Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

10 tips för en bättre blogg

1. Publicera nya inlägg ofta.
Jag ökar aldrig så mycket i besökarantal som när jag bloggar mycket under en period. Nya läsare är svårflörtade och otåliga. Hittar de en ny blogg, som de finner intressant, klickar de in många gånger, tätt efter varandra strax efter upptäckten för att stämma av om bloggen faktiskt är så bra som de först trodde.
Kvalitet före kvantitet är mitt ledord, men det är inte en genväg till nya besökare. Tyvärr...

2. Betrakta din egen blogg.
Vad gillar du att läsa om? Vad får dig att fastna för en blogg?
Skulle du personligen tycka att det var kul att läsa om att du var på stan med V, som du inte visste vem det var? Om inte, så kommer förmodligen ingen annan heller att tycka att det är intressant. Skriver du om någonting som du tycker är kul så smittar det också av sig på inläggen och det blir roligare att läsa. Jag skulle gärna läsa min egen blogg! 😉

3. Skriv om något som andra kan känna igen sig i.
Allt handlar om att skapa en kontakt med sina läsare. Få dem att känna sig hemma, känna igen sig.
Genom att skriva om någonting som många har erfarenhet av, skapar du ett engagemang. Låt dem berätta sina egna historier.

4. Placera din blogg i en kategori.
Det är lättare att hantera en blogg som har ett "tema". Fotoblogg, konstblogg, modeblogg osv. Eller gör en egen liten mix.
Blogga om det som du tycker är intressant, inte det som är aktuellt/modernt nu.

5. Våga vara unik.
När min blogg blev "stor" bloggade jag om teckningar och illustrationer. På den tiden fanns det knappt några sådana bloggar, så jag hade ingen att konkurrera med.
Det är lättare att slå igenom med något helt nytt, än att slå igenom med något som redan finns och speciellt sådant som finns i väldigt stora mängder.
Som läsare är man intresserad av sådant man inte sett förr, sådant som man inte kan läsa någon annanstans. Undvik att hamna i facket "Fint, men det där har jag sett miljoner gånger förrut", då det är så lätt att besökarna bara bläddrar förbi och det vill vi ju inte?

6. Locka med bilder.
Jag postar inte ett inlägg utan bilder (med undantag för inlägg där texten är för stark i sig).
Själv är jag den typiska "Läser bilder"-bloggaren. Jag är väldigt dålig på att läsa texter, i alla fall när det kommer till nya bloggar. Finns det en intressant bild som kallar på min uppmärksamhet så läser jag texten, men annars är jag väldigt svår faktiskt. Så använd bilder för att leda in läsaren.

7. Var personlig.
Det är svårt att få grepp om en blogg som bara handlar om nyheter/prylar/osv. Det är lite som att surfa runt på aftonbladet, eller någon annan platt och opersonlig sida. De är bra att fördriva tiden med, men det krävs mer för att man ska vilja stanna kvar och ägna sin kvalitetstid på dem. Så.. visa dig själv. Vem är du? Vad gör du? Vad gillar du att göra? Visa oss dig! Du behöver inte läcka en massa privat information om dig själv, inte alls. Se det som att du försöker bekanta dig med nya vänner. Vad skulle du delge dem?

8. Lägg ner tid.
Engagera dig i din blogg. Om inte du gör det, varför ska någon annan göra det då?

9. Ha en ren och snygg design.
Nu menar inte jag att du ska skaffa värsta vråldesignen, som jag. Jag menar bara att det kan vara värt att köpa en design av någon som kan, eller ta hjälp av någon designsida, som tex. designadinblogg.se, för att komma ifrån den här "standardblogg-på-blogg.se-looken".

10. Variera innehållet.
Jag har en fotoblogg, men jag försöker hålla intresset vid liv genom att ha blandat innehåll. Jag kör inte foto på foto på foto på foto från de fotosessioner jag haft nyligen (eller från arkivet), för jag vet att det blir lite trist i längden. Istället blandar jag in lite vardag, lite illustrationer, lite tips och lite stil... det uppskattas.

89 comments on “10 tips för en bättre blogg”

 1. Jag var på en snabbkurs på scandinavian photo för länge sen.. Du hade som jag förstod det ditt första föredrag. Jag fastnade för ditt sätt att fota och har följt din blogg sen dess. Ja tycker du är enastående !

 2. Jättebra inlägg. Det finns så många bloggar (spec. inom foto & mode) där ute som inte sticker ut det minsta! Det blir bara tråkigt & träligt när alla bloggar ser ut likadant, och bloggar om samma saker...

 3. Så sant som det är sagt och skrivet =) jag har fått en hel del kritik för att jag INTE skriver om vem jag är osv (hemlighetsfull/kryptisk ect).

  Tänkte ändra på det framöver. Ha en bra dag!

 4. Hej!
  Tänkte tipsa om en superbra gratissajt: http://www.supergratis.se/?r=75450

  Genom denna sida samlar man poäng genom att utföra gratiskampanjer, tävlingar osv. För att sedan byta in sina poäng mot valfri pryl (telefon, kamera, presentkort osv)
  Jag själv har samlat ihop till en kamera och 1000kr på HM.

  Gratis är gott, eller hur?
  Prova du också 🙂 Helt gratis!

 5. Att synas på andra bloggar i sin egen kategori, vara social och försöka hitta initiala läsare borde vara en beröringspunkt i listan. Speciellt om du som bloggare vill få fler läsare. Men absolut, kreativt innehåll och snygg design är viktigt! Trevlig sida förövrigt 🙂

 6. ooh det stämde superbra! har själv tänkt lite sådär men absolut inte kommit på allt det där 🙂
  finfin design!
  pusss

 7. Åh sådana här inlägg gillar jag. Det är alltid kul med tips från rutinerade bloggare. Jag har själv skrivit lite om det i samband med att jag analyserar min egen blogg; varför kommer folk tillbaka? Varför tycker mina läsare om just min blogg? (Det skadar ju inte att fråga också)

  Jag tror det är med bloggar som i verkliga livet. Man måste ha det. Det spelar egentligen ingen roll hur genomtänkt du är eller hur många tips du följer eller hur många rätt du gör. Du måste vara intressant. Det går inte att komma undan. Man bör ha en personlighet som intresserar folk.

  Och man får inte vara inte rädd för att tycka. Inte vara så där jävla överliberal och undanglidande "Det är ju inte så bra att röka när man är gravid, fast alla gör ju som de vill och får tycka som de vill och tur att alla är olika..." och bla bla GÄSP!

  Fan, våga ha en åsikt! Våga tycka även om andra tycker på ett annat sätt och be för fan inte om ursäkt. "Röker man när man är gravid så är man tamejfan dum i huvudet" och så en punkt på det. Sluta mjäka.

  Var passionerad om det du skriver om. Skriv om sånt som engagerar och berör. Människor vill bli upprörda, provocerade, arga, glada, inspirerade. Väck känslor. Du behöver inte vara kontroversiell eller skriva om saker för sakens skull. Men man bör känna för det man skriver.

  Känns det pinsamt att skriva om? Då ska du verkligen skriva om det. Det är förlösande och igenkännande och får dina läsare att släppa på garden. Men gränsen är hårfin mellan att dela med sig och att sälja sig själv. Det är bra att ha gränser, att behålla lite för sig själv. Ha integritet.

  Var genuin. Och personlig. Fan, var privat och utelämnande när du ändå är igång för är det något som för människor nära så är det just mänsklighet. Att våga vara människa, på gott och ont och stå för det. Huvudet högt fast du visar dig sårbar. Att våga.

  Människor som man aldrig riktigt förstår sig på eller lär känna tappar man snabbt intresset för. De där intensägande personlighetslösa typerna som man aldrig riktigt kommer nära. Våga visa ditt jag.

 8. Jättebra tips! Tack! Undrar dock om du har några tips till mig då jag så gärna skulle vilja lära mig att göra websidor men inte riktigt vet vart jag ska börja. Hur började du? Några tips? 🙂

 9. Jättebra tips! Det ska jag försöka tänka på varje gång jag ska skriva ett inlägg. Speciellt det där: Skulle det här intressera mig? Skulle jag vilja läsa vidare bloggen om jag publicerade ett (flera) sånahär inlägg? 🙂

  Grymt!!

 10. Gud vilket bra inlägg! Man fastnade väldigt lätt för att läsa texten, som vanligtvis inte jag gör! 😉 Jag har däremot en fråga: Nu glömde jag bort frågan, så det kommer en annan: HUR gör du så att inläggen blir intressanta? Btw, vi är väldigt lika när det gäller jah... Allt! 😀

  Puss <3

 11. Jätte bra inlägg... igen! 🙂
  Ska spara en länk i mina Favoriter... igen! 🙂
  Jag kanske måste skapa en ny mapp i mina favoriter..."Elins Tips". 🙂

 12. Jättebra inlägg! Har följt din blogg ett tag, prenumerar till och med 😉 funderar på att starta en egen, men jag är livrädd för att göra en tråkig blogg.. så tack för detta inlägg och HEJ! 🙂

 13. toppeninlägg.
  tänkte vara lite "slug" & fråga vad ditt intryck av min blogg blir när du kollar in? om du har lust, hah. fick bara lust att fråga efter att ha läst dethär, i och med att du är en toppbloggare 😀

 14. Super bra tips, det är alltid roligt att ta åt sig 🙂

  Sen måste jag bara säga att din profilbild och twitter-fågel är himlans söta 😀
  Ha en fin dag! / hanna

 15. Bra tips, håller med om nästan allt! Möjligen tveksam till detta med att publicera inlägg ofta. Fast det beror på hur ofta man menar? Själv gillar jag bloggar som uppdateras varje dag, men om de uppdateras fem gånger om dan tröttnar jag. Jag hinner inte följa dem då, och då blir det tråkigt... Kanske att 14-åriga läsare hinner??? Men med jobb, barn osv blir det lite ohållbart... 😉

 16. Bra tips! Tyvärr kommer jag nog inte kunna locka till mig nya och fler besökare, då jag inte kan uppdatera så ofta. det blir kanske ett inlägg per dag, när jag jobbar.

 17. Tack tack tack!
  Jag kan känna att när jag kan & har tid att bloggat dag tid så ser jag att läsarantalet ökar, vilket gör mig glad! Men få kommentarer & faktum att jag kan inte blogga dagtid är borta allt för många timmar per dag! 🙂

  Ska ta till mig dina tips, både blogg & foto. Du är fantastikt duktig!
  Tack än en gång!
  Kram

 18. Låter som min karl, han tittar också bara på bilder och klickar ner. Haha.

  Jag gillar framförallt "kvantitet framför kvalité". Det kör jag på. Förut kunde jag blogga uppemot sju gånger om dagen men det tar för mycket tid nu tycker jag. Visst genererade det mycket trafik men jag vill hålla kvalitén på bloggen precis som med läsarna. Så tre inlägg om dagen brukar jag hålla mig till. Det är inte för lite och inte för mycket. LITE LAGOM så där. Haha. 🙂

 19. Ramlade in på din blogg av en ren slump när jag letade efter tips på hur man får sin blogg läsvärd. Har just startat min egen blogg, och alla vill ju bli lästa 🙂
  Jag hade verkligen uppskattat om duville ta en titt hos mig och ge mig lite råd som jag kan jobba med.

 20. Hai! Jag har en blogg ovh foto och hästar. Jag är inte så bra på att fota och det är bara en liten hobby jag har. Jag tycker att min blogg är tråkig och ointresant. Jag har en blogg som jag tycker är jättebra och vill bli som henne, men jag vill inte kopigera vad hon skriver om och så. Jag har slutat göra inlägg på bloggen för jag har tänkt göra en ny blogg.

  Vad ska jag göra?

  Ska jag starta en ny blogg?
  - I såfall hur ska jag göra för att få fler läsare och intressantare bloggP

  Har du några fototips till mig?
  Jag testar anska mycket själv, men det går långsamt... Jag har precis fått adobe photoshop elements 9 och undrar vad det finns för funktioner där som kan göra bilden finare? Jag brukan andvända guiden men jag är så lat så att jag årkar inte testa allt...

  Tacksamm för snabt svar!
  //Frida :]

 21. Jag tycker det var jättebra tips! Hjälper mig nog lite 🙂

  P.s. jag tycker din blogg är otroligt intressant och läsa, och dina bilder är väldigt fina!
  Jag älskar att fotografera och du inspirerar mig, fakiskt! 🙂

 22. Jätte bra tips dom får en 10 poängare kan säkert ta till mig en hel del 🙂
  Super duper fiin blogg verkligen älskar hearden !
  kramisar och hoppas du får en bra dag 🙂

 23. hej , min blogg handlar om att ge andra tips om att gå ner i vikt . Mina läsare får följa min resa från att jag flyttade hem till sverige och om all mobbning mot mig och framför allt min kamp emot vikten. Dom får samt läsa tips att se smalare ut , tips att få brösten att se större ut och jag tipsar mycket om kläder och skor . Bloggen handlar också om min ''sjukdom'' som hindrar mig från att gå i skolan och leva ett normalt liv . Ni får se mycket bilder om min vardag också 🙂

  ta gärna en titt om ni tycker den låter intressant ! kram

 24. Hej hej! Är det okej om jag snor det här? Jag kände att jag behövde det och tänkte hjälpa andra mer. Jag kommer självklart att skriva att jag tog den ifrån dig och länka till din blogg 😀

 25. Bra tips 🙂 Det jag funderar på också är hur man ska få ännu fler besökare till sin blogg haha. Ett alternativ är ju att kanske länka den på sin facebook men vet inte om jag vågar göra det eftersom jag är så personlig men sånt kanske uppskattas också? Hur brukar du göra? Länkar du din blogg på facebook tex? 🙂

 26. Tack för superbra tips.

  Kan hjälpa mig mycket i mitt nystartade bloggande.
  Kommer nog att besöka din sida fler gånger då jag gillar den.