Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Det där med kost och kronisk lathet

Visst det kanske inte syns, men det känns!
Problemet med mig är inte vad jag äter (det som är gott är bra!), utan hur jag äter.


Ärligt. Det är jag som lever efter mottot "Du kan bara du vill". Så visst kan jag! Men vill jag?
Jag har ju skrivit ett antal inlägg det senaste halvåret om hur mycket jag ska ändra på min livsstil. Men så har det inte hänt någonting. Jag vet inte vad det är med mig, hur svårt kan det vara?! Jag har inte ens satt några höga mål. Inte den här gången i alla fall.
Visst, det var väl en aning naivt att tro att jag skulle klara mig på morötter och knäckebröd istället för godis. Man måste ju försöka vara lite... realistisk....

Saker som måste ändras:
- Äta oftare!!
- Äta mindre hämtmat och laga mer mat
(Jag är svag för kebab. Men framför allt lat)
- Sluta käka chips/godis/fika/glass varje dag!!
(Det räcker väl att ösa i sig en 300-gram'are fredag och lördag kväll?)
- Träna

Problemet med mig är att jag är så fruktansvärt lat. Jag orkar inte laga mat. Jag orkar inte resa mig ur datorstolen. Jag orkar knappt gå till Ica som är typ 5min promenad bort! Skärpning! Det jag däremot orkar är att springa till macken och köpa ostbågar klockan 23 på kvällen. Otroligt.

84 comments on “Det där med kost och kronisk lathet”

 1. Välkommen till klubben! När det gäller matlagning och sånt är jag också fruktansvärt lat.

  Däremot kände jag att det var dags att göra något åt min usla fysik så jag har sedan en vecka tillbaks kört stenhårt på att äta bra, röra på mig och sova bättre.

  Det var trögt första dagarna men man kommer in i det snabbare än man tror. Så var det för mig i alla fall. Dock håller sockersuget fortfarande på att ha ihjäl mig ibland. Haha! 😉

 2. Jag är precis likadan!

  Alldeles för lat för att orka ta tag i problemen. Jag förväntar mig hela tiden att det ska vara så lätt. Men tyvärr är det inte alltid det, det mesta måste man ju kämpa för, tyvärr. Livet hade varit bra mycket enklare om man slapp ta tag i alla dessa jävla problem som uppstår hela tiden.

 3. haha jag känner igen mig 😛 när jag flyttade till jönköping slutade jag träna helt, och sen gick månad efter månad när jag hela tiden tänkte "åååh, men denna månaden är det dags, äta nyttigt och träna fan va kul!!" jag gillar egentligen nyttig mat och jag gillar att träna, men som du säger, det är så satans jobbigt att ta sig i kragen 🙁 i höstas köpte jag dock ett friskiskort och sen dess har allt bara vänt! äter betydligt bättre (okej, visst äter jag onyttigt ibland men det måste man få göra) och tränar, vilket leder till att jag sover tre hundra gånger bättre, vaknar någolunda pigg på morgonen och har en sak att längta efter när dagarna går som segast.

  du borde börja på friskis säger jag bara, i jönköping är det faktiskt riktigt bra 🙂

 4. Lycka till! Börjar köra korta pass hemma och gå på låååånga fotopromenader, det är så jag lagt upp mitt i alla fall. Funkar utmärkt. Man får mer ut av hemmaträning än man tror.

 5. Sv: Egentligen är jag ju sugen på choklad men det får jag absolut inte äta nu. Det är nästan det värsta med allt det här. 😉

  Ang. sömnen...tanken när jag drog igång det här var att jag skulle somna senast 23.00 på kvällen och gå upp senast 7.00 på morgonen. Nu har det snarare blivit att jag har sovit mellan 21.00-05.00. Känner mig som en sann pensionär. Fattas bara att jag börjar ligga med händerna under brevinkastet i väntan på morgontidning så är jag en riktig farbror. 😉

  Det är ju skitbra att du har gymmat! Har du märkt några resultat? Min kondition har blivit sjukt mycket bättre bara på den här veckan jag har hållit på.

 6. Alltså du blir ju bara bättre för att du skriver inlägg som detta! Älskar att du inte är en sån där jobbig ångest-framkallande bloggare som försöker tvinga på andra sina bantningsmetoder. Du är människa! Du kan njuta av livet, du kan njuta av att äta! Jag önskar att fler var som du och (även fast du kanske vill vara "nyttigare" osv) äta det de känner för. Åtminstone fler av förebilderna på internet. Om fler var som du skulle jag inte få ångest av varje liten grej jag stoppar i mig. That would've been great.

 7. Riktigt snyggt hår 🙂
  Var har du vart hela helgen?! Haha jag måste ha kollat din blogg minst 5 gånger om dagen! 🙂

 8. Känner igen det där alltför väl. "Hur i helvete kan man vara så lat?!" tänker jag för mig själv så ofta. Dock får jag väldigt mycket gratis tack vare min hund som får totalt minst 2 timmars promenad varje dag. Så mitt tips är, köp en hund! ;D

 9. Åh va jag känner igen mig, varje gång så tänker jag att "den här gången.." men det verkar aldrig riktigt hålla.. Ovanor är svåra att bli av med 🙂
  Något som underlättar för mig är att veccko-planera vad jag ska äta (utefter schema), med komihåg om saker som ska tinas osv, då känner jag mig mer motiverad att laga mat (även om man ska belöna sig ibland^^)

 10. Jag är med fruktansvärt lat. Jag orkar inte laga mat. Jag orkar inte resa mig ur soffan. Jag orkar knappt gå till Domus som är typ 5min bort! Det jag däremot orkar är att springa till hemmakväll och köpa choklad klockan 22 på kvällen.

  Men idag har jag köpt mig ett träningskort och tänker satsa satan. 🙂

 11. Åh, så jag känner igen mig! 😉 Blir mycket hämtmat här hemma också. Vi har dock skärpt oss lite, mest för att Henke är så duktig på att laga mat! Själv har jag varken lust eller ork... 😉 Sockersuget är väldigt svårt att ignorera! Jag är mycket för kakor och bakelser =P

 12. Åh! Ska du bilda klubb du o jag? För ca 2 veckor sedan bestämde jag mig för att sluta äta godis, "bara en vecka eller två, för att bevisa för mig själv att jag klarar det" tänkte jag. Jag åt godis/glass/popcorn VARJE dag, och inte så lite heller. Och vet du? Jag saknar det inte! Det bästa är att jag inte längre går och har dåligt samvete för att jag äter massa skit, och dessutom har suget efter snabbmat (kebab!) nästan försvunnit. Nu när det blir lite varmare ska jag börja springa lite. Men det kan ju faktiskt räcka med att gå. Jag är precis som du, smal o smärt =). Men du du skrev, det syns inte, men det känns. Och hur mår hjärtat där inne egentligen? Inbäddat i socker och fett... Men vet du! Kan jag kan du!

  Fan va nyttiga vi ska bli till våren! Äta nyttigt och röra på oss. Och visst kan man unna sig en kebabtallrik med extra sås och en chokladkaka då och då! Jag lovar, vi kommer bli så mycket piggare! Det är lättare av vad man tror, jag lovar! Dessutom sover jag mycket bättre.

  Hoj oj, det blev visst mycket text.. Tack för en überfin blogg!

 13. Åh! Ska du bilda klubb du o jag? För ca 2 veckor sedan bestämde jag mig för att sluta äta godis, "bara en vecka eller två, för att bevisa för mig själv att jag klarar det" tänkte jag. Jag åt godis/glass/popcorn VARJE dag, och inte så lite heller. Och vet du? Jag saknar det inte! Det bästa är att jag inte längre går och har dåligt samvete för att jag äter massa skit, och dessutom har suget efter snabbmat (kebab!) nästan försvunnit. Nu när det blir lite varmare ska jag börja springa lite. Men det kan ju faktiskt räcka med att gå. Jag är precis som du, smal o smärt =). Men du du skrev, det syns inte, men det känns. Och hur mår hjärtat där inne egentligen? Inbäddat i socker och fett... Men vet du! Kan jag kan du!

  Fan va nyttiga vi ska bli till våren! Äta nyttigt och röra på oss. Och visst kan man unna sig en kebabtallrik med extra sås och en chokladkaka då och då! Jag lovar, vi kommer bli så mycket piggare! Det är lättare av vad man tror, jag lovar! Dessutom sover jag mycket bättre.

  Hoj oj, det blev visst mycket text.. Tack för en überfin blogg!

 14. Jag känner verkligen igen mig själv. Jag tampas med att försöka tycka det är roligt att laga mat, men misslyckas varenda gång, alltid lika tråkigt..
  Lycka till att ta dig ur den onda cirkeln, själv ska jag kämpa på att lyckas 🙂

 15. Jag orkar inte heller något av det där, men risken är ju att man blir att se ut som någon av dem som är med i Biggest Looser i framtiden, och det vill man ju inte! Så godisförbud och träning tre gånger i veckan är det som gäller. No mercy. Men naturgodis får man ju äta, så klart. 😉

 16. Haha ja du, du är inte ensam! Visserligen gillar jag att stå i köket, men jag bakar hellre och det resulterar i några omgångar kakor i veckan 😛 Vet inte hur många gånger jag sagt till mig själv, endast godis/sötsaker på helgen och så träning två gånger i veckan. Gymmet ligger liksom 30 meter utanför dörren, men jag har inte kommit iväg en enda gång 😛

  Skulle nog behöva någon som peppar, vi kanske skulle bilda klubb så kan vi peppa varandra!

 17. Du behöver inte ens tänka på vad du ska äta, egentligen. Ät varierad mat. Det räcker. Och var INTE rädd för fett! Däremot ska du helst undvika socker. Sen kan du äta i princip vad som helst. Go, girl!

 18. Du behöver inte ens tänka på vad du ska äta, egentligen. Ät varierad mat. Det räcker. Och var INTE rädd för fett! Däremot ska du helst undvika socker. Sen kan du äta i princip vad som helst. Go, girl!

 19. Haha, det där låter ju nästan som mig!

  Jag äter för sällan (skippar oftast lunchen och äter aldrig nyttiga mellanmål), gör middag för sent och cirkulerar mellan typ 5 maträtter som jag alltid gör. Har dålig fantasi när det kommer till matlagning, är kräsen och gillar inte att stå och laga mat. Sedan småäter jag choklad, delicatobollar och andra onyttigheter när jag blir hungrig.

  Träna är något jag också aldrig riktigt kommer igång med. Var först pepp på att börja på Friskis & Svettis i vår men då jag inte fick någon med mig tappade jag motivationen, haha.

  Vi kanske skulle starta ett förbätta livsstilen-projekt? Då kan man peppa och hjälpa varandra på vägen 😉 Jag är då lätt på min magnifika idé! 😀

 20. Söta bilder

  Jag har lagt om min kost helt. Det är lättare efter första veckan när sockersuget börjar försvinna 🙂

 21. Jag är precis likadan och har alltid varit det. Om jag lyckas ändra på det så håller det några månader sen är jag tillbaks i samma skit igen så jag antar att detta är normalen för mig. Vill inte älta över det mer, nu får det vara som det är!

 22. Ja det är inte lätt:)

  Men tro mig, träning är skitkul, bara man hittar någon form som passar en själv. Då går det bara av farten och det bästa är ju att om man tränar mycket så kan man unna sig godsaker i större utsträckning (om man vill alltså).

 23. Det är exakt samma sak för mig ;p haha! Man är för lat idag!! Men har börjat smått med träningen, idag köpte jag även en sådan Vibrationsmaskin, så får se hur det går 😀

 24. Tvinga dig själv till att testa en vecka bara så kommer du känna hur lätt det går när man får in rutinerna! Du behöver ju inte gå till Ica varje dag, man kan ju planera inköpen så det räcker med en gång i veckan 🙂 lycka till!

 25. Det er akuratt som jeg skulle sagt det selv det!! Jeg starter lissom så fint av og til, men jeg klarer aldri å holde det så lenge. Jeg har alltid så gode grunner for å ikke trene, spise godteri/drikke brus, ligge på sofaen å se på TV...

 26. Haha, detta inlägget gilla jag! Gillar framförallt andra bilden. Tror många känner såhär, iaf jag, att man säger till sig själv att man ska sätta upp en massa mål, men det blir aldrig av..märkligt egentligen 🙂

 27. Det där med att inte orka gå till affären för att köpa mat men att orka gå för att köpa ostkrokar..Det handlar ju bara om att prioritera..Och jag vet, för jag gör likadant 🙂 Ostkrokar ruules ;D

 28. Bara att bestämma dig som du gör med allt annat! 😉 Så lyckas du 😀

  Nu blev jag sugen på ostbågar ju....

 29. jag är likadan, extremt lat och dessutom tycker jag att det är riktigt tråkigt att laga mat. på somrarna när pojkvännen är borta mån-tors så lever jag på mackor. mackor och chips och dipp haha. har man tur blir det en matlåda över när han ska iväg så jag kan ta den en dag :p

 30. Vad roligt att se att du känner samma sak som jag. Men det blir lätt så när man sitter framför datorn. Allt ska gå snabbare och mer smidigt! Men man brukar komma till en punkt, en gräns till slut. När man känner att "Nu måste jag göra något!" Börja med små steg så löser sig det andra så småningom. Det sämsta man kan göra är att ha för många mål samtidigt 🙂 Lycka till!

 31. Jag tror helt enkelt att du är mänsklig. Alla människor har suget efter det som är gott och sött och fett. Det som ger energi och det som fick oss överleva när det inte fanns överflöd. 😉

 32. aah, jag är precis likadan! har tänkt i tusen år att "nu måste jag börja träna" och "nu måste jag minska på godis/glass/kakor". Men händer det något? nej. ända är att jag sedan nyår har infört ett godisförbud. Men tränat har jag inte gjort på ett år ungefär...

 33. Ett litet tips vad gäller det här med träning: Börja inte träna för att TRÄNA utan försök hitta en sport som är rolig först och främst. Och så får du träningen på köpet. Jag letade länge och nu har jag fastnat för Taekwon-Do och tycker det är jätteroligt. Samtidigt får jag jättebra, allsidig träning för både kropp och knopp! 😉

 34. Skön livsstil måste jag säga, älskar att vara lat! Har dock för höga krav på mig själv, så jag har inte tid att vara lat D:

 35. riktigt fina bilder, men ett tips. Det blir mkt enklare att träna med någon annan! Då kan man lixom peppa varandra när man ska gå och träna för är också den typen som helldre ligger hemma med någon mysig film än att åka till stan och träna;)

 36. Om du menar allvar med att få till bättre rutiner angående mat och träning, på lång sikt, så har jag följande tips.

  1) Sket det sig idag? Helt okej, ingen fara. Skit helt enkelt i att ge dig själv dåligt samvete, inget blir bättre av det. Framför allt så ökar inte lusten att träna och äta bättre. Ryck på axlarna och ta nya tag i morgon istället.

  2) Den bästa träningen som finns är den som blir av.

  3) Hitta en träningsform som du verkligen gillar!! Kan inte betonas nog! Kanske gillar du inte aerobics, testa Capoeira istället. Eller suger det att jogga? Prova att klättra istället. Eller köp Wii Fit! Om man inte tycker om den träningsform man valt så kommer det inte bli av. Låt lusten avgöra vad du tränar.

  4) Registrera din träning på nån träningssajt. Min favorit är funbeat.se där man tydligt kan följa hur mycket (tid och sträcka bland annat) man har tränat, sätta upp mål med träningen och diskutera med andra i deras forum om olika träningsrelaterade ämnen.

  5) Det är lättare att lägga till vanor, så satsa på att lägga till nyttig mat oftare än nu än att ha dåligt samvete över att för många ostbågar och chips slank ner under dagen/veckan. Sen tror jag att man blir mer sugen på nyttigare mat om man tränar regelbundet.

  6) Sätt låga mål i början. Du kan inte springa maraton innan du lärt dig krypa och gå. Det är lätt att bli alldeles för överväldigad av för stora mål i början och ge upp. När jag bestämde mig för att skaffa mig en sundare livsstil för 2 år sen, började jag med att ha som mål att träna 1-3 ggr i veckan. Mina träningsformer som jag satsade på var styrkeyoga, simning och promenader. Ibland blev det bara en sketen promenad den veckan. Kom jag upp i tre gånger så var jag skitnöjd rent ut sagt. Numer tränar jag både oftare (2-4 ggr/vecka) och hårdare än så.

  Pja... Det var väl några av mina tankar kring det hela. För min del har det varit lättare att börja med träningen och sen koppla på bättre mathållning (slarvar fortfarande en hel del med maten, men det bli bättre hoppas jag), än att satsa på båda på en gång. Men för din del kanske det funkar bättre att börja med maten och sen koppla på träningen. Lycka till!

 37. Jag tror inte riktigt att det handlar om lathet. Det var precis samma sak med mig förut..
  Ibland behöver en spark i rumpan för att reagera haha!

 38. Åh vad jag känner igen det där. Har ungefär samma mål för mig själv. men ack,att det kan vara så svårt haha. Man måste ju faktiskt inte äta onyttigheter varje dag som sagt 😉

 39. Känner verkligen igen mig i det du skriver! Min sambo jobbar skift medan jag är hemma och studerar på distans (men det blir ju mycket slötid framför tv:n och datorn ändå 😉 ) och när han inte är hemma så lever jag på godis, chips, glass och diverse andra "snacks". Möjligtvis kan jag sträcka mig till att koka makaroner eller värma en gorbys till lunch. Däremot tycker jag att det är jättekul att laga mat till oss båda.

  Skulle också vilja ha disciplinen att välja nyttiga snacks framför godis och liknande, men det är helt enkelt lika gott. Och jag har en vikt som jag trivs med, så jag unnar mig att njuta av livets goda. För det är man väl värd, eller hur? 🙂

 40. Sv: Haha, klockrent!

  Jag är seriös om det där projektet, men jag har ingen större aning om vad jag egentligen skulle ge mig in på XD Why not? Vi kirrar en blogg där vi dokumenterar våra vanor i dagsläget och hur högt man lagt ribban beroende på hur stort mål man har. Sedan är det bara att tuta och köra!

  Men å andra sidan vet jag inte om jag har någon större lust att dokumentera min livsstil sådär offentligt, haha!

 41. Hejsan hoppsan! Jag ville bara säga att jag tror jag har hittat din look-a-like. Det är Rihanna från Top Model 14, grymt likt 😀 dock åkte ju hon ut igår.. vad ledsen jag blev 🙁

 42. Jag har känt lika och jag känner lite så fortfarande. Visst, jag äter inget godis, men jag äter endå kakor/bullar/glass/chips. Men eftersom att jag är under 15/16(det är olika)så får jag inte heller gymma. Så det är lite surt. Men det är bara att ta sig i kragen. Förr åt jag hur mycket som helst men nu har jag blivit bättre men jag är ändå inte nöjd. Men det är bara att jobba på, det kan inte gå värre än åt helvete 😉

 43. Gud vad jag känner igen det där. Själv äter jag nyttigt och har lyckats dra ned på godisintaget till ett par dagar i veckan istället för var och varannan dag, men träna - det är så outsägligt pinande tråkjobbigt. Mest för att man inte har nå flås tror jag. För jag menar egentligen är det ju skoj att göra sånt som dansa, klättra, fäktas typ osv, men då måste man först vara lite tränad för att orka och det är ju det som är så väldigt jobbigt. Fast jag har i alla fall börjat med att promenera istället för att åka buss/spårvagn så mycket som möjligt. Är det bara några kilometer bort man ska så går det faktiskt att använda apostalhästarna. Det är kanske jobbigt först, men sen blir det nästan automatiskt. ^o^ Plus att ju mindre godsaker man äter desto mindre sugen är man.

 44. Fina bilder! 😀
  Jag har bestämda träningstider (går på friidrott) och då blir det träning fem gånger i veckan + styrka varannan kväll hemma. Men då har jag ju också en mål och någon att träna med. Så mitt tips är att du och en kompis bestämmer en eller två gånger i veckan då ni SKA träna. Då kan man äta godis med gått samvete sen 😉

 45. Jag kom på en rätt smart idée om du vill börja träna! Köp en hund! 🙂
  Det är ett lätt och roligt knep att börja träna för då måste man ju ut varje dag och rasta och motionera den, det kankse låter jobbigt men det är värt alttihop! 😉

 46. Jag kom på en rätt smart idée om du vill börja träna! Köp en hund! 🙂
  Det är ett lätt och roligt knep att börja träna för då måste man ju ut varje dag och rasta och motionera den, det kankse låter jobbigt men det är värt alttihop! 😉

 47. Jag kom på en rätt smart idée om du vill börja träna! Köp en hund! 🙂
  Det är ett lätt och roligt knep att börja träna för då måste man ju ut varje dag och rasta och motionera den, det kankse låter jobbigt men det är värt alttihop! 😉

 48. Kom igen! Det är bara att få in rätt känsla och motivation i huvudet så går det hur bra som helst! Börja köra nån sport är ju också bra - då måste man äta bra för att orka ^^,

 49. Jag vet precis hur det är. Eller åtminstone hur det känns. (Är bara 15 år och bor hemma.) Jag har aldrig varit sportig, men nu har jag och en kompis börjat på karate! Det är riktigt kul, och jag tror att det är vad det handlar om. Hitta något lite udda som du trivs med, och kör inte för hårt till en början! Testa lite innan du kör slut på dig själv och tröttnar. Lycka till! 🙂

 50. Hela ditt inlägg kan man ju skriva under på.
  Man äter dåligt/sällan/onyttigt, och det gör att man inte orkar laga mat som tar mer än en kvart. Men köpa godis och chips orkar man. Gå till pizzerian och köpa en kebabpizza orkar man.

  Jag har också funderat många gånger på att ändra mina vanor men det har ju stannat vid att fundera på det.

  Nu ska vi väl vara lyckliga att vi i alla fall inte lider av fetma vilket förmodligen skulle göra det ännu jobbigare, men självklart är det ett problem i sig.

  Hoppet är det sista som försvinner, så jag hoppas att vi båda kan ta oss i kragen och förändra våra liv till det bättre.
  Håller tummarna för dig, om du väljer att göra en förändring.

 51. Åh, jag känner igen mig i allt du säger.. Man försöker ändra sin livsstil, bli hälsosam. Men latheten tar alltid över. Kan man verkligen ändra på den sidan av sig själv? Eller det tillhör ens personlighet lika mycket som något annat?

 52. Jag känner igen mig där! Jag älskar att laga mat men ibland är man dock för lat och har man råd så vill man ju oftast gärna bar ha hämtmat, snabbt och gott är det ju! Godis är dock inget större problem för mig men man blir ju ganska sugen när sambon vill ha och köper något och så frågar han mig om jag vill ha något och det är klart man vill då. Men skulle jag vara ensam eller om han inte vore så godissugen skulle jag faktiskt inte köpa något själv mer än ibland, och på helger kanske (:

  Skulle också behöva träna mer men jag är så lat och mitt problem är att jag hatar att träna ensam, vill gärna ha någon med mig som man kan prata med och peppa och även själv bli peppad utav men jag känner ingen som tränar på samma ställe som jag 🙁
  Vi får bli bättre på sånt där, vi får även säga till våra sambos att de ska peppa oss mer så vi får arslet från stolen 😉