Ta bättre bilder på husdjur!

96
Eller kanske jag skulle skrivit ”Ta bättre bilder på katter?”, haha. Nädå, tipsen är skrivna för husdjur i allmänhet, men det är katt-tema eftersom jag har katt själv, så jag kommer bara nämna katter.
 
 

Ada och Diesel är så olika som man kan bli och det gör att jag tänker olika beroende på vem av dem jag fotar.Ada är en 14 år gammal hona och utekatt. Diesel är en 5 månader gammal hane och innekatt. När jag tar fram kameran så springer Ada från den – Diesel springer mot den.

Så med Ada är det helt på hennes vilkor. 95% av gångerna fungerar det inte att gå fram till henne, böja mig ner och fota, utan jag får hålla mig ute, fota andra saker och vänta på att hon kommer till mig. För det gör hon tids nog.

Med Diesel är det lättare, för han finns alltid runt omkring mig. Å andra sidan är han otålig och sitter inte still mer än kanske 10 sekunder, så det gäller att vara snabb med inställningar och fokus.

 
De allra bästa och mest okonstlade bilder blir till på de platser där katten trivs. Jag har försökt fånga Ada tusen gånger mitt på gräsmattan, men det funkar inte riktigt. Istället försöker jag hålla mig kring rännan i grusgången (syns både i kollage 1 och 2) eller i en och annan buske i trädgården. Diesel älskar sängen, helst obäddad… 😉
 
Om du är ovan, fota när de är som mest avslappnade och trötta. Om Ada är tillräckligt trött springer hon inte ifrån kameran och Diesel kan man ”forma” nästan precis hur man vill när hans ögon är som två springor.

 

Det är inte så lätt att både distrahera katten och fota den samtidigt. När jag var ensam hemma tog jag hjälp av en nalle som jag märkt att Diesel gillade. Medan han gosade/slickade/lekte med den så passade jag på att fota honom ur alla möjliga vinklar.
Med Ada fungerar det inte med sådana små löjliga saker som nallar. Där får syrran rycka in – prata med henne, göra små ljud bakom mitt huvud eller leka med henne. I stort sett alla bilder som jag har tagit på Ada, har Hanna varit med – allt för att hon ska glömma kameran.
 
Att fota en utekatt ger mycket frihet och variation – det är aldrig samma ljus, årstiderna växlar och det finns mycket platser att vara på. När man fotar inomhus blir det lite mer komplicerat. Oavsett vad du fotar inomhus, så bör du ta reda på vilket rum som har det bästa ljuset. Mitt bästa rum är sovrummet, dels för att det har två fönster och solen ligger på där inne i stort sett hela dagen, men också för att väggar och inredning är så pass ljusa att solljuset studsar runt där inne. Har man mörk inredning och mörka väggar så faller ljuset bara in genom fönstret, utan att spridas. Se min fina ritning nedan.. 😉
 

 
Så, fota på dagen i dagsljus som faller in genom fönstret – har du svårt att se vart ljuset kommer ifrån när det är mulet, kolla hur solljuset faller en solig dag och memorera det till kommande mulna dagar.
OM katten vid fototillfället är lättformad (som Diesel är ibland), försök få den att titta mot ett av fönstren genom att göra ljud i den riktningen. Ögonen lyser upp mycket bättre då:
 
 
 
Slutartid: Katter är snabba, i synnerhet under vild lek, så risken är stor att du får suddiga bilder om du fotar inomhus på auto. Ställ in kameran på TV eller S (beror på kameramärke), välj en kort slutartid. Jag brukar köra på minst 1/500 och det har funkat bra hittills. Blir det ändå suddigt, får du göra den ännu kortare, kanske tex 1/800 (men då kan du behöva höja ISO beroende på hur ljust det är).
Matcha slutartiden med ISO mellan 100-400 om rummet är fyllt i dagsljus och 500-2000 om det börjar bli mörkt eller om du fotar i lampsken.

Bländare: Vill du ha ännu mer precision – fota Manuellt. Ju kortare skärpedjup (mindre bländartal) du har, desto svårare blir det att få in skärpan när katten rör sig i djupled. Jag kör bara på 1,4 om jag fotar inomhus när det är riktigt dåligt ljus (eller om jag vill ha rikgit kort skärpedjup). Testa kanske 3,5 eller 4,0?

Är det svårt med inställningar?

Läs om Slutartid, bländare & ISO här.
Läs mer om att välja inställningar här.

 
– Tänk på att fokusera på ögonen. Ögonkontakt är det viktigaste i bilden, oavsett om du fotar djur eller människor. Så länge som ögonen är skarpa, så spelar det egentligen ingen roll om allt annat är i oskärpa.
– Sjunk ner till djurets nivå, om det så krävs att du kryper längs golvet.
– Ha tålamod. Det krävs en hel del bilder innan de där speciella sitter där.

Have fun! 😀

96 responses to “Ta bättre bilder på husdjur!

 1. Så grymt bra inlägg! Har ganska mycket problem med att foto mina katter. Dina bilder är så himla fina! (Speciellt på Diesel):)

 2. Asbra tips! Jag har lyckats fånga en bild på min katt när han slickar sig om munnen och en på min andra katt när hon gäspar, båda var bara ren tur men blev riktigt bra bilder ;P Så ett annat tips är att bara fota allt vad man orkar så får man till slut en bra bild.. hehe ;D

 3. Asbra tips! Jag har lyckats fånga en bild på min katt när han slickar sig om munnen och en på min andra katt när hon gäspar, båda var bara ren tur men blev riktigt bra bilder ;P Så ett annat tips är att bara fota allt vad man orkar så får man till slut en bra bild.. hehe ;D

 4. Asbra tips! Jag har lyckats fånga en bild på min katt när han slickar sig om munnen och en på min andra katt när hon gäspar, båda var bara ren tur men blev riktigt bra bilder ;P Så ett annat tips är att bara fota allt vad man orkar så får man till slut en bra bild.. hehe ;D

 5. Jättebra tips!! Älskar att fota mina djur, som dessvärre inte delar min kärlek. I alla fall inte hunden, hon vänder nästan alltid bort huvudet så där får man muta med godis om man vill ha en pose eller ögonkontakt. Katten är en diva. På hennes vilkor ställer hon gärna upp. 🙂

 6. åh , taaaaaaaaaaack 🙂 .. Super bra inlägg , har innan försökt att hitta tips hur jag fotar mina två kaniner , vilket är väldigt svårt , så tack … Tror jag lärde mig mycket 😉 Speciellt det där med ögonen , men det kan ju bli svårt eftersom mina båda kaniner är brun ögda .. Elr ? 🙂

 7. Jättebra! Jag är verkligen inget proffs på att fota med vill ha bra bilder på min katt ändå och då passar dem här tipsen jättebra 🙂
  Din katter är verkligen jättesöta med! Diesel har superfina ögon 🙂

 8. Så fine Bilder Elin, og mange fine tips. Jeg husker noe av det morsomte jeg kunne gjøre, var å ta bilder av hunden min Rufus, desverre døde han i April ;( Men jeg fikk tatt noen fine bilder av han i de fire årene som han levde. Det er viktig å ta bilder av sine husdyr, slik at man tar vare på de fine minnene 🙂

  http://thousandversions.blogspot.com/2011/08/rufus.html

 9. Hej!

  Underbar blogg du har. Tänkte passa på att fråga hur man lägger in flera bilder efter varandra som du har gjort med katterna? Jag antar att det är photoshop du jobbar med?

  Tackar på förhand och ha det fint! 🙂

 10. Vilken fin blogg, och vilket/vilka br tips.
  Fotar också, så har skapat en fotoblogg, skriv gärna vad du tycker om mina foton.

  Kram! ♥

 11. Gud vad fina bilder. Och riktigt bra tips! Jag har aldrig vetat att det ligger så mycket bakom foton på djur. Man får verkligen mer insikt i det hela genom ditt inlägg 🙂

  PS: Passa på att testa hur smart du egentligen är på tävlingen på min blogg! Ännu har ingen lyckats få ett enda rätt! Lycka till!

 12. Härligt att du delar med dig av dina kunskaper 🙂 dessutom gör du det på ett pedagogiskt och bra sätt:) tack 🙂

 13. Tack för superbra tips! Har tänkt köpa mig min första systemkamera i veckan, blir en Canon 1100d som nybörjarkamera 🙂 Kanske blir en tur till Jkpg för en privatlektion senare? 🙂 Älskar dina bilder!
  Ha det bäst!

 14. Tack! Att lära mig själv nånting nytt ibland känns som att försöka få ett flygplan att lifta med en liten fläkt istället för en jetmotor men du är en duktig lärare!

 15. Alltså, damn, du är så jäkla bra! Får sån grymgrym inspiration från dig och alla tips ger en massa kickar till att fortsätta utforska kamerans alla delar! 🙂 Tack för att du är så bra!

 16. Rätta mig gärna om jag har fel nu, men som jag förstått det så är själva ljussättning minst lika viktig som rätt kameravinklar, motiv och att man har en bra kamera.

  Jag är dock bara en lekman vad det gäller foton…

 17. Hej!

  När jag försöker fota min hund inomhus så har jag väldigt svårt att hitta bra vitbalans. Oftast för rött men ibland blir bilden bara tråkigt grå. Har du något bra tips på hur man kan sköta detta?

  Tack för svar! Du är riktigt duktig!

 18. Åh jag bara älskar inlägg av den här typen, mer sånt! Det hjälper så otroligt mycket verkligen 😀 Det är typ omöjligt att fota min hund då han ser för jävlig ut med hår för hela ansiktet, men nu blev jag peppad att fortsätta försöka, haha! Ha en bra dag och tack för en superbra blogg. <3

 19. Tack för en fin blogg med bra tips! Om du vill att katterna (funkar säkert på andra djur också) ska titta in i kameran så funkar det bra om man gör ett långt, pipande läte mellan läpparna, har svårt att förklara riktigt hur man gör, men katter reagerar väldigt starkt och spärrar upp ögon och öron. Detta kan göra att de ser lite smått förvirrade ut men då tittar dom åtminstone i rätt riktning 🙂

 20. Ett jättebra fototips! Har längtat länge efter ett tips om att fota djur (katter). Har två katter själv och jag tycker att det ibland är ganska svårt att fota dem… men nu kommer det förhoppningsvis gå lättare! Tack 😀

 21. Åhh, att fota sina husdjur är verkligen bland det roligaste som finns! 🙂 Just det där med att fånga personligheten är ju det som gör själva bilden tycker jag. Jättebra tips!

 22. Grattis till söta Diesel för det första. Han är en riktigt gobit. Men sen är jag ju förstås lite extra förtjust i just Ragdolls också. (Föder själv upp rasen sen snart 10 år tillbaka)

  Jättefina bilder på katterna också, och bra tips om hur man fotar. Eftersom jag började min "fotokarriär" som just kattfotograf så vet jag hur svårt det där är. Är ju lättare sagt än gjort att få dem att göra som man vill. 😉 Mina egna katter är dessutom urless på kameran vid det här laget.

 23. Hej, tycker dina bilder är underbara!

  Jag och min pojkvän letar efter katt och jag har blivit lite förälskad i ragdoll rasen. Tänkte höra med dig ifall du vet någon seriös kattuppfödare i stockholms län?

  Mvh Julia

 24. Hej på dig!
  Tänkte bara ställa en fråga till dig. Eller snarare ge dig ett litet tips..

  Det vore riktigt intressant och lärorikt ifall du kunde berätta till exempel vilka inställningar du vanligtvis använder på olika platser.

  t.ex vilket ISO, bländare, slutartid, vitbalans och annat när du är ute i skogen mitt på dagen, inomhus i ett mörkt rum, i en studio, osvosv.

  Det vore riktigt kul att få en liten överblick. Mina bilder blir nämligen alltid skitbrusiga, trots att jag tror jag ställer in rätt.
  Kunde varit kul att testa dina inställningar med min kamera, så att säga. 🙂

  Kram på dig!

 25. Hej!
  Jag försöker ta bilder på småbarn som rör sig dvs gör kullerbyttor och liknande – kan tänka mig att det krävs samma inställningar då som du använder när du fotar katter! 🙂 När jag ställer in min kamera och ska ta min bild ex. läge M, S 1/500, F4, ISO 2000. Så blir bilden fortfarande väldigt mörk, varför? Hur ska jag göra för att bilden ska bli ljus när jag använder mig av snabb slutartid? Så fort jag höjer slutartider så blir bilden mörkare… Värt att tillägga, jag fotar inomhus – med bra ljus (lampljus i hela rummet). Hade blivit superglad om du svarade! 😀 Tack för en bra blogg! 🙂 Kram <3

  1. Det beror på att ju kortare slutartid du har, desto mindre ljus hinner in i kameran = bilden blir mörk. Så det är lite jobbigt det där med att fota rörliga motiv och att vara inomhus. För lampljus är ofta inte tillräckligt, utan man måste vara utomhus på dagen för att det ska bli som man vill. Det du kan göra är att investera i ett objektiv så att du kommer ner lägre i bländartal (1,8 istället för 4 tex, det gör stor skillnad) eller att du köper en blixt (vilket både ger dig mer ljus och som hjälper till att frysa i sig själv, även om du kanske inte har möjlighet att ha så kort slutartid, men de är lite jobbigare att använda än att köpa ett nytt objektiv) 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.