Hur jag sparar mina bilder

66
Det är många som skriver och frågar hur jag sparar mina bilder på datorn, hur jag tycker det är smidigt att hålla ordning på dem och om jag sparar alla bilder jag tar – så här kommer ett inlägg om det! 🙂

En bild som jag tog idag! 🙂

 
1. Jag går igenom bilderna i Adobe Bridge.
Eftersom jag fotar alla mina bilder i raw, så går det inte att förhandsgranska bilderna utan något program. Så därför öppnar jag Adobe Bridge (alla ni som har Photoshop CS installerat på datorn har också Bridge – om ni inte valt att klicka ur detta vid installationen).
Här kollar jag igenom alla bilderna och markerar dem som jag gillar och som jag vill efterbehandla.
 
(Markera bilder med olika färger och siffror genom att hålla in ctrl och trycka på siffrorna 1-9)

 
 
2. Jag sorterar in bilderna i mappar.
Under/efter redigering sorterar jag in bilderna i mappar. Den strukturen jag gillar att hålla mig till nu är den enligt bild nedan. För varje fototillfälle finns en mapp i ”tredje sektion”. Dessa mappar/fototillfällen sorterar jag in efter vad för typ av foton det är. Just nu hamnar de flesta bilder under Fotoutflykter.


3. RAW, PSD, JPG?
Jag har sparat filer på mängder av olika sätt genom åren, men det är så här som jag fastnat för att sortera dem. RAW ligger i en mapp på sidan. PSD och JPG ligger tillsammans.

Tidigare sparade jag alla bilder jag tog – dvs alla RAW-bilder, men på senare tid har jag valt att göra en sortering varje gång jag rensar minneskortet. Det tar för mycket plats och blir på så sätt alldeles för dyrt att hålla på att spara alla bilder jag tar. De som jag sorterar ut är uppenbart dåliga bilder (fel exponering, oskärpa, konstiga grimaser osv..), dubletter (jag tar ofta många bilder på samma motiv) och annat som jag vet att jag aldrig kommer att ha användning av i framtiden.

Sen är jag också slarvig ibland.. eh.. ganska ofta… och innan i helgen var det en enda röra med bilder på hårddiskarna.. Men nu är friden återställd och jag kunde göra detta inlägg! 😉

Hur sparar ni era bilder?

66 responses to “Hur jag sparar mina bilder

 1. Intressant! Jag brukar spara mina bilder i mappar efter datum, sen skriver jag vad det finns i så jag slipper gå igenom alla en efter en när jag ska leta efter något. T.ex "2012.01.13 – Fotografering med Sara". Sen sparar går jag igenom allt i Lightroom och sparar bara de bilder jag redigerat, dvs de som jag tycker är bra. Vill jag inte redigera dem så brukar jag spara en .jpg i alla fall så att jag ska veta att den ska sparas sen. Jag kastar nämligen alla jag inte har en .jpg till. o: Det skulle vara bra att ha sortering efter kategori som du, men det tar nog lite tid att gå igenom ~500 mappar över ett par år så jag tror jag låter bli… 😛

 2. Vad smart! Det ska börja med det! Älskar din blogg och dina bilder dom är helt otroliga! Och när jag gifter mig så ska jag anlita dig som fotograf,hihi.<3

 3. Vad smart! Det ska börja med det! Älskar din blogg och dina bilder dom är helt otroliga! Och när jag gifter mig så ska jag anlita dig som fotograf,hihi.<3

 4. SKÖNT att höra att du raderar mycket, jag har lite ångest för att göra det, men tänker "vad FAN ska jag ha såhär jävla mycket bilder på samma sak för?". Jag hade typ ditt mappsystem förut, & trots att det gav mig stenkoll på varenda liten bild, så valde jag att byta när jag installerade Lightroom för 3 år sedan. Nu importerar jag dom bara där, vilket automatiskt sorterar in dom i datummappar och så använder jag taggar för att hålla ordning på dem. 🙂

 5. Hejsan! Jag undrar ad det innebär att vara frilansande fotograf. Jag menar hur tjänar man pengar o.s.v? tacksam för svar! 🙂

 6. Haha, jag sparar allt i mappar, bilder hamnar i mappar efter datum. Rätt osmidigt när man vet att ja jag ska ha en bild jag fotade någon gång under hösten 2011 och man har femtioelva mappar att kolla igenom..

 7. Smarta tips! 😀
  Fick vi reda på vem som vann tävlingen om Photoshop? :O Kan inte minnas att jag sett de xD haha!
  Många Kramar! <3

 8. Åh, jag borde bli bättre på att rensa – men jag blir typ sentimental. Sparar näst intill allt jag fotar. Även fast jag vet att jag inte kommer att använda vissa bilder..

 9. Fina tips! Tre till tips från mig! 🙂

  1. Det går faktiskt att förhandsgranska RAW-bilder direkt i Windows. Ladda hem "Microsoft Camera Codec Pack" (googla) och installera.

  2. Om man letar efter en bild och vet när den är tagen kan man ordna bilderna efter månad istället för mapp. Högerklicka på ett tomt område i mappen med dina bilder och välj "Ordna efter" och sedan "Månad".

  3. När man ändrar i en RAW-bild i Camera Raw i Photoshop skapas det en liten .xmp-fil. Ta inte bort den, utan spara den tillsammans med RAW-bilderna så sparas även inställningarna för den bilden tills nästa gång den öppnas.

 10. Jag importerar alla bilder in i Adobe Lightroom och direkt går jag igenom alla bilder och sätter flaggor för om bilden skall sparas eller slängas (eller snarare, flaggor på de som skall slängas).
  Efter det taggas bilderna och läggs i olika collections beroende på vad det är.

  Precis som du slänger jag direkt alla dubletter, alla med minsta oskärpa, alla jag tycker är dåliga och när det är gjort går jag ofta igenom alla bilderna igen och är ännu hårdare. Finns ingen större anledning med att ha 100,000 medelmåttiga bilder som man ändå aldrig tittar på.

 11. Jag går just nu igenom alla bilder jag har på datorn, och sorterar efter år > månad > datum & Namn, och det är ett helvetes jobb alltså! 20.000 bilder var det när jag började och ungefär hälften är kvar. Har hållt på i flera veckor 😛 När man går igenom bilder från 2008 blir man dock lite hårdare i raderingen än första gången och det är ju bra iaf ^^ Det finns ju faktiskt ingen anledning att spara halvdana bilder (om det inte är för att man vill minnas ett visst tillfälle).

 12. Sorterar först efter år. Sedan månad. Lägger alla random bilder i månads mappen. Och drar jag till fjällen/annan stad utomlands eller om det händer något speciellt så får de en egen mapp i månadsmappen. Sedan lägger jag undan bilderna ifrån 2011 på hårddisken så att jag bara har ett år i taget. Brukar få plats perfekt till december och sedan tömmer man ba vid nyår (:

 13. Jag sorterar mina bilder i 'Mapp År -> Mapp månad -> Mapp med namn över vad mappen innehåller'. Det funkar utmärkt för mig och om jag minns på ett ungefär när jag fotade så är det lätt att hitta. Annars söker man bara på vad innehållet heter. 🙂

 14. Jag sparar första mappen på År-Månad och sedan vad det är för tillfälle "Fotoprommis" och så datum om jag råkat gå flera såna på samma månad.
  Sen har jag även oftast en mapp i varje månad som heter "Big Fat Ego", och ja, det går nog att gissa vad det är för något på de bilderna, haha! 🙂

 15. på hårddisken ser det ut såhär
  Fotografier / Jobb eller Eget / År / Månad / Datum & Innehåll
  så en bild kan tex ligga såhär: Fotografier / Eget / 2012 / April / Måndag 30 – Valborg.
  i den sista mappen lägger jag både RAWfilerna och de redigerade PSDfilerna, jpg filer sparar jag i andra mappar (tex Bloggen / Foto / Modell & Porträtt eller Hemsidan / Portfolio)

 16. I iPhoto! Där sparas det automatiskt och man kan också välja bort vissa. Sedan kan man också redigera där ju!

 17. Så kul att läsa hur andra sorterar bilder :)!
  Jag sorterar efter datum, och så skriver jag vad jag fotat den dagen, typ "natur" i mappnamnet :). I datummappen har jag en mapp som heter "RAW" där raw-bilderna och psd-bilderna hamnar.
  Så typ;
  Canon EOS 60D / Maj / 7 Måndag, natur / RAW
  Ibland verkar det dock mycket smartare att sortera efter kategori, man kan ju alltid sortera om automatiskt efter datum på datorn..

 18. Så kul att läsa hur andra sorterar bilder :)!
  Jag sorterar efter datum, och så skriver jag vad jag fotat den dagen, typ "natur" i mappnamnet :). I datummappen har jag en mapp som heter "RAW" där raw-bilderna och psd-bilderna hamnar.
  Så typ;
  Canon EOS 60D / Maj / 7 Måndag, natur / RAW
  Ibland verkar det dock mycket smartare att sortera efter kategori, man kan ju alltid sortera om automatiskt efter datum på datorn..

 19. Så kul att läsa hur andra sorterar bilder :)!
  Jag sorterar efter datum, och så skriver jag vad jag fotat den dagen, typ "natur" i mappnamnet :). I datummappen har jag en mapp som heter "RAW" där raw-bilderna och psd-bilderna hamnar.
  Så typ;
  Canon EOS 60D / Maj / 7 Måndag, natur / RAW
  Ibland verkar det dock mycket smartare att sortera efter kategori, man kan ju alltid sortera om automatiskt efter datum på datorn..

 20. Jag rekommenderar Lightroom varmt. Det finns inget enklare sätt att snabbt få in bilderna, spana in så att det inte finns dubbletter redan inlagda, tagga upp dem och få föreslagna mappar som skapas.

  Min bildhantering inom både import, redigering, arkivering och exportering har aldrig varit enklare och snabbare.

 21. Använder du dig av något speciellt system för att lagra bilderna? Kör du flera backup externa hårddiskar? Om en skulle paja eller så.

 22. Hej!
  Jag sparar mina bilder i detta systemet: (exempelvis)
  NikonD90 > 2012 > Maj > Maj2, Maj3, Maj4… 🙂

  Funkar bra bara att hårdisken på datorn börjar… bli full. Av bilder såklart. Så när jag inte har något utrymme kvar, vad ska jag då göra? Extern hårdisk? En miljon USB-Minnen? Lite rådvill just nu…
  // Carro

 23. Eftersom jag inte fotar i raw ännu, sorterar jag bilderna i "datum" för varje dag. Alltid kul att ha alla bilder från just den dagen även om vissa bilder inte blev så bra… sen när jag läger upp dem på bloggen blir det alltid formaten png, alltid bäst kvalla då 😀

 24. Men Eeeelin, det stavas väl inte senes? (scenes*)
  Förlåt om jag är petig 😛
  ______________________________

  Jag tycker också det är skönt att man kan skapa mappar i mappar osv, det blir så himla mycket lättare att hålla koll på allt!

 25. jag har en mapp för varje månad, och sen där i har jag en mapp för varje tillfälle. Tex "middag hos Anna", "stranden" osv 🙂

 26. Hej Elin jag behöver din hjälp!!

  Jag har en Canon EOS 1000d. Och nu när jag ska ta en bild så pluppar det upp en ruta på displayen där det står såhär: Kort skrivskyddat.

  Vad menas med det, och vad ska jag göra för att kunna ta bilder som vanligt igen?

  Tusen kramar för svar.

 27. Jag sparar mina bilder i datumordning i mappar enligt principen:
  "2012" (år) —-> "20120431 – Picknick vid sjön" (datum – samlingsnamn)

  Det fungerar jättebra och jag har haft samma system sedan 2004. Jag har alltså först en samlingsmapp för alla bilder tagna t.ex. år 2012, sedan en mapp per tillfälle. Eftersom jag skriver datumet först hamnar alla mappar i kronologisk ordning och det är således mycket lätta att orientera sig bland bilderna.

 28. Brukar också sortera in mina bilder i mappar, har jättemånga "undermappar" till en enda haha… Strukturerad människa.

  Borde också ta och tömma datorn på bilder, men varje gång jag ska ta bort en onödig/ful bild så hittar jag alltid en miljon ursäkter för att spara den :p

 29. bra inlägg! vore intrassant att veta hur fler fotografer sparar sina bilder. är faktiskt en riktigt viktig sak det handlar om 🙂

 30. De bilder som är uppenbart dåliga raderas direkt. Men sen… Problemet med mig är alla dubletter jag tar. Näst intill identiska bilder med en ytterst liiiten skillnad. Det är här det blir jobbigt och väääldigt tidskrävande att sitta och jämföra – vilken/vilka ska bort? Sliter mitt hår emellanåt…
  Sen sorteras de in i mappar efter när de är tagna:
  2012 -> April -> Blåsippor
  Dennis kalas
  Solnedgång

  Hur gör du när du sorterar dina dubletter? Sitter du och jämför dem alliop eller "tar du bara nån" av dem?

 31. Alltså… Så där organiserad skulle jag också vilja kunna vara, haha. Har försökt SÅ många gånger, men allt hamnar bara i en enda röra i alla fall, så slutar det med att jag, efter ett halvår eller så, får gå igenom varenda bild och sortera dom rätt, haha!
  Kolla gärna in min blogg, 19 år och har just flyttat till barcelona! 😀
  Kram!

 32. Sorterar mina bilder via datum, då kan man liksom gå bakåt på ett lättare sätt, hhihi 🙂

 33. Intressant att läsa 🙂 jag har ganska nyligen börjat fota i raw och det tar ju väldigt mycket mer plats, så jag borde börja fundera över hur jag vill göra i framtiden. För jag kan ju inte spara så mycket… Jag fotar i raw + jpeg så att jag ska kunna förhandsgranska dem som vanligt och sedan välja ut de jag vill redigera. Har aldrig använt bridgen, men det verkar ju smartare. Annars sorterar jag efter datum. År > månad > datum+namn för vad jag fotat.

 34. OJ va många olika sätt folk gör själv kan jag knappt lägga in bilder på datorn men jag älskar att fota // kram Em

 35. Kul att se! Jag sparar i månader –> datum –> rawfiler i en egen mapp, bloggbilder i en egen mapp och dem redigerade JPEG- och PSD-filerna utanför som du! 🙂

 36. Jag kör på år–>månad–> sen så döper jag mina mappar till ex "12 MAJ Fotopromenad i stan". Sen är jag alldeles för lat för att redigera så jag fotar direkt i JPEG. Mina bilder till bloggen sparar jag på skrivbordet men får ta bort dem sen eftersom jag inte har så mycker minne kvar 😛 Roligt att se hur några andra gör! 🙂

 37. Hmmm, du skulle nog INTE vilja vara här hemma vid min dator….Alla mina bilder läggs in från minneskortet och sen är tanken att dåliga bilder ska tas bort men som inte blir av…jag gör om de jag gilalr bäst men sen är alla kvar och tar mkt plats…så jag har mkt jobb framför mig med andra ord…Kanske ska prova ditt system framöver….

  Jag vet att ngt måste göras…

 38. Håller med "Johan Ruda". Jag fotar i RAW och har inga som helst problem att förhandsgranska direkt i "minneskortsmappen" (oimporterat) dock kör jag mac… supersmidigt! (ser bilderna i fullskärm ofc)

 39. Kul att se hur andra sorterar sina foton 🙂 Jag har "vanliga" foton i en mapp sorterat efter först år, sen månad eller speciellt tillfälle. Fotografier där jag fotar mer seriöst har en egen mapp som är indelat efter år och sen datum. När jag ser ditt system så funderar jag dock på att ändra om lite så att det hamnar mer efter kategori i varje årsmapp!

 40. Hej!

  Jag undrar varför många använda RAW….Jag använda sällan RAW och använda enbar JPEG..Har inte haft problem med Jepg men kanske du kan förklarar varför man använda RAW? Mvh Ulrica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.