Tips / Bli en bättre fotograf

Jag har varit ny på att fotografera. Jag har blivit bättre. Och jag vill bli ännu bättre.
Jag har använt mig av alla dessa punkter och tycker att dessa varit de viktigaste för just mig.

Det viktigaste av allt är att du förstår din kamera. Att du vet vad den pysslar med, varför det blir fel när du ställer in den på ett visst sätt och hur du ska rätta till det. Manualen är en liten tråkig, grå bok som man helst inte vill öppna (jag vet.. haha), men innehållet är viktigt. Se den inte som en lärobok, utan snarare som en kartbok – ett hjälpmedel till att hitta rätt. Läs dig till hur en kamera fungerar genom fotobloggar (som min egen) eller genom böcker om fotografering och använd manualen till att leda dig rätt på just din kamera.
Eller.. om du inte klarar av att plugga själv – gå en fotokurs! Finns säkert i de flesta städer. Googla!

Den här punkten tycker jag är den viktigaste. När du läst klart och testat klart och vet hur du använder det manuella (eller åtminstone halvmanuella) läget är det bara att ge sig ut på äventyr. Jag har fotat mycket. Väldigt mycket och så ofta det bara gått. Jag gör det fortfarande. Ha kameran hängande över axeln så ofta som möjligt. Jag skippar gärna kameraväskan om jag kan.
Utan övning kommer man ingen vart, så gå ut på fotopromenader själv eller med en kompis, fota dina vänner, använd fototips praktiskt. Vill du lära dig hur du tar fina motljusbilder, läs på om just det och ge dig ut i solen för att göra önskningen till verklighet.
Ju mer tid och själ du lägger i ditt fotande, desto bättre kommer du bli.

Vem gör inte fel? Jag har fotat katastrofala bilder och jag har blivit missnöjd. Men jag har lärt mig någonting utav det. Man kan inte utvecklas utan att det går både upp och ned. Man behöver berg och dalar, ris och ros.

På plats blir det inte heller perfekt hela tiden. När jag är ute och fotar kan jag ta 30 bilder. Jag kan ta 100 bilder, 300.. 1000? Men det är ändå bara ett par stycken som visas i bloggen. Detta för att det alltid är något som måste rättas till.. fel bakgrund, fel ljus, fel vinkel?

Det värsta du kan göra är nog att jämföra dig med mig (för jag vet att många gör det) och andra fotografer, som redan har ett gigantiskt försprång. För det är försprång vi har, vi har hållit på längre eller jobbat intensivare. Se det inte som en röd stoppskylt att jag är ”superbra” utan se det som ett framtida mål att bli lika bra och ännu bättre! Jag har många favoritfotografer som jag vill bli lika grym som, men istället för att klanka ner på mig själv så försöker jag läsa av deras bilder. Jag försöker se hur de placerat ljuset, modellen, hur de byggt upp bilden och försöker även förstå vad exakt det är i bilden som gör den till en WOW-bild som jag fastnar för. Sedan försöker jag applicera det på mina egna bilder, blanda tekniken med mina egna idéer.

Det är avslappnande att skönt att gå ut på fotopromenader och bara fota för att fota, men vill du komma vidare bör du bygga dina fotografier på idéer. Sätt dig ner och fundera på vad för typ av foton du vill fota. Fundera på vad du behöver göra för att den nya bilden ska bli ännu bättre än den gamla.
Bestäm vad du behöver för att uppnå det resultat du vill ha – Rekvisita? Modell? Kameratillbehör som filter eller reflexskärm? Plats? Tidpunkt på dygnet? Väder? Med mera med mera.

Tänk på att det är dina idéer, din fantasi och dina känslor som gör bilden till din bild. Vilken kamera, kameratillbehör och inställningar är egentligen bara verktyg, som hjälper dig att omvandla dina idéer till ett färdigt resultat.
Det är här ni måste våga släppa loss lite. Inga tankar eller idéer är fel. Det finns inga begränsningar och du kan göra vad som helst med egentligen väldigt få delar; Ta fram en sjal, försök gestalta en figur, eller ta hjälp av speglar – använd det som finns!

Kan ni komma på några fler tips får ni gärna dela med er bland kommentarerna! 🙂

140 kommentarer

Kommenterarens avatar

Detta ska jag spara och ta fram varje gång jag tvivlar eller inte känner någon inspiration alls!

Kommenterarens avatar

Återigen har du gjort ett grymmt inlägg. Detta inlägg ska jag spara adressen till och gå in på varje dag !

Kommenterarens avatar

Fint skrivet! Tror inte det är så många som tänker nog mycket på att våga försöka och våga misslyckas. Jag blev hemskt lätt nedslagen förut, typ "det blir aldrig bra/lika bra som den-och-den, ingen gillar det jag gör, jag kommer alltid vara en medelmåtta" men ju mer man fotar desto bättre blir det. Inte bara själva fotograferandet och resultatet utan i huvudet. 🙂

Kommenterarens avatar

har sparat det här, älskar sånna här inlägg, får meer keativitet och inspiration att fota 🙂

Kommenterarens avatar

Tycker du har riktigt rätt i det där med att analysera andras bilder. Vad är det som är så bra i dom, vad säger bilden, hur är den uppbyggd, val av skärpedjup, helheten i kompositionen osv. På så vis lär man sig vad man tycker om och kan börja sträva till att nå likadana resultat själv.
Ha en skön söndag!
ö. Kamomilla

Kommenterarens avatar

Nu ska jag ta med mig en termos och kameran och gå ut på skogspromenad i det vackra vädret. Här ska fotas!

Kommenterarens avatar

Tack för ett riktigt bra tips inlägg. Du är grym som hjälper och inspirerar oss andra varje dag! 🙂

Kommenterarens avatar

Jättebra inlägg Elin!

Måste tillägga en grej under "jämför dig inte med andra". Fastän Elin har en 5d mk II betyder det inte att du som köper en sådan ska förvänta dig få lika bra bilder. Det är du som fotograf som gör största delen av jobbet, inte kameran. Bra att tänka på då man ska köpa en kamera. Jämför inte bilderna någon annan fotat med samma kamera. Du kan bli besviken om du inte får lika bra bilder 🙂

Kommenterarens avatar

jättebra tips, tack för att du delar med dig! Du är verkligen en att lära sig av, så vackra bilder som du tar! Hoppas du får en härlig söndag!

Kommenterarens avatar

ett tips till: man ska inte vara rädd för att "skämma ut" sig ^^ Ibland är priset man får betala för en fenomenal bild kanske lite krälande på marken osv.

Kommenterarens avatar

Jag uppskattar verkligen dina inlägg. Synd att du blev sjuk vid ditt senaste besök i sthlm. Hade tänkt tacka dig då. Tack för att du delar med dig av så mycket!

Kommenterarens avatar

tycker du är så hiiimla himla mysig och gullig och blir glad varje gång jag kollar på din blogg!

Kommenterarens avatar

Jätte bra tips! Jag har dessutom fått en bra idé till ett ''tema porträtt'' tack vare dina bilder!! ♥

Kommenterarens avatar

Tack så mycket för tipsen! Älskar själv att fota och drömmer om att bli fotograf, det är så himla kul!

Kommenterarens avatar

Verkligen jätte bra tips! Och bra råd, som att inte jämföra sig med andra och att kameran bara är ett redskap som hjälper dig. Det är ju fortfarande inte den som gör bilden den hjälper dig bara att förverkliga din idé. Min kompis gick och sa till folk att "det är klart att du kan ta bättre bilder änmig, du har ju en systemkamera" visst får du oftast bättre kvalite men kan du inte fota så blir det ju inte bra ändå :p

Kommenterarens avatar

Tack för tipsen, jag älskar att fotografera men ja mina bilder är sådär oftast men ska ta hjälp av dina tips lite grann 😀
Gillar att man inte ska jämföra med andra, för jag och en kompis kollar alltid på varandras bilder men om jag ser en fin bild hon tagit blir jag i stället avensjuk! 🙁

Kommenterarens avatar

Såg reklam från Happy hair tror jag att det hette och det var två tjejer på bilden och en var väldigt lik dig så min fråga är, kan det vara du? Kram!

Kommenterarens avatar

Det här med att lära sig kameran är nog viktigare än många förstår. Att förstå hur ISO-tal, slutartid, bländare och brännvidd påverkar slutresultatet med rörelseoskärpa, skärpedjup, bakgrundsoskärpa och brus. Lära sig hur kameran ser verkligheten så man över- eller underexponerar för att bilden skall bli som man ser det.
När jag köpte min kamera lånade jag alla böcker om foto som fanns på biblioteket och läste, ofta flera gånger tills jag förstod hur allt hängde ihop.

Tråkigt, men bra. När det väl sitter så vet man hur man får bilderna som man vill (eller oftare, varför det inte blev som man ville :P)

Kommenterarens avatar

Tack:) Det hjälper verkligen när folk talar om sånna här saker! Det kan ju liksom bara va skönt att bara gå ut för att random fota ibland också eller bara fota för att det är kul för man lär sig även av sånna saker typ vilken inställning man kan ha då-och-då. Ha det bra:)

Kommenterarens avatar

Verkligen jättefint och bra tips, blev extra peppad på att fota nu. Tar en fotopromenad nu! 😀
Dina inlägg är verkligen otroligt bra, heja Elin! <3

Kommenterarens avatar

Jätte bra tips, när jag ser dina bilder så blir jag jätte taggad på att fota!

Kommenterarens avatar

Så jäkla bra inlägg Elin, blir galen på dig så bra du är (på ett positivt galet sätt!). Tack tack tack för peppen! Tusen kramar

Kommenterarens avatar

Jättebra tips! Jag har längtat efter lite allmänna tips på fotografering, tidigare har jag bara hittat tips på enstaka saker som ljussättning vid porträttfotografering bland annat. Men det här var jättebra! 🙂 Jag har själv tänkt på det här och även innan idag använt några av de, tänkt och lärt mig av mig själv och andra. Tack!

Kram!

Kommenterarens avatar

Tack för tipsen 🙂 det kan behövas att man hör detta ibland även om man redan veeet att man t.ex. inte ska jämföra sig med dig 🙂

Kommenterarens avatar

TACK! exakt det där behövde jag läsa nu. Exakt precis det du just skrev! Det där ska jag spara och läsa alla gånger jag får fotoprestationsångest (vilket är typ varannan dag).

Kommenterarens avatar

jättebra inlägg ocd detta med att inte jämnföra sig med andra är ju svårt ;)…När jag får ngn kommentar " vad duktig du är" så har jag svårt att ta emot det för jag vet ju att det finns bättre,du tex och emelie…mwen jag lovar dig att jag skajobba på det ;)..

Kommenterarens avatar

Tack för dina tips.
Jag är nog en av alla tusentals som jämnför mig med folk som redan är fotografer och som har gått igenom samma saker som man själv gör nu.
Första portätt-fotograferingen men en okänd människa. Nervositeten. Självkänslan.

Men det jag egentligen vill är att se min egen utveckling, för det är ju den som faktiskt betyder någonting. Vare sig andra ser det lika detaljerat som jag gör.

Hoppas du haft en fin helg! 🙂

Kommenterarens avatar

Jätte bra tips, jag håller precis på att lära mig göra snyggare bilder så det är toppen när man kan få lite råd från andra 🙂
http://resasien.se

Kommenterarens avatar

jätte bra tips 🙂
När köpte du din första systemkamera? 🙂

Kommenterarens avatar

Tack för tipsen! håller på att lära mig för fullt och blir nog bättre och bättre också 🙂

Kommenterarens avatar

Inspirerande! Tack, jag följer med intresse det du skriver och dina bilder. Ser upp till det du gör!

Kommenterarens avatar

Jätte bra tips !! (:

om du vill läsa en ovanlig blogg men ändå en vanlig så kika in på min! I min blogg hittar du hur det är att leva med ADD och kommit ut som Homosexuell. du finner också Fotografier, upplevelser och en massa annat! 😀

Kommenterarens avatar

Bra tips, särskilt det där med att lära känna sin kamera. Jag tror att många som är nya på fotograrering inte vågar testa kamerans funktioner, så som slutartider, bländare, iso, m.m. Därför är det ju superbra att läsa exempelvis fotobloggar för att lära sig hur det funkar, och sedan inte vara rädd för att experimentera själv 🙂

Det enda problemet som kvarstår är ju dock att hitta insiration… :/ 😉

Kommenterarens avatar

Oj, vad många kommentarer! Det förstår jag i och för sig, jättebra tips! Tar åt mig dessa och ska lära mig att bli bättre 🙂 Kramar!

Kommenterarens avatar

Hallå! bra info 🙂 skulle du ha lust att fota mina ringar kanske?

Kommenterarens avatar

Toppen tips! Har länge varit sugen, men har tittat för mycket på vad andra gör, hur duktiga alla är osv och på så sett kännt, det är ingen ide. Men håller på att greppa tig i fotandet igen och dina punkter är toppen att utgå ifrån.

Fina bilder dessutom:)
/Frida

Kommenterarens avatar

Väldigt fina bilder! De passar mycket bra ihop och förmedlar på så sätt en gemensam känsla.

Snällt av dig att dela med dig av tips. Det finns nog många som uppskattar dem. 🙂

Kram

Kommenterarens avatar

Ville först och främst säga att du är en riktigt duktig bloggerska och fotograf! Alltid spännande att besöka din sida =)

sen har jag en fråga oxå. Jag försöker fota en del själv men mitt största problem är att det är svårt att få till skärpa i bilden när jag gör det manuellt. Det ser skarpt ut närt jag ställer in det men ändå blir det lite suddigt. Kan det vara så enkelt att jag har svårt att hålla still kameran? har du några knep för det i så fall? tacksam för lite hjälp =)

Kommenterarens avatar

grymma tips. jag fotar hela min vardag hela tiden och tycker verkligen det är jätteroligt. när jag var yngre tog jag många många naturbilder och sånt men har tyvärr slutat med nu. är i valet och kvalet efter en bra, enkel systemkamera med autoinställningar och möjlighet att göra egna inställningar. så det inte blir för svårt. har du nåt tips på en bra nybörjarsystemkamera?

Kommenterarens avatar

Något som styrt mig mycket i mitt fotograferande är ett tips som jag antar kommer från Mattias Klum: Det ska inte synas att du är där – d v s, din närvaro ska inte påverka bilden. Bra tips annars! 🙂

Kommenterarens avatar

ååh vilka bra tips och ååh vilken fin blogg och ååh vad fina bilder du tar! 😀 Ska verkligen börja läsa din blogg.
Har själv en systemkamera – nikon D3100 – och jag har tyckt om att fota i några år nu och jag vill utvecklas hela tiden och jag fick verkligen bra tips nu! 😀

Kommenterarens avatar

bra tips !
grattis till att du är med på framsidan lite längre ner också 🙂

Kommenterarens avatar

Schyssta tips! Riktigt bra 🙂 Och snyggt bildkollage! Hur gör du det? Med något speciellt program?

Kommenterarens avatar

Superinspirerande och bra skrivet inlägg! Nu blir jag plötlsligt mycket mer motiverad att gå ut och fota! Tack geniala Elin! 🙂

Ps. Bildkollaget är supersnyggt!

Kommenterarens avatar

Tycker det var jättebra tips 🙂 har tänkt bli fotograf själv.

Kommenterarens avatar

Jag älskar med att fota. Fick min första kamera när jag var 10 år.

Kommenterarens avatar

håller med, att övning är den viktigaste punkten. övning ger ju färdighet 🙂 men riktigt bra tips i övrigt!

Kommenterarens avatar

Jag har ett problem.. jag förstår inte någonting av dom här talen du och andra snackar om på fotobloggarna :/ Vet vad ISO tal är men ni använder en massa andra ord som jag inte vet vad det är, hur man ställer in det o en massa sånt!!! SNÄLLA HJÄLP!

Kommenterarens avatar

Riktigt bra tips!!! Jag försöker ha mottot i livet "du måste våga misslyckas för att lyckas". Hur skall man kunna få en bra bild om man inte vågar försöka. Det är så med allt. Jag tror man kan ta med många av dina tips i väldigt mycket saker man gör. tack 🙂

Kommenterarens avatar

Kul att hitta en blogg av en riktigt fotograf :), Skall följas.

Kommenterarens avatar

Jätte bra tipps för nyblivna fotografer!
Det är som kärlek vid första ögonkastet brukar jag säga till de som inte förstårsig på fotografering och hela grejen med det. Älskar din blogg, denna ska jag läsa oftare! 🙂

Kommenterarens avatar

när jag köpte min kamera fick jag inte med någon manualbok till den, något butiken missat eller måste man köpa sådant till när det inte är ifrån en fotobutik utan ett "varuhus" ex, elgiganten

Kommenterarens avatar

Tack så otroligt jättemycket!! Finns verkligen ingen bättre inspirationsblogg än din, älskar den <3

Kommenterarens avatar

Verkligen bra råd! Du hjälper mig verkligen på traven, Elin, vill så gärna bli en duktig fotograf!

Kommenterarens avatar

jätte bra tipps verkligen!! måste nog säga att du är min ikon när det gäller fotografer

Kommenterarens avatar

Virkelig gode råd!! Man kommer let til at sammenligne sig med andre og blive helt mismodig. Elsker din positive instilling!

Kommenterarens avatar

Hej! Älskar din blogg, den är super! Efter att jag lite studerat så har jag börjat fotografera mera och dina tips är fantastiska! 🙂
Jag undrar om du skulle kunna lägga ett inlägg på varför och hur påverkar en tilläggsblixt (eller vad den nu heter) ens bilder. Skulle bli jätte glad om du svarade!

Kommenterarens avatar

JAG KOM OCH TÄNKA PÅ ETT ANNAT TIPS!
Det är även viktigt att inte gemföra sin egen rekvisita med andras, alltså kamera utrustning.
Jag har tyvärr ingen systemkamera och kan bli jätte avundsjuk på de som har. Men jag försöker alltid att hitta fördelar med min kamera tills jag har råd med en systemkamera!

Kommentera