Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

En fotografisk resa - då till nu!

Gemensamt för alla dessa bilder är att de är fotade helt spontant, det finns ingen planering bakom. Det är bara jag och kameran ute och letar motiv i det som finns omkring oss.

1: Jag minns så väl känslan när jag tog den här bilden på Ada. Jag tyckte den blev så bra. Förmodligen inte för att den var tekniskt bra, utan för att jag fångade henne när hon var som sötast. Dock ser man ju knappt ögonen på henne, men ja.. Jag tänkte inte alls på det där med solen då. Hårt eller mjukt ljus eller ljus överhuvudtaget.

2: Dessa två bilder är tagna på exakt samma plats, men med två helt skilda objektiv och kameror. Den äldre av dessa bilder är en av de få från 2008, som jag fortfarande gillar. Ingen utfrätt himmel här inte, väldigt bra exponering. Ren flyt, men i alla fall. Man ska ha tur i fotografering också, annars hade jag inte haft den här bilden i min portfolio 😉

3: Blommor var mitt favoritmotiv väldigt tidigt. Jag fotade dem högt och lågt och hela tiden. Det kanske förklarar varför jag inte tycker det är så roligt med blommor längre.. Men jag börjar få tillbaka suget 😉

4: Byggnader. Städer. Människans verk. Det jag gillade allra minst att fota i början. Det blev aldrig bra. Nu är det nog det näst roligaste jag vet (efter modell såklart!). Jag vet egentligen inte varför jag tycker att det är så roligt nu helt plötsligt, men det var något som hände i Kalmar. Magnifikt.

Tack, Cornelia - för inspirationen till detta inlägg! 🙂
OCH ni har rätt! Jag har också blivit bättre på efterbehandling. Men den nya bilden på Ada är väldigt lite redigerad. Den ligger i samma klass som den gamla landskapsbilden 🙂

33 comments on “En fotografisk resa - då till nu!”

 1. Oj vad mycket du utvecklats! Jag kan inte riktigt se de rent tekniska skillnaderna, men de nya bilderna är det så mycket mer liv i!

 2. Härligt att se utvecklingen och bilden du länkar till (portfolio) är absolut helt underbar!!!
  Vilken total lycka (upprepning från tidigare kommentar) att få den bilden!

 3. Apropå byggnader...har du varit i Prag? Där kan man bli knäsvag över alla motiv - så mycket vackert, så många kontraster. Jag har varit där 2 gånger (hittills) och det blev typ 800-1000 bilder/resa.
  Magnifik stad! 🙂

 4. Oj, vilken utveckling! Vad kul att kunna jämföra sådär, måste kännas häftigt!
  Jag minns att jag gillade den andra bilden jättemycket. Och alla vitsippebilder du och Maria tog, haha!
  Men redigeringarna är ju också väldigt annorlunda, man känner överlag att du är säkrare på vad du vill få fram, vad för känsla och djup du eftersträvar.
  Bra jobbat Elin 🙂

 5. Man märker verkligen en stor skillnad på hur du har utvecklats, bra jobbat Elin! Dock en spontan tanke som dyker upp os icke-fotokunniga mig. Är det du som har blvit bättre med kameran eller bara på att redigera?

  Jag är jättenyfiken på att se de nyare bilderna oredigerade för att få se om man kan få hopp att bli duktig som fotograf efter massa träning, för som sagt, det är lätt att dra parareller till phtooshop som gör halva jobbet eftersom jag vet hur sjukt jäkla duktig du blivit på det också.. Så detta känns mer depp än pepp för mig att se eftersom jag vet att jag inte hanterar photoshop överhuvudtaget och att det då känns meningslöst för mig att lära mig fota när jag ändå inte kan få sådär snygga bilder.

 6. kul att se hur du utvecklats... tror jag ska ta och göra något liknande med mina.. tack för en bra blogg

 7. Hej Elin!
  Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om skillnaden på resultatet om man fotar på autoläget och låter kameran göra allt, och när man fotar på någon av de manuella lägena? T.ex. lägga upp en 2 bilder där du har tagit en i AUTO och en i det läget du brukar fota i och visa skillnaderna på exponeringen och vad du har ändrat och så. Det skulle hjälpa mig jättemycket, och många andra tror jag som fortsätter lita på autolägena 🙂 Kram

 8. jag har fotat ett halvår , jag tycker de är ganska tråkigt med människor & utsikt ännu. och blommor är de jag gillar mest! så man lär sig i utveckling! 😀

 9. Dina nyare bilder har mycket mer dramatik och personlighet i sig. Ärligt sagt härligt att se sådana inlägg, man blir så inspirerad och inställd på att man själv kan lyckas! Beskrivningarna under är också jättebra. Helt toppen! 🙂

 10. Så roligt att se vilka framsteg man gör genom åren! =) Man slutar aldrig att lära sig! Jag kan se detsamma, fast med smink 😉 Man blir bara bättre och bättre. Jättefina bilder!

 11. För fyra år sen = lägga grunden
  nuförtiden = ...vanligtvis skulle jag säga nånting om att bygga ett fint hus på städig grund men känslan är mer som en fågel som flyger! 🙂
  Hmmm, husgrund är kanske fel ordbilden... kanske trädrötter är bättre för det första ordet. Nu har trädet vuxit upp och blivit ett hem till de fria fåglarna och vinden som susar genom loven. Ja det tycker jag. 🙂

 12. Hej ville bara säga att du har en jättefin och härlig blogg:) Jag kollar in den varje dag och kollar ofta på dina bilder du både ritar och tar med din kamera:)
  Tycker du är så grymt duktig:) Du är en stor inspiration för mig eftersom jag både fotar och tränar på att rita lika bra som dig:)
  Och jag bara älskar din design & header! Så enkel men så värmande!:)
  Fast den inte är så färgglad så är den värmande på nått sätt. Jag bara älskar den! Och det är de säkert fler som gör!
  Har väl inte mer att säga till dig!:)
  KRAM Tilde!<3

 13. Åh, jag hoppas du inte blir sur ifall jag snor idén å gör något likande i framtiden (om några år förstås)
  det där med att jämnföra gamla bilder mot nya ;D
  Gillade idén så skarpt att jag vill göra det själv, fast jag kanske gör lite annorlunda ändå sen, men men vi får se om några år. Haha.

 14. Guud va fina bilder du tar. helt otroligt!
  Önskar att jag också var så duktig. hur har du lärt dig allt? alltså vilka metoder? 🙂
  / Cilla