Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Var kommer allt ifrån?

Lite tankar en måndagskväll i Januari.


Det vackraste soundtracket jag vet. Det är som tändvätska för min kreativitet.

Det är lätt att förvirras av alla termer. All teknologi. Alla regler.
Det är mycket fokus på kunnandet och på allt teoretiskt. Det är pennor hit, papper dit. Kameramodeller och objektiv till förbannelse. Tillbehör i överflöd. Men vad händer egentligen med det som jag tycker att allting grundar sig på?
Den där känslan jag har, när jag gör någonting jag tycker om. Den där känslan som jag känner när jag lyckas. Är det ingen som bryr sig om det längre?

All min kreativitet strålar ut från en liten, liten kärna.
Det är en glöd inom mig. En flisa från en stjärna, som fallit ner på mig och som bevarats i mitt hjärta.
Det är ett kall. En röst som ropar inifrån, en sång som smeker mina sinnen.

Någonstans i mina tidiga tonår började jag känna den där glöden.
En svag förnimmelse av någonting oförklarligt. Någonting som ingen annan kunde se, en dold hemlighet. Ända sedan dess har jag brunnit för att skapa. Det var någon som fjuttade eld på min själ, en eld som aldrig går att släcka. Oftast ligger den och pyr i bakgrunden, men ibland flammar det till och då har jag världens inspirationsflöde. Gör jag inget åt det så brinner jag upp, så känns det.

I lördags fick jag världens flipp och började skriva.
Då stod hela mitt inre i lågor och fantasin fläckade allting jag tog i. Jag har inte kunnat blogga ordentligt på grund av det. Jag har stängt in mig på mitt rum och skrivit. Skrivit, skrivit och skrivit. Det är en sån ENORM känsla. När det bara väller ur en sådär. Helt okontrollerat. Spontant. Och jag älskar det.

Min kreativitet och min konst är en kamp för min överlevnad.
De är den stora meningen med mitt liv och hela mitt jag är uppbyggt på det.
Det är ingenting man kan lära ut eller lära sig av.
Det är någonting man måste hittar i sig själv.

70 comments on “Var kommer allt ifrån?”

 1. den dära glöden som du beskriver så bra känner jag väl igen, det är verkligen som en liten liten fin orörd kärna i magen, som brinner för att vara kreativ.

 2. Du är verkligen awesome på att beskriva, känslor, tankar, ja allt. Tror din bok kommer bli helgrym när den blir färdig. Lycka till!

 3. Jag älskar att skapa från ideé till verklighet. Det är fantastiskt att få leva ut sin kreativitet och njuta av den. Ibland bubblar den inombords och har hemska problem att ta sig ut. Men när den blomstrar är den som vackrast!

 4. Åå, jag blev rörd av att läsa detta! Du får ner den exakta känslan på papper, vilket jag försökt med så många gånger.
  Nu blev jag själv inspirerad till att sätta mig ner för att skriva och det tackar jag dig för Elin!

 5. Alla utrycker sin kreativitet på olika cvis, och det älskar jag.
  Själv älskar jag att dramatisera oc göra tråkiga texter till något roligt.
  Att redovisa skolarbeten är det roligaste i skolan helt klart. Att formulera dessa tråkigatexter och göra om dem till något intresant och kul. Det är vad jag gillar att göra.
  Jag kan ligga hela nätteroch planera vad jag ska göra härnäst. Det är superkul.
  Jag har framstått som gud x2, lekt marisian, stått på lärarens kateder och skrikigt, berättat sagor, lekt hovnarr, gjort rebusar, varit ellen degeneres m.m. vid redovisningar på ämnen som: Medeltiden, leukemi och astronomi. Sådant är skitkul att redovisa, verkligen.
  Så alla är vi olika när det gäller kreativitet, och hur man utrycker den.

 6. Älskling! Du har inte en flisa från en stjärna. Du har ett helt fyrverkeri stjärnor som regnat över dej och det var nog snarare dej jag drömde om... Du är utvald.
  Detta soundtrack gick in på min hitlista!

 7. Väldigt bra sagt tycker jag. Det finns så många som tror att bara för att många andra fotar, ritar eller skriver så kan man själv göra det om man övar tillräckligt mycket. Och visst handlar det om att öva. Men bara för att bli bättre på något man redan kan. För alla som tycker att det är roligt innerst inne, och brinner för det, de kan minsann.

 8. Önskar att jag också var så där otroligt kreativ...
  Otroligt vackert skrivet<3
  Känns så ärligt, det är nästan så att man kan ta på känslan...
  Snälla skriv! Sluta aldrig med det.
  Låt aldrig den där glöden inom dig slockna<3

 9. Du är så otroligt duktig på att skriva, det är det som gör att jag kommer tillbaks hit. Visserligen skriver du mycket intressant och postar häftiga illustrationer, men det är texten som lockar. Vi är nog lite lika 🙂

 10. Jag känner igen mig så otroligt mycket i ditt inlägg! Speciellt om den underbara känslan när man hamnar i skrivtransen, orden flödar fritt och man blir så insatt i sin text att det är omöjligt att bryta sig loss.. Jag håller med, den känslan är enorm ♥

 11. Jag förstår hur du menar, det som gör det viktigt och som gör just fotografin så speciell flyter ibland iväg när det fokuseras så mycket på tekniken och prylar. Händer allt för ofta i skolan, går en fotoutbildning, att kraven känns för höga och det suger liksom ur det där lilla extra med fotograferandet.
  Tack för en bra blogg!

 12. Sant. Underbar känsla, men synd att den inte infinner sig lika ofta som jag vill. Jag har ganska många sidor att uttrycka min kreativitet genom; rita, skriva, fotografera och musicera. Men det finns en sak som gör att jag brinner och som gör ont i hela mig. Musik: sång. Hör jag en fin låt kan jag inte koncentrera mig till fullo om jag inte får prova att sjunga den. I helgen var jag på musikal i London. Fantastiskt, de är så himla duktiga. När de sjöng och orkestern spelade vällde alla känslor upp inom mig och jag började gråta, haha. Men det var så bra och Jag bara visste att det var det här jag ville göra, men inte vågat drömma om att satsa på, det jag var tvungen att göra för att göra mig själv rättvisa. Tyvärr är det ett väldigt svårt yrke och jag vet att jag inte på långa vägar är tillräckligt bra. Men ändå måste jag testa, för det finns ju alltid ett hopp, och jag kan inte leva och undra "tänk om". Det är värt en chans att satsa och utvecklas. Vem vet, en dag kanske jag är så bra som dem 🙂

 13. Herregud vad bra den låten var, suttit lyssnat hela soundtracket nu, varför har jag inte vetat om detta innan... satt nyss inspirationslös...

  Tack vackra Elin!! Du ger mig inspirationen<3

 14. Jätte bra skrivet. Utan kreativitet skulle jag inte överleva. Jag lever för det här. Har med kameran överallt och ser motiv i det mesta.

 15. Du är så passionerad över det du gör och du får andra att intressera sig och ser " wow shit vilken glöd hon har! " Du är så inspirerande!!

 16. Hallubans!! 🙂
  checka gärna in på min lilla "bloppis om du har lust! 🙂 du kanske ser nått du gillar 😉

  guldigspegel.blogg.se

 17. sv: Ja det är lite konstigt det där med musik. Det kändes liksom som de sjöng rakt till hjärtat. haha låter ju jättetöntigt, men det är ju sant. Det kanske beror på att jag är så insatt i musik och vet hur svårt det är och hur mycket arbete som ligger bakom, men det var verkligen helt magiskt.
  Man kan ju känna samma känsla fast vid olika tillfällen och på olika sätt. Jag antar att du skulle känna samma sak om du aldrig fick fotografera mer, som jag skulle känna om jag aldrig mer fick sjunga. Det har liksom blivit en del av personligheten och det skulle fattas mig om det blev mig fråntaget.
  Ibland kan jag tycka att det är ganska jobbigt att ha en kreativ sida eftersom man alltid är så självkritisk och nästan aldrig blir nöjd, men samtidigt så skulle det vara så himla tråkigt utan denna sida, och jag tycker lite synd om dem som inte har en sådan... eller så är det så att alla har en kreativ sida men inte upptäckt den eller underhåller den.

 18. Du är helt magisk på att beskriva känslor som är så svåra att få fram i ord och text.

  Tack för att du är en av de som inspirerar mig allra mest!

 19. Herregud Elin! Du skriver som en gud! Blir den där berättelsen du skriver klar så lovar jag att jaga den och dig ända tills jag dör. Okej?!

  Du är grym säger jag bara! 🙂

 20. hejsan jag har just köpt ett close up +10 filter men kameran kan ej ställa in skärpan det är suddigt hela tiden vad kan det bero på ?

 21. Hej, jag har läst din blogg länge och tycker att du gör ett jättebra jobb. Verkligen, du är än sån kreativ person som verkligen brinner för det du gör och det är så härligt att se. Texten du skrivit är underbar och beskriver inspiration och kreativitet på ett jättevackert sätt.
  Att kunna skapa är en gåva, glöm aldrig det.

 22. Det är precis för sådana här inlägg som jag läser din blogg. Dina bilder är fantastiska, och allt annat du gör, och att läsa hur mycket du älskar det ger mig inspiration och glädje, och får mig att själv vilja göra någonting, nu! Ett till plus är så fantastisk musik till!

 23. Ville bara lägga en vink här till dig och säga att jag nyss har börjat läsa din blogg dagligen och tycker den är både intressant och givande:) tack för en bra blogg. Ha de! Tjingeling

 24. Hej! Nu ska jag vara rak på sak 🙂 Det skulle vara jättekul om vi kunde byta bloglovin(Jag lägger till dig och du mig). Om du nu tyckte att det var en kass ide ber jag om ursäkt!!

 25. Kan vi inte få läsa ett utdrag ur din bok, eller vad det nu är du skriver? 🙂 Skulle älska det.
  Lyssnar på musiken du lade upp just nu. Den får något att vakna till i magen, en pirrande känsla. Nu måste jag också gå och skriva.. ;D

 26. Jag känner igen känslan även om jag nog inte skulle beskriva den som du. Älskar den, se bara till att ta hand om den, noga, så att den inte försvinner, flyger iväg och gömmer sig. Så gjorde den för mig och jag har inte riktigt hittat den än.

 27. Ja, det är som en liten låga som brinner i en. Ibland glömmer jag bort att den finns där, mitt i all stress. Men det känns otroligt skönt när man äntligen kommer ut och fotar/tecknar/etc. Då undrar man vad 17 man har sysslat med under dagarna som har fått ta tid från det kreativa tänkandet 🙂

  Det här är första bloggen som jag tittar in på såhär frekvent, har jag märkt haha.

  Keep up the good work!

 28. *
  *
  *
  LISA: Min bok är lite hemlig för närvarande. Jag har inte låtit någon läsa, inte ens min mamma. Haha. Så det kommer dröja innan jag lägger ut någonting i bloggen, jag är inte riktigt mogen för det än 🙂
  *
  *
  *

 29. Jag måste bara säga att du är en sån otroligt stor förebild för mig.. Du får mig att vilja kämpa, o följa mina drömmar! Du vet verkligen vad du vill och får det att bli gjort också. Du tar underbara bilder och du ritar jätte bra, mm, och så mycket mer! Du är verkligen dig själv, du sticker ut! Det gillar jag för det finns ju verkligen INGEN ANNAN som dig 😮 hahaha jag har så mycket mer att säga.. men som inte kan sägas i en kommentar. Allt jag ville förmedla är att du är skit grym, Elin! Älskar din blogg! 🙂 kram

 30. Superhärligt skrivet:) O va skönt för dig att bara få sitta o skriva, jag önskar att jag också hade tid med det..
  Är också väldigt kreativ och det finns nog inga gånger jag kan koppla av och bara känna mig så lyckligt lugn som då jag sitter med vad som upptar mitt intresse för stunden (pendlar mellan att måla, teckna, göra kort, designa mm:))
  Just nu önskar jag mig bara mer tid, kreativiteten vill ut men jag har verkligen ingen tid för den...=/
  Men glad för din skull iaf:)

 31. Å gud vad vackert skrivet! Känner igen allt du säger... känslorna och glöden!

 32. Det är lugnt, jag vet hur det känns 🙂 Det man skriver är så personligt på något sätt, iaf är det så för mig. När någon läser det man skriver är det som om någon läser ens innersta tankar. Och det är jäkligt läskigt.

 33. Åh! Just sådan där musik får mig att fyllas av känslor,tankar o lite inspiration! Dendär känslan jag får av den sortens musik är obeskrivlig !:)

 34. Jag har just läst detta inlägg. Det skulle kunna varit jag själv som skrev det. Jag tänker länka till min blogg, inte för att fiska läsare!, men jag själv skrev om min inre kreativitet nyligen, och hur jag får utlopp för den nu, när jag har fått barn, och inte längre har möjlighet att drömma mig bort på samma sätt längre. Jag måste vara närvarande. Jag har inte samma tid eller ork längre. Jag har skrivit lite om hur jag löser detta här: http://ohdeerme.blogg.se/2011/january/passion.html

  Om du skulle få tid över, och vara intresserad av att veta hur det är att ha dessa känslor, men inte kunna leva ut dem på samma sätt längre 🙂

  Mvh,

  Jane M