Vilken inställning ska jag välja?

178

Notering (Var god läs):
Jag kan inte skriva hur ni ändrar inställningarna, det är olika på nästan alla kameror. Ni får titta i manualen som kom med kameran när ni köpte den, där står allt tekniskt. Manualen förklarar hur ni gör allting, jag förklarar varför 😉

Det här är en fortsättning på inlägget om Slutartid, Bländare och ISO.
Vet du inte vad det är för någonting eller sambandet mellan dessa tre faktorer, ber jag dig läsa det inlägget, innan du ger dig på detta 🙂


Jag får många många frågor om varför jag valt de inställningar jag valt.
Svårt att besvara den frågan, tycker jag. Det kommer mest av sig själv det där.
Men jag har gjort ett försök!

1. VAD SKA DU FOTOGRAFERA?
Första steget till rätt inställningar är att ta sig en funderare. Vad ska jag fota? Vad vill jag att kameran ska göra när jag trycker på avtryckaren?

Välj läge
P – Automatik. Kameran bestämmer.
AV/A – Du bestämmer bländaren (och iso), kameran bestämmer slutartid.
TV/S – Du bestämmer slutartid (och iso), kameran bestämmer bländare.
M – Du bestämmer alla inställningar.
 
Välj inställningar
Du väljer inställningar beroende på vad du valt för motiv.
Se exempel nedan.


Vill du fota snö eller regn och få dem som streck på himlen?
Ställ in kameran på TV/S (eller M om du kan och vill), välj en lång slutartid (använd stativ, annars blir det knasigt, det är ju bara flingorna vi vill se röra sig, inte hela bilden!). Talen som är angivna är bara exempel, det finns många fler att välja på.

Vill du fota snö och fånga flingorna? Fota människor som sportar eller djur i rörelse?
Ställ in kameran på TV/S (eller M om du kan och vill), välj en kort slutartid. Talen som är angivna är bara exempel, det finns många fler att välja på.


Vill du fota landskap, miljöer eller kanske inredning?
Ställ in kameran på AV/A (eller på M om du känner att du vill och kan) och välj ett högt bländartal. Ju högre, desto mer av djupet i bilden är skarpt.

Vill du fota porträtt eller närbilder?
Ställ in kameran på AV/A (eller på M) och välj ett lågt bländartal. Ju lägre, desto suddigare blir bakgrunden.

2. HITTA RÄTT EXPONERING
(Om du fotar Manuellt)
Nu har du förhoppningsvis valt vad du vill fotografera.
Beroende på hur ljust eller mörkt det är ute, kommer du (eller kameran om du fotar på AV / A eller TV / S) att behöva räkna ut de övriga inställningarna, dvs dem som du inte valt till prio ett.


För att bilden varken ska bli för ljus eller för mörk, måste du få en bra balans mellan prioriteringsinställningen och de övriga inställningarna. Dvs. Fotar jag porträtt och prioriterar bländaren, så kommer jag att behöva ställa slutartid och ISO utifrån just bländaren.

Om bilden blir för ljus så måste jag korta slutartiden, eftersom kameran då inte hinner släppa in lika mycket ljus som när jag har lång slutartid. Hinner kameran inte släppa in så mycket ljus så blir bilden mörkare – och tvärt om. Förlänger jag slutartiden, så är kameran öppen längre och då hinner den ta in mer ljus och då blir bilden också ljusare.

Läs mer om hur slutartid och bländare påverkar ljuset.

3. EXEMPEL
För att lättare förklara, har jag tagit ut några exempel:


Här har jag en bild som jag tagit med bländarprioritering.
Jag ville få ett långt skärpedjup, så därför valde jag att först bestämma bländaren.
Slutartiden (och ISO) har alltså ingenting att göra med att jag vill få någon speciell effekt i bilden, utan här är de bara till för att få en bra exponering av bilden.
Hade det varit lite lite mörkare ute så hade jag fått förlänga slutartiden, kanske till runt 1/100
. Hade det varit soligt hade jag fått korta den, säkert till runt 1/1000.


Här är en bild som är tagen med slutarprioritering.
Jag (eller min syster, som tagit bilden) ville att löven skulle frysas när jag kastade upp dem i luften, så slutartiden ställdes på 1/600.
Därefter ställdes bländare (och ISO) för att få bilden bra exponerad.
Hade det varit mörkare ute hade vi fått minska bländartalet för att ljusa upp bilden.
Hade det varit ljusare ute hade vi fått öka bländtartalet för att mörka ner bilden.

Så det var väl ”lite kort” om det. 😉
Hoppas att det gjorde någon där ute lite klokare, men som sagt. Detta var extremt svårt att förklara.

 

178 responses to “Vilken inställning ska jag välja?

 1. Ett jätte bra inlägg Elin! 🙂 Lärorikt. Jag ska fota ett travlopp på tisdag så då vet jag ungefär vad jag kan använda för inställning 🙂

 2. Tack för dom jättebra tipsen! 😀 Brukar testa mig fram riktigt, men har aldrig fattat vad Tv och Av är för nå… 😛 Men nu vet jag 😀

 3. Väldigt bra inlägg! Ett av dina bästa när det handlar om systemkameran och dess funktioner! Tack Elin ^^ <3

 4. Verkligen bra! Trots att jag redan visste det där, blev jag bara mer och mer inspirerad till att fota själv när jag läste. Kanon!

 5. Dina guider är grymma!!! 😀 har prov på detta ganska snart så jag måste verkligen lära mig det. (även för att är kul såklart^^) Tack tack tack <3

 6. Vilket bra inlägg! Du är så jäkla fab som tar dig tid att skriva sådana här inlägg så att folk kan lära sig. Du förklarar dessutom på ett sätt som nog alla förstår. Skitbra! 😀

  Jag har knappt petat på min kamera på flera månader vilket känns jättetråkigt. För nåt år sedan gick jag ingenstans utan den och tog hur mycket bilder som helst.

  Jag tappade gnistan lite efter att jag körde en hel festivalsommar för Rockfoto förra året. Även om det var skitkul så blev det liksom bara jobb och inte så mycket utrymme för att vara så kreativ som jag ville. Nu har jag inte plåtat en spelning sedan Peace & Love i somras men har väl tänkt ta upp det igen.

  På senaste tiden när jag besökt din blogg så har jag blivit inspirerad och jag börjar bli sugen på att fota igen så jag ska nog ta och damma av kameran och ge mig ut lite tror jag.

  Tack! 🙂

  (Sorry för skitlång kommentar, kanske borde ha mejlat istället. Haha!)

 7. Tack så mycket! Är ibland lite vilse med min kamera, fast jag har haft den i ett par år. I teori vet jag ganska mycket, i praktik så är det en annan grej. Tack igen!

 8. Hej Elin!
  Ville bara säga att du är underbar, rolig och en stor inspirationskälla! Gillar verkligen både dina fotografier och teckningar, och får sån lust att skapa själv, även fast det inte blir lika fint i slutändan. Keep going, you're awesome 😉 / Elin

 9. Riktigt bra inlägg! Jag kämpar med att lära mig detta med bländare/slutartider/ISO, förstår inte varför det ska vara så svårt att lära sig…

 10. jag tyckte du förklarade alldeles utmärkt elin!

  måste även säga att det var dina texter som gjorde att jag äntligen fattade allt med iso, slutartid o.s.v. Innan hade jag läst samma texter men det gick liksom aldrig in.

  tack! 🙂

 11. Toppen inlägg med jättebra förklaringar!!
  En fråga om den de tre bilderna som visar under och överexponerad. Jag fastnade så för håret, hårfärgen och slingorna är så snygga! Kan man möjligen få tigga till sig en bildkopia som jag kan ta med o visa min frisör?
  Mvh Johanna

 12. Vad underbar du är som skriver så att till och med JAG fattar 😉
  Jag har en jäkla olympus system digitalkamera liggandes hemma som hatar mig! Vill lära mig, men det går trögt. Egentligen behöver man intresserade vänner att gå ut och öva med…stor suck…men jag ska kämpa på ensam tillsammans med dina tips. Tusen tusen tack 🙂

 13. Jätte nice (: Jag tycker det svååraste är att kunna välja bland det man kan göra! 😮 Ibland vet man lixom inte om man vill ha lång eller kort slutttartid :c Fast bländaren vet man nästan alltid (: Och bra förklarat! :'D

 14. Jättebra, fick inspiration. =) En liten fråga bara: Vad är det egentligen för skillnad mellan auto och program (P)?

 15. Riktigt bra inlägg, har tatt typ 2 år med systemkamera innan jag verkligen kopplade allting och nu läser jag fotografisk bild där man får lära sig ännu mer men ja, verkligen jättejättebra inlägg med bra exempel!

 16. Riktigt bra inlägg, har tatt typ 2 år med systemkamera innan jag verkligen kopplade allting och nu läser jag fotografisk bild där man får lära sig ännu mer men ja, verkligen jättejättebra inlägg med bra exempel!

 17. Riktigt bra inlägg, har tatt typ 2 år med systemkamera innan jag verkligen kopplade allting och nu läser jag fotografisk bild där man får lära sig ännu mer men ja, verkligen jättejättebra inlägg med bra exempel!

 18. JÄTTEBRA förklarat! Jag förstod allt och satt och småpulade med min kamera för att klicka mig fram, haha. Jättebra. 🙂

  Och älskar sista lövbilden, de bildar nästintill ett hjärta 🙂

 19. Väldigt Väldigt bra! stor hjälp! 🙂 gör gärna fler sånna här inlägg! 🙂
  och din blogg är awsome! :))

 20. Ja det blir ju definitivt lite klarare och jag tror jag förstår hur det hänger ihop.. Men jag känner inte att jag kan räkna ut dom där grejerna själv när jag väl står där med kameran.. Får väl ut och öva lite !

 21. Mycket intressant inlägg. Jag ska verkligen tänka på detta. Jag har ju faktiskt en systemkamera(Canon), men lite oförstående om hur jag ska använda den på bästa sätt!

 22. åh vilket underbart inlägg! äntligen harjag fått det förklarat för mig som manualen inte kan 🙂

  tack så grymt mycket!

 23. Du förklarar verkligen bra!

  Jag har alltid haft svårt för just slutartid och bländare, har alltid lyckats att blanda ihop de två 🙂
  Men nu har jag fått lite bättre grepp om det!
  Tack så mycket!

 24. Jätte snygga bilder!!
  Önskar mej en systemkamera när jag fyller år så det är ju bra att veta hur man ska göra 🙂
  Bra skrivet också, man förstod verkligen (Y)

 25. Säkert många som har lite nytta av detta inlägg. En sak som läsaren ska tänka på är att när man använder en långsam slutartid, risken för rörelseoskärpa föreligger. Sträva efter att hålla kameran i ett stadigt grepp och håll gärna andan för bäst stabilitet. Det kan alltså vara en bra idé att placera kameran på ett stativ om man ska fota med långsamma slutartider.

 26. Hej! Jättebra skrivet! 😀 Men jag fattar fortfarande inte riktigt hur ISO fungerar. Kan du försöka förklara? Jag vet inte riktigt hur jag ska använda det. Bländaren och slutaren börjar jag ha koll på iaf. 🙂

 27. Skitfina bilder, och vilka bra tips..nu fattas bara en kamera =P Ska spara denna sida tills kameran jag vill ha är inhandlad =)
  ..det här har inte alls med ditt inlägg och göra men jag måste bara få säga det ändå..gud så fint hår du har! =D

 28. Vilken bra och inspirerande blogg! Och inlägget här ovan var väldigt pedagogiskt upplagt för en amatör som mig som älskar att fota. Tack!

  Har du några bra tips om att fota på kvällen när det är dåligt ljus?

  Hälsningar
  Pamela

 29. Perfekt, jättebra skrivet:) O du tar verkligen fantastiskt underbara bilder, de liksom talar till en:) Keep up the great work:)

 30. hej! måste bara säga att jag har haft en canon eos 1000d i över ett år, och har aldrig fattat hur man använder bländaren ( eller hur man själv ställer in den!) och nu tack avre dig fattar jag, äntligen!:) tack för tipsen!

 31. ska bläddra igenom din blogg lite, älskar fotografering och vill bli bättre. KOlla in mina senaste bilder.

  (leta efter inläggen PICS del 1, PICS del 2 och PICTURES. Bilderna är tagna med en kompakt kamera som man inte ser något på skärmen på, så är nöjd, hihi)

 32. visste allt detta från tidigare redan, men detta var en klar och tydlig förklaring på hur man ska ställa in sin kamera, jättebra jobb och verkligen nödvändigt! 🙂

 33. super bra inlägg!, hjälpte mig verkligen
  en sak jag fortfarande inte förstår är:
  när man ska fota något som är mörkt, typ en solnedgång
  då blir det inte så fint med blixt, har jag inte
  blixt blir det jätte suddigt (jag har prövat med stativ, – ingen större skillnad-)
  så om du kunde beskriva hur man gör i ett sånt läge
  skulle jag bli superglad, tack!

 34. Gud vad duktig du är!

  Jag tycker att du ska skriva om hur man kalibrerar datorskärmen på ett bra vis så man förstår, kan du det?

  Mvh Lisa.A

 35. Uh, du kanske inte har tid att svara.. Men tänkte om du har några tips på kamerainställningar för konserter? Nu tänker jag mig inomhusspelningar, där det är ganska mörkt, förutom på scenen då. Jag får alltid brusiga eller bara allmänt suddiga bilder, jag ändrar och ändrar inställningar men hittar aldrig rätt 🙁 (Har en bra kamera, så det SKA gå att få åtminstone hyffsade bilder, bara jag som inte verkar ha koll) Tips? :') Jättebra blogg förresten!

 36. Tack för ett helt fantastiskt inlägg som gjorde att jag äntligen fattade hur och varför man skulle ha dessa olika inställningar :O). Har lekt en stund nu på morgonen med min kamera och vilken skillnad det blev på korten :D. Kunde inte låta bli att länka till din blogg när jag skrev dagens inlägg :O), hoppas att det var ok.

  Ha en skön dag.
  Kramar Helen

 37. Jag har en fråga (vem som helst får svara på denna om bloggerskan själv inte har tid ;)): Om man vill fota snöflingor och har kort slutartid, vart ska man fokusera? För om man fokuserar på föremålet i bakgrunden så blir ju förgrunden (med snöflingorna) oskarp = det syns inte… :3

 38. Hej elin! Detta kanske är en dum fråga, men jag undrar. I den sista bilden där har du både lyckats frysa bilden i rörelsen utan få rörelsen "utdragen" i bilden, samtidigt som du haft ett skapligt lågt bländartal för att få kort skärpedjup. Hur lyckas man med detta eftersom dem ska väga upp varandra. Är det ison du har arbetat med, för jag tycker inte bilden är "brusig". Har du andvänd något speciellt objektiv, för att få fram detta?

 39. Hejsan! Alltid gillat din blogg, den är så läcker på något vis! Designen, bilderna, inläggen, jaa…gillar! Och nu har jag fått ta över min mors systemkamera (som hon fick av pappa, men inte kan behärska 😉 Så med lite starthjälp från denna sida du har gjort här, så är det ju bara att köra igång med lekandet! Finnemang, tackar! 😀

 40. Men om slutartiden blir för lång till exempel 1/30 blir ju bilden jätte ljus, och om man har för kort blir bilden mörk. Hur kan man ändra detta?

 41. Hejsan!
  Jag ska snart på en konsert…o för att få bilderna skarpa o ljusa vilka inställningar kan jag då ha om jag vill fota manuellt med en Canon EOS 1000D?
  kram Thuresa

 42. Hejsan!
  Jag ska snart på en konsert…o för att få bilderna skarpa o ljusa vilka inställningar kan jag då ha om jag vill fota manuellt med en Canon EOS 1000D?
  kram Thuresa

 43. Jättebra inlägg! 😀 Har inte riktigt fattat det här med bländare, kanske bara till en liten del eller vad man ska säga. Har tyckt det var lite kruxigt, haha! Men nu förstår jag bättre 🙂

 44. Hej Elin!
  Ville bara tacka för inlägget, det var suveränt!
  Jag lärde mig väldigt mycket om inställningarna:)

 45. Aaah Gud!
  Jag tror jag läst nästan alla Sveriges största fotobloggar för att kunna få ett litet bättre grepp om vad alla dessa siffror innebär. För en lagom trög tjej som jag var jag nästan nära på att ge upp men alltså sån amazing "lärare" du är!!!! Du fick mig att förstå på mindre än en halvtimme! Så nu blir det till att plocka fram kameran och stativet och låta all inspiration flöda! TACK!!! 😀

 46. Tack så hemskt mycket för alla dina bra tips och tekniker inom foto! Har lärt mig hur mycket som helst idag och det är bland annat tack vare din blogg! Grymt bra förklarat!

  Kram! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.