Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Tävling: Vinn en väskinsats från Cochise Design!

I början på november så gjorde jag ju ett inlägg om olika kameraväskor för den lilla kamerautrustningen - och ett av tipsen var en väskinsats från Cochise Design. Kort där efter så kontaktade Madeleine mig och undrade om jag ville vara med och designa en ny, mindre väskinsats - och visst ville jag det! Så här kommer den:
En liten insats för en systemkamera + ett objektiv, med utsida i brunt (fejk)skinn!
 
Vill du vinna min väskinsats, så vill jag att du skriver en kommentar här nedanför, där du beskriver det du gjort 2013 inom foto, som du är mest stolt över (och jag vill verkligen uppmuntra er alla att verkligen våga vara stolta över er själva och era prestationer. Ni är grymma!). Kommentaren ska vara postad senast på fredag 6 december - och glöm inte att fylla i din e-postadress. 

Lycka till!
 
 
 
Fler bilder på cochisedesign.se

204 comments on “Tävling: Vinn en väskinsats från Cochise Design!”

 1. Jag är med!
  * I år har jag verkligen sett hur mycket jag har utvecklats inom fotograferingen. Det som jag nog är mest stolt över att jag fick sjukt fina bilder på en Eric Saade konsert!

 2. I år har jag gått två kamerakurser och äntligen lärt mig det här med manuella inställningar. Det känns så kul och bilderna blir så mycket bättre verkligen. Jag är nog mest nöjd med en bild jag tog i somras på min katt ute på vår brygga. Vattnet i bakgrunden ser så fint ut, och han kollar mot kameran och alla hans fina drag syns verkligen. hih :3

  Den här bilden: http://cdn1.cdnme.se/4005383/7-3/5_529b1033e087c33266fee92e.jpg

 3. Jag är med!
  Det som jag är mest stolt över att ha fotat i år är nog i somras när jag fotade solnedgången vid havet. Har varit ett bra fotoår!

 4. Jag förnyade mig och köpte en system kamera för ett år sedan snart, och känner verkligen hur kul det är och att jag har blivit lite bättre, men lär mig saker nya nästan varje gång jag tar med mig kameran. Och så lär man sig jätte mycket om man läser din blogg!

  Men det jag nog är mest stolt över är när vi ringde tidningen i

 5. Jag förnyade mig och köpte en system kamera för ett år sedan snart, och känner verkligen hur kul det är och att jag har blivit lite bättre, men lär mig saker nya nästan varje gång jag tar med mig kameran. Och så lär man sig jätte mycket om man läser din blogg!

 6. Jag förnyade mig och köpte en system kamera för ett år sedan snart, och känner verkligen hur kul det är och att jag har blivit lite bättre, men lär mig saker nya nästan varje gång jag tar med mig kameran. Och så lär man sig jätte mycket om man läser din blogg!

  Men det jag nog är mest stoltd nån fotograf

 7. Jag förnyade mig och köpte en system kamera (canon eos 600D) för ett år sedan snart, och känner verkligen hur kul det är och att jag har blivit lite bättre, men lär mig saker nya nästan varje gång jag tar med mig kameran. Och så lär man sig jätte mycket om man läser din blogg!

 8. hoppsan glömde namn och det.

  Jag förnyade mig och köpte en system kamera för ett år sedan snart, och känner verkligen hur kul det är och att jag har blivit lite bättre, men lär mig saker nya nästan varje gång jag tar med mig kameran. Och så lär man sig jätte mycket om man läser din blogg!

  köpte en canon eos 600D

 9. Det jag är mest stolt över är att jag har vågat börja fota. Jag har haft många "fotografer" i min omgivning och det har liksom varit deras grej, inte min. Det har känts lite som att "vadå ska jag komma här och tro att jag också kan göra det där?" Nu har jag iaf vågat ta steget och det är så förbannat skitkul! Helt ärligt så kanske jag inte är superstolt över något jag har presterat-än så länge, men kommer ju komma allt eftersom jag lär mig:)

 10. I somras fick jag äran att vara bröllopsfotograf! Jag är nybörjare på att fotografera och blev så glad att dem ville just ha mig som fotograf. Jag var jättenervös och förberedde mig så mycket jag kunde. När jag sedan fick se resultatet på bilderna blev jag jättelycklig, eftersom jag fick till en hel del minnesvärda bilder och bröllopsparet blev jättenöjd. Detta stärkte även mitt självförtroende att fotografera och det är något jag aldrig kommer glömma 🙂

 11. Jag var i Indien och hjälpte en fattig pojke hade bjudit honom på lunch eftersom han var väldigt hungrig.Samt är stolt över mig eftersom det var en läxa till mina barn att det finns många barn som har inte lyx liv som er.Så tänk alltid när ni kastar mat.

 12. I år går jag andra året i gymnasiet och jag började då att gå kursen fotografisk bild 1. Jag har utvecklats i mina fotografier och lärt mig en massa nya inställningar. I årets julklapp önskar jag mig en ny kamera och en fin väskinsats till den hade inte varit fel och den hade passat perfekt att ha i min väska när jag ska ta med kameran till skolan:)

  ha de bra!

 13. Det här året har verkligen varit en framgång för mig. Jag har till exempel fotat mitt första bröllop och jag var så jäkla nervös innan och tvivla på mig själv så otroligt mycket. Sa åt mig själv att gå och ställa in det för jag trodde inte att jag skulle kunna prestera och ge detta par de bröllopsbilder de förtjänar. Sen sa jag åt mig att det är dumheter och att jag självklart ska fota bröllopet. Jag klarade det galant! Jag vart väldigt nöjd med mina bilder, och det vart bröllopsparet också. När jag gick och la med den kvällen kände jag mig typ oövervinnerlig, som att jag klarar allt! Det är nog det bästa jag har gjort inom foto någonsin, och jag är så jäkla stolt över mig själv att jag klarade det!

 14. I år fotograferade jag mitt första bröllop. Min största dröm inom fotografi är att bli en super bra bröllopsfotograf. Det var pirrigt, men så himla spännande. Man får träffa så mycket nytt folk och vara med under en av de lyckligaste händelsen i deras liv. Det är verkligen något speciellt med bröllop. Jag blev så nöjd med mina bilder, jag har hängt upp dom på min vägg nu för jag är väldigt stolt över att jag lyckades så bra! Jag har redan blivit inbokad till ett bröllop nästa sommar och jag känner mig så taggad inför detta! 🙂

 15. Tyvär så har jag ingen systemkamera idag, jag fotar med mammas lilla kamera. Man får kämpa ganska mycket för att få fina bilder men det går 🙂 till jul har mamma lovat mej en system kamera å då skulle det vara super bra med denna fina väska till kamer// en tjej som älskar att fota <3

 16. I år har jag fotat som aldrig förr och det har verkligen märkts i min utveckling. Jag har sparat ihop till ett nytt objektiv och polaroidfilter som varit till stor hjälp. Det som jag dock känner mig mest stolt över är det "mod", som jag har utvecklat. När jag läste ditt inlägg om gatufoto blev jag otroligt inspirerad. Ända sedan dess har jag hittat skönheten i att fånga främmande människor på bild. Den äkta känslan och rörelsen som ovetandes människor har gör bilden så mycket mer äkta. Det tycker jag är fint.

 17. Jag är med! 🙂
  Det jag är mest stolt över är det jag gjort inom den eget företagande-kursen jag går. Jag har börjat bygga upp min egen fotofirma och planera framtiden. Även om jag mött motgångar så tycker jag ändå att det har gått otroligt bra!!

  Kram!

 18. I år (2013) har jag tagit tag i mycket som handlar om just foto och mig själv. Jag startade en sida i somras där jag visar upp mina fotografin, bokar fotograferingar och har redan nu haft två stycken barnfotograferingar. Låter kanske inte mycket men för mig är det något stort som haft ett väldigt dåligt självförtroende, inte vågat ta tag i det jag verkligen brinner över och kan. Min pappa som verkligen vill att jag ska lyckas med detta och som alltid ställer upp för mig köpte mig en kamera(5D Mark III) och därefter köpte jag ett objektiv som kostade mig en hel del på sparkontot men det är det här jag vill satsa på och det är nog detta jag är mest stolt över mig själv som äntligen tagit tag i min dröm att kunna bli en egen företagare och vågar ta emot mina första riktiga kunder.

  🙂

 19. Jag är mest stolt över att jag plockat upp kameran igen efter två års nästan noll fotografering överhuvudtaget. Låter lite, men det är verkligen inte kul att tappa suget för sitt största intresse.

  Jag sökte även pengar ur en stipendiefond för gymnasieelever och skrev att jag ville ha en slant för att köpa ett nytt kameraobjektiv då jag inte har så mycket pengar som student, vilket jag fick! Så nu har jag införskaffat mig ett nytt objektiv och är redo att fota fota och fota!

 20. Jag höll på att köra huvudet in i väggen i några månader så jag slutade fota. Nu går jag sakta upp på fötter igen då jag har fått jobb som reporter på en tidning. Så en ny kameraväska skulle inte vara helt fel.

 21. Jag är stolt över min stora utveckling det senaste året. Under sommaren fotade jag i stort sett varje dag och till hösten började jag läsa foto i skolan på individuellt val, och det är bland det bästa jag gjort! Jag har lärt mig fota helmanuellt och redigera i Photoshop och Camera raw. För ett par dagar sen köpte jag även en ny grym kamera, som suktar efter en väska att söka skydd i, så insatsen vore verkligen perfekt!

 22. Under 2013 hade jag jätteproblem med brudparet på min första riktiga bröllopsfotografering, de var inte nöjda med någonting i efterhand trots att jag kände att jag gjort bra ifrån mig. Detta gjorde att jag nästan ville sluta fota bröllop där och då, men jag hade ett bröllop till inbokat och kände att jag kunde inte ställa in. Och jag är jättestolt över mig själv att jag trots det som hänt innan fotade det bröllopet, och dessutom tog några av mina allra bästa bilder där 🙂

 23. jag måste nog vara mest nöjd över att ha fotograferat en avslutningsbal/fest på en lokal skola! Jag har fotograferat ett tag och i våras lyckades jag äntligen spara ihop nog med pengar till att köpa min första systemkamera! Att jag fick frågan om att fotografera på den här festen var jätte kul - och nöjd med bilderna blev jag med! Jag är 15år och att jag lyckats med mitt första "fotojobb" känns jätte bra!(även om det kanske inte är lika seriöst som ett "riktigt" - betalt jobb... - men bra träning är det!:)

  http://www.ungbild.se/media/126859-fotojobb-bal

 24. Det absolut största jag gjort är att jag börjat fota människor. Har alltid haft, och har fortfarande fruktansvärt svårt att "inkräkta" i andra människors privata sfär. Men nu har jag alltså tagit första steget och ska visa bilder på en "Reseutställning" i skolan efter nyår. 🙂

 25. Hej!
  tack vare din tävling så insåg jag precis att jag har utvecklats ganska mycket inom foto. För ett par år sedan så fick jag en systemkamera i julklapp utav mina föräldrar och har mest använt det till att fota folk eller platser som jag har åkt till, typ tillställningar och sådant. Men sedan så hade vi ett extra ämne i skolan där man fick välja ett valfritt ämne då jag valde Foto. Och jag måste säga att hade jag inte gått på de lektionerna så hade jag nog fortfarande använt de vanliga inställningarna och aldrig något annat, därför anser jag att jag har utvecklats en hel del. Jag har ju lärt mig en hel del inställningar och nu när några utav mina kompisar har fått barn så har det blivit en hel del barnfotografering som jag tycker är sjukt kul! Dessutom så fick jag ett nytt objektiv i tisdags (70-300) och springer nu runt lite överallt och fotar som en galning! så himmlans kul med fotografering. Hade det inte varit tack vare att mamma och pappa köpte kameran till mig i julklapp det året så vet jag inte riktigt vad jag skulle göra nu, jag hade väll sprungit omkring med mobilen och fotat lite halvkassa bilder. Ha en bra dag!

 26. Jag fotade mina systrar på deras bal och student! Det var ett stort steg för mig men alla blev nöjda inklusive jag själv faktiskt 🙂

 27. Jag har inte haft råd att gå på några kurser för fotografering så jag har sökt upp olika hemsidor på internet istället som har hjälpt mig utvecklas och förstå hur min kamera fungerar mer.

  Jag har märker verkligen skillnad på mina bilder och hur det ser ut och är jätte stolt över det jag skapar.

 28. det jag gjort inom foto år 2013 som jag är mest stolt över, det är nog att jag fotar för vår stads hockeylag och mina foton är i flitig användning i olika sammanhang. den största grejen är nog när ett av mina foton projicerades på en husvägg invid torget när hockeylaget gratulerade stadens fotbollslag som tagit hem bronset i årets liga! tänka sig, mitt foto förstorat på en husvägg, sett av tusen!
  dessutom syns ett av mina foton, dock taget 2012, på varje presskonferens som hockeylaget har, det är också förstorat och uppdelat i tre delar i en canvastavla, som hänger på väggen bakom presskonferensbordet. hur coolt!?!

 29. Ja denna vill jag gärna vinna.
  Jag är mest stolt äöver min nya kamera som jag har lärt mig att hantera. Det har inte varit lätt, men utan att förstå sin utrustning blir ju inte bilderna bra. Så nu ska jag fokusera på att ta bra bilder i rätt ljus.

 30. detta året har jag hittat tillbaka till mitt fotande efter något års uppehåll 🙂 jag är gladast och stoltast över att jag börjar återfå mina fotoskills igen 🙂

 31. Hmmm, nästan för snygg för en kille. Vad ska man göra med den egentligen... stoppa den i en större kamera väska eller? Storleken är helt perfekt! Det ser ut som man skulle har plats till en Nettar bakom systemkameran med lite skydd mittemellan också. Kanon bra!

 32. Jag vill vara med och tävla.
  Jag vet inte riktigt om det är en speciellt stor bedrift, men jag har framförallt hittat tillbaka till min inspiration igen, efter ett par år med nästan noll tagna bilder har jag börjat hitta tid och glädje med att bara gå ut med kameran och inte känna någon press att ta bra bilder. Utan bara njuta av att känna inspirationen komma och fota igen utan speciella krav. Så skönt.

 33. Åh vad fin!

  Jag är mest stolt över mitt företag. Jag startade det i november 2012 (då 19 år gammal) och ingen trodde på mig, att man kan jobba som fotograf. Fick höra flera spydiga kommentarer. I år har jag verkligen bevisat att det VISST GÅR! Har precis fixat min egna lokal och kunderna kommer en efter en och jag jobbar med detta på heltid 🙂 Jag följde min dröm!

 34. Å, i år har jag verkligen kommit en bit på vägen i att hitta min fotostil. Jag har hittat den känsla som jag vill förmedla med mina bilder och nu känner jag att de bilder som jag fotar är JAG, de är inte kopierade av någon annan och det är mina idéer. Nu känner jag min kamera utan och innan, vi är ett team och jag tror att det har spelat en stor roll i att hitta min stil. 🙂

 35. jag har inte alls fotat lika mycket som tidigare år. jag har inte haft den lusten lika mycket som förr, tyvärr. men när jag väl har den så går det undan! jag är mycket mera kreativ nu och vågar satsa stort.

  jag har lärt mig så sjukt mycket inom redigering detta året. i februari kunde jag knappt göra bilder svartvita - och för någon vecka sedan lärde jag mig själv att göra en klänning av olika bilder tagna i olika vinklar av ett vanligt underlakan i photoshop. att faktiskt kunna få sina drömmar och inre bilder ut till andra att se, och att kunna göra det själv, är helt fantastiskt. igår fick jag ett meddelande av min förra gymnastiktränare, och chef på det kansliet, som frågade om jag kunde fota klubbens uppvisning om en vecka. att folk tycker om ens foton så mycket så de vill ha din hjälp betyder något sjukt mycket, och då märker man hur duktig man faktiskt är.

  nu ska jag ut och fota lite, och förhoppningsvis bli ännu bättre !

 36. Jag är stolt över mig själv, då jag har blivit mer självsäker inom mitt fotande. Att våga tycka att man är duktig på det man gör. Det är en stor bedrift, för mig och jag hoppas att fler kan göra samma sak!

  Kram!

 37. Hej!
  Jag har nyss börjat 2:an estetik och medialinjen på gymnasiet och detta år har jag äntligen fått använda min kamera som ett skolverktyg! Har börjat linjen foto1 där man får lära sig manuella inställningar. Jag fick lite panik över detta eftersom jag fotat manuellt i 5 år, så är rätt säker på detta. Det jag är stolt över är att jag faktiskt vågade säga detta till min lärare och sätta lite krav på att jag inte vill stå och trampa på samma ställe i ett helt år. Är otroligt glad att jag gjorde detta eftersom nu har jag mer krav på mig själv på fotolektionerna, jag får andra typer av frågor och jag står inte längre och stampar på samma ställe längre. Sedan vågade jag också visa några foton för en konstfotograf som föreläste på en av fotolektionerna! (Är världens blygaste mes så detta är ett stooort steg för mig.)

 38. Det jag gjort i fotoväg som jag är mest stolt över i år är att jag fotat hela vår resa från att våra tvillingkillar föddes i v.23 den 29 maj fram till idag när vi är hemma igen hela familjen efter 5 mån på sjukhus. Jag är glad att jag legat i och fotat fast allt känts nattsvart för man glömmer så fort... Inte så "foto-aktigt kanske" men något jag är väldigt glad över såhär i efterhand.

 39. Så himla fin, gillar strukturen på tyget! Det blir min nya favorit, passar dessutom min kamera bättre än den svarta eftersom jag inte har så mycket tillbehör så jag vill självklart vara med och tävla! 🙂

  Jag är stolt över att jag äntligen gått en fotokurs efter två och ett halvt år med systemkamera. Är extremt skolrädd, och även om det är en kvällskurs och vi bara är 10 personer så var det riktigt jobbigt att gå dit de första gångerna. Att dessutom binda upp sig på att vara på en speciell plats bland okända människor en gång i veckan är så långt ifrån "mig" man kan komma.

  Nu förstår jag äntligen hur bländare, slutare och iso hänger ihop, hur mycket jag än läst på nätet så har jag inte kunnat få in det i huvudet själv så är glad att jag gick. Trots det kommer det inte bli mer kurser för mig, nu när jag förstår grunderna så ska jag lära mig själv och testa mig fram, så som jag trivs bäst med 🙂

 40. För nästan exakt ett år sedan började jag fotografera med min första systemkamera. Det var inte lätt och jag förstod inte alls hur den fungerade och bilderna blev inte bra. Jag fick chansen att gå på en fotokurs men jag blev helt förtvivlad när jag missade den.
  Min otålighet och mitt dåliga självförtroende var ett hinder för mig och jag trodde aldrig att jag skulle lära mig att fotografera. Jag har en tendens att ge upp lätt när inget fungerar men jag fortsatte kämpa och nu efter ett år kan jag vara stolt över min utveckling och över hur mycket jag har lärt mig och att det går att lära sig utan kurser. Mest stolt är jag över att jag inte gav upp de gånger då allt kändes hopplöst och att det har tagit mig så här långt! 🙂

 41. Jag är mest stolt över att jag ställt ut på två utställningar (varav varit ansvarig för en av dem), fått ett kulturstipendium i min kommun och kommit in på ett universitet i London där jag läser foto. Pappa sa till mig för ett tag sedan att det spelar ingen roll om mina framgångar är små i världen så länge de är stora för mig och jag har aldrig varit så stolt över mig själv som i år. Det känns som jag gått från 0 till 100 och då har jag inte ens räknat in min utveckling inom foto där det går rakt upp 🙂

 42. I år startet jeg og ei venninne opp et filmselskap, og lever for dette på heltid nå. Vi har invistert i en 5D Mark III, og det hadde passet kjempe fint med en fin veskeinnsats når vi er ute på oppdrag 🙂

 43. Jag vill vara med och tävla 🙂
  Jag blev positivt överraskad när jag laddade in bilder från en fotografering i somras med min bästa kompis. Vi var på ett ställe jag hade sett flera gånger då jag brukar gå förbi där en hel del, och jag har alltid tänkt att här vill jag fota i motljus! Så vi tog med lite olika outfits, accessoarer och kamerautrustningen och körde en photoshoot. Jag blev himla nöjd och kände att det inte kunde gått bättre! Några av dom bilderna är mina favoriter av alla bilder jag tagit under mina år som fotointresserad 🙂

 44. Det jag är mest stolt över är att ha vågat fotografera mitt första bröllop! Jag var från början inte ens säker på om jag vågade göra det, eftersom att det är en ganska stor sak.. men man måste ju våga misslyckas också. Det gick oväntat bra för att vara första gången! 😮 De som gifte sig vart jättenöjda vilket var jättekul! 🙂 Jag är sjukt glad över att dom ville ha just mig, och att jag vågade tacka ja till det, det var en kul upplevelse som jag antagligen aldrig glömmer 🙂 Senare hamnade bilder ifrån bröllopet i tidningen i en annons om brudbuketter! De som jag fotade ringde till mig och sa att butiken som gjort buketten ville använda bilderna i tidningen, det gjorde mig oerhört glad! Så jag antar att det är det jag är mest stolt över 🙂 ♥

 45. Det senaste året har varit väldigt känsloladdat för mig. Jag har haft mycket problem hemma och i höstas började jag samhällslinjen med inriktning på medier och kommunikation på gymnasiet. Jag känner att allt som har hänt i år har påverkat mig otroligt mycket och jag känner verkligen att jag har växt som person och börjat hitta mig själv. Min dröm är att kunna livnära mig på det som jag tycker är allra roligast, foto och design.
  Någon gång i början av 2013 fick jag ett ryck en dag och tog en massa bilder på min lillasyster. Den dagen tog jag mitt livs bästa bilder och det var då jag på riktigt insåg att det var det jag ville göra med mitt liv. Sedan dess har det blivit en hel del fotograferande och nu, nästan ett år senare, känner jag att jag verkligen har hittat min stil som fotograf. Nu ska jag bara se till att lära mig så mycket som möjligt de tre närmsta åren och sen får vi se vad som händer.

 46. Gud vilken bra tävling! En väskinsats skulle vara perfekt, då jag ofta är alldeles för lat för att släpa med mig hela kameraväskan och inte tycker om att låta kameran ligga löst i min vanliga. Men det jag är mest stolt över är nog alla bilder jag tog under min resa till Japan den här sommaren! Den har fått följa med på alla resor jag gjort i det vackra landet och tillsammans har vi försökt fånga den vackra kulturen på bild, vilket jag skulle vilja påstå att vi gjort också. Jag är också stolt över att jag blivit mycket modigare med min kamera och vågat ta kort på dels folk jag inte känner, men också att fota på platser där man kan känna sig lite obekväm med alla dessa "snygga" poser och ställningar man gör i jakten på den perfekta vinkeln. 2013 har varit ett bra år för mig och min kamera, och jag ser verkligen fram emot nästa år då jag flyttar till England för att plugga mina tre gymnasieår där. En väskinsats hade varit en toppenbra grej att införskaffa tills dess! 🙂

 47. Hej Elin!

  För mig har kameran fått stanna onödigt mycket hemma under året som har gått, kanske mest för att min kameraväska gick sönder tidigare i år och för att jag till slut insåg (efter en liten olycka) att det inte är en smart idé att lägga kameran i min obligatoriska tygväska. Inspirationen har dessutom saknats emellanåt. Hur som helst, nu till min berättelse.

  I somras reste jag och min familj till Krakow, i Polen. Självklart fick min kamerautrustning följa med och en dag åkte vi till Auschwitz-Birkenau, som jag länge har velat besöka. När vi var där fotograferade och grät jag om vartannat. Det var en känslosam upplevelse för mig. Tyvärr var vädergudarna inte på min sida: under dagen var det stekande hett och på himlen fanns inte ett moln. Och att fotografera i solsken är väl kanske inte det optimala. Men trots solen och hettan är jag nöjd med mina bilder därifrån, eftersom miljöerna på bilderna berättar en stark historia i sig själva, men mina bilder porträtterar också mitt eget vittnesmål av Auschwitz-Birkenau.

 48. I år har jag utvecklats något så otroligt inom mig själv och mitt intresse för fotografering - fixade praktik i studio & lärde mig konsten om studioljus & har även gått ned 46 kilo vilket slutade med att jag själv sakta men säkert hamnade framför kameran & började att modella. Vågar även ta för mig mer som fotograf & har äntligen släppt min blyghet om att säga till modeller hur dom skall posera & vågar säga när någonting är fint.

 49. Jag är gärna med!
  Det jag är mest stolt över är att jag nu äntligen har lärt mig på riktigt hur man ställer in kamerans inställningar och inte bara sätter kameran på "utan blixt" t.ex. Man kan leka mycket mer med bilderna, ljuset och skärpan och det blir en helt annan kvalité på bilderna. Ett litet steg för vissa, ett stort steg för mig 🙂

 50. Åh, precis vad jag behöver! Jag gillar inte den traditionella kameraväskan, utan det hade varit perfekt att kunna ta med kameran i min vanliga snygg-väska 😉

  • Det jag är mest stolt över under mitt fotoår är att jag har upptäckt glädjen med fotografering! Jag köpte en systemkamera och började lära mig inställningarna. Jag trasslar fortfarande, men har insett att jag är väldigt kreativ och har ett öga för komposition. Min bästa bild under året är ett självporträtt vid persiennerna där linjerna skapar ett fantastiskt mönster i mitt ansikte •

 51. I år har jag fotograferat allt från djur, människor, studentfirande och fotbollsmatcher. Men det jag är mest stolt över är att jag har vågat våga, ta ut svängarna och utmana mig själv. Det var under 2013 jag och kameran utvecklades tillsammans. Nu vågar jag fotografera helt manuellt och har lärt mig hur jag ska kontrollera det! Jag blev också ordförande för Haganässkolans Mediateam som är en elevorganisation som dokumenterar det som händer på min skola och det har varit fantastiskt roligt! https://www.facebook.com/haganasmediateam här kan du se bilder som jag och de andra medlammarna har tagit.

 52. Jag är med! Jag är stolt som tusan över att jag verkligen har utvecklat mitt konstnärliga sinne i fotografi. Jag har tagit väldigt många självporträtt i bristen på modeller som jag är så sjukt nöjd med! Många av mina vänner skojar om att det är lite ego att bara ta bilder på sig själv, men jag älskar det och blir så nöjd med att bildens blir konstnärliga och inte bara bilder på en tjej. I min senaste photoshoot stod jag och posade tillsammans med tre kor som kom fram på ängen, de bilderna blev grymma! Har också lärt mig otroligt mycket av photoshop detta år och nu vågar jag faktiskt säga att jag kan programmet. Det har varit ett riktigt bra fotoår!

 53. Det jag är som mest stolt/nöjd över detta år som gått som har med fotografi att göra, är väl då jag köpte min systemkamera (Nikon D3100). När jag fyllde tretton år i maj detta år önskade jag mig pengar utav familj & släkt så det slutade med att jag hade lite över tre tusen kronor. Mina föräldrar blev faktiskt stolta över mig när jag istället för att slösa pengarna på kläder, smink och skor köpte mig en systemkamera för alla pengar jag fått. Så jag är väl lite "stolt" över att jag köpte den, för om jag hade slösat pengarna på en massa shopping istället hade jag inte haft min systemkamera som jag använder mig av varenda dag. Så det var ju bra gjort av mig. Fotografi tycker jag är väldigt kul.

 54. Hej!
  Jag tittade på ditt YouTube klipp där du visar hur du redigerade dina självporträtts bilder. Vilken har varit till stor hjälp! Du får gärna göra fler liknande videos 🙂 Nu till min fråga. I klippet sa du att man skulle gå in under färgbalans. Jag har Photoshop Elements 8 och hittar inte där man ändrar färgbalansen. Vet du vart jag hittar det? Tack för en bra blogg!

 55. Under 2013 har jag hittat tillbaka till det roliga i fotograferandet. Min sambo blev intresserad och ville lära sig. Så jag visade honom kameran och hur man hanterar den, detta ledde till att jag repeterade grunderna och fick inspirationen tillbaka. Det jag är stolt över är att släppte lite (jobbar på det fortfarande) av mina prestationskrav (vad det gäller att det ska bli så himla bra)och bara fotograferade för att visa honom de olika funktionerna. Vilket ledde till att jag hade roligt med kamerans igen och jag kom på varför jag än gång i tiden började fotografera. Så det jag är stolt över är inte kanske själva fotograferande i sig, utan hur jag ser på det.

 56. Upptäckte fotograferandet igen tack vare att jag började blogga, vilket var ett infall jag fick när jag stod på skidorna på en glaciär i somras... Anade dock inte hur roligt det skulle bli att blogga i mer "öppen form" än jag tidigare gjort, och fotografera! Nu äntligen har man ju liksom mer "användning" av fotona! Hoppas nu komma med på en fotkurs under våren för att utvecklas vidare... Kan egentligen inte så mycket om foto men tycker jag ändå fotar hyfsat och har "blick för det" så jag tror det finns utvecklingspotential... 🙂 Är mest stolt över att jag kommit igång med att fota så mycket under hösten således, och har ambitioner ta mig vidare... Har redan en kamera-rem från Cochise Design och drömmer nu om en insats....

 57. Jag är gärna med och tävlar!
  vad jag mest är stolt över inom min fotoinsatts är nog att jag går media på gymnasiet och har alltid älskar att fotografera. Jag har stora drömmar om att göra något inom fotografi när jag blir " äldre". Men det bästa insattsen är nog alla mina inlämnings uppgifter inom media. Min lärare är så fascinerad av vad jag har åstadkommit denna terminen i skolan och hon frågar mig ofta hur gjorde du si och hur gjorde du så med dina inlämningar vilket gör mig så j*kla glad för att jag verkligen valde just media och fotografi. Jag är så otroligt stolt över mig själv för varje uppgift jag har gjort och det är även min lärare. Så det är nog det bästa för detta året!:)

 58. jag är stolt över att jag har hunnit med många fotograferingar med personer som jag både känner och inte känner. Jag fick även äran för första gången att vara fotograf inom ett dop och dom blev fruktansvärt glada över bilderna som jag tog. Jag har även lärt mig massa ny tips inom Photoshop lightroom och Photoshop elements. Året som kommer vill jag inta nya utmaningar till mig själv resa lite mer och fota nya upplevelser, lära mig nya grunder inom design och bilder och massa nya fotograferingar som jag älskar att göra. Jag ska även försöka mig på att göra videoklipp. Men nått som jag verkligen ska försöka göra är att gå med i nån form av Photoshop design kurs och lära mig massa nytt inför nästa år.

 59. jag är stolt över att jag har hunnit med många fotograferingar med personer som jag både känner och inte känner. Jag fick även äran för första gången att vara fotograf inom ett dop och dom blev fruktansvärt glada över bilderna som jag tog. Jag har även lärt mig massa ny tips inom Photoshop lightroom och Photoshop elements. Året som kommer vill jag inta nya utmaningar till mig själv resa lite mer och fota nya upplevelser, lära mig nya grunder inom design och bilder och massa nya fotograferingar som jag älskar att göra. Jag ska även försöka mig på att göra videoklipp. Men nått som jag verkligen ska försöka göra är att gå med i nån form av Photoshop design kurs och lära mig massa nytt inför nästa år.

 60. 6:e september fotade jag mitt första bröllop någonsin, och trots gassande sol (brudparet vill stå på klipporna vid vattnet) som jag inte behärskar bra, är jag nöjd med bilderna. Jag fick supermånga komplimanger och brudparet blev otroligt nöjda. Är glad att jag vågade. Jag hoppas jag får fler chanser att fota bröllop!

 61. Jag har haft en s.k. "Down-period" inom mitt fotande. Förra året tog jag en kurs i foto och fick verkligen upp intresset, men under våren så gick intresset ner. Jag älskar att fota och att sitta med mina fotoböcker!
  Men i höst var jag i USA i näsan 3 veckor. Vilket maffigt land och där fick jag VERKLIGEN upp intresset igen. Att få se allt detta magiska i new york och andra delstater, WOW.
  Självklart önskar jag att jag var ännu duktigare på att Ta med mig kameran, men det ska jag försöka jobba på mer och mer 2014!!! ?
  Skulle bli jätteglad att få vinna denna då jag endast har en stor och klumpig!! ?

 62. Hej Elin!
  I år är jag mest stolt över att jag har vågat ta steget från auto till att använda mig av A,S och P. det har krävts mycket tid för att förstå mig på systemkameran och hur den fungerar, men nu många timmar och dagar senare kan jag äntligen säga att jag faktiskt vet vad jag sysslar med. det är inte längre min kamera som tar och gör korten, det är jag!
  kramar från erica

 63. Jag är mest stolt över att jag fått ett jobb i en fotobutik. Chefen tyckte att jag gjorde ett så bra jobb, så fick löneförhöjning redan från början. Nu har jag ett perfekt extrajobb vid sidan om studierna 🙂 Är stolt över att jag klarat av detta och jag lär mej nya saker varje gång jag jobbar!

 64. jag tycker verkligen att jag utvecklats inom foto detta år, kollade igenom bilder från december förra året och hittade en bild på min katt som är taget då & ett som togs igår och man ser _verkligen_ skillnad alltså ! använde helt samma kamera också.
  dom bilderna som jag kanske blev mest nöjd med under detta år är dessa:-) såklart finns det massor mera, blir nästan aldrig missnöjd med mina bilder hihi.
  http://amandaalices.blogg.se/2013/september/teen-idle-2.html

 65. Jag gick medieprogrammet med inriktning foto och tog studenten nu i våras. Gick ut med MVG i foto A, B och C. Som den skollessa tjej jag är så kan du gissa hur stolt jag är över detta?! Vi avslutade foto C med en utställning. Jag älskar att använda ljuset och jobba i studio och valde att fota något för mig viktigt och känsligt. Jag vågade visa mig sårbar vilket gav ett bra resultat, så detta måste vara det jag är mest stolt över inom foto i år.

  Från rädsla och mörker till styrka och kraft, här är mina utställningsbilder! 🙂 http://cdn1.cdnme.se/4204201/7-3/utstallning_529b518f9606ee283db20255.jpg

 66. HEJ! det som jag är mest stolt över som har med min fotografering att göra 2013 är att jag har utvecklats mycket som fotograf inom innebandy. (varje gång när jag går på innebandymatch har jag med mig kameran) Jag har sett en skillnad på bilderna jag har tagit detta året och för två år sedan. När jag då fotograferar har jag bara en stor ryggsäck med mig, och det skulle vara smidigare att ha en sådan liten smidig väska och glida runt med 🙂

  Detta kanske inte är något att vara stolt över, men har träffat Brutus Östling och varit på hans förläsning på biblioteket här i Jönköping. Ett av årets roligaste minnen.

 67. Hejsan! Jätte roligt med en tävling. Jag har alltid varit intresserad av fotografering men det var inte förrän i somras som allt tog sig i. Jag valde att köpa stativ, nya objektiv och satsa på att öva mycket. Jag är nöjd över hur långt jag har kommit och ser fram emot att lära mig mera om fotograferings teknik och om photoshop. Det bästa jag gjorde var att våga misslyckas, och våga pröva på nya grejer, våga ha med kameran!!

 68. Jag bröt och fick operera benet i början av sommaren vilket gjorde att jag inte kunde vara ute så mycket. Men jag fick istället upp ögonen för att fota mat och maträtter när jag tittade på ett inlägg från din gästbloggare Cecilia Möller. Jag känner att det har hjälpt mig mycket att utvecklas inom matfotografering. Vill tacka dig och även henne såklart för den fantastiska bloggen och alla bra tips och inspiration ni ger oss hobbyfotografer. 🙂

 69. Det jag är mest stolt över är att ha inspirerat och lärt min kompis att fota utan att använda automatiska inställningarna. Hon gjorde en resa till Afrika i 4 veckor och kände att hennes bilder där hon la ner tid på inställningarna vart så otroligt mycket bättre.
  Nu vill hon köpa en bra kamera och börja fotografera mer!

 70. Hej Elin! Det här året har jag utvecklats otroligt mycket. Jag började med att lära känna min kamera och ta reda på hur man egentligen använder de manuella inställningarna!
  Efter att informationen började sjunka in i huvudet använde jag kameran dag in och dag ut. Min kreativitet har verkligen visat sig. En dag kastade jag mig in i duschen med kläderna på och fick ett resultat som jag kände mig väldigt stolt över, särskilt när jag fick positiv respons ifrån andra personer!

  Det skulle nu vara jätteroligt att få vinna denna lilla produkt som man kan ha i sin vanliga väska, utan att släpa med sig kameraväskan överallt. Och så är det ju lite extra kul att det är just du som har hjälpt till att designa den. Jag beundrar verkligen dig och dina foton. Du är riktigt duktig!

 71. Hej!
  Jag började gymnasiet med inriktning foto/media, och känner verkligen hur jag har utvecklas inom foto + att jag köpt mig en ny kamera som jag är super stolt över. Jag känner att det bara går framåt just nu. Och med en kamera insats så blir det enklare att ta med kameran till skolan som ska med varje dag. Behöver bara en väska.

 72. Under året har jag börjat få till det här med manuella inställningar vilket känns grymt, men det jag är mest nöjd med är ändå att jag fick vara fotograf på ett hemligt dubbelbröllop i somras! En fantastisk upplevelse rent fotomässigt, men även personligen för trots att jag inte kände personerna kom jag ut ur mitt skal och kände mig rätt i sammanhanget, något som inte händer alltför ofta. En dag som jag förmodligen kommer minnas lika varmt som brudparen 🙂

 73. Det jag är mest stolt över inom foto detta år är att jag äntligen vågade och kunde få fota mina allra första bröllop. Det började med en familjebekants syster som skulle gifta sig. Sedan hade hon en kompis som skulle gifta sig och rekommenderade mig. Jag var stolt och lycklig på samma gång! 🙂
  Vad jag annat gjort inom foto detta år är att ja två gånger (mina första!) fotat för en tidning (bra att ha en kompis som är journalist). För övrigt har jag också fotat mina första familjeporträtt.
  Kort sagt har jag tagit flera stora steg framåt inom foto detta år.

 74. Jag är så stolt över mig själv att jag har utvecklats så mycket inom detta året bara. Att jag lärt mig så mycket och lärt mig att våga ta foto från andra vinklar och att jag kan stå upp för mitt sätt att redigera och fotografera. Jag ser framemot att lära mig massa nytt nästa år och utvecklas ännu ännu mer! Jag är även stolt över att jag nu får ta omslagsbilden för vår bys tidning (vilket är en väldigt stor grej för mig!) ♥
  [email protected]

 75. Vad jag är mest stolt över ... hm.. det är att jag har utvecklats inom fotograferandet. Om man jämför bilder på våra hundar jag tagit i början av året jämfört med dem på senare tid så ser man verkligen att de är bättre, jag har lärt mig inställningarna bättre och försöker tänka på ljuset när jag tar korten och ur olika vinklar, så det är kul att känna och kunna se hur mycket jag förändrats i mitt fotograferande (:

 76. Har utvecklats supermassor detta året. jag jobbar som skolfotograf och största delen av hösten har det tagit upp den mesta av min tid, men jag är så glad att har lyckats hålla uppe med all annan fotografering också. har gjort några riktigt najs modellfotograferingar och har även plåtat dop och massor av annat. Jag har lärt mig så mycket om mig själv som fotograf och ser verkligen fram emot ett nytt fotoår fyllt med nya utmaningar.

 77. I'm in!
  Det jag är allra stoltast över är att jag slet på två sommarjobb, tog på mig extrapass och kämpade mig igenom varje dag trots att jag inte trivdes, för att jag vägrade ge upp och till sist hade råd att köpa mig min älskade Nikon D600 och en grym glugg som jag redan hunnit vara på flera äventyr med!

 78. Det jag har gjort är ingenting, vilket jag skäms över. Min stackars kamera har samlat damm hela året och efter en stor förlust av en närstående och med små barn som växer alldeles för snabbt runt mig så har jag bestämt - 2014 SKA kameran med och jag ska lära mig att göra den till en del av mig, inte bara ett bihang. Det är ju såå värdefullt att ha personer dokumenterade för en dag så ser livet annorlunda ut och minnen kan blekna så lätt.

 79. Det bästa jag gjort inom foto iår är även det sämsta! Jag köpte en ny kamera med ungefär 100 fokuspunkter som jag inte lärt mig hantera (efter att enbart haft 9 punkter tidigare). Men skam den som ger sig! Nu har jag ju nya utmaningar och nya grejer att lära mig och bara det är ju roligt! Så vad passar inte bättre med en så snygg väska? Till min nya kamera? Hade varit perfekt till min lilla utrustning!

 80. I somras fick jag äran att fotografera min brors bröllop. Det var första gången jag fotograferade bröllop och jag var lagom nervös över att misslyckas.
  Men jag blev så stolt över min prestation och så nöjd över bilderna! Speciellt över en bild som jag även visar i min blogg 🙂

 81. Vad härligt med så många som är stolta över sin utveckling 2013!

  Det största för min del var väl att jag bestämde mig för att mina bilder var tillräckligt bra för att visa upp och skaffade mig en blogg!

 82. Det som jag gjort inom foto detta år, och det som jag är stolt över är att gå från autofokus till att kunna de manuella inställningarna bra! På bara någon månad så såg jag, vänner och familj hur mycket jag utvecklats. Så himla kul att höra att man tar riktigt fina bilder!! Har fått hjälp av en fotograf som förklarat inställningarna och så mm för mig, men det är ändå JAG som nu lyckas ta bilder "på riktigt".
  Nu sparar jag också pengar till en ny och mycket bättre kamera som jag förhoppningsvis kommer ha till årsskiftet, men när jag fått den, gud vad jag kommer fota heeeela tiden! För mer ska jag utvecklas! Och sakta men säkert så är jag också snart en fotograf med kunder och företag, det är mitt mål! 🙂

 83. Jag startade min fotoverksamhet efter flera år av sjukdom, utmattning och motgångar!
  Jag är så otroligt lycklig över att jag valde att göra det!

 84. Jag har rest igenom över sex städer i Kina i år för att turista. Eftersom vi åkte i grupp så har man inte världens tid till att ställa in en massa inställningar så det jag känner att jag utvecklats mest i i år är streetphoto och även andra in-action-bilder. Sjukt kul att se tillbaka på dessa för att minnas! 🙂
  Det jag tycker jag lyckats bäst med i år är att ta kvalitets bilder som betyder. Dessa är nu utskrivna och sitter på väggen i rummet och även i nära och käras ramar!

 85. I år har jag inte alls fotat så mycket som jag hade velat! Mest pga flytt till hus. Men det jag har fotat i år är mycket människor, vilket är något som jag aldrig gjort innan. Jag har alltid tyckt att det känns obehagligt att fota personer men det börjar släppa. Det har varit bröllop, fester och småresor. Samtidigt som det kändes riktigt obehagligt så var drt riktigt roligt och det är något jag skulle vilja utveckla, det är inte alls samma sak som att ta naturbilder. Så jag måste påstå att det jag är stolt över är att jag vågat börja ta för mig i situationer mex människor runt mig och inte bara fota stilla natur. Nästa steg blir att ta tag i fotandet ordentligt igen och försöka få igång min blogg som inte kom någonstans iom flytten.

 86. Jag har länge strävat efter att ta tag i mitt intresse för fotografering, verkligen på allvar eftersom jag någon gång i framtiden vill jobba inom fotografering. I år, ända sedan början av detta år har jag inte mått så psykiskt bra. Det hela blev värre mot sommaren. Jag slutade med att fotografera och allt jag tyckte om att göra.
  Nu, några månader senare har jag äntligen kommit upp på fötterna igen, någorlunda i alla fall. Och så fort jag håller i kameran igen och arbetar med den så känner jag hur viktigt detta intresse är för mig och hur oerhört roligt det är. Och hur värdefullt det är att aldrig sluta kämpa om något man brinner för.
  Jag är stolt över att jag har vågat att tro på mig själv även att jag har mått dåligt men också att jag har vågat tro på att mitt intresse kommer komma tillbaka och att det ska bli lika roligt igen som innan jag hamnade i denna svacka.

 87. Åh vad spännande!
  I år har jag blivit så mycket mer vågad inom foto. Jag är en hyfsat blyg person egentligen. Men detta året har jag vågat ta tag i små fotojobb, och fotograferat både familj och studentporträtt till andra människor. Och det har varit så kul att jobba med andra människor och samtidigt få göra vad man tycker om att göra. Så jag är stolt över att jag tagit tag i det hela och vågat mera. Vågar man, lyckas man och då utvecklas man så jäkla mycket!

 88. Jag är stolt över att jag vågat ta steget att fotografera personer som jag inte känner, och framför allt när det gäller bröllop. Jag har alltid tänkt att ingen borde välja mig, för jag har inte den erfarenheten. Då sade en kund till mig att hon sket i erfarenhet, det viktiga för henne var att hon sett att jag var duktig. Att jag inte hade något "papper" på detta betydde ingenting för henne. Då kände jag att, ja, jag vågar. Och så hade jag en helt underbar dag i skogen, på slottet och i kyrkan där sprang runt som en dåre och knäppte 1300 bilder haha. Under året som gått har bilderna blivit färre och färre i takt med att min säkerhet har ökat. Så ja, jag är stolt över att jag vågade... Nu har jag till och med designat om min blogg som jag drev för några år sedan och tänkte nischa in den mot en fotoblogg. Tänk hur mycket mod ett enda litet "ja" kan leda till 🙂

 89. Åh va fin 🙂

  Det jag är mest stolt över detta år är att jag har tagit självporträtt och faktiskt varit nöjd med resultatet (gillar inte att vara framför kameran egentligen), har kämpat med självkänslan och tror det eller ej men att verkligen dyka ner i mitt fotointresse och utmana mig själv har under detta år gjort underverk för självkänslan, och känns helt grymt! 🙂

 90. Jag blev (och är) stolt som en tupp när jag fick förfrågan om att vara bröllopsfotograf till sommaren. Tyvärr tog de sämre egenskaperna "kass självkänsla" och "lathet" över och jag tackade nej. Men ändå! Fan vad duktig jag är!

 91. När jag var i London i våras så gjorde jag något jag inte vågat förut ... jag tog gatufotografier 🙂 Jag blev jättenöjd men vågar fortfarande inte bara plocka upp kameran inför folk alltid men just då vågade jag 😀

 92. I år 2013, har jag utvecklats mer än nånsin! Kameran har alltid varit med mig, vart jag än ha varit; Skidutflykter, festivaler, utflykter, semestrar, konserter, fester och massa andra äventyr. Att ha haft med kameran överallt har självklart slitit på kameran en hel del, men med alla minnen jag fångat på bild och den kunskapen jag fått pga det så tycker jag att det helt klart har varit värt det. Jag är väldigt nöjd med de porträtt jag tagit under året, på tex vänner. Att sedan kunna visa upp bilderna i bloggen har gett mig massa erbjudanden, förfrågningar och beställningar, vilket har stärkt mig som person. Och jag tycker det är väldigt coolt att man kan göra det bara genom att knäppa bilder 🙂
  Mer fotografering till världen!!

 93. först måste jag bara säga hur snyggt du designat väskinsatsen! riktigt fin.
  nu till det jag gjorde i år som jag är mest stolt över inom foto: det är faktiskt två saker. det första var att jag köpte mitt första L-objektiv som jag sparat ihop pengar till och länge väntat på att få köpa. det har blivit som ett all-roundobjektiv-precis det jag tänkt. så att jag sparat ihop är jag väldigt stolt över.
  det andra är fotoresan jag åkte på. det var en roadtrip kombinerat med fotoundervisning under ledning av Emma Svensson. att åka till USA har alltid varit en dröm för mig och nu när jag hittade en resa som kombinerade mina största intressen; foto och att resa så kändes det givet att åka. men det som gjorde mig lite tveksam var att det var två veckor man var borta, jag kände inte en människa som skulle åka dit och det var mycket pengar som skulle spenderas. det hela ihop gjorde mig nervös, osäker och som sagt tveksam. men jag tänkte att missar jag det här och inte åker kommer jag ångra mig föralltid framöver.
  och jag åkte! så stolt och så stolt över mig själv. jag lärde känna mig själv, utvecklas och samtidigt lära mig så mycket om foto samt lära känna nya människor. det var en helt otrolig resa och jag är så stolt över den utveckling jag gjort i år. att gå till allt mer och mer manuellt och dessutom förstå allting, tycka det vara kul och se bättre resultat.
  tack vare fotoundervisningen, min egna vilja, mitt sparande och all inspiration.
  jag är stolt över mitt intresse som ger mig sådana känslor jag inte riktigt kan beskriva. fotografering kommer alltid finnas hos mig, det har gett mig så mycket <3

 94. Vilken himla fin väska! Helt i min stil, rådiggar den verkligen!

  Under 2013 har jag utvecklat min fotande mycket när det kommer till konserter. Även om jag är väldigt stolt över bilderna jag tog på Helsingborgsfestivalen (vill du kika finns dom i min blogg under juli månad) så är jag faktiskt mest stolt över musikvideon jag gjorde till Lana Del Rey's låt Young & Beautiful. Jag använde min Canon EOS 500D till den, det vanliga kit-objektivet och ett trebensstativ för att få fram videon. Alltså, inga proffsiga grejer, men resultatet är jag helnöjd med! Även den videon finns att hitta i min blogg, om du har lust att kika!

  Ha det riktigt bra, Elin! Du är en helt fantastisk fotograf, och jag måste säga att du har en grym stil! Kramar.

 95. Jag är 42 år och arbetar som sjuksköterska. I väldigt väldigt många år har jag känt att jag saknar något i mitt liv. Ett sätt att uttrycka mig. Ngt som jag kan vara kreativ i och känna glädje och stolthet i.
  Åren har gått och jag har liksom aldrig hittat detta.

  Så av en slump så fick jag impulsen att anmäla mig till Digital bildbehandling i Jönköping för ngt år sedan. Varför?? Ja, jag vet faktiskt inte. En vän hade gjort det och jag slängde in en ansökan.

  Det var by far det roligaste jag gjort. Men insåg snart att utan material var det ju rätt meningslöst att bilbehandla. Så jag köpte en systemkamera. Men fegade rejält, körde autoläge och ja resultatet gjorde inte ngn glad egentligen. Inte mig heller.

  Men så snubblade jag över Emelie Ohlson och hennes webkurser. Och nu är jag fast. Jag tänker foto morgon, middag, kväll - och natt i drömmarna. Jag har investerat i en nyare kamera. Bättre objektiv.
  Jag har vågat fotografera vänner, familjer, bekanta, barn, djur. Jag har vågat börja blogga.

  Jag har börjat sälja bilder i liten skala.
  Jag har fått drömmar - och äntligen ett sätt att uttrycka mig.

  Har 25 år i runda slängar till pension.
  Fotograferandet kanske aldrig blir mitt huvudsakliga yrke. Men det har blivit en glädje, en passion, ett måste.

  2013 var året då jag gick från att fotografera familjens julaftnar och födelsedagar till att börja våga drömma - på riktigt.

 96. Under det här året 2013 känner jag att jag har utvecklats otroligt mycket! Jag vågar mer, vågar testa nya saker, är inte lika rädd längre och tar alla chanser jag får till att fotografera. Så var jag inte förra året kan jag säga. Att jag känner att jag blivit bättre inom fotografering är nog pga att jag går foto på gymnasiet och har nu börjat tänka mer på detaljer. Innan var det bara att jag tog ett kort, men nu är det så mycket mer! Man kan fånga som många olika saker och detaljer i en enda bild och det har jag verkligen fått upp ögonen för mer. Man kan förmedla så mycket känsla genom att bara ändra lite i bakgrunden, på modellen, eller bara byta vinkel när man fotar den där blomman.

  Så det jag är mest stolt över det här året är att jag ha utvecklats så otroligt mycket. Inte bara som fotograf utan också som person. Kameran hänger med mig överallt och för en gångs skull skäms jag inte över att fotografera.

  Får också säga att du har en grym blogg och är så otroligt duktig. Mycket cred till dig!!! Kram!

 97. I år är jag mest stolt över att jag har ändrat inställning, tidigare kände jag att mina vänner som fotograferat länge var så mycket bättre än mig, och att jag inte skulle ha någon chans men nu har jag insett att det går att lära sig så länge man har vilja och kämpar hårt.

  Kram Sanna

 98. För mig har 2013 varit ett framgångsrikt år inom foto! Framförallt har jag fotat mycket mer än tidigare och sen har jag vågat mer. Men det som jag är mest stolt över är min prestation framför kameran när jag fotat självporträtt. Jag har blivit mer avslappnad och vågat göra konstiga saker 🙂 Det är kul att kolla igenom min blogg och se utvecklingen!

 99. Oj! Jag har tagit mer bilder framför allt, och anledningen till att jag blev intersserad var DU. Du har inte bara inspirerat mig. Du har inspirerat min syster och vi har följt dig länge. Hon är äntligen påväg mot bättre tider och har tänkt köpa en bättre kamera. Jag vill gärna bidra och stötta henne med den här väskan. Det skulle förhoppningsvis ge henne en skjuts fram i livet. Heja dig !

 100. Åh, vilken smart!
  Jag borde kanske vara mest stolt över alla bilder jag tog i somras, över att jag äntligen har börjat fota med stativ eller över att mina bilder nu pryder väggarna på mitt rum, något som jag länge har velat. Men det jag är mest stolt över det här året är att jag har börjat släppa pressen på att alltid fota så fort jag ska någonstans. Jag har insett att de bästa minnena sparar man inte på minneskortet i kameran utan i hjärtat. Så när jag nu ska till Sri Lanka om några veckor kommer jag att fota för att jag vill och inte för att jag borde. Och jag är helt säker på att det kommer att bli bättre bilder än någonsin!

  Kram<3

 101. Jag tycker det är roligt att fota och tycker själv att jag har utvecklats mycket detta året genom att ha tagit några fotokurser över internet. Det jag är mest stolt över är att en av mina bilder kom med i en väggalmanacka för nästa år som är till salu.
  //Susanne

 102. Detta år har min fotoresa haft spännande händelser! Har bland annat blivit bättre som fotograf och utvecklat mina kunskaper. Men jag har även tillsammans med min bonussyster startat ett företag vid namn FERAL (vilket betyder förvildad) I vårt företag så erbjuder vi foto,grafisk webdesign samt tradiotionell konst. Jag står för fotograferingen, då jag nu haft foto jobb och har mer som kommer så har och håller mitt självförtroende på att växa och jag kan ta för mig mer i mina fotosessioner! Är stolt över mig själv och tycker det är så kul att kunna se sin egen framgång genom att kolla igenom sina bilder och se förändringen , på ett posetivt sätt.Foto är min passion och jag älskar hur jag som är en sådan fantasynörd kan få verkligheten se ut som att det kommer direkt från en saga! 😀

 103. Under en längre tid har jag haft problem med ämnesomsättningen vilket resulterar i otrolig trötthet och depression, som följd har även mitt intresse för foto gått i ide. Under detta år har jag börjat må bättre och din blogg har även fått mitt intresse tillbaka, och nu är jag taggad att ta upp fotandet igen där jag slutade sist 🙂

 104. Under 2013 har jag tagit tag i fotograferandet och verkligen satsat! Jag har gått alla fotokurser jag har kommit åt men även expremiterat själv och utvecklats inom foto! I januari är det dags att välja gymnasium och jag har valt att satsa på min största hobby och ska välja media linjen!! 🙂
  Höjdpunkter under 2013:
  Sportfotograferings jobb åt skidklubbar, idrottsföreningar...
  Bröllopsfotografering
  Utlandssemester-resefoton
  Årstider,månader- till almanackan sim jag alltid ger bort i julklapp!
  Högtider, firanden
  Hundvalpens första år -från födsel till 1 år!
  Nu väntar- barnporträtt, dop, nyår-fyrverkeri och julen!!

  Har haft ett fantastiskt fotoår och bara längtar till 2014 som kommer bli ännu bättre!!!!

 105. Jag kommer ihåg när jag köpte mitt canon 50mm f/1.8 och hur jag insåg hur allt bara förändrades. Kunde jag ta sådär fina bilder som alla andra nu? Jag blev enormt chockad över att ett enda litet objektiv kunde ge så mycket bättre bilder. Sedan jag upptäckt det har jag i stort sett fotat varje dag. Kaniner, blommor, hundar, damm i solljuset, krokusar, människor, snöflingor, allting fotar jag! Och för varenda bild inser jag att jag kan lyckas. Nu känner jag att jag vill bli ännu bättre, nu när jag vet att jag kan bli det. Så i år har jag sparat varenda liten peng jag lyckas fått tag i för att kunna köpa ett sånt där "lyxobjektiv" som jag brukar kalla det. Och vad vore inte bättre än att vinna denna väska att förvara den i. Min snart blivande skatt.

 106. Det jag är mest stolt över att jag blev nominerad som "Bästa fotoblogg" i Nattstad awards. Något som jag är extremt glad över, och som är lite som ett kvitto på alla år man bloggat. Tävlingen avslutas imorgon, och håller tummarna att det går vägen!

 107. Detta året fick jag ett fotojobb att fotografera en 13 årig tjej och det var riktigt kul och både jag och mamman blev nöjd med bilderna. Mamman blev så nöjd att jag fick ett nytt fotojobb att fotografera syskonen också!

 108. Hej mitt namn är Linus Sandvide. Bor i Kalmar och går tredje året Estet Media. Under året 2013 har jag utvecklats något enormt inom foto mycket tack vare att jag skaffade mig en ordentligt fullformatare och ett par grymma gluggar till.

  Slut på skitsnacket. I trean får man starta ett uf-företag vilket jag gjorde och har sedan dess fått en hel del jobb listar dem i skala hur stolt jag är.

  Fotograferat OS ryttarinnan - Linda Algotsson till hennes hemsida.
  Fotograferat bilder till ett cafe
  Fotograferat kampanjbilder till Stadsmissionen
  Fotograferat bilder till en skolradio
  Fotograferat företagsbilder/eventbilder

  Detta med att fotografera andra än bara kompisar var något helt nytt för mig har lärt mig så sjukt mycket inte bara komposition, ljussättning andra saker med kameran utan lärt mig att skapa en kontakt med en annan människa som jag inte känner. Få personen att känna sig trygg i sig själv och våga berätta sin historia med sin kropp som gör att varje bild blir speciell i sig själv.

  Hade varit grymt och vinna då jag inte har någon mindre kamera väska så om jag ska ta med mig kameran så måste jag ofta ta med hela stora backpacken. skulle vara kanon och ta med mark III och det fasta 40 F/2.8 och kunna dokumentera vardagen lättare/smidigare.

  Länkar till min hemsida: http://linussandvide.ostersjo.nu/

  Länkar till min behance (finns några bilder där att se: http://www.behance.net/Linussandvide

 109. Min största bedrift inom foto iår är att jag har fotograferat mitt första bröllop. Och det kanske inte låter som så mycket, men faktum är att jag gjorde detta under en tid som var väldigt jobbig för mig. Där jag var väldigt sjuk och mådde väldigt fruktansvärt. 1 månad efter jag hade fotograferat bröllopet fick jag reda på att jag hade cancer i tjocktarmen, och det var därför jag varit så sjuk.
  Och det kanske inte låter som så mycket fotomässigt, men det är bland dom största bedrifterna jag gjort i år.

 110. Hej! Det största jag har gjort inom foto detta året är att jag tillsammans med tre vänner i våras ställde ut bilder på en fotoutställning. Det var mycket jobb med att söka pengar och ordna allt men det var det värt! Vi lärde oss mycket och det var kul att få visa upp sina bilder.

 111. Jag är mest stolt över att jag faktiskt har fortsatt fotografera när en del av min värld varit lite kaos i ganska många månader. Jag slutade plugga i våras och visste inte vad jag skulle göra, söker jobb men får inga, sitter mest hemma i sängen och känner mig deppig och tänker att jag inte kan något. Men jag har fortsatt fotografera och det får mig att känna mig lite mindre deppig och att jag faktiskt kan något här i livet. 🙂

 112. Hejsan!
  Jag har alltid varit intresserad av kreativa ämnen där man får lite avbrott från studierna. Fortsatte direkt från gymnasiet till universitet där jag nu läst 1,5år och är stolt över mina prestationer och min ork! Något jag gör för att orka är att bryta av pluggandet med kreativa ämnen, där fotografi är ett stort intresse. Senaste halvåret har dock kameran samlat lite damm vilket jag planerar att damma bort över julen. Tidigare under året har min kära katt fått agera modell då hon gärna vandrar med mig ute då jag fotograferar. Gillar naturfoto mest då jag inte har så stora möjligheter att fotografera människor vilket jag skulle vilja göra mer!

  Det jag är allra mest nöjd med i min "fotokarriär" är en bild jag lyckades foto på min katt en sommar. Hon har hittat en mus och jag springer in, hämtar kameran och hoppas på att musen fortfarande är kvar. Lägger mig på marken och knäpper av en perfekt "ögonblicksbild" när katten aka "kissen" nosar lite vänskapligt på den.

  Hoppas på tur i denna tävling då jag inte längre har kvar min blogg!
  Ha en toppenfin jul!
  / Maria

 113. Det jag är mest stolt över är att jag fick en uppgift i min fotokurs att fotografera 10 bilder till ett bildspel med temat sport och att jag då ringde Brage (Borlänges fotbollslag) och frågade om jag fick fotografera en av deras hemmamatcher, det fick jag och helt plötsligt stod jag där, precis bredvid planen, med mediabricka och väst med publik 360grader runt mig. Det var lite läskigt, men efter det har jag vuxit lite som fotograf!

 114. Jag har länge velat fota bröllop, förra året fotade jag en vän vilket lett till att jag fick fota två par som jag inte kände sedan innan i år. Nu håller jag på att bygga upp en hemsida och sparar till en ny kamerautrustning och hoppas att kunna fortsätta med bröllopsfotograferandet! En väskinsats skulle vara ett välkommet tillskott till min drömutrustning. Glad advent!

 115. Halloj! Först och främst så köpte jag min allra första systemkamera i februari. Efter det började jag fota väääldigt mycket och jag la verkligen ner mycket tid på att fota och lära mig saker inom foto, så jag lärde mig faktiskt ganska mycket på det! Nu fotar jag kanske inte lika mycket men jag försöker verkligen lägga ner lite (eller ganska mycket) tid på foto för det är ju så kul!

  Så det jag är mest stolt över är nog att jag köpte min kamera från första början och la ner tid på att lära mig alla inställningar och sådant. Har också fått till några snygga bilder under detta året som jag är stolt över om man får skryta lite 😉

 116. Det jag är mest stolt över att jag producerade bilder som jag är nöjd med till vår fotoutställning i skolan. Jag tog studenten från fotoprogrammet i år så den utställningen var det sista vi gjorde. Trots att jag var skoltrött och ville spy på kameran så lyckades jag ändå att komma bilder till vårt svåra tema 37°… Så det är jag stolt över! Och jag är med och tävlar 😉
  [email protected]

 117. Jag är väldigt stolt över mig själv att jag i år haft 2 (!!) utställningar med mina egna fotografier tillsammans med 2 andra fotovänner. Det kändes helt fantastiskt att för första gången få visa upp sin konst på detta sätt och faktiskt även sälja hela 7 tavlor! Jag är grymt stolt över mig själv och det var fantastiskt roligt 🙂

 118. Jag är med!
  Det jag har gjort 2013 inom foto som jag är mest stolt över är alla fina sommarkvällar. För mig finns det inget bättre än att sitta med sina vänner i trädgården med solnedgången i bakgrunden, alla bilder jag knäppte blev magiska. Det man älskar mest i hela världen kan helt enkelt inte bli fel!

 119. 2013 tog jag studenten efter att ha gått 3 år på natur på gymnasiet. Efter mycket velande började jag inte plugga direkt och jag tog modet till mig att våga satsa på foto, jag läser nu olika fotorelaterade kurser och har gett mig själv chansen att se hur långt jag kan komma genom att göra det jag tycker är allra roligast. Jag är stolt över att jag vågar.

 120. Under fotoåret 2013 så har jag...
  *Planerat och även genomfört fotograferingar!
  *Fotat bröllop
  *Fotat bäbis
  *Skapat min fb sida!

  Blivigt aningen mer seriös, men ändå inte! Funderar på att ta steget längre 2014, men är inte säker än 🙂 MEN mina planer för 2014 är att:
  *skapa en fotobucketlist för 2014 och genomföra den 😉
  *köpa nytt objektiv
  *fota någonslags sport
  *Boka fler fotograferingar
  🙂 så nu fick du en liten bonus också 😉

 121. Woho! Vill ha!
  Året 2013 är mitt stora utvecklingsår, året som fått mig att tro att även jag kan bli duktig inom foto! Jag började fota i raw, jag började redigera i PS, jag började ta betalt för mina fotograferingar, jag började fota bröllop och jag började gilla mitt resultat! Jag hoppas på att 2014 blir ett ännu bättre utvecklingsår! Kram

 122. Det här året har varit ett ganska dåligt fotoår för mig. I våras blev min kamera stulen och efter det kände jag väl för att lägga av helt med det. Så mycket gick så dåligt på en gång och lättaste utvägen var att bara inte skaffa en ny kamera. "Jag jobbar ju inte ens med foto längre, så vad är poängen med att ha en kamera" var en alldeles för vanlig tanke, trots att foto har varit ett av mina största intressen sedan -06.
  Men sommaren gick och i slutet och oktober fick jag en ordentlig knuff och köpte mig en ny kamera. Nu går den varm hela tiden och jag är så himla glad och stolt över att jag vågade. Att jag inte gav upp ett intresse för en skitgrej som hände.

  Kram!

 123. Jag köpte min kamera i Maj/juni, läste igenom manualen lite slött och fotade sedan. PÅ auto eller auto utan blixt. Så långt kom jag lixom. Men sedan åkte jag till spanien på höstlovet och såg att min kompis fotade manuellt."Vafan" tänkte jag och började köra på det. OHHERRE vad fina bilderna blev. Helt plötsligt blev de precis som jag ville och jag behövde inte klydda i iPhoto mer. Visst, ett ex antal fula bilder fick jag också, men de flesta blev ju otroligt fina. Sedan dess fotar jag manuellt i 90% av alla lägen, Är så sjukt stolt.

 124. Det jag är mest stolt för inom foto detta året är nog att jag vågade satsa och investera i en hobby. Foto för mig har alltid vart ett avslappningsmoment, men då alltid med en gammal trotjänare (Nikon D40X) som jag köpte loss av gymnasiet för en sådär 6 år sedan.

  I onsdags uppgraderade jag mig, numera vägrar jag autoprogrammet, fotar 100 bilder om dagen (stackars katt och stackars sambo). Jag är stolt för att jag vågar satsa på ett intresse och för att jag vågar tycka jag är bra.

 125. Jag är mest stolt över att jag köpte min egna första kamera (jag har lånat innan) och att jag varit tidigt på morgonen och försöka att utveckla mig som fotograf och lära min nya kamera. Mest stolt någonsin är jag över att ha överlevt och lyckats med en bröllops fotografering. Jag skulle jätte gärna vilja vinna för att jag ännu inte har hittat någon väska att ha min nya kamera i!

 126. Jag är väldigt stolt över att jag numera fotar 95% manuellt, ännu inte allt men snart så! 🙂 Bilderna jag är nöjdast med är från Italien i våras och från systersonens dop. 🙂

  Skulle verkligen uppskatta väskinsatsen, för vill ha kameran i något finare men har inte råd att köpa en "kameraväska som ser ut som en vanlig" och vågar inte ha den löst i den vanliga väskan.

  Nu när jag ändå kommenterar kan jag ju säga att du är en väldigt duktig fotograf/bloggare och du är verkligen en inspirationskälla för mig. Kikar in här flera gånger om dagen 🙂

 127. Det jag har gjort inom foto världen 2013 och som jag är stolt över är att ta ett ännu längre steg in och köpt mig en egen Canon!
  Kameran är använt flitigt och tagit hur många kort som helst som jag är riktigt nöjd över.
  Har bland annat fotat:
  Brors dottern
  Konfirmationer
  Naturbilder
  Jag har fotat så mycket som möjligt för känner hur inspirationen kommer ju mer kort man tar,och som jag har sagt tidigare så är du en stor inspiration till fotograferingen Elin! 🙂
  Är supernöjd med min nya Canon och nu behöver jag något snyggt att lägga och skydda min kamera i så vad passar inte bättre än din snygga väskinsats! 🙂

 128. Jag stod i fredags i en 500 meter lång kö för att kunna köpa en Samsung NX 1100 camera. Under en timme pratade jag med en dam i kön om allt mellan himmel och jord för att till slut komma in i Elgiganten vid kungsgatan, Stockholm. Kameran var nedsatt till ett jättebra pris och jag är nu jättetaggad på att fånga Stockholm i vackra foton!
  En snygg väska till kameran hade varit perfekt! Ha det gött

 129. Under detta året har jag främst fotograferat porträtt och bröllop, det jag är mest stolt över är mina bilder som blev publicerade och används i reklamkampnajer för ett företag som säljer hårprodukter, en fantastisk känsla. 😀

  Ps. Älskar din blogg!

 130. Men åh vad kul att du fått va med och göra en väskinsats! Superfin, brunt/läder-utseende <3 sådan vore inte fel att ha i ryggsäcken.

  Jag är otroligt stolt över att jag vågade åka till Stockholm och ta på mig att fotografera inredning på egen hand, efter en kortare inredningskurs i skolan och praktik hos intedningsfotografer. Jag styrde upp det, genomförde och klarade av det. Än mer stolt är jag över att jag lyckades sälja in inredningsreportaget till min favorittidning och drömkund. Livet som yrkesfotograf börjar ta form!

 131. Såå fin väska! Nästan läskigt att jag just i år har kommit så långt just inom foto. Har alltid varit intresserad av att fota och redigera bilder och vara kreativ. Men har aldrig haft en bra kamera som jag kan få ut det jag vill med!
  Har haft några digitalkameror av lite sämre kvalité och som inte ger några vidare bra bilder, men jag har kämpat och försökt så gott jag kunnat! Nu äntligen, för någon vecka sen beställde jag en systemkamera, min allra första. Har även börjat en fotokurs i skolan där jag lär mig hur mycket som helst. Det är ju så kul att utvecklas! I väntan på min nya, fina kamera så kollar jag runt och funderar på vad man ska ha för väska. (Kollade bland annat på din väskspecial;)) Såg nu denna tävling och dog lite inombords för att den var så fin och skulle passa SÅ perfekt. Nästan så det står mitt namn på den 😉 haha!

  Jättekul att du anordnar en sånhär tävling! Den som vinner väskan är lyckligt lottad!

 132. Jag igen..haha.. Måste bara få tillägga att jag är så stolt över mig själv att jag under en lektion på fotokursen skulle fota porträtt vågade gå fram till främmande människor och helt enkelt ställa frågan "Ursäkta, får jag fota ett porträtt av dig?". Kändes till en början väldigt konstigt, men de flesta gick med på det, och vilken kick man fick!! Det gav mig krydda till mitt fotografliv och gjorde mig väldigt taggad att fortsätta göra detta!

 133. Jag har ofta svårt att själv berömma mig själv men nu när detta året lider mot sitt slut kan jag säga att jag faktiskt är otroligt stolt över mig själv och min allra första bröllopsfotografering!

  Vädret var underbart och närverna satt utanför mina kläder men trots detta kunde jag se de vackra bilderna som nu är besparade på min dator och i en fotobok som brudparet är otroligt stolta över! För mig blev det ett bevis på att jag hade lyckas! Jag är otroligt stolt över mig själv!

  Tack för chansen!

 134. Hur ska man kunna tävla mot alla underbara duktiga fotografer som skrivit ovan?
  Jag gör ett ödmjukt försök 🙂
  Jag startade mitt FOTOGRAF-2013 utan att egentligen vara speciellt kunnig rent tekniskt inom foto(har då ändå fotograferat i flera år) till att idag ha mitt eget företag, hemsida och återkommande kunder. Jag har lärt mig så fantastiskt mkt detta år och jag hoppas såklart att det fortsätter i samma kurva uppåt under 2014 :). Jag är så stolt över mig själv som klarar att vara fotograf samtidigt som jag har ett heltidsjobb och är ensamstående mamma <3.

 135. Hej! I år så har jag utvecklats mycket inom foto tycker jag och inte minst i photoshop, jag har lärt mig väldigt mycket nytt, både av mig själv men även av andra! 🙂

 136. Hej! I början av detta år gick min kompaktkamera sönder, jag bestämde mig då för att ta tag i mitt fotointresse och investerade i en riktig systemkamera. Jag har från att inte veta någonting om systemkameran övergått till att fotografera helt manuellt varje dag. Jag utökade snabbt min utrustning och har funnit mycket information på denna blogg som hjälpt mig med min framgång. Gick också en nybörjarkurs i höstas men den kände jag som rätt onödig när jag redan fotograferade manuellt redan efter 3 månader med kameran i handen. Ett stort steg i fotograferingens tecken med tanke på att jag inte ens visste hur jag skulle hålla en systemkamera i handen för ett år sen!

 137. Jag är med!
  Det jag är mest stolt över är hur jag tydligt kan se hur mycket jag har utvecklats rent tekniskt inom fotografi, både fotomässigt och retuschmässigt. Jag har även utvecklats väldigt mycket som person, bakom kameran, dvs hur jag agerar och tar hand om mina kunder och de jag ska fotografera. Jag är även riktigt stolt över att jag äntligen vågade ta steget att starta mitt företag!
  Tack för en grymt inspirerande blogg!

 138. Är gärna med på utlottningen av insatsen.
  Det jag gjort inom fotografering i år (förutom alla tusen bilder på mina barn) är att jag har börjat "lekt" mer. Jag vågar prova fler inställningar och konstiga vinklar. Det är även det som jag är mest stolt över, så även om jag inte är ung så kan jag lära mig nya sätt att fotografera på.

  Tack för en bra och inspirerande blogg som har fått upp mitt intresse för fotografering igen. Det ska vara skoj att fotografera och det har det blivit igen!

 139. Jeg tok en sjangs og spurte en fotograf om hun trengte assistent. Visst gjorde hun det og nå jobber jeg endelig med det jeg elsker mest her i livet! Foto! Bare for at jeg våget og hoppet i det 🙂

 140. Jag har alltid gillat att fota men aldrig riktigt "tagit tag" i det. För cirka ett halvår sen kände jag att jag inte mådde bra av mitt jobb, jag fick höra att jag borde ta det lugnt så jag inte skulle gå in i väggen, att jag borde börja göra något som jag tycker är roligt. Så jag tog tag i det! Snart har jag gått klart min första fotokurs - än så länge har jag fått A på alla mina uppgifter. Snart får jag veta om jag kommer in på min andra kurs. Företaget jag jobbar på ska byta lokaler och jag kommer få ha ett eget fotorum där jag kan börja jobba och starta upp mitt företag jag planerar att göra. Jag blir så glad av att fota och är så glad att jag tog tag i det här!

 141. Jeg er ganske stolt over hvor mye jeg har forbedret meg på studiofotografering. I mai i år bygde jeg et studio i kjelleren, til tross for at jeg aldri hatt tatt et eneste bilde i studio. Alt var nytt for meg - lyssettingen, innstillingene, blitsene og det å jobbe mot et lerret. Det var noe av det mest krevende og morsomste jeg hadde gjort! Jeg jobbet veldig mye med å forbedre meg, og lærer noe nytt der for hver gang. Over de siste månedene har dette vist seg i bildene mine, og det er det jeg er mest stolt over - i tillegg til at alt ble lært selv, med prøving og feiling.

 142. Mitt 2013 inom foto. Massor har hänt. Ja i januari hade jag en digitalkamera som jag fotade med massa bilder. I somras köpte jag min första systemkamera. Och har utvecklas massa. Går första året på grafisk designer så vi hade en kurs om fotografering där fick jag veta mycket nytt. Och så har jag publiceras i en tidning 2 sidor med mina bilder i Februari. Är väldigt stolt och glad och lärt mig mycket och vill lära mig mera. Så jag är en stolt ägare sen i somras med en Canon Eos 1100D. Och inom en snar framtid ska jag köpa ett nytt objektiv för att utforska mera och få nya utmaningar.

 143. Jag började gymnasiet i år och då valde jag media-inriktning. Vilket verkligen har utvecklat mitt fotande. Jag har också lärt mig fota i en studio som är hur kul som helst. Foto-lektionerna som vi har 2 och en halv timme i veckan har fått mig att våga mer. Den har även förbättrat mig då jag har fått kritik/komplimanger av mina klasskompisar. Vilket kommer göra mina bilder mycket bättre i framtiden.
  Kram!

 144. Det jag är mest stolt över är att jag gjorde valet att gå en gymnasielinje med inriktning på media, där fotokurser ingår, trots att hela min omgivning ville att jag skulle gå ekonomi och bli advokat. Nu har jag fått chansen att lära mig mycket nytt och fått bra vänner som är intresserade av samma sak. De lektioner vi har inspirerar mig så mycket till att fota ännu mer. Det här är verkligen det bästa beslutet jag tagit, inte bara i fotoväg, utan i hela mitt liv!

 145. Det fotot jag är mest stolt över som jag tagit 2013 föreställer min vackra hund Linus. Han låg i min säng och solen sken in ifrån fönstret och gav ett så vackert ljus i rummet, så jag var bara tvungen att knäppa av några bilder.
  Ha det fint!

 146. Åh vad kul! Jag är med 🙂

  Det jag är mest stolt över är en bild jag fotade i oktober. Det var en landskapsbild på havet och vågor. Sedan kontaktade tidningen mig och ville ha min bild med i tidningen. Så det resulterade i att min bild var med på ett A3-uppslag.

 147. Jag är mest stolt över att jag tagit steget mot en många år lång dröm: att bli bra på foto, och äntligen köpt mig en instegskamera.

  Är en riktig Fröken Duktig med en hel del prestationsångest men har just börjat inse, att för att bli bra på att fotografera så måste jag våga misslyckas, bara ta mig ut och fota och inte låta slutresultatet vara så viktigt att jag inte ens vågar försöka.

  Det är kanske inte mycket att komma med i de här sammanhangen, där folk har presterat fantastiska saker, fotograferat bröllop och börjat fota professionellt, men för mig har det varit, och är fortfarande ibland, en enorm inre kamp att bara våga.

 148. Jag sålde ett inredningsreportage till tidningen Älskade Hem, och det är jag väldigt stolt över!

  Vilken fin insats, härlig design! Tror min lilla fritidskamera EOS M skulle sitta fint i en sån. 🙂

 149. Detta fotoår har jag försökt använda min kamera så fort jag fått chansen. Denna sommar har kameran fått följa med mig ända till Peru i två månader, där jag fota mycket natur och annat spännande, fått fint ljus bland allt det gröna. Sen så har jag vågat börja på estet foto i gymnasiet och lärt mig massor och fotat på flera alternativa sätt och ställen. Lärorikt och intressant! 🙂

 150. Det är detta år jag har vågat mig på saker som lilla jag egentligen inte skulle ha vågat, men på något konstigt sätt så kom jag på att jag ville utmana mig själv lite och det är jag så otroligt glad för!

  Förutom "vanligt" sommarjobb så provade jag även på att starta eget företag genom Sommarentreprenörer i somras. Som Fotograf då alltså!
  Trodde egentligen inte att jag skulle få något jobb alls, så du kan ju gissa hur mycket jag hoppade omkring här hemma då jag fick ett mejl angående ett bröllop efter bara några dagar...

  Så ja, jag måste faktiskt få säga att för mig har 2013 varit ett väldigt bra "kamera - år"! 🙂

 151. Hej! Vore verkligen toppen att vinna en väskinsats, den var jättefin!

  Jag har sedan innan haft en ¨äldre¨ systemkamera och i år fick jag en ny! Whiiihiii! Under året har jag testat att fota olika typer av bilder. Jag har fått till ¨gyllene¨ ljus, bokeh, experimenterat med högt gräs och klänningar bl.a. Jag är stolt över att ha vågat fota mer och verkligen försöka utvecklas tillsammans med min kamera!

  Ett speciellt tillfälle där jag gjorde något väldigt roligt var när jag var uppe på berget innan soluppgången och fångade en rosa himmel över en sjö i skogen på bild! Min finaste naturupplevelse i fotosammanhang! Kramar

 152. ÅH vore toppen att vinna en sån väska!
  I början av 2013 fotade jag mest för skoj skull, alltså hade ingen direkt tanke med bilderna.
  Men veckor gick och mitt intresse för foto blev bara större och större. Lyckan jag kände när jag insåg att jag kunde ha en fotolektion i skolan var enorm! Började då i den fotogruppen och har lärt mig SÅ MYCKET mer om kameran fastän jag trodde att jag "kunde" det mesta.
  Har också vågat mig på mycket fler saker att fota. Förr fotade jag bara blommor och blad bokstavligt talat. Men nu är jag inne på både mörker och gatufotografering, och sååååå kul det är!
  Hade tänkt att önska mig en ny kameraväska eftersom min tyvärr börjar gå sönder..men om jag skulle få chansen att vinna denna väska, så kan jag ju önska mig lite andra kameratillbehör som hjälper mig att utvecklas ännu mer och bli ännu bättre!
  Fotar med min Canon EOS 1100D.

 153. Skulle vara kul att vinna väskan 🙂
  Jag är mest stolt över studentfotograferingen jag gjorde i våras/somras. Hade noll inspiration och vädret var inte det bästa men fick ändå till jättefina foton på mina två kusiner!

 154. 2013 var året då jag beslutade mig för att ta det riktiga steget in i fotovärlden. Jag kom in på fotoskolan Jönköping, och har nu efter redan 4 månader ställt ut på olika utställningar och utvecklat mitt fotografiska tänkande till en helt ny nivå, bästa av allt är att jag är ännu mera taggad på 2014 och dess fotomöjligheter det året kommer kunna ge mig.

 155. Kul med lite tävling såhär precis före jul 🙂

  Den skönaste bilden jag tagit under året var nog när jag stod på ett berg i månljuset med ett 10-20mm och stativ. Fick en superskön komposition där man ser utsikten av vatten/skog, det sista ljuset från solnedgången och några stjärnor.

 156. Jag är nog mest stolt över hur jag har utvecklats som fotograf det senaste året. Jag märker verkligen jättestor skillnad på mina bilder från förra året och detta året. Förra året fotade jag mest på automatläge trots att jag kunde det manuella rätt hyfsat men nu har jag börjat fota med manuellt läge hela tiden och jag ser verkligen på mina bilder hur jag har utvecklats.

 157. Detta år känns det verkligen som att jag har utvecklat mitt fotograferande. Jag har börjat fotografera med manuella inställningar och det går verkligen bättre och bättre. Något som jag mins från mitt fotoår 2013 är min resa till Kreta. Där besökte vi även ett munkkloster där det blev fantastiska bilder. Allt kändes så bra! Färgerna, det stillsamma stämningen, katterna som också bodde där och så vidare. Allt föll på plats och jag är så glad för mina bilder.

  Nästa år blir det förhoppningsvis min första kurs i fotografi. Jag är så taggad!

 158. Jag är mest stolt över att jag har börjat stå för mitt fotograferande mer än jag har gjort tidigare, jag har börjat ta jobb som fotograf och vågar ställa krav och ta betalt för det jag gör 🙂

 159. Jag är mest stolt över att jag har utvecklat mina foton till en helt annan nivå än innan. Eftersom jag har börjat på ett gymnasium där jag går en fotolinje, så har bara en sak som bländaren och slutaren hjälpt mig utveckla mina bilder något enormt. Detta gör mig stolt!
  Men det som jag nog mest blir stolt över är att jag har tagit åt mig både positiv och negativ kritik och omvandlat den negativa till något positivt.

 160. Att jag hittade din blogg. Hur jag med hjälp av dina fototips numera är bästa kompis med min kamera i stället för att se den som en okontrollerbar "teknikpryl". Att hantera manuellt läge med självförtroende, är jag mest stolt över.

 161. I år köpte jag min första systemkamera. Lärde mig ganska fort att gå över till det manuella läget. Och för någon vecka sedan hade jag min första newborn fotografering! Jag är bara så stolt över att jag över huvud taget lärt mig allt jag lärt mig så fort! Man kan bara man vill!

 162. Rolig tävling! 🙂

  Det som jag är mest stolt över mig själv när det gäller mitt fotande är faktiskt när jag vågade säga ifrån en kund. Ett bröllop var beställt och jag ville ha koll på alla detaljer. Försökte boka in möte efter möte, men tydligen hamnade det saker i vägen hela tiden. 1 Vecka innan bröllopet fick jag ett snabbt möte med paret. Dem hade inga idéer om hur dem ville ha det. Dem ville först inte skriva något kontrakt. Jag skulle få fria händer! Efter att bilderna och allt var färdigt för leverans, så visade det sig att dem var missnöjda med bilderna. Bilderna från kyrkan tyckte dem var brusiga och "vem som helst hade kunnat ta dem bilderna" fick jag höra. Dem började ställa krav på hur dem ville haft sina bilder osv. men efter som jag bad om att få veta detta när jag träffade dem så hade jag det till mitt försvar. Och man ska alltid skriva avtal, fastän det är någon man känner. Det hände en hel del saker på vägen, men då blir denna text alldeles för lång!

  Jag satte ner foten och lät inte detta brudpar köra över mig. Det är jag mest stolt över 2013 och det har gett mig mod att vara lite tuffare, då man som fotograf ofta blir behandlad som "vem som helst". Det är ju "bara" en bild.

 163. Hm,

  Vet inte riktigt hur jag ska skriva detta för att inte bli en i mängden, som jag för övrigt alltid är. Men jag ska försöka vara mig själv nu, för jag vill verkligen vinna denna smarta lilla pryl. Okej, för det första så firar jag och min systemkamera 1 års jubileum nu i December så det hade varit en perfekt liten present till oss båda. Sen fyller ju lilla jag också år den 17:e så det hade varit en fin liten surprise på min femtonårsdag. Sedan kommer vi då till det där att berömma sig själv, det är ju inte så lätt när ingen tror att man kommer att lyckas. Jag vill bli pressfotograf. Så är det bara. Och jag har verkligen kämpat och gjort allt för det detta året, jag har varit på flera evenemang samtidigt som jag går sista året i grundskolan med höga krav på mig själv. Jag har flera förebilder, du är en av dem, som får mig att fortsätta kämpa för att nå mitt mål och leva min dröm. Jag har fotat flitigt detta året och kämpat med allt annat i livet så det är därför ja är värd denna smarta väskinsats, för vem vill gå runt med en ful fotorygga när man kan använda sin fina väska? Tack och hej för mig!

  Kram.

 164. Dessvärre är nog 2013 mitt värsta fotoår hittills, eftersom inspirationen har legat på botten, det är inte lika fritt och enkelt att fota som det var när jag började för 5 år sedan. Men det jag är mest stolt över är mina vackra vårbilder, de bästa jag någonsin har tagit. Låg på backen i skogen i det halvljumna solskenet i timmar för att det var så roligt att ta kort på både vitsippor och blåsippor. Helt klart bästa fotominnet i år!

 165. Åh, vilken rolig tävling! Mina bästa fotoupplevelser detta året är alla bilder som jag tagit på vår nya kattunge. En liten maine coon kille som lyser upp vardagen och gjort att jag orkat fota trots upp och nedgångar detta året. Många rivmärken har det blivit, kameraremmen har fått stryk och kameraväskan hamnat i kobajs. Det har alltid varit värt allt slit efteråt, och alla bilder tar mig tillbaka till de stunderna och påminner mig om vad lycka är. Min fina bebis, jag, och min kamera.

 166. jag är gärna med, jag fick en systemkamera förra året av mycket tjat så fick jag äntligen en, min bästa bild som jag är mest stolt över är en fiskmås man ser hur fågeln stirrar mot mig och det är en enormt cool bild! 🙂

 167. Jag har länge haft en stor passion för fotografering och i år har jag verkligen utvecklats. Det jag är mest stolt över i fotoväg det här året är att jag fick en av mina bilder publicerade i Expressen! Jag vann även en fototävling där jag blev utsedd av ingen mindre än Eric Saade själv till att ha tagit den bästa bilden under hans sommarturné 🙂

 168. Det jag är mest stolt över inom fotograferingen är faktiskt det jag gjorde i söndags. Jag fotograferade mitt första fotograferingsjobb (amatörfotograf) och det betydde verkligen massor och då kunde jag känna mig stolt, dels för att jag själv hade tagit kontakt med personen jag fotograferade för och därför fick jobbet.

 169. Det jag är mest stolt över inom fotograferingen är faktiskt det jag gjorde i söndags. Jag fotograferade mitt första fotograferingsjobb (amatörfotograf) och det betydde verkligen massor och då kunde jag känna mig stolt, dels för att jag själv hade tagit kontakt med personen jag fotograferade för och därför fick jobbet.
  Men att jag kan känna mig riktigt stolt över bilderna jag tog är också en del av stoltheten som jag kan visa.

 170. Jag är en sådan person som aldrig blir nöjd med mina bilder, även fast andra säger att det är fina.
  men jag har några porträtt bilder på min kompis från sommaren. Vi skulle ta ett vanligt porträtt en liten bit in i skogen lagom för solen att lysa in. Efter ett tag kom hennes katt som följt efter oss, så vi tog lite foton med honom också. Det är fortfarande mina absoluta favoriter. Man kan riktigt se glädjen och kärleken i ögonen.

 171. Efter att ha ägt en systemkamera i nästan 5 år har intresset kommit och gått med åren. Men nu i sommras hittade jag han dammig i hyllan igen och har sen dess upptäckt och utvecklats en del genom att våga. Vågat ta med kameran, vågat fota ute bland massa folk, vågat visa upp de bilder som jag faktiskt är stolt över.

 172. Jag är stolt över att jag har avslutat en fotografikurs på universitetet, samtidigt som jag har pluggat grafisk design på heltid. Det som jag är mest stolt över är hur stor skillnad det är i kvaliten på de bilder jag tog i början av året och de som jag tar nu. Jag kan verkligen se hur mycket jag har lärt mig, både när jag "läser" andras bilder och när jag kollar tillbaka på mina egna. Det är en sådan underbar känsla när man känner att man har lärt sig något helt nytt. Det har verkligen varit ett lärorikt år, och jag är väldigt glad över att jag tog chansen och tog upp studierna igen det här året. 😀

 173. Hej!
  Jag har fotat inte alls länge men är nu på Nya Zeeland och min tjej lär mig hur man ska ta bilder som är bra.

  Det största jag uppnåt iår är när vi besteg ett berg i Lake Tekapo och på 2100m höjd tog jag en bild som jag själv blev överraskat nöjd över. Bilden fick med allt, den klarblåa sjön nedanför bergskedjan med Nya Zeelands högsta berg i bakgrunden.
  Är riktigt stolt över det i alla fall!

 174. Åh vilken snygg väska!

  Sedan jag var liten har jag alltid fashinerats av bilder. Särskilt av djur och naturbilder.
  Jag älskar att skapa och vara kreativ, tyvärr kan jag inte teckna för fem öre men måla gör jag, mest abstrakta motiv och träd och landskap.

  Jag började med fotografering när jag skaffade min älskade holländska kanin Melih. Jag ville fånga hans uppväxt på bild.

  Sommaren 2012 blev jag nyfiken på instagram där man både kan inspireras och få ledtrådar om vad man bör och inte bör göra som fotograf och där har min fotografering växt helt enormt!

  Alltså om man jämför med mina första bilder från sommaren 2012 och med bilderna nu är det en helt ENORM skillnad! Från riktigt dåliga halvdana bilder har jag nu lärt mig hur jag ska komponera saker och ting! och jag får till riktigt snygga bilder. Jag tar enbart bilder av min kanin Melih och av natur.

  Jag bör säga att det är en utmaning att fota en kanin och fånga kaninens sinnestämning då dem har "poker face" och en ganska subtil kroppspråk!
  Men det går att få riktigt stämmningsfulla bilder där man fångar själva essensen och själen i djuret och det är vad jag strävar efter och är stolt över när jag lyckas!

  Jag älskar honom oändligt och att börja fotografera honom i olika miljöer i skogen och vid utflykter till olika parker och sjöar har fått oss att connecta på en helt annan nivå. Han är otrolig tålmodig med mig och jag känner att vi kommunicerar mycket bättre nu än förr och har en mycket djupare förtåelse för varandra och det betyder jätte mycket för mig, det känns ända in i själen att se in i hans ögon och bli tröstad när man känner sig nere för han uppfattar alltid mina olika sinnestämningar.

  När jag fotar min kanin är jag helt inne "in the moment" och studerar honom noga och väntar ut honom tålmodigt, antingen väntar jag på bra tillfällen eller så försöker jag själv skapa det hela genom att få honom att vinkla sig på de sätt jag vill och detta har fått mig att lära känna honom bättre, jag vet vad jag ska göra för att få honom att tex vinkla sina öron mot mig eller stryka dem platt bakåt eller vända sig i snygg profil osv.
  Helt enkelt har jag lärt mig vad som funkar eller ej funkar och att få en poker face kanin att posera snyggt för en kamera! Det är fortfarande en utmaning men är väl värt det. Och jag har genom året fått till otroligt snygga bilder på honom och har blivit featured flera gånger, ja det är ju bara instagram :p men detta har sporrat mig och motiverat mig ännu mer! Och driver mig till att ta bättre och bättre bilder! Och jag känner ett större ansvar nu vad gäller att ändra människors uppfattning om kaniner.

  För en kanin är alltid en söt motiv ja, men jag strävar efter mer än "bara söt" jag försöker fånga upp essensen som sagt och fånga hans underbara personlighet, jag vill visa omvärlden att kaniner inte enbart är "små fluffbollar" utan dem är känsliga, kommunicerande och nyfikna djur med ett stort socialt behov och fulla med karaktär och kärlek.

  Och jag vill visa alla kaninägare att kaniner inte är lyckliga av att enbart sitta i en lägenhet eller bur utan stimulans och tillfällen att utforska omvärlden utomhus och detta visar mina bilder tydligt tycker jag, hur glad min kanin blir av att få nosa och gräva och springa i olika spännande miljöer och det är jag riktigt stolt över att kunna uppvisa!

  Det jag älskar mest är Action bilder på Melih (och andra djur) Det roligaste som finns är att fånga ögonblick där han får fnatt och rusar och gör krumbukter eller när han rusar mot mig och jag lyckas fånga en bild på honom där han är uppe i luften och formligen "flyger" mot mig! Dessa bilder är så fulla av liv! Men otroligt svåra att fånga då jag enbart har en digital kamera med 7 megapix (nikon L14) ja kameran är inte alltid så viktig det har jag lärt mig men action bilder är omöjliga att fånga utan en systemkamera.

  I Oktober började jag även fota småfåglar som kommer till min "fönstermatare"! Det är enbart några mm glas mellan mig och fåglarna när jag fotar och ja att fånga bilder på vilda djur är en av mina passioner! Men även dessa är svåra att få till bra då dem är supersnabba och kameran jätte slö!

  Hur som helst ska jag få en systemkamera i present den här månaden av pappa så jag har redan nu börjat se efter en snygg väska då jag vill ha ett bra skydd och förvaring för den! Så denna skönhet skulle passa perfekt! Jag tänker även starta ett fotoblogg snart så fort jag kommit igång med systemkamera!

  För den som är intresserad av att se en tuff kanin i olika miljöer och olika natur och småfågel bilder snälla kika på min instagram!
  jag heter Aleron_Q

 175. Jag har köpt ett nytt objektiv det här året och det är jag jätteglad över! Jag har lärt mig lite mer från kompisar och bl.a din blogg 🙂 jag tycker att det är jättekul att fota fast jag kan inte så mycket om alla inställningar och så. Din väska var väldigt snygg 😀

 176. Mitt nyårs löfte 2013 var att starta eget företag inom porträttfotografi. Det började bra med starta eget kurs och jag kämpade på med planerna för att lyckas med min dröm. Men någon stans där på vägen vände allt och jag beslutade mig för att vänta. Min värld fick ett annat fokus när jag fick reda på att jag skulle bli mamma. 🙂 lyckan var enorm och så spännande det skulle bli! Det slog mig då att mitt arbete som skolfotograf till våren-hösten kanske skulle bli lidande. Jag älskar att jobba som skolfotograf och att få jobba med barn är riktigt roligt. Men det är ett riktigt slit med utrustningen och de vet vi ju att bära tungt inte är rekommenderat. Jag tog mig igenom vårens-säsong med fjärilar i magen för att ingen på mitt arbete visst något om att jag skulle bli mamma. Jag var även lite rädd för att de inte skulle vilja anställa mig till hösten igen om de visste. När det var dax för en ny säsong fick jag berätta och fick endel frågor.. "Hur ska det här gå då?" Då jag svarade att jag tänkte jobba så länge som möjligt! Kanske kunde jag få bär-hjälp av en praktikant eller liknande.

  Jag är så stolt över att de gick så bra att jobba ändå. Jag fick ingen praktikant men klarade de. Jag fick oftast hjälp av skolpersonalen.. Som ständigt ifråga satte när jag skulle gå hem på mamma-ledighet..

  Jag bar på min egna lilla fotoassistent! Det är verkligen de jag är stoltast över! <3

 177. Jaa, tyvärr har det inte blivit så himla mycket fotande i år, pga dåligt självförtroende. Tappade allt vad jag någonsin lärt mig om foto, kändes det som, när jag fick en lättare depression och tappade då även tron på mig. Men i april tog jag modet och kameran till mig och åkte iväg till Tännforsen och fotade igloon och det frusna vattenfallet där. Släppte allt vad kontroll hette och bara hade kul! Och även om bilderna kanske inte är perfekta så är jag glad och stolt över dem, för jag vågade igen! =)

  Nu har jag återigen försummat min stackars kamera och nu när vintern närmar sig (min favorit-årstid att fota) är det nog dags att damma av den igen!

 178. Under detta året som har gått är jag riktigt stolt över att jag har jag börjat våga ta foton som jag förr inte vågat ta. Jag har fotat människor på stan som jag inte känner och insett att det inte är så jobbigt som jag trodde det skulle vara.

  Sedan är jag även stolt över att jag lärt mig lite mer om hur min kamera fungerar och har på så sett kunnat ta väldigt fina bilder.

 179. Det här året har varit ett ganska dåligt fotoår för mig, pga att jag har tagit mig ur en 3 år lång depression, vilket har tagit mycket på mig och min kreativitet. Men en sak som jag är stolt över är att jag har vågat att fota mer utan att tänka på vad andra tänker och tycker. Ställa mig lite konstigt för att få till den där bilden, våga fota människor mer och ta risker när jag fotar. Jag har försökt att inte överanalysera när jag fotar och i princip tillåtit mig själv att ta dåliga bilder.

 180. Under året som gått så är jag mest stolt över mina otroligt fina bilder på en lappuggla jag fick tillfälle till att fotografera. Också nöjd över att ha köpt ett nytt och bättre teleobjektiv så att det kommer bli ännu mer och bättre fågel och gjurbilder i framtiden.

 181. 2013 var året då jag tog tag i fotograferingen på allvar. Efter flera år av fotande med D60n, kände jag att jag var redo att uppdatera. Och när jag så fick hem min nya D7000, kunde jag äntligen börja fota som jag aldrig gjort förut. Och det öppnade dörrarna till ett helt nytt sätt att fota. Det jag är stoltast över i år, är därför sättet jag finner en glädje i att fota, i att vara nöjd över mina bilder, istället för att bara kritisera allt jag fångar på bild. Det har varit ett år av stolthet, av "fan, det här blev ju bra", och en glädje i att ständigt ha med mig kameran i väskan, för att fånga de där speciella ögonblicken som man kommer vilja minnas. Jag har funnit en ohämmad glädje i fotandet, och jag är så sjukt stolt över att jag kommit så långt, att jag kan sluta kritisera mig själv, och faktiskt njuta av att jag faktiskt är bra.

 182. Mitt år har varit helt fantastiskt. Jag har gjort så mycket saker som jag nästan inte ens vågat drömma om. Projektarbete som alla elever har på gymnasiet sista år stod och knackade på min dörr. Jag hade hela sommaren året innan funderat på va i hela friden jag skulle göra. Men ändå så va de ganska enkelt för mig. De var foto jag skulle egna mig åt i min sista uppgift på media linjen. Jag bestämde mig för att göra ett UF-företag där jag skulle erbjuda mina kunde att bli fotograferade för ett pris som alla kunde ha råd med. I början när detta skulle startas upp så var det en kamp mot vad alla vuxna som var inblandade i denna UF-verksamhet. Det var inte många som trodde på min idé och dem ville nästan inte ge mig en chans att få göra det. Men jag valde att inte alls lyssna på dem och körde vidare på egen väg och med eget hopp. Efter en månads jobb med reklam och mässor så började kunderna att rulla in. Jag var nästan upptagen varje dag, och de var så kul. Jag bevisade för "de vuxna" och även för mig själv att jag faktiskt klarade det här. Jag fotade till och med ett bröllop vilket jag inte ens kunde drömma om att få göra inom flera år. Och allt detta har lett till ett självsäkrare jag inom foto och en stor vilja och passion till att fortsätta med detta. Nya dörrar har öppnats och ännu fler står på glänt och väntar, jag har lärt mig otroligt mycket nytt och jag ser fram emot att få lära mig ännu mer. Detta året har varit helt fantastiskt.

 183. Jag fick min första systemkamera i julklapp förra året. Under 2013 gick jag en fotokurs på medborgarskolan och lärde mig massor! Jag är mest stolt över mina foton som jag tog på min syster och min hund när jag skulle fånga rörelse. Dom blev väldigt annorlunda och coola.

 184. Det jag fotat i många år är döttrarna på olika hästtävlingar, och då har jag kört på manuell inställning. Senaste året har jag dock försökt ställa in kameran och köra lite mer manuellt. De bästa fotona i år blev nog när dottern vunnit en dressyrtävling och ställde upp ekipaget mot skogen och fick en fin bild med lugn, lagom suddig bakgrund 😉 Numera kan jag fota en sak och fota 100 bilder med olika inställningar för att försöka lära mig att fota bra bilder! Älskar mitt fasta ljusstarka objektiv, har önskat mig closeup-filter mm i julklapp av barnen 😉

 185. Under 2013 så har det hänt mycket på fotofronten. Jag har äntligen börjat på min fotokurs och lärt mig alla de manuella inställningarna till max. Sedan har jag även blivit erbjuden att ta bilder åt en tjej på hennes bebis. Det blev jag jätteglad över, ett kvitto på att andra tycker om mina bilder! 🙂

 186. I fjol gick jag en fotokurs och fick högsta betyg. Jag har snart fotograferat i 6 år, men jag vågade inte ta för mig innan och jag fotograferade endast landskap. Efter fotokursen slutade jag vara så hård mot mig själv och förstod att jag kanske inte är så dålig ändå.
  Det senaste året har jag porträtt- fotograferat och fått många roliga beställningar och foto- upplevelser med olika människor. Jag utvecklas hela tiden och jag tycker att det är roligare än någonsin att fotografera! 🙂

 187. Jag vill självklart vara med i utlottningen av denna läckra väskinstas.
  Det som jag är mest nöjd med under detta fotoåret är att vi har gjort om hemsidan till mitt företag och jag har fotat alla bilderna själv 🙂
  Jag investerade i ett nytt objektiv och med full inspiration har jag tagit mig an detta nya att ta bilder som inte bara ska hamna i mitt eget album utan användas för att locka nya kunder till mitt Café.
  Nu ser jag med spänning fram emot nästa år då jag hoppas hinna gå någon fotokurs för att våga ännu mer inom foto!
  Tack för en bra blogg // Sussie

 188. Mitt år har präglats av fotografering i alla dess former och mitt stora fotointresse har ökat mer än jag någonsin trott skulle kunna vara möjligt. Det här året har jag lärt mig allt från hur de manuella inställningarna i kameran används, till hur studiefotografering går till. Det har helt enkelt varit utvecklingens år - men inte bara inom fotograferingen, utan jag har också fått till lärdom att fotografering även utvecklar mig som människa. Jag som femtonårig tjej velar ofta i frågan om vem jag är och hur jag ska vara, men fotografering har hjälpt mig öka det självförtroende jag länge saknat. Jag har lärt mig att veta mitt eget värde, våga gå min egen väg och därmed kommit en bit på vägen till att hitta min egen stil. Fotografering har gett mig kunskap om att intresse och ambition kan föra mig framåt på ett annat sätt än jag färdas framåt med bil, buss eller cykel. Det skjutsar mig framåt på livets stora, svängiga väg och utvecklar den lilla tjejen inom mig till den starka människa jag vill bli. Den starka människa jag kommer att bli.
  Jag är stolt över mig själv och min utveckling! ♥

 189. Det var svårt att komma på något som jag var mest stolt över. Först tänkte jag på min fotofirma som jag blir mer och mer stolt över, men det är inte specifikt i år då jag snart haft den i fem år. Sen kom jag fram till att det jag är mest stolt över inom foto i år är att jag blev vald till ordförande i fotoföreningen Linslusen vid Linköpings universitet. Och dessutom lyckas lyfta föreningen och fler medlemmar har blivit aktiva och vi gör mycket mer aktiviteter än tidigare år.

 190. Jag hoppas att den här tävlingen också gäller för mig som bor i Finland. Om inte kan du ju bara ignorera min kommentar 🙂

  Det jag nog måste vara allra stoltast över detta år, fotograferingsmässigt, är att jag vågade söka in till en fotoskola och även blev kallad till urvalsprov som bara ungefär en tredjedel av alla sökande blev kallade till. Att jag inte blev antagen sved ju lite, men det är helt okej för jag är så himla stolt att jag verkligen vågade tro på mig själv tillräckligt för att skicka in min ansökan och mina bilder. Att lärarna i skolan även tyckte att mina fotografier var tillräckligt bra för att jag skulle förtjäna att få en plats i urvalsprovet gör ju också att jag känner mig extra stolt över mig själv.

 191. Alltså verkligen super awesome pris! Skulle verkligen behöva ett sådant här väskinsatt, ända sedan jag började fota för några år sedan så har jag i princip slutat använda handväskor då jag alltid bär med mig kameran och för att vara säker om den så har jag alltid den i en liten kameraväska och då orkar jag ju inte bära på en handväska också. Så detta är ju ett super pris.

  Och ja vad är jag mest stolt över inom mitt foto 2013? Först och främst tycker jag att jag utvecklats en hel del efter att jag skaffade min 7D i februari. Har lärt mycket mer om inställningarna och mitt själva fotande har utvecklats lite. Har också vågat börja fota annat än bara natur. Även om mitt fotande under 2013 minskade eller rättare sagt mitt bloggande. Fotade en hel del men gjorde aldrig något åt bilderna. Den andra saken som jag är stolt över är att jag lärt mig en hel del nytt om photoshop och har utvecklats inom redigeringen av bilder. Har också delvis hittat mitt sätt att redigera. Så det som jag är mest stolt över är att jag utvecklats både inom själva fotograferingen och redigeringen. Men jag kan absolut utvecklas en hel del mer! ^^

 192. varför skall man vara med och tävla och lägga tid när man ändå inte får vinsten från denna blogg. vann pressentkort på nelly men fick aldrig nåt pris.

  1. Anledningen till att vinnaren inte presenterats ännu är för att jag varit på semester sedan i torsdags och inte hunnit. Jag har haft stora problem med just den tävlingen du pratade om. Det var inte jag som hade hand om presentkorten, utan en tredje hand på blogg.se och jag har tjatat på henne tusen gånger för att få iväg de där presentkorten - trodde faktiskt att det var gjort nu, ända fram tills du kommenterade detta...

 193. I höstas började jag Estet media på gymnasiet, så för ett litet tag sedan var jag och min klass på en liten foto utflykt till ett jätte frän ställe i Sala. Graffiti och konst överallt. Dom bilderna är jag väldigt stolt över.

 194. Vilken bra tävling! Skulle verkligen behöva en sådan så jag kan ha kameran direkt i väskan, det är perfekt ju!

  Jag är väldigt stolt över några bilder som jag tog på mina kompisar i somras. Det var verkligen det där perfekta sommarvädret - och alltså inte det perfekta fotovädret. Men tack vare reflexskärm, skugga och grymma vänner så blev bilderna riktigt bra.
  Jag blir alltid lika stolt när mina kompisar väljer att ta någon utav bilderna till profilbild på facebook, för mig är det ett tecken på att man lyckats om något, för profilbilden man väljer vill man ska vara riktigt fin. Den bilden kommer att vara det första bilden vissa människor ser av en, så tänker i alla fall jag och därför väljer jag mina profilbilder med omsorg.
  Och därför är jag extra stolt, för att även fast det var sämsta fotovädret så fick dessa foton bli profilbilder för mina kompisar.

 195. Hej Elin, vi håller på att jobba med cochisedesign och skriver om att ni har sammarbetat. Är det okej att vi lånar bilden på väskinsatsen från din blogg? 🙂

 196. Hej Elin, vi håller på att jobba med cochisedesign och skriver om att ni har sammarbetat. Är det okej att vi lånar bilden på väskinsatsen från din blogg? 🙂