligt magiskt och man mår så bra när växtligheten expoloderar :’)

Var en sväng och hälsade på min fina vän Maria (AllTingsGreen)! Alltså herregud vilken mysig dag vi hade! För det första så är Maria bara en sån himla fin människa. För det andra så blev det kreativitet overload när man hänger med en kreatör som brinner precis lika mycket för skapandet som jag själv gör. För det tredje så bor hon ju på en plats som får en att tappa hakan.

Så vi satt och snacksade rispappersrullar med jordnötssås och drack hennes hemmagjorda rabarbersaft (muuuums!!) under hennes äppelträd. Det blir inte mer sommar än så <3

Hennes vovvar (Märta och Doris) är typ det gulligaste jag sett!

I helgen åkte jag till Göteborg för att hänga med mina Sagosystrar! Det var så sjukt länge sedan sist!

Vi var vid Bohus fästning och fotade nya, episka sagobilder. Här står jag i ett tokfint gammalt valv!

Och så var vi och besökte Spinneriet i Lindome, som jag hört så mycket om!
Där var det konst och inredning, så att det var svårt att hålla fingrarna i styr.

Det bästa som finns är ju att släpa in täcke och kudde till soffan, när man är trött och på myshumör! Här ska vi precis börja kolla på Eurovision! Håller fortfarande fast vid att det är pinsamt att Sverige skickat samma typ av unga kille de senaste åren. Kom igen nu liksom.. lite variation kan vi väl ändå ha?

För att det inte skulle bli för långtråkigt att köra hela vägen till Göteborg från Stockholm (var tvungen att ta bilen pga alldeles för mycket packning. VARFÖR har vi så mycket rekvisita?! haha), så stannade jag till i Skara på vägen ned och upp. Här har jag precis flugit drönare och ni ser väl hur lycklig jag blev över det materialet.. hehe

I Skara stod trädgården i full blom och mamma hade planterat en typ av tulpan, som var så jäääkla vacker!

Förutom allt action, så har jag också gjort väldigt vanliga saker – som vart och handlat mat.

Vi har lagat mat i episkt ljus.

Jag har tänkt på hur mysigt det ser ut när man ser en liten skymt av kontoret ända från köket.

Jag har målat två fotobakgrunder (den här rosa och en beige).

Och min kropp har gått bananas med eksem och blåmärken. Supermärkligt. Men de verkar läka bra i solen.

 

Sådant jag tänkt på

» Att jag har fått sago-feelingen tillbaka efter en massa månader när jag varit totalt oinspirerad. SÅ HÄRLIGT! Nu längtar jag massor till Medeltidsveckan på Gotland! 😀

» Att jag har haft de sjukaste eksemen någonsin. Ni vet ju att jag har haft problem under några år nu och mina ”vanliga eksem” har mått riktigt bra den senaste tiden (typ varit borta). Men istället har jag fått nya, som betett sig väldigt annorlunda. Istället för att en yta blivit röd, narig och kli-ig, så har det kliat över hela kroppen (ej huvud, händer eller fötter) och jag fått massa utspridda prickar. Supermärkligt. Det känns lite som samma eksem/sår som min mamma har, men på andra delar av kroppen.

» Att jag är ganska så ordentligt piss-less på det här med ”Är du gravid?”, ”Du ser gravid ut” eller ”Grattis till tillökningen!”. Så jag skrev ett inlägg om det på Facebook. Förmodligen mitt första deep-shit-inlägg någonsin i den kanalen. Men jag kände bara att det behövde komma ut. Jag förstår att många menar väl och inte tänker ordentligt, men snälla: Läs det jag skrev och håll dina gravidtankar för dig själv.

 

Tips, favvisar och annat kul

Har inte riktigt funderat över det här…

Så blev mitt hemmakontor!

titta in i mitt hemmakontor

 

Äntligen kan jag välkomna er in i mitt hemmakontor! Det tog 1,5 månad att fixa i ordning här, men nu är allting klart! Och det har varit SÅ svårt att dölja det här rummet för er – så mycket tid som jag spenderar här.

Mitt hemmakontor: Före

före room makeover av hemmakontor målar om hemmakontor

 

Visst hade det varit underbart om jag haft en riktigt trashig före-bild? Så att jag kunnat stoltsera med min fantastiska makeover. Men familjen som ägde lägenheten innan oss hade verkligen väldigt bra smak – som ni ser. Så hade vi haft en unge på G, hade tapeten förmodligen fått stanna, men nu är det ju kontor som gäller!

Först rev jag ned tapeten och målade väggen i samma vita ton, som resten av rummet. Kan säga att jag var otroligt tacksam för att de tidigare ägarna lämnat kvar och (märkt upp!) färgbunkar till väggar, lister och tak. Vilket gjorde att jag bara kunde gå ned i källaren och hämta upp det jag behövde, redan första veckan. TACK för det.

 

Mitt hemmakontor: Efter

långt skrivbord i hemmakontor

EKET skåp, LIMMON bordsskiva (200x60cm) och ALEX hurts, SKRUVSTA skrivbordsstol från IKEA.

 

Redan innan vi började leta lägenhet, visste jag att jag ville ha ett kontor med mycket förvaring och öppna vägghyllor. Jag var dock inte helt hundra på layouten, eftersom jag ville ha skåpen under hyllorna och då blev det väldigt trångt med skrivbordet. Gissa lyckan när jag insåg att skåpen och hurtsen var lika höga? För då kunde jag vila bordsskivan ovanpå dem båda!

Tycker att skrivbordet smälter in bra i hyllväggen nu och bordsskivan/skrivbordsstolen döljer dessutom att skåpen inte riktigt täcker hela väggen. Jag har fått ett utrymme längst in i hörnet, där jag kan gömma undan stativ och liknande saker.

 

vägg med öppna hyllor i hemmakontor

Hyllplan i Furu (30x235cm), målade med två lager vit bets, för att man ska kunna se strukturen i träet.

 

Vi hittade också hyllplan som var i perfekt längd, så jag behövde inte såga till dem. Skönt! Det var bara att betsa på och slänga upp dem på konsolerna.

Är verkligen så himla nöjd med den här väggen! Det är alltid lite klurigt att inreda öppna hyllor, men jag är nöjd! Speciellt efter det att jag hängde upp min fina, rosa vimpel, som vi köpte till vår examensutställning.

 

minibyrå från IKEA

MOPPE minibyrå från IKEA. Ursprungligen i obehandlat björkplywood – jag har målat den vit.

bilder från fotoautomat inred med gröna växter i hemmakontoret

 

Jag känner väl också att det här är ytor som jag kommer ändra om hela tiden. Jag måste inte ställa upp dem helt perfekt nu. Utan jag kommer jobba med detaljerna med tiden. Mest nöjd med hur jag hade det i mitt förra boende i Tyresö, var nämligen sista halvåret innan jag flyttade. Så det ska bli spännande att se vad jag känner för att göra med det här utrymmet under åren vi kommer bo här.

 

tavelvägg i hemmakontoret

 

Alla posters och nästan alla ramar kommer från Dear Sam. Dem hade jag ett samarbete med på min Youtubekanal, när jag gjorde videon som ni ser här under!

 

Se hela processen – från början till slut – på Youtube!

 

Kom på min kostnadsfria inspirationsföreläsning i redigering

Obs! Jag har precis flyttat bloggen till WordPress – efter 11 år (!!!) på blogg.se
och bilderna har inte kommit med ännu – vi jobbar på det 🙂

 

Min photoshopkurs dröjer pga prestationsångest utan dess like. Så vad passar då inte bättre än att bjuda in till en en föreläsning med fokus på redigering? Så att väntan blir lite mindre olidlig 😉 Under föreläsningen kommer jag att prata om hur man förstärker känslan i ens bilder med hjälp av bildbehandling. Om hur ritplattan gick från att vara någonting som jag tyckte var coolt att klara mig utan – till att bli ett av mina absolut viktigaste verktyg. Jag kommer låta er kika på hur några av mina bilder är uppbyggda – både enklare vardagsbilder och mer avancerade skapelser. Sedan kommer ni få mina bästa redigeringstips, se lite före- och efterbilder, samt ställa frågor till mig personligen.

Var? Scandinavian Photo, Vasagatan
När? Torsdag 17 maj 2018, kl 18.30-19.30
Föreläsningen är helt gratis, så ingen anmälan krävs. Men var på plats i tid, så att du får sittplats.

 

 

Och det är inte bara min föreläsning som händer den här torsdagen, utan den är en del av en stor inspirationskväll (som börjar kl 17.00) hos Scandinavian Photo. På plats kommer det finnas elever från Fotoskolan STHLM, som sitter och redigerar bilder live (så passa på att ställ er och sup in hur de jobbar), Wacom är där och visar upp sina produkter och det bjuds på tilltugg.

Hoppas vi ses där! För jag är så taggad på att snacka bild med er!

Attenda gärna eventet på Facebook 😀

 

Ps! Kommentera gärna om det är någonting som känns märkligt med nya bloggen.

Det här ljuset går inte att beskriva med ord

Jag vet inte ens hur jag ska börja det här inlägget, för att solljuset i köket är så sagolikt vackert. Jag vet inte hur jag ska beskriva känslan jag känner jag tittar på det heller – eller när jag tänker på att jag bor här. I en lägenhet som ser så blygsam ut från utsidan, men när man kommer in så öppnar sig hela världens härlighet. Det har varit solsken många kvällar nu, men jag får aldrig nog utav det där orangeröda ljuset.

Och så bor jag här med killen, som kommer och pussar mig i pannan när jag sitter och jobbar för brinnande livet inne i kontoret. Som utan att tveka stiger upp ur sängen för att stänga av diskmaskinen som börjat pipa ”klaaaar!!”, när vi precis gått och lagt oss – så att jag slipper. Som är den finaste jag vet.

Prinsessan och björnen hittar ni i min Print Shop <3
Älskar hur den blev med en svart passepartout!

Jag har precis fått upp tre tavlor på väggen ovanför soffan och med ens kändes det mer hembonat och mysigt. Tänk vad bra det kommer bli när vi får dit en matta och en gardin. Och lite till! Steg för steg.. blir det här, från början, tomma utrymmet mer och mer till ett hem.

Ha en fin kväll vänner! <3

Företags-självporträtt och ny fotobakgrund

Här kommer två business-porträtt, som jag tog imorse med min nya fotobakgrund! 😀
Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 35/2 IS USM
För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om att jag sett ett nyhetsbrev, där jag presenterades tillsammans med en manlig fotografkollega. Bilden på mig var typiskt glad och leende mot kameran, medan bilden på honom var superfokuserad och cool, i arbetet med kameran. Jag hade inte själv valt bilden som visades i nyhetsbrevet, men om sanningen ska fram så finns det i princip bara en enda bild på mig på internet, där jag inte smilar för glatta livet. Och i den finns det inget som säger att jag är kreatör överhuvudtaget.
Jag tycker inte att det är något fel med att vara glad på bild, för jag är ju en glad person. Men tyvärr är det ju så idag, att bilder tolkas väldigt olika utifrån hur personen på bilden är porträtterad. Och jag känner bara att jag är så himla less på att vara ”den där lilla tjejen som fotar” i arbetssammanhang (för dem som inte vet vem jag är).
Jag vill utstråla att jag är ett superpro, sjukt kunnig och cool, samt har enormt mycket känsla ?
Och det tycker jag att jag lyckades med! 
Jag är verkligen supernöjd över kombinationen ‘rosa bakgrund och lockigt hår’, mot den något utvecklade armarna-i-kors-posen och pryl-skrytet. Jag tycker på något sätt att det tog fram känslan av känsla – inte bara teknisk expertis. Men jag gillar det också för att det finns så många personer som är så rädd för rosa (speciellt i fotovärlden) och då vill jag bara trycka upp färgen i deras face ännu mer.
Och jag vet att det kan kännas så himla banalt att snacka om färger och leende bilder, när det finns allvarligare problem i den här världen. Men problemen börjar på precis den banala nivån och jag tror verkligen att om vi ska få till någon förändring där såren är djupare, så måste vi börja vid ytskiktet.

En tjej måste få vara ett pro.

Såhär såg min setup ut! Man tager vad man haver, när man måste få upp bakgrunden så att den passar stående posering.
Ställde upp en svart skiva i fönstret, för att blocka direktljuset (som jag tyckte blev för skarpt direkt från sidan)
Appropå den rosa bakgrunden, så ser den ut såhär! Jag filmade på Instastories (@nevnarien) igår när jag målade den (har sparat den i mina höjdpunkter, om någon inte sett). Den är gjord av en spånskiva, som jag köpte på ett byggvaruhus igår. Jag var tvungen att köpa hela den 2,5 meter långa skivan eller ingenting, så jag bad killen som hjälpte mig att dela den i tre delar. Så nu har jag tre skivor, som ger mig sex olika bakgrunder!
Har redan målat baksidan beige, med lite bångstyriga penselrörelser. Blev en superfin textur! Till de andra fyra vet jag inte vad jag vill göra. Eller jo, skogsgrönt känns rätt säkert och jag skulle också vilja göra några ”smutsiga” bakgrunder. Ska helt klart göra en Youtube-video om det framöver!
Känns SÅ skönt att bo så mycket större nu, så att det finns plats för en massa bakgrunder! LYX!

Tips: Gör egna fotoböcker

Saker du kan göra med dina digitala bilder – Del 2
 
 
 
 
För att spinna vidare på det här med att skriva ut sina bilder (jag skrev ju nyligen ett inlägg med tips på miniskrivare), så vill jag idag tipsa om två tjänster för fotoböcker!
 
 
Once Upon App

För dig som: Har alla bilder på din mobil och vill ha ett snabbt och enkelt verktyg för att skapa fotoböcker, som inte kräver någon känsla för layout.

 
Jag beställde: 2st Compact 20x20cm, hard cover, 60 sidor
 
 
 
 
Med Once upon, skapar du fotoböcker direkt i deras app.  Det betyder alltså att du måste ha dina bilder på mobilen/surfplattan för att kunna jobba med boken. Något som blir lite knepigt för oss som inte har hela året lagrat på mobilen, eftersom vi måste tömma bildappen var tredje månad… 😉
 
Det är uppenbart att den här typen av bok är framtagen för personer som inte är lika fotonördiga som jag, men jag måste ändå säga att jag blev väldigt förtjust i den. Så förtjust att jag tömde hela galleriet på telefonen och förde över mina favoritfiler från hårddisken, för att kunna skapa två fotoböcker – och fler ska det bli!
(Kan tipsa om AirDrop för er som har iPhone. Då går det ruskigt snabbt att föra över bilder från din Mac till din iPhone!)
 
Det bästa med Once Upon är helt klart enkelheten. När du skapar en bok, så lägger du först in alla dina bilder i appen, som då sorterar dem i datumordning. Vilket betyder att kaoset med filer från olika kameror, är ett minne blott. Därefter väljer man upp till sex bilder per sida, som automatiskt läggs in i ett snyggt rutnät. Om du inte gillar ordningen som bilderna hamnat i, så kan du klicka en gång i appen, så omplaceras dem. Eller så går du in manuellt och ändrar ordningen – beroende på hur noga du är.
 
Förutom att det är smidigt och snabbt att skapa en fotobok, så blir resultatet också väldigt proffsigt. Boken känns lyxig när du håller i den, med sin matta och hårda pärm (gäller alltså hard cover-böckerna). Och tjockleken på sidorna bidrar också till den dyra känslan. Layouten är stilren och snygg och efter att du klickat hem din första bok, så kommer du känna cravingen efter att skapa fler… 😉
 
 
 
 
 
 
 

 

FÖRDELAR:
– Galet snygg och stilren layout! Min erfarenhet av ”snabb-fix-böcker” är att det alltid brukar vara någonting med layouten som känns lite B. Men inte här inte. Jag gillar att de har satsat på enkelheten!
 
– Väldigt bra kvalitet på böckerna.
– Superenkelt verktyg. Det kan kännas lite motigt i början, när man inte kommit in i det – men så är det ju med allt som är nytt. När jag fick kläm på hur appen fungerade, så skapade jag vackra uppslag i ett nafs!
 
– Appen sorterar dina bilder i datumordning, så det är ingenting du själv behöver hålla koll på.
 
– Det går snabbt att skapa böcker. Något som är viktigt för mig, som har väldigt många år av bilder som jag ännu inte gjort fotoböcker av. Jag har inte tid att jobba med en bok i flera månader liksom.
 
– Jobba med fotoboken var du vill. I sängen, på bussen, i solstolen…
 
– Det går nu att göra böcker med upp till 100 sidor! När jag gjorde mina böcker, kunde man max göra 60 sidor – därför är det två 2017-böcker!
 
 
NACKDELAR:
– Går inte att skriva bildtexter. Det finns dock utrymme för att skriva en kortare text till varje kapitel, men jag saknar lite möjligheten att skriva in vilka personer som finns med på bilderna.
 
– Tar upp otroligt mycket plats på mobilen. Så vill du testa appen, töm mobilen på allt onödigt innan du börjar! Spotify-listor, hämtade podcasts, meddelanden och liknande.
 
 
Tips! Det går att dölja datumen på sidorna! Jag ville inte ha några speciella datum, så jag valde att klicka ur datum-ikonen. Ha inte så bråttom när du klickar bara, för appen tar några sekunder på sig att uppdatera 🙂

 
 
 
Blurb
För dig som: Vill ha kontroll över hela fotobokens utseende och gillar att layouta.
 
Jag beställde: Standard Landscape, 25×20 cm, 30 sidor. Hardcover Imagewrap, standardpapper
 
 
 
 
Blurb är tjänsten för alla perfektionister till kreatörer. Här kan du skapa allt från vanliga böcker och tidningar, till egna fotoböcker. Allting med boken är valbart och du kan välja på 5 olika storlekar, 6 papperstyper, samt 3 omslag (med uppgradering). Du kan också välja om du vill skapa fotoboken i Blurbs egna program, i deras app eller om du vill gå via Lightroom eller inDesign.
 
Jag valde att skapa min bok i inDesign, eftersom jag ville ha full kontroll över layouten. Så jag skapade alltså omslaget och utformningen av sidorna helt själv. Något som var väldigt kul, men också tog väldigt lång tid. Och med facit i hand blev jag faktiskt inte supernöjd. Och varför då? Jo, det är mycket lättare att jobba och vara kreativ om man har lite begränsningar. Nu när jag hade möjligheten att göra precis vad som helst, så fick jag bara prestationsångest och levde inte alls upp till mina egna förväntningar.. haha. Fail.
 
Jag snålade också och valde standardpappret, vilket jag inte skulle ha gjort. Pappret känns billigt och sladdrigt och jag kan inte rekommendera det till någon. Ska du beställa en fotobok från Blurb, så tycker jag helt klart att du ska lägga pengarna på något av deras premiumpapper. Det kostar inte så mycket mer, men gör enorm skillnad.
 
Maximalt antal sidor för de flesta papper är 240, men du kan få ännu fler med standardpappret (förmodligen för att de är så pass tunna….. hmmf).
 
Nu låter jag jättenegativ här och jag har bara mig själv att skylla. Hade jag gjort en simplare layout och uppgraderat kvaliten på sidorna, så hade jag blivit nöjd. För det här ÄR ett bra verktyg. Om man vill ha kontroll och gillar att sitta och fixa med detaljer 🙂
 
 
 
 
Jag mätte lite fel i inDesign och det resulterade att titeln på bokryggen inte hamnade i centrum :((((
 
 
FÖRDELAR:
– Allting med boken är valbart. Sjukt bra om du har väldigt specifika krav ellr om du vill skapa böcker professionellt.
 
– Skapa boken i det verktyg du gillar bäst. Välj mellan Blurbs egna verktyg på datorn eller i mobilen/surfplattan och de för oss mer välkända programmen Lightroom och inDesign.
 
– Enbart du sätter gränserna. Det går att skapa i princip vad du vill med hjälp av Blurb.
 
 
NACKDELAR:
– Standardpappret är sjukt epigt. Välj inte det, utan satsa på något av de premiumpapper som finns.
 
– Lätt att göra fel. Jag mätte lite fel på omslaget i inDesign och det resulterade i att titeln inte hamnade i centrum på bokryggen. Så himla trist!
 
– De obegränsade möjligheterna gör det svårt att välja. Har nog aldrig känt mig så velig när jag skapat något förrut.. haha!
 
 
Tips! Gå lös på Pinterest innan du börjar skapa en bok med Blurb. Det är skönt att ha lite inspiration till hur man kan lägga upp sidorna och layouta omslaget. Kan rekommendera alla att layouta så att det blir mer luft mellan bilderna och sidornas kanter – det ska jag göra bättre nästa gång!
 
 
 
Slutsats

Jag känner verkligen att Blurb behöver en revanch! Haha! Det är inte ett verktyg som jag skulle skapa mina årsböcker med, för det tar alldeles för lång tid, men till böckerna med ett speciellt tema känns det grymt! Här gjorde jag ju tex. en Sagosystrar-bok och jag skulle vilja göra fler böcker om tex. olika resor eller liknande. Sådant som det finns så mycket bilder från ?

 
Once Upon App gillar jag jättemycket! Jag hade en härlig upplevelse under skapandet av böckerna (gillade att jag kunde ligga i soffan och greja lite med uppslagen) och jag blev väldigt positivt överraskad när leveransen kom! Även om det är lite bökigt att tömma mobilen varje gång jag ska skapa ett album, så finns det inga tvivel om att det här är tjänsten som jag kommer använda mig av till alla mina årsböcker.
 
Once Upon är ett rätt nystartat företag (hösten 2016 läste jag mig till) och det märks att de lyssnar på sina användare. Dels när de utvidgade sidantalet och de berättade också att de jobbar på en molnlösning (när jag mejlade och berättade att det var svårt med utrymmet på telefonen). Så den här tjänsten tror jag stengårt på! 🙂
 
 
Massa kramar allihop! Och hoppas ni fick lite inspiration i skapandet av fotoböcker!
Dela gärna med er, om ni sitter inne på egna fotoböcker – det hade varit kul att se! 😀

Min vecka i bilder | v17 2018

 
Måndag. Jag vaknade upp trött, men glad, efter en långweekend med jobb i Barcelona
 
 
 
Jag och Hanna var på event med NYX Professional Makeup – där träffade vi Frida, som jag hängde med en kväll för tre år sedan – eftersom hon känner en av mina kompisar från Fotoskolan STHLM 😀
 
 
 
Vi fick hjälp att sätta upp hyllan ovanför tvn! Så jäkla glad!! 😀 😀 Det blev så fint!
 
 
 
Min vän Emilia skulle göra sig av med den här klänningen, så jag fick den (!) Så himla fin!!!
Längtar tills jag kan springa över en blommande sommaräng med den! 😀
 
 
 
Jag började måla hyllorna som ska upp i kontoret – har kommit så långt där nu!!! Så taggad på att visa er en video när jag fixar där!
 
 
 
Var i Bergianska trädgården och upptäckte att de fina buskarna (vad heter de nu igen…??) börjat blomma där! Wow!
 
 
 
Solen har börjat kika in på väggen i köket och första gången jag såg det
så reagerade jag förstås som om jag hittat ytterligare en julkapp under julgranen ?
 
 
 
Var ute och sprang för första gången på två veckor och hade sån jäkla spring i benen att det kändes som att jag hade kunnat springa hur långt som helst. Men jag nöjde mig med 5km – för att det är onödigt att ta ut sig helt varje gång liksom ;D
 
 
 
Avslutade löprundan med det här <3 Kluckande vatten, kvittrande fåglar, vitsippor i backarna och fuktig kvällsluft <3

.

 
Sådant jag tänkt på:
» Att det är något konstigt med min blogg när man besöker den från mobilen – den laddar sinnessjukt långsamt och jag fattar inte vad som är fel :(( Ska försöka arätta till detta i veckan.
 
» Att jag har så jäkla många videoidéer, men så otroligt lite tid! Jag har dessutom sago-abstinens och det var väldigt länge sedan jag var ute sist, så just nu vill jag inget hellre än att spela in en sagofilm! Måste bara göra klart det som står på todolistan först! Taggaaa!!
 
 
Tips, favvisar och annat kul
» Lucid Dream – Owl City. En funktion som jag älskar med spotify är deras personanpassade radiokanaler, som baseras på ens olika spelningslistor. Har hittat säkert fem nya låtar där bara idag och en av dem är den här!
 
» Hobbithuset. Det finns alltså ett hobbit-hotell här i Stockholm?! WHAT! TAKE ME THERE!
 
» Mamma-pappa-bebis-katterna. Jag dör vad söta!
 
 
Den här veckan tidigare år: