Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Vintagestil i Photoshop

Fick en önskan på bloggsvar att förklara hur man gör en bild lite i "vintage-stil".
Så här kommer ett inlägg om hur du gör detta i Photoshop CS.

Jag har gjort en separat guide till hur du vinjetterar en bild, läs vidare om det här,
om du inte vet hur du ska göra.
Precis som i steg 1, använder vi oss av Curves / Kurvor.
Gå in genom Layer > New Adjustment Layer > Curves... (Lager > Nytt justeringslager > Kurvor...)
Du får då upp en liten ruta där du kan skriva in ett namn på lagret, klicka bara OK.

Du får nu upp diagramet, där du ska göra din kurva.
För att öka kontrasten i bilden sätter du ut två punkter som jag gjort på exempelbilden här ovan och drar den översta lite uppåt och den understa lite nedåt, så att du får en svag S-kurva.
Klicka OK om kurvan kom upp i ett nytt fönster, om inte behöver du inte göra någonting.
Nu ska vi matta ner de mörka partierna med en blå nyans!
Detta gör du genom att gå in i Layer > New Fill Layer > Solid Color (Lager > Nytt fyllnadslager > Enfärgad).
Nu kommer det komma upp en färgpalett, så att du kan välja färgen som du ska tona in. Jag valde en ganska mörk blå färg (Färgkod: #091459). Tryck sedan OK.

Nu kommer hela bilden att vara fylld med denna blåa färg. För att tona in den, ändrar du lagret från Normal till Lighten (Ljusare) i rullmenyn (se bilden ovan).

Här börjar du på samma sätt som i steg 3 - Du går in i Layer > New Fill Layer > Solid Color (Lager > Nytt fyllnadslager > Enfärgad). Men den är gången väljer du en gul nyans (Jag valde färgkoden #ddc282). Klicka OK.
Nu, istället för att ändra lagret från normal till Lighten (Ljusare), som du gjorde i förra steget, så ändrar du från normal till Soft Light (Mjukt Ljus). Klar.

Öppna Layer > New Fill Layer > Solid Color (Lager > Nytt fyllnadslager > Enfärgad) på nytt och välj en violett nyans (Jag valde färgkod #905587).Ändra lagret från normal till Soft Light (Mjukt Ljus), precis som det gula lagret.
Nu är vi nästan klara.
Som ett sista steg, tänkte jag att vi skulle lägga på en lite varmare ton på enbart de ljusare partierna.
Detta gör du genom att gå in i Layer > New Ajustment Layer > Selective Color (Lager > Nytt Justerings Lager > Selektiv Färgförändring).
Ändra Colors/Färg till White/Vit i rullmenyn och ställ sedan reglagen ungefär så som jag har gjort i exempelbilden.
Nu är bilden klar!

Tycker du att något lager med färg blev för skarpt/för mycket för din smak, så kan du dra ner opaciteten på det lagret till tex. 50%.
Sen kan man, om man vill, ta ett steg längre och lägga på en textur.
Men det tar vi en annan gång! Hoppas inlägget var till hjälp och tänk på...
...att alla gör på olika sätt och ingenting är fel eller rätt 😉

121 comments on “Vintagestil i Photoshop”

 1. sv: Jo, har letat lite på blocket men inte hittat så jätte mycket. Men tusen tack för det andra tipset! Ska definitivt spara och hålla utkik där! 🙂

  Ha en bra dag!

 2. Va tjusigt!! 🙂 Får mig och tänka 60-70-tal.
  Har sett att det finns appar till iPhone som gör sånt men roligare o göra det själv så klart! 🙂

 3. har en liten fråga om du kan inlägget där du länkar en sida, man kan typ ladda ner instrumental musik, eller ja sån musik som man kan ha i videos, har letat nu i en timme men finner ej, tack så mkt! 🙂

 4. sv; Okej, det är så man gör alltså =P. Fast det behövs nog lite talang också :). Har försökt så himla många ggr. :D.
  Allt bra m dig idag ?

 5. bra tips! jag är alltid så lat och använder massa olika actions som grund, och ändrar lite i dem bara. Orkar aldrig göra från grunden... haha. får bli bättre där.

 6. Har letat överallt efter en sådan här tutorial! Hittade en på en annan blogg, men den var inte bra haha.

  Är ganska envis så har suttit och försökt komma på själv hur man ska göra, men hittade verkligen ingenting, så tackar så hemskt mycket för den här lilla kursen! Uppskattas sjukt mycket! 😀

 7. Hej 😀 Jag undrar hur man delar upp alla kategorier? Som du har gjort? skulle vara bra om du visa det på ett inlägget eller länkade nån sida som förklarar!

 8. Hej Elin :), bara undrar vad du har för typsnitt på dina rubriker,jättefint!,älskar den nya designen.Kram.

 9. Jag funderar skarp på att köpa mig en polaroidkamera. En i äldre version. Kan du rekommendera någon i hyfsat pris? 🙂

  MVH//Angelica

 10. najdjsjwhjbshgdytfdbcmnvjieiwid,znznkhsjhwkjaihsjhsjshajsjakaiaiaiiizjxmakyhdncvsfghsrekkdghnvmkjidudyrtjskzmksopdådjs nckvdkskkakoaOOSOSOSOOSIANBSBJAJAJAJJSJAISIJWJQHJJJVJM,AKKSKKAKMSMKMKSXLSKKSKALLllakjdkvmlkgvkslqäaä-.aa,mh,fåfpkfnsnsjsdmjsjkjjsjjsksjjqsjcvbskjsjjsxjashjjshjajhxjaqikjmsklqlkekleufjmvöå

 11. Åhh älskar den här typen av bild ! Det blir mycket unikare på något sätt 🙂 Jätte bra guide !:D Det vill vi se mer av ! 😀

 12. Haha, härligt svar till anonym där... 🙂 Jättebra guide, tror vi är många som är tacksamma över att du är så villig att dela med dig av vad du kan. Och att du gör det på ett så bra vis!

 13. bra tips!! finns applikationer man kan ladda ner till iphonen så tar de bara 2 sekunder att fixa bilderna snyggt!

 14. Tack för tipset! Jätte kul 🙂 Om du har tid och lust hade det vart jätte kul med lite info om blixtar.. jag känner mej väldigt lost när det kommer till de 🙂
  Tack för all inspiration!

 15. Hej Elin!
  Måste bara säga först att jag ÄLSKAR din blogg! 🙂
  Jag vet att det står att du inte kan svara på designfrågor men kan du inte visa hur du gör en design typ hur du gör en bas? Var du hittar dina bakgrunder och hur du vet hur bred din blogg är. Kanske i en video. Jag tror inte jag är den ända som är nyfiken på hur du gör allt så fint!
  Kram 🙂

 16. Tack för din kommentar! Jag förstår absolut att det skulle vara jobbigt att besvara både designfrågor OCH en massa frågor om foto..! :/

  Men jag undrar en grej om foto: Jag vill så gärna ha en systemkamera, vill ta mitt fotande till en högre nivå, har redan testat allt som går med min gamla digitalkamera. Men jag undrar vad du rekommenderar, helst en nybörjar/lätt och inte alltför dyr?

 17. Hej jag har tävling på min blogg titta gärna förbi!...Gå till inlägget tävling och skriv vilka som du ser på en bild aa för det är det man ska göra ha det bra tack om du är med och tävlar

 18. Tänkte bara önska dig en fin dag och helg =) ut och njut utav vårsolen! för det tänker jag göra. Höres!

 19. Jättebra och pedagogisk guide, det går knappt att göra fel när du förklarar^^
  Synd bara att mitt Photoshop inte är tillräckligt nytt, så några av sakerna går inte att göra i det... Men, men det funkar oftast bra<3
  Älskar förresten din nya design, så glad och vårigt hoppfull!<3 Den ska du vara nöjd med!

  Hoppas att du får en bra dag^^

 20. Bra tips!

  Ett enklare men kanske inte lika bra tips är att gå till nero photo snap wiever där man bara kan klicka på vintage så blir den sån med en gång 😉

  Bara för den som som jag inte orkar med allt bök...

  Ha de gott!

 21. Väldigt fint resultat!
  Du är så himla vacker. <3
  Och designen du har är jättefin, du måste ha bytt sedan jag kikade in här sist.

  Trevlig helg!
  Kram

 22. Wow vilken fin blogg en av de finaste jag besökt!! Plus att din bild på headern är riktigt vacker och hela bloggen känns så personlig och härlig =)
  Tack för tipset med fotot jag har alltid undrat hur jag gör den mer vintage =)

 23. Underbart ! Tack så mycket för tipset! Förresten, kan inte du ge ett photoshop-tips en gång i veckan eller nått? 🙂 Jag tror att MÅNGA skulle uppskatta det .

 24. Jättebra guide! 😀 Provade och blev riktigt snyggt 🙂 Men tyvärr så finns varken "Kurvor" eller "Selektiv Färgförändring" att välja mellan i mitt photoshop 🙁 Men det andra funkade och blev toppen!

 25. Åh, vilket bra tips! Är inte jätteduktig på att photoshopa, men det här gick galant tack vare din fantastiska guide! 😀

 26. Jag har ett problem.. jag fick inte upp själva menyn när man skulle ändra från att den blåa färgen va helt blå istället för bara på light.. vet inte om jag är så bra på att förklara! tacksam för svar! skicka gärna svar via email. du är bäst!