Trolleriskolan: Så här fixar packningen sig själv!

37
 
Metoden är den samma som när jag fotade mig själv tjugofyra gånger på min födelsedag.
Det viktiga är att man i slutändan ska sammanfoga ett gäng bilder (ja, 24 bilder eller som i detta fallet; tio) och för att det inte ska bli ett livsprojekt, så ställer man kameran på ett stativ. Då får alla bilder samma utsnitt och vinkel och det blir relativt enkelt att klippa ihop sen.
Sen är det bara att fota på. Jag tog sammanlagt hundra bilder där jag slängde upp olika saker på olika ställen i bilden, för att få det lite schysst utspritt. Tyvärr är det väldigt svårt att veta innan hur bra prylarna flyger i förhållande till varandra, så man får som inprovisera lite och hoppas på det bästa.Har man ett gäng bilder av samma pryl i olika positioner, så brukar det i alla fall vara en som passar.
Det är rätt bra att ha en fjärrutlösare att ta bilderna med. Ja för ni kan ju tänka er hur svettigt det skulle vara att springa fram och tillbaka till kameran hundra gånger för att få alla de där bilderna. Plus att man inte behöver sitta och chansa på när kameran tänker ta bilden heller – och man kan ta flera bilder i en serie! Awesome 😉

 
 
 
 
 
Som om det inte vore nog med det så bör man vara hyfsat snabb också… För ljuset ändrar sig hela tiden. Medan jag fotade drog det ett tjockt ovädersmoln in över Jönköping och rummet blev mörkt och dovt som dagen innan julafton. Sen tog det väl en kvart så var det ljust som den finaste sommardagen igen.
Detta ställer till det en aning i Photoshop, så även om man förberett bra innan, så måste man göra småjusteringar på de enskilda bilderna sen, för att de ska matcha i färg och ljus med de övriga.

Sist är det bara att slå ihop allt sammans i Photoshop! Det är lite klurigt, men det viktigaste är att du först lär dig hur en lagermask fungerar – det kan du lära dig här och här.

Principen är i alla fall att du kopierar in alla bilder du valt ut (som kommer passa i ditt färdiga montage) och lägger ihop dem på ett ”papper”. Sedan använder du lagermasker på alla dessa lager (bilder), för att sudda fram det du vill ska synas. På en del kan du behöva ljusa upp eller ljusa ner med Curves(kurvor) eller Levels(nivåer) om de inte matchar 100%. Överkurs är att justera färgnyanser som inte matchar, men det tycker jag inte spelar någon roll när man gör det första gången.
 
 
 
 
Har gjort ett par stycken liknande montage nu. Tex när jag och Pernilla rensade trädgården. Och de här oerhört gamla (säkert de första jag gjorde), när jag hade filmkväll med mig själv, läste Cosmopolitan och tjivades om en och samma dator… 😉

37 responses to “Trolleriskolan: Så här fixar packningen sig själv!

 1. Hej, vill du ha bilderna på oss från igår? Hur ska jag skicka de? 🙂
  Det funkar inte för mig att klicka på "Kontakt" :/

 2. Coolt!!
  Jag kan så ynkligt lite om PS, behöver gå en kurs.. Har för dåligt tålamod att leka fram själv.. Men kanske tålamodet kommer en dag =)

  Kram Mia

  1. Hoppas på det! Jag har dåligt tålamod i det mesta, men när jag verkligen verkligen verkligen vill någonting så blir det undantag och jag kan sitta hur länge som helst 😉

 3. Hej!
  Vart tusan har du köpt ditt klädställ? Har letat sönder mig efter ett liknande, men jag hittar ju verkligen inget!

 4. Ska testa det där, men vad har du haft för glugg och hur har du ställt in kameran för att få skärpan då du har kört med utlösare?
  Urläckert iaf!!!

  1. Jag hade mitt 50mm – ett tips är väl att köra så mycket vidvinkel som det bara går, är lättast då 🙂 Ställde skärpan manuellt med hjälp av Live View, vilket gjorde att det blev samma på alla bilder 🙂 Tack! 😀

 5. Hur lyckas du med dem? Jag menar klistra ihop bilderna till en enda…
  Kan du hur man skulle kunna ta något man inte vill ha med i en bild utan att klippa bort kanten den är i? Som att bara sudda bort den… måste man ha fler än bara den bildens bakgrund då?

 6. Jag satt och letade i en evighet efter det här inlägget! För det här måste jag verkligen testa

  kan du inte ha en sökruta på bloggen på det blir lättare att hitta inlägg?

  1. Kanske till nästa uppdatering 😀 Men det funkar att söka site:nevnarien.se och det man vill söka på min blogg, så får man samma resultat 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.