Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Kär i Skåne


Nedersta bilden från Smygehuk. Hallå världen!

Jag har varit i Skåne tre gånger i mitt liv (som jag kommer ihåg i alla fall). Två av de gångerna var jag i Malmö, så jag kan inte påstå att jag såg så mycket. Tredje gången gillt, heter det ju. Så i torsdags förra veckan drog jag, mamma och syrran ner med bilen för att beskåda hela (eller så mycket vi hann) Skåne. Jag ska ärligt säga att jag inte trodde att jag hade missat så mycket. Men jag hade fel.

Vi började med att köra cirkus åtta varv i samma rondell i Hässleholm, innan vi 1. Valt rätt bensinmack att tanka på. 2. Hittade till Hovdala slott. 3. Tog oss vidare mot Kristianstad. Efter det kom vi fram till att skåningar är dåliga på att skylta. Vi stannade och åt glass på Glassbåten i Åhus. Sedan började den långa upptäcksfärden. Från Åhus, förbi Kivik, Simrishamn och Borrby första dagen, innan det var dags att sova. Tillbaka till Simrishamn nästa morgon, sedan följde vi kusten mot Ystad, Smygehuk och till Malmö, för att sova igen. Upp på tredje dagen och tittade på slott runt Skurup, innan vi åkte hem.. Det var väldigt kort sammanfattat.

Några saker som imponerade på mig:
1. Simrishamn. Den stan alltså. Hur mysigt som helst ju! Det kändes som att jag var beredd att lämna allt hemma i Jönköping för att flytta till ett litet färgglatt gulligt hus i stan, eller en skånelänga precis utanför. Och så havet så nära.. mmm..

2
. Brösarps Backar. Är vi i Sverige? Kunde knappt tro det. Snacka om inspiration för att skriva på min bok. Kanske borde åka tillbaka själv till Österlen och bara skriva? Tror inte det hade varit svårt att få fram ord direkt..

3. Österlen i allmänhet. Jag förstår varför alla pratar om det. Det är verkligen hur vackert som helst.. och alla små gårdar.. så vackert så man får ont i ögonen. Jag vill också bo i ett vitt U-hus med lummig trädgård mitt ute på vischan.

Alla som läser detta kommer förmodligen skriva "ja jag vet, det var väl ingen nyhet, jag har vart där tusen gånger" eller påpeka hur efter jag är.. haha... men... Ni vet.. min familj har alltid åkt norrut istället. Och nu kan jag äntligen säga att jag varit ända från norr till söder. 😉

Förresten har jag ett antal timmar dum film från bilresan, som jag kanske skulle klippa ihop och göra något av. Om jag vågar visa det vill säga. 😉

61 comments on “Kär i Skåne”

 1. ååh va härligt! har bara varit i skåne (och "turistat") en gång, men glömmer aldrig hur fint det är där! :)<3

 2. Visst var det fint?! Man vill bara tillbaka och som du säger om Österlen, man blir kär för alla fina bilder man kan ta där. Inte konstigt att alla bildskapare trivs där, målare och fotografer och andra.
  För mig blir det norrland i sommar men nästa sommar måste det bli österlen igen.
  //Lasse

 3. Mina föräldrar har alltid åkt ner till Ystad sedan de träffades och varje sommar har jag varit där nere. Hur vackert och mysigt som helst! Hittar t.om i Ystad utan karta, nästan som min andra stad.

 4. För oss som bor i skåne är det svårt att motivera varför vi ska åka härifrån. Men, till skillnad från dig som alltid har åkt norrut, har jag alltid bara åkt söderut, så jag har INGEN aning om hur Sverige ser ut norr om Sälen - och det är väl ändå skam på torra land:)!!!

 5. Jag förstår precis vad du pratar om. Även om jag bott i Skåne hela mitt liv förundras jag alltid över vår natur här nere, underbart!

 6. Jag har inte heller just sett något av Skåne, mest traskat runt i Malmö för några år sen... SKulle dock gärna åka dit, men då jag bor i Mora så är det liiite långt, men nån gång... 🙂

 7. Man borde nog bli bättre på att turista i sitt eget land =)
  Många borde rent av börja med sin egen stad hehe.

  Klart att du ska klippa ihop och visa! =)

 8. Det låter verkligen vackert i Skåne. Kanske jag borde "titta in" där nästa gång jag är i Sverige... 😀

 9. Det låter verkligen vackert i Skåne. Kanske jag borde "titta in" där nästa gång jag är i Sverige... 😀

 10. Nu blir jag avundsjuk! Är i princip uppväxt i Smyge på sommrarna, är nog mitt favoritställe på jorden. I helgen åker de ner och tömmer sommarhuset där så det blir inget Smyge för mig i år, eller de nästkommande åren heller för den delen.
  Vill också åka runt i Skåne, verkar jättehärligt 🙂

 11. Skåne är ett oupptäckt område för mig fortfarande. Har bara åkt igenom det hela tiden, annars åker vi alltid österut i Sverige. Eller neråt, men inte såå lång ner. haha.

  Så jag har bara sett pytte pytte i Malmö. Men Lund, JAG ÄLSKAR LUND, tycker det är ett av sveriges finaste ställen! Och nu är jag riktigt sugen på att utforska mer i Skåne. Så dina tips är riktigt värdefulla 🙂

 12. Ja visst är det fint där! =) Det var dock längesedan jag var på Österlen så kanske ska man ta bilen dit i sommar =D

 13. Låter hur härligt som helst! Och kul att ni hade tur med vädret. För det är inte alltid så sagolikt!

  Vi bilade från Kalmar till Köpenhamn i somras och spenderade tre dagar på Österlen. Och det regnade konstant! Simrishamn var en blöt och grå stad för mig. När vi var vid Brösarps backar så ÖSTE det ned.. fast vi tog oss ändå upp till toppen. Och så fortsatte det! Men jag är övertygad om att vi bara hade otur och att Österlen har så mycket mer att bjuda på. Under ytan så att säga! Fast mysigt var det även om det regnade. 😉

 14. Skåne är underbart.. I somras var vi i Mölle & Höganäs.. Jag trodde att Skåne var platt. Alltså bara åkrar överallt. Men oj vad fel jag hade. Och oj vad underbart Skåne var <3

 15. Jag flyttade ner till skåne 2009 från Dalarna på grund av kärleken och det jag fastande för var alla gula stora fält.
  Bodde dessutom på landet innan och där fanns massor av vackra fält! 😉
  Skåne är riktigt vackert men Dalarna saknar jag riktigt mycket på sommaren, främst vid midsommar.
  Men allt är fasen vackert när solen börjar kika fram 🙂

 16. Ja, hade det inte varit för dialekten hade jag bott där nere sedan länge! Så SJUKT vackert! Har också varit där nere på tok för sällan och aldrig stannat och tagit bilder... det blir sommarens projekt. Sverige är så stort, så fyllt med utmaningar! Men kan man inte arrangera en footräff på enm Åker i skåne och så tältar vi hela högen? Hade inte det varit sjukt roligt och annorlunda?

 17. Jag bor i Skåne, kan inte påstå nåt speciellt. Haha. Fint är det väl, men det finns andra fina ställen också.

 18. Nästa gång du är här nere så åk till Stenshuvud och Knäbäckshusen, underbara ställen, känns inte som att man är i Sverige längre när man är där!! Finns mycket annat fint med förstås. //En tös från Simrishamn 🙂

 19. Ja, Österlen är riktigt fint. Kan även rekommendera nordvästra Skåne med städer som Helsingborg ("tura" över till Danmark), Ängelholm (6km sandstrand)eller pittoreska klippiga byar som Mölle och Arild 🙂

 20. Jag bor i Skåne och på en SO lektion så kollade vi på bilder från Smygehuk, det är verkligen jätte fint där :)♥

  Kram från Bella som älskar din katt Diesel♥

 21. Jag bor i Brösarp och ser dessa berömda backar ifrån mitt sovrumsfönster!
  Förr tyckte jag inte mycket om Skåne, men efter att ha bott två år i Norrland är det rätt fint ändå, men miljön "hemma" i Årefjällen är svåra att slå 😉

 22. Har varit några gånger i Skåne, bodde på en camping i en stuga i Landskrona för länge sedan, det var mysigt. Vill gärna som ni göra en längre resa dit snart igen! Men Malmö står på schemat först! 🙂

 23. Österlen är hur vackert som helst. Själv varit på besök 🙂
  En av mina favoritartister bor ju där. Även han fann väll lugnet, naturen och skrivinspirationen ^^

 24. Skåne är underbart! 🙂 Brösarps backar har jag älskat sen jag var så liten att jag knappt kunde prata känns det som haha! Är du där någon mer gång så åk till Stenshuvud! En annan av dom finaste platserna jag vet 🙂 med konstutställning, slottetet i trolle Ljungby (härliga inspirerande historier om den platsen, med hornet och pipan osv) och Bäckaskog slott är andra platser som är värda att kolla på! :))

 25. Du borde vatt i Lund också! Har aldrig varit i Simrishamn men av bilden så är Lund exakt lika mysigt med små färgglada hus, blir så stolt över hur fin min stad är varje gång jag cyklar genom den. Så okej, nästa Skåneresa tar du Lund också? ; )

 26. Du borde vatt i Lund också! Har aldrig varit i Simrishamn men av bilden så är Lund exakt lika mysigt med små färgglada hus, blir så stolt över hur fin min stad är varje gång jag cyklar genom den. Så okej, nästa Skåneresa tar du Lund också? ; )

 27. Du borde vatt i Lund också! Har aldrig varit i Simrishamn men av bilden så är Lund exakt lika mysigt med små färgglada hus, blir så stolt över hur fin min stad är varje gång jag cyklar genom den. Så okej, nästa Skåneresa tar du Lund också? ; )

 28. Har bott i Skåne hela mitt liv och upptäcker hela tiden nya underbara platser. Ett tips inför kanske ett fjärde besök är att besöka Kullaberg vid Höganäs - så himla fint det blåser dock väldigt mycket men det är det värt 🙂

 29. Bor själv i skåne, och närmare bestämt hässleholm, och ni prickade in det bästa i hässleholm med hovdala slott, favoritplatsen här hemma! Annars kan jag hålla med ovanstående talare, man hittar alltid nya platser, och jag blir alltid helt tagen av alla vackra platser här! Var själv på ven igår, det var helt.. otroligt.. wow!

 30. Jag är gammal skåning men bor numera i södra norrland, fick samma känsla som du, fast när jag var i Lappland förra helgen. Helt galet vad häftigt, jag känner att jag har missat så mycket och vill utforska norra Sverige ännu mer nu. 🙂

 31. Jag själv, som bor i hjärtat av det hela, ser mig blind på omgivningen. Har bott på Österlen hela min uppväxt och ser ingenting speciellt i det. Stockholm däremot, that city!
  Tror att jag är mer en storstadstjej.

  Sväng gärna in om på min blogg och se Skåne ur min synvinkel

 32. Åk nästa gång till Kåseberga och Ales stenar och Kivik. Där är bara så jättevackert