Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

I min drömvärld

Det var inte nutid. Allt började med att jag skulle gifta mig och jag var så lycklig. Jag vet inte vem han var, men jag älskade honom över allt annat. Vi hade ett hus i stan och var ganska förmögna. Vi umgicks med andra i sociteten, framför allt tre andra par, där två av kvinnorna var bittra, elaka och lögnaktiga. Den tredje tystlåten, nervös och med dåligt självförtroende. Jag brukade tvinga mig till att umgås med dem, bara för fridens skull, men inombords avskydde jag varenda minut. Jag brukade bara hålla med dem och sa inte så mycket om mina egna åsikter. Deras män såg jag inte så mycket av, de var säkert sånna där mesiga ena, som också bara lät kvinnorna gå på.

En dag skedde en olycka i stan. Jag vet inte exakt vad det var som hände, då jag befann mig under mark med min blivande man, men det kan ha varit någon form av jordbävning. Stenar började rasa ner och jag fick panik, vi var tvungna att fly! Min man dog under raset och jag vart mycket olycklig.
Det tog lång tid innan jag kom upp till verkligheten igen, där lugnet lagt sig. De illvilliga kvinnorna jag brukat umgås med hade antagit att vi båda var döda och omedelbart klivit in i vårt hus och stulit allt vi hade av värde. När jag kom tillbaka var det ett utplockat hus jag fick bo i och det glödde i mina ögon. Jag var en förändrad människa sedan min fästmans död. De där kvinnorna var inte mina vänner längre och jag skulle kräva en grym hämnd. De hade tagit alla minnen jag hade kvar av min älskade man och allt annat också, så nu var jag fattig.
Jag fortsatte att umgås i socitetet som om inget hänt, för att hålla ytan uppe. Men kvinnorna såg mina blickar och jag såg dem skaka av rädsla. Förmodligen var jag trasigare än vad jag själv trodde och de förstod att jag var kapabel till vad som helst.
En dag var vi ute på en båt och betraktade utsikten. Jag höll näsan i vädret medan de andra tre kvinnorna tjattrade med varandra. Deras män var ombord på båten, inklusive några av deras vänner och en av dem visade intresse för mig, men jag brydde mig inte nämnvärt. Männen började spela ett bollspel ombord som gick ut på att träffa en liten yta högre upp på båten med en liten boll. Kvinnorna var inte tillåtna att spela, så vi tittade bara på. En av männen, som förmodligen spelade för mig, var så pinsamt dålig på spelet, att jag utan att tänka mig för, reste mig upp och begärde att få ersätta honom. Alla blev helt tysta och ingen sa någonting, förrutom mannen som var intresserad av mig, som välkomnade mig till spelet. De andra stirrade på mig som om jag var dum i huvudet och alla förväntade sig att jag skulle vara väldigt dålig - kvinnorna fnissade - så det var med nöjde jag kastade min första boll. Den satt som smäck. Jag flinade överklassigt och fortsatte spela. Jag vann över dem alla.
När spelet var över kom kvinnan i umgänget som bara brukade vara tyst och hänga med, fram till mig och viskade att jag borde vara försiktig. För mitt sätt var "för mycket" och för att jag kunde råka illa ut pga det. Hur mycket mer kunde jag råka illa ut, än vad jag redan gjort, tänkte jag och fortsatte.
Det gick en tid och jag fortsatte att stå upp för mig själv och egentligen för alla kvinnor. Jag vägrade låta andra sätta sig på mig, varken man eller kvinna och hade bestämt mig för att jag skulle ta mig till toppen själv, utan vare sig man eller pengar.
Men en dag hade de två elaka kvinnornas män satt en fälla för mig. De tänkte dränka mig. Jag lyckades dock fly och visste nu att jag inte kunde återvända hem. Jag hade inte längre ytan kvar att vila mig på. Jag var helt utfattig.Så jag strövade längs gatorna och visste inte var jag skulle ta vägen, men så dök det upp en flicka från ingenstans. Hon var som en hare, väldigt uppmärksam och rädd för allt hon stötte på. Jag lyckades vinna hennes förtroende och jag fick smyga med henne till hennes gömställe om nätterna. Det var i ett litet hus på en stor gård. Vi smög oss in, men gubben i huset upptäckte oss och vi trodde att vår tid var kommen...
Men gubben tog oss med honom in i huset och vi fick sova i varsin säng. Och så även nästa natt... och nästa... och nästa... åren gick.... och sedan vet jag inte vad som hände, men jag hoppas att jag hämnades på dem allihop.

Kommentar:
Det här var en dröm som jag drömde för ett halvår sedan. Det första jag gjorde på morgonen när jag vaknade, var att dra fram laptopen och skriva ner alltsammans i ett blogginlägg - egentligen inte för att jag skulle publicera det, utan för att jag skulle komma ihåg den. För den var så sjukt detaljerad. Så mycket äventyr. Och vilken story sen..
Jag har inte justerat någonting i texten, allt är taget direkt ur huvudet, så som jag minns den när jag vaknade.

Jag drömmer ofta väldigt äventyrliga drömmar. Det är sällan silkeslena mysdrömmar, utan i stort sett alltid händelserika, våghalsiga, nästan våldsamma drömmar - i alla fall vad jag kommer ihåg. Efter en del vaknar jag upp och känner mig förundrad... vill somna om och uppleva ännu mer äventyr... andra är rena mardrömmar som skrämmer skiten ur mig. Båda delarna är fascinerande efteråt och jag undrar var allt kommer ifrån.

Brukar ni komma ihåg era drömmar? Och vad är det för sorts drömmar?

61 comments on “I min drömvärld”

 1. Wow! Jag är helt förundra av historien. Kan inte ens säga vad jg menar, men den fastnade verkligen!

  Jag har bötjat komma ihåg drömmar mer och mer under det senaste året. Ofta mardrömmar, men de är alltid obehagliga på något sätt. Drömmer att jag blir inlåst, att jag låser in andra (!!) att folk "sätter sig" på mig och hindrar mig och mina nära att vaa fria, osv.

 2. Jag drömmer varje natt och jag minns dem precis när jag vaknar. Tänker jag på dem då, kommer jag ihåg dem länge efter det. 🙂 Äventyr, mordgåtor. Adrenalin. Spänning. och allting är verkligt och mycket självklart just i det ögonblicket. Ändå verkar jag alltid vara lite medveten om att jag drömmer, för det händer att jag stannar upp och tänker "det är en dröm" och då förändras allt...

 3. Wow! Vilken dröm!
  Jag kommer nästan alltid ihåg mina drömmar och de är alltid jättekonstiga (men innehållsrika, haha). För två nätter sedan drömde jag att min mamma, moster och mormor skulle utföra en ceremoni som tydligen var grekisk ortodox, som gick ut på att man skulle återuppväcka en förfader för en dag. De hade valt min mammas typ gammelmorfar. Jag fick inte följa med in i rummet de gjorde det i - jag var för ung eller för långt ifrån honom släktmässigt. De började med att gräva upp kistan och ta ut skelettet - som satt ihop när man flyttade på det - och skrubbade det i ett badkar (vet inte hur jag visste om vad de gjorde, men ja..) tills det fick hud och sedan vaknade han till. Huden var gulaktig och ansiktet såg ut att ha en massa ärr, det var liksom rynkigt på ett onaturligt sätt. Han såg väldigt läskig ut. När han kom ut ur rummet hade de sagt åt mig att vara försiktig för han kanske inte skulle tycka om mig. Men han gick bara fram och gav mig en kram. Han var jättesnäll, haha. Hade gärna spenderat mer tid med honom men det var dags för honom att gå. Han gick iväg på en gata och det var det.

  Fast oftast är mina drömmar väldigt "it doesn't make sense"-iga. Lite mer i stil med "jag red på en glass och kom till Kina, sedan blev det krig i Australien och jag flög dit och åt upp marken så att det blev fred ^^"

 4. Fantastiskt skrivet Elin! Den här texten skulle du lätt kunna bygga vidare på och göra till en roman. Karaktärerna är ju som gjorda för romanskrivning 🙂

  Tack för tipset! Ska kolla upp programmet du rekommenderade! Och så fick du in lite smygreklam i länken 😉 Hahaha! Men jag brukar faktiskt handla på Scandinavian Photo. Jag är en mycket duktig kund om jag får säga det själv. Borde snart få något slags VIP-medlemskap där 😉 ♥

 5. Fantastisk historia, och underbart skrivet! Man blir fast och vill bara läsa mer! =)

  Jag kommer sällan ihåg vad jag drömt. Och om jag kommer ihåg det är det sällan värt att skriva ner, och så glömmer jag bort det.

  Nyligen drömde jag dock att jag dog. Att jag kom tillbaka som spöke och hemsökte min sambo. Jag vaknade tårögd och kände fortfarande min frustration och sorg över att se och höra honom, utan att han kunde se eller höra mig. Hemsk dröm, men den hade nog blivit en bra historia.

 6. Jag kommer aldrig ihåg mina drömmar. men pratar i sömnen varje natt. Dock kommer jag ihåg nattens dröm bara för att jag vakna av mitt egna hjärtkrossade skrik för att min fästman dog (på ett mycket konstigt och hemskt vis men ändå trovärdigt).

  Anledningen till att jag aldrig kommer ihåg drömmar tror jag är för att jag sover väldigt ytligt hela tiden och vaknar alltid varje eller varannan timme, hela nätter. Jobbigt.

 7. Gud vilket äventyr! Du måste ju vara helt slut när du vaknar 😉
  Jag drömmer mycket om folk som jag har träffat genom livet, ibland kan jag t.ex drömma att jag gör saker med folk fån gymnasiet, flera dagar i sträck.
  Men det beror lite på vad jag läser också, om jag läser mycket fantasy blir det en hel del äventyr, även fast jag aldrig kommer ihåg ens 10% av drömmen 😛
  Jättecoolt att du kommer ihåg så mycket, du upplever ju en massa under nätterna också ;D

 8. Härligt med drömmar men jag brukar sällan komma ihåg mina drömmar faktiskt. På både gott och ont kan jag tänka mig. 🙂 /J

 9. Vilken fräsig dröm! Varför har inte jag så fräna drömmar för? Mina är typ... Konstiga... Tror jag. Haha.
  Jag brukar faktiskt komma ihåg drömmar som jag tycker är väldigt fina... Dock är det lite sådär småäckliga drömmar också som jag kommer ihåg i några månader efter att jag drömt den. Och jag vet egentligen inte vad för drömmar det är jag drömmer... Det är olika varje natt... Ibland är det drömmar baserat på någon film där karaktärer som jag gillar är med, men att storyn är en helt annan. Och det är samma sak vad gäller serier (speciellt anime)... Men sedan har jag även en hel del drömmar som jag inte kan koppla till något som hänt mig eller som jag läst, sett eller hört. Jag har haft två sådana drömmar som jag tyckte var riktigt fina, så jag kunde inte låta bli att skriva ned dem (dock har jag bara skrivit klart den första, den andra blev inte lika fin då jag försökte skriva ned den)... Och ibland har jag bara drömmar som är väldigt verklighets baserade (jag brukar t.ex. drömma förbannat mycket om skolan av någon anledning... jag gillar verkligen inte sådana drömmar, man blir så trött av dem).

 10. Ditt sätt att skriva fascinerar mig. Hade det varit en bok hade jag velat fortsätta läsa 🙂

  Mina drömmar är inte så värst sammanhängande. Ena stunden handlar det om någonting på ett ställe och i nästa sekund är jag på ett helt annat ställe och gör någonting annat.

 11. Min älskade vän, detta är en dröm från ett annat liv. Varför du inte drömde om slutet (där du önskar du fick din hämnd) är för det viktigaste du har att tänka på är just det du detaljerat drömt om.

 12. Du skriver väldigt, väldigt bra. Fint att du delar med dig, jag kommer ytterst sällan ihåg mina drömmar så det är kul att få läsa andras åtminstone, hehe 🙂

 13. Hoppsan, jag skickade en halvfärdig kommentar. Det viktigaste ur drömmen var inte hur du ville hämnas. Det var den detaljerade delen, som handlar om hur du "löste" dina problem, som visar hur du ska tolka drömmen. Det är den delen som kan hjälpa dej att lösa ditt nuvarande livs problem....

 14. Nyligen drömde jag att ja skaffat en nyrenoverad lägenhet i Borås, riktigt fräsch och billig. Mina vänner var imponerade och gillade den. Byggnaden den låg i var dock självaste Colloseum, som på utsidan fortfarande såg ut som en ruin. Minns huset var konstigt inuti, med mycket glas och underliga sätt att ta sig mellan våningarna. jag Vet att det händer mer sen men minns inte vad :/ haha. udda kan man säga!

 15. Jag drömmer ofta mardrömmar där jag skriker på riktigt så min stackars sambo väcker mig..

 16. Jag älskar dina inlägg i ord!
  Tyvärr är inte mina drömmar lika spännande och jag kommer sällan ihåg allt. Drömmer däremot sanndrömmar ibland vilket kan skrämma mig lite.
  Hoppas du fortsätter ha ett sånt rikt drömliv!

 17. Ibland. Kommer ihåg en mardröm jag hade när jag gick på dagis och den handlade om ett slemmonster som skulle äta upp alla på dagis xD

 18. Jag drömmer som du. MASSOR.

  Och jag kan drömma fyra olika drömmar på en natt och komma ihåg alla när jag vaknar, väldigt ofta verklighetstroliga så att man knappt vet om man drömt när man vaknar - jag kommer till och med ihåg telefonnummer och namn på folk... skrämmande 🙂

  Men det är ändå lite skoj 😉

 19. Drömmar är ju de bästa inspirationskällorna till noveller/romaner! 😀 synd bara att jag drömmer om så... bisarra händelser... fast det är väl därför det är bra - jag skulle aldrig komma på något liknande i vaket tillstånd, och fantasi lider det faktiskt ingen brist på ^^ Ta och koka ihop en riktig berättelse av det där, Elin 😉

 20. 😛 Nä, det är klart du inte ska länka till någon annan - hehe!
  Vip-pris på Adobe premiere låter ju hur bra som helst! ;D
  Nu ska jag sy en liten detalj till en idé vi har till bröllopsporträtten jag ska fota på lördag! Kul att sy, men det är typ 100 år sedan jag sydde något annat än gardiner 😮 gulp! Wish me luck!

 21. Många av mina drömmar har stark koppling till verkligheten, vad jag känner och tänker på, det gör det väldigt intressant att finna kedjor och kopplingar. Ibland kan de till och med få mig att förstå vad jag vill :))

 22. Många av mina drömmar har stark koppling till verkligheten, vad jag känner och tänker på, det gör det väldigt intressant att finna kedjor och kopplingar. Ibland kan de till och med få mig att förstå vad jag vill :))

 23. Många av mina drömmar har stark koppling till verkligheten, vad jag känner och tänker på, det gör det väldigt intressant att finna kedjor och kopplingar. Ibland kan de till och med få mig att förstå vad jag vill :))

 24. Wow! Så sjukt spännande och intressant att läsa! Säkert ännu häftigare att drömma det! Och att komma ihåg det efteråt! Den där drömmen skulle ju kunna bli en film! Man kunde verkligen inte sluta läsa!
  Kram <3

 25. Jag älskar ditt sätt att skriva! Det skulle lätt kunna bli en roman av det där 🙂

  Jag brukar sällan komma ihåg mina drömmar. Men när jag väl gör det så brukar det bara vara en massa konstiga drömmar. Det är nästan synd, för jag vill kunna ha ett rikt drömliv!

 26. shit, du borde skriva en bok, jag var helt fast. Trodde jag läste en bok, helt gripande!
  Satsa på författare!

 27. Om man endå hade haft din typ av drömmar.

  Jag minns de flesta av mina och det är sällan några man glömmer i första taget heller. Jag drömmer väldigt mycket ångest drömmar. Det är alltid människor jag känner i verkligheten eller känner till som medverkar, sen är hela storyn fruktansvärd och jobbig. Det är sjukliga grejer blandat med helt vrickade händelser som knappt går att föreställa sig. Hade jag varit regisör, då hade jag kunnat göra det bästa skräckfilmerna i världen. Det är bara att kopiera drömmarna och det skulle skrämma slag på vem som helst. Förstår inte vad allt detta kommer från. Inte så att det händer ibland, utan i de flesta av fallen. Jag lovar, motorsågsmassakern framstår som ett skämt i jämförelse med detta :/

 28. Fin historia!

  Jag brukar försöka tolka mina drömmar i bilder, fotoideér på silverfat! Fast det är inte alltid så lätt då jag t ex kan drömma at jag gör min kompis huvud till en cd skiva.

 29. Vilken historia! Befinner mig just nu på en ö och hade inget att läsa innan jag somnar (vilket jag typ måste ha :P) så jag tog fram mobilen och tänkte kolla om det fanns några roliga blogginlägg att läsa istället.. Och där hade du publicerat en fantastisk godnattsaga ;P Nu kommer jag kunna sova gott 🙂

  Jag själv kommer ihåg mina drömmar ibland, framförallt om de har varit känslomässiga på något sätt eller om det har varit en sådär spännande dröm som man inte vill vakna upp ifrån innan man har fått 'uppleva' slutet 🙂
  Gonatt!

 30. Det där var härligt att läsa!
  Du skulle kunna göra en bok av allt, om inte handlingen på en riktigt bra bok 😮
  om du gillar och skriva vilket det verkar som, så tycker jag du ska testa göra något av det..
  du skulle bli känd, mer än vad du redan är...

  fint skrivet ! <3

 31. Åh, blir helt avundsjuk! Vill också drömma såna grejer! Själv drömmer jag som en psykopat typ... Aldrig någonting som är det minsta verklighetstroget utan bara jättekonstiga saker... Blir lite rädd för mig själv ibland när jag vaknar för bara en sjukt konstig människa kan ha ett undermedvetande som kommer på sånt jag drömmer om 😛

 32. Åh, blir helt avundsjuk! Vill också drömma såna grejer! Själv drömmer jag som en psykopat typ... Aldrig någonting som är det minsta verklighetstroget utan bara jättekonstiga saker... Blir lite rädd för mig själv ibland när jag vaknar för bara en sjukt konstig människa kan ha ett undermedvetande som kommer på sånt jag drömmer om 😛

 33. Åh, blir helt avundsjuk! Vill också drömma såna grejer! Själv drömmer jag som en psykopat typ... Aldrig någonting som är det minsta verklighetstroget utan bara jättekonstiga saker... Blir lite rädd för mig själv ibland när jag vaknar för bara en sjukt konstig människa kan ha ett undermedvetande som kommer på sånt jag drömmer om 😛

 34. sv; Ja gör det !
  boken skulle jag läsa direkt även fast jag inte brukar läsa böcker..
  men det där fick mig att fastna direkt!

 35. Oj, shit va coolt att den va så detaljerad. Det kändes som en liten saga att läsa den 🙂

  Jag brukar ha olika drömmar om personer som jagar mig i mitt hem, det kan va vargar också... Jätte konstigt men jag kommer ofta ihåg dem och de känns så himla läskiga och verkliga när jag drömmer dem..

 36. Har haft både bra & dåliga drömmar. Mestadels har jag drömt om hogwarts (harry potter). Att jag flög på en kvast, kunde trolla, sprang igenom det stora slottet. Det kanske beror på att jag slutar aldrig läsa böckerna, läst alla böcker nu 6 gånger. Dom är alltid lika bra! Sen har jag även haft drömmar när min farfar har dött och min pappa. Då har jag vaknat med tårar i ögonen, men andats ut när jag kom på att det inte var sant. Drömmar kan vara bra & dåliga.

 37. inte för att vara taskig men du skriver inte så bra, satsa inte på det satsa istället på att fota! 🙂

 38. Jag kommer bar ihåg de hemska drömmarna jag drömmer (och de är många) som att min syrra blir skjuten, jag är döende och så vidare 😛

 39. Du är så duktig på att skriva. Jag älskade att läsa detta!!

  Jag brukar alltid drömma bra drömmar, men inatt så drömde jag att jag blev mördad. Haha jättehemskt! Jag grät till och med när jag vaknade x)

 40. Oj då, det var en elak kommentar lite högre upp. Jag tycker att berättelsen känns drömliknande. En värld med sina egna regler. Det som man kanske förväntar händer inte. Och det som händer har man svårt att förklara. Ja, så är det med drömmar. Man svaja mellan det som känns naturligt och det som man kan inte förklara. Värför har de onda kvinnorna inte fått sitt? Det kändes säkert att vedergällning skulle inte dröjer!!! Då blir det en känsla att åskväder är på väg men man blir inte träffad av blixt! Är det en bild av Elin när hon blir sur kanske??? Jag vet inte men det var roligt att läsa! Tack!

 41. Om jag har en kille på "g", så blir jag aldrig kär i i personen förrens jag drömt om honom.

  Så jag drömmer om honom, ofta sjukt som att jag nästan blev på körd av en lastbil när jag satt på ett litet ute café och då kommer han och frågar om vi ska gå på bal, och att jag blir bortrövad och att han hjälper mig ur knipan.

  Det är underbart att drömma en sådan dröm och sedan vakna, och var helt underbart kär <3

 42. haha kul dröm! I mina drömmar går allt som kan gå fel, fel. Jag glömmer bort siffror, namn och tider, jag springer aslångsamt, jag vet inte vart jag ska och allt är bara allmänt hopplöst... >< brukar alltid göra att jag vaknar och är jättefrustrerad!

 43. Jag brukar komma ihåg vissa drömmar tydligare än andra och jag drömmer oftast äventyrliga drömmar jag med som innehåller mycket magi eftersom jag är ett relativt stort Harry Potterfan! Men det är så himla underbart, för i drömmarna får man ju liksom uppleva det man fantiserar om på dagarna 🙂 Så jag har trollat, spelat quidditch, flygit, varit någonting annat än en människa, krigat (med svärd, pilbåge och trollstav på samma gång!) och allt möjligt... Wonderful!

 44. Jag kommer oftast ihåg mina drömmar och så fort jag vaknat skriver jag ner dem i min drömbok. I den boken står alla mina drömmar jag drömt det senaste året. Det är ganska kul att läsa igenom boken ibland 🙂

 45. jag drömmer väldigt ofta och det flesta drömmarna har ingen handling. men jag brukar skriva ner allting och försöka göra en saga av alltihop. just nu drömmer jag bara om när jag åkte skidor och en massa konstiga mardrömmar <3

 46. Wow! Vilket äventyr. Själv kommer jag nästan aldrig ihåg mina drömmar, och när jag väl gör det så drömmer jag inte i närheten av såhär långt med en röd tråd genom hela storyn. 🙂