Kompakt- eller systemkamera?

35
Måste man ha en systemkamera, är inte en kompaktkamera lika bra?
Vad är det för skillnad på en kompaktkamera och en systemkamera?

KOMPAKTKAMERA
En i princip självgående kamera i liten storlek. Det finns inga direkta valmöjligheter, du trycker på en knapp och bilden tas. Kanske mest för dig som gillar att ta bilder, men som inte har några direkta krav på resultatet. Eller för dig som inte orkar lära dig hur en kamera egentligen fungerar.

SYSTEMKAMERA
Systemkameran är allt som kompaktkameran inte är. Den kan kännas stor och klumpig, men du har alla världens möjligheter. Med egna inställningar, byte av objektiv och blixt kan du påverka bilden hur du vill. Men här gäller det att du vill lära dig kameran också, så att du får ut allt som du kan få ut av den.

 
Och som om detta inte vore nog,
så kan du numera välja på kameror som ligger mitt emellan dessa två.
 
KOMPAKTKAMERA
med manuella inställningsmöjligheter
Som en kompaktkamera, skillnaden är att du kan välja dina inställningar själv.
Kanske mest för en sån som jag, som har en systemkamera, men som vill ha en mindre kamera som inte väger så mycket, som jag också kan kontrollera med hjälp av slutartid, bländare, ISO, mm.

Exempel: Canon Powershot G12, Panasonic Lumix DMC-LX5, Canon Powershot S95

SYSTEMKAMERA
i kompakt storlek (Spegellös kamera/Kompakt systemkamera)
Som en systemkamera, men i ministorlek. Nästan lika små som kompaktkamerorna och med utbytbara objektiv. Rätt gulligt faktiskt. Kanske någonting för dig som vill ha en systemkamera, men som inte vill ha en stor klumpeduns i väskan.

Exempel: Sony NEX-5,Olympus PEN E-PL1, Olympus PEN E-P2

35 responses to “Kompakt- eller systemkamera?

 1. this was great post! i had to buy a new camera so this was so topical to me! thank u! 🙂
  Nikon d3100 is mine now! 🙂

 2. Hejsan, måste bara säga att din blogg är grymt fin och du tar sjukt fina bilder!! :'D
  Såå roligt att kolla in till din blogg, jag får massa inspiration på saker jag själv kan fota 🙂

 3. Tack! Har alltid funderat på vilka skillnader det är mellan kompakt- och systemkamera. Nu har det blivit mycket mycket lättare att välja vilken kamera jag vill ha :'D

 4. Sv: tack endå:)

  Men asså du bor väl i jönköping? men vart ungefär är det i centrum eller vart? 🙂 ja hajjar inte! 😛

 5. haha vad roligt, ja bor i skärstad (som ligger imellan gränna och HVA!) om du vet vart det ligger 🙂

  så ja bor i jönköpings län 🙂

 6. haha vad roligt, ja bor i skärstad (som ligger imellan gränna och HVA!) om du vet vart det ligger 🙂

  så ja bor i jönköpings län 🙂

 7. Har du några tips på en bra "superzoom", typ Nikon P90? Jag vill ha en kompaktkamera utöver min systemkamera, och jag vill att den ska ha vridbar skärm och bra zoom (vridbar skärm är viktigast). Sen ska den ju gärna vara mindre än en systemkamera, även om de jag tittat på är nästan lika stora.

 8. Jag vill ha en stor klumpeduns :), tänk på alla att en stor klumpeduns också betyder en kamera med stort grepp. Vilken cykel är lättast att styra, en utan styre eller en med?

  Funderar faktiskt att skaffa en mindre kamera ändå, en mindre kamera har ju också fördelen att inte vara så "skrämmande". Har man nära och kära som tycker det är obehagligt att bli fotograferade är det en idé i att ha en mindre. Låter detta som smörja?, det är det inte jag har testat ;).

 9. Jag har en liten fråga angående fjärrutlösare till min kamera, Canon G9, finns det ens? :p Och vart skulle man kunna hitta isf ? 🙂 Riktigt tacksam för svar till min mail/blogg så att jag verkligen kan få se svaret ! 🙂

 10. Själv har jag både kompaktkamera och systemkamera. En sak är säkert, min Canon Powershot S5IS tar nästan alltid lika bra bilder som min Nikon D40. Man kan ha världens bästa kamera men ändå ta kassa bilder, det som ofta spelar roll är hur man hanterar kameran! 🙂

 11. Själv har jag både kompaktkamera och systemkamera. En sak är säkert, min Canon Powershot S5IS tar nästan alltid lika bra bilder som min Nikon D40. Man kan ha världens bästa kamera men ändå ta kassa bilder, det som ofta spelar roll är hur man hanterar kameran! 🙂

 12. Själv har jag både kompaktkamera och systemkamera. En sak är säkert, min Canon Powershot S5IS tar nästan alltid lika bra bilder som min Nikon D40. Man kan ha världens bästa kamera men ändå ta kassa bilder, det som ofta spelar roll är hur man hanterar kameran! 🙂

 13. Jag velade jättelänge och pratade med världens coolaste snubbe på MediaMarkt, han rek. först en digitalkamera som hade lite bättre funktioner och megapixel, såsom en systemkamera. Men ju längre vi pratades vid så förstod han att det var en systemkamera jag behövde i mitt jobb då jag sminkar och gör hår och beroende på miljö behöver ta snygga bilder (helst utan blixt). Det blev en 1000d, enkelt 🙂

 14. Men eftersom att Nikon D3000 inte säljs längre utan det har kommit ut en ny som heter D3100 som tydligen har bättre inställningar och sådant, rekommenderar du den då till en nybörjare som mig? 🙂

 15. Tjohoo
  Var trött på att fota med min gamla kompaktis från Sony så jag slog till och köpte en Nikon D3100.
  Man blev ordentligt sugen efter att ha bläddrat runt i den här stora boken som kallas internet, och även läst lite här på din fina blogg.

  Nu blir det till att lära sig lite om fotografering och om inställningarna, har ju aldrig ägt en systemkamera innan så nästan allt är nytt.

  Tack för dina artiklar och fina bilder, du har givit mig inspiration att först köpa en riktig kamera och även att vilja lära mig mer om fotografering.

  Nu ska det börja tas vackra naturfoton under fisketurerna, som alltför ofta resulterar i ingen fisk alls 😛

  Sköt om dig
  kram & tack än en gång

 16. "SYSTEMKAMERA
  i kompakt storlek (Spegellös kamera)"
  Finns det samma objektiv som övriga systemkameror i samma märke och blir bilderna lika bra?

 17. Kanon nu kan jag visa denna sida för andra, då jag själv är väldigt opedagogisk, när jag ska förklara hur en systemkamera funkar..

 18. Jag har en Olympus SP800UZ och jag tycker den är riktigt bra eftersom man kan zomma upp till 30x optiskt zoom och har 14 megapixel och de finns mycket inställningar så den tycker jag är värd att köpa om man inte vill ha en allt för anvangserad eller för enkel kamera 🙂

 19. vad är skillnaden på kompaktkamera och kompakt systemkamera? Är det samma sak? Kollar man på nätet finns det ju ofta två katergorier, "kompaktkameror" och "kompakta systemkameror"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.