Vad är Graduerat Gråfilter?

Förra helgen lånade jag hem fyra Cokinfilter från [jobbet], för att testa. Det var många som inte visste vad det var för någonting, så jag tänkte jag skulle skriva ett inlägg om detta.

Detta använde jag mig av:
Filterhållare och adapterring från [tvspelsweb.se].
[Graduerat Gråfilter ND2] från Scandinavian Photo.
[Graduerat Gråfilter ND4] från Scandinavian Photo.
[Graduerat Gråfikter ND8] från Scandinavian Photo.
[Graduerat blåfilter] från Scandinavian Photo.

Filtren är halvtonade, som ni ser på bild ett och används för att mörka ner himlen. Antingen håller man dem löst framför, som jag gjorde när jag tog testbilderna, eller så fäster man dem på objektivet med filterhållare och adapterring, som ni ser på bild två.

Filtren finns med olika stark toning, beroende på hur mycket effekt man vill ha på himlen.
ND2 är den ljusaste toningen och ND8 den mörkaste, se bild.

Skillnaden mellan ett gråfilter (ND4) och ett blåfilter är, som ni ser ovan, att blåfiltret ger en klar blå himmel, medan gråfiltret ger mer dämpade färger.
Man skulle kunna säga att blåfilter lämpar sig bäst till vackra, soliga dagar, medan gråfiltret ger snyggast effelt vid dåligt väder eller molnighet.

Och här är bilderna på resultatet, som jag visat tidigare.
Dessa tog jag under en bilresa mellan Falköping och Jönköping i söndags, när ovädret drog in över oss.
Bilderna är tagna med Graduerat Gråfilter ND8 och mitt Canon 50/1,4 direkt genom bilrutan,
medan vi körde i 90km/h. Slutartid 1/800, bländare 6,3 och ISO 320.

Vad tycker ni om resultatet? 🙂

92 responses to “Vad är Graduerat Gråfilter?

 1. Det gick inte att klicka på "Ställ en fråga till mig" Sååååååå, jag frågar här i stället =)
  Var kan man köpa reflexskärmar? Jag fotar själv och skulle vilja ha en sådan .. 🙂

 2. HEj! Underbar blogg vlle jag bara säga, men har en fråga. Jag har en Olympus e-410 & fotar med nu, men har tillgång till att låna nikon objektiv , kan jag använda de på kameran ? har förttt att de behövs något slag av adapter? (: Tacksam för svar!

 3. Grymt bra! Jag har varit sugen på såna här filter jättelänge, men inte hittat någon bra guide som visar skillnaderna mellan de olika styrkorna. Äntligen liksom!

 4. Intressant att se hur det funkar med såna filter. Det blir verkligen skillnad!
  Och att leva på sin konst/hobby: det är svårt! Jag brottas med det varje dag för att inte kreativiteten ska dö. Det gäller att mellan uppdragen göra saker för sin egen skull också. Som nu: just nu sitter jag och ritar det nya kungliga brudparet, bara för att! 🙂 (jag har VERKLIGEN inte tid egentligen, men….)

 5. Hello! I love your blog, and I want alot to read it! But since its on swedish, cant you add a translate button from google in here? I'm from norway, but can't read swedish at all, lol. Whould be nice! 🙂

 6. Du är så himla duktig! Och även jag blev lite fundersam när du skrev om gråfilter tidigare i veckan! Men nu vet jag! 😀 Tack!

 7. Jag älskar dina tips & dina bilder!
  (kan hända att jag sagt detta förut, ähm hostar.

  men, om du har tid, kan du inte försöka att uppdatera lite mer än du gör? det skulle göra det ännu roligare att klicka sig in på din blogg, då det är större chans att det är ett nytt inlägg (a)

  – annars (återigen), en super blogg!
  < ElinKero 3

 8. *
  *
  *
  JOANNA: Tro mig, jag försöker. Jag har faktiskt gått från ett inlägg "förhoppningsvis varje dag" till omkring två-tre inlägg varje dag… med undantag förstås.. men för mig är det ett rätt bra lyft… förändring sker inte över en dag 🙂
  *
  *
  *

 9. jättehäftiga bilder 😀
  du är hur bra som helst på att fotografera 🙂
  + att du är en grym inspirationskälla o förebild 🙂

 10. Det var skönt att se hur stor skillnad det gav mellan de olika filtren.
  Det framgår aldrig tydligt när man tittar i butik…

 11. Väldigt effektfull himmel blir det, utan tvekan! 🙂 Det blir ett annat djup i bilderna, går inte att förklara det på något bättre vis.
  Ha de gott!:)

 12. Jag behöver hjälp med foto Nevnarien! Jag har precis köpt en extern blixt (Nissin Di622) och en bouncer, men det blir absolut ingen skillnad mot när jag använde den vanliga inbyggda blixten. Vad är det jag gör fel? 🙁

 13. Intressant, tack för att du lägger upp sånt här! Jag funderar över vilket filter som passar bäst till soluppgång/solnedgång – blåfilter eller gråfilter? Vad tror du skulle bli bäst? 😛

 14. Snyggt! Du är riktigt duktig! Jag fick ett blåfilter när jag köpte min kamera, men jag tycker det tar sån tid att sätta på så jag använder det inte så mycket. Får nog öva mer så att det går smidigare. =)

 15. fan vad alla ska fjäska för dig då. tycker inte att bilderna var nå speciella alls.

  och ärligt talat – jag ser ingen skillnad på utan filter och med filter. what's the point?

 16. Hej,jag bara älskar din blogg och dina bilder ! (: Du är född till fotograf ! (: Jag vill ladda ner PHOTOSHOP kan inte du vissa på din blogg hur man gör ,har testat och testat men inte kunnat,SNÄLLA ? (: Jag tror att det är fler folk som vill kunna se hur man laddar ner photoshop ! KRAMAR !

 17. superbra inlägg! Håller på precis att fundera över vilka slags filter som ska införskaffas 🙂 gråfilter och/eller blåfilter ligger högt på den listan =)

 18. Nice pictures! Måste nog köpa nåt sånt till min Fuji S5 pro. Du tar ju kanonkort. Jag är lite nubörjare än så jag måste nog gå att läsa på lite mer om alla finesser. JAg ska åka till Thailand nu och hoppas att hitta lite skapliga fotoprylar där till bra priser.

 19. Hade ingen aning om att det fanns, men vilken effekt det gav! Där bespar man sig tid i Photoshop 🙂 och dessutom känns kanske bilden mer äkta ju mindre efterredigering man gör?

 20. Skitsnyggt verkligen, men jag blir så fundersam, min kamera (nikon d80 med normalzoomobjektiv) hade ALDRIG klarat att ta en sån skarp bild genom en bilruta i 90km/h med slutare 1/800 och ISO 320, hur ljuskänsligt objektiv har du egentligen?? Blir stört avis!

 21. Tackar för underbart tips om filter.
  Har länge funderat på om filter verkligen är värt pengarna, men jag gissar dom är det, ska se om jag hittar några billigare att testa med 🙂

 22. jag letar efter sånna här filter som du visar och hållaren, men hittar inte på scandinavian photo, kan du kanske skicka en länk eller liknande?
  uppskattas!
  ha en trevlig kväll 🙂

 23. Hej
  Jag blev jättenyfiken på att köpa ett gråfilter Nd8. Jag har en dikon d90 så jag behöver filterhållare och adapterring till den. Vilka bestnr har detta "paket" på Scandinavian photo?
  Med vänlig hälsning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.