Tips på objektiv till…

NÄRBILDER – Macro (ej zoom)
(men även; produktbilder,  fotografering i halvfigur, outfitbilder)

Sigma AF 70/2,8 EX DG MacroCanon/Nikon/Sony
Oerhört skarpt objektiv! Kan vara det skarpaste jag någonsin fotat med.

 
PORTRÄTT – Normaloptik (ej zoom)
(men även; inomhus, vardag, outfitbilder, barn, resor, landskap, husdjur, miljöer osv)

Sigma 30/1,4 DC HSM ACanon/Nikon
30mm är en grymt härlig brännvidd på en kamera som inte har fullformatssensor (dvs, nästan alla kameror under ca 16 000:-). Det här objektivet är dessutom riktigt ljusstarkt, en riktig pärla!

Canon EF 50/1,4 USM
Nikon AF 50/1,4G AF-S
Sony AF 50/1,4
Alternativ till dig som har fullformat, eller som gillar brännvidden 50mm bättre.

Billigare alternativ:
Canon EF 50/1,8 II
Nikon AF 35/1,8G DX AF-S
Sony AF-DT 35/1,8 SAM

KONSERTER & RESOR – Normalzoomar
(men även; landskap, miljöer, vardag osv)

Tamron AF 17-50/2,8 DI II SP XR
Vill du göra en uppgradering av kitobjektivet, så är det här ett bra alternativ. Bländare 2,8 oavsett brännvidd, är alltid bra.

Sigma AF 17-50/2,8 EX DC OS HSM
Som ovan, men med bildstabilisator, som gör att du kan fota på något längre slutartider och fortfarande få skarpa bilder.

Sigma AF 24-70/2,8 EX DG HSM
För dig med fullformatskamera.

 

SPORT & DJUR – Telezoomar
(men även andra motiv som du vill fota på långt håll)

Sigma AF 70-300/4-5,6 APO DG Macro
När det kommer till teleobjektiv (långa brännvidder), så springer priset iväg rätt så ordentligt. Det här är ett rätt hyggligt objektiv om man tänker på priset och jag rekommenderar det bara till dig som är nybörjare och som inte vill lägga ner så mycket pengar på olika objektiv.

Sigma AF 70-300/4-5,6 DG OS
Ett steg upp från föregående tack vare bildstabilisatorn, som hjälper dig till skarpare, handhållet fotograferade bilder.

Sigma AF 70-200/2,8 APO EX DG OS HSM
För dig som har fullformatskamera, eller som vill lyxa till det lite, så finns denna godbit med bländare 2,8 och bildstabilisator.

INTERIÖR – Vidvinkelzoomar
(men även; miljöer,  action och allmänt skruvade bilder)

Sigma AF 10-20/4-5,6 EX DG HSM
Precis som med teleobjektiv, så springer vidvinkelobjektiven gärna iväg i pris. Detta är det billigaste som du kan få tag på och helt klart värt, om du vill testa ‘den förvrängda världen’ 😉

Sigma AF 12-24/4,5-5,6 DG HSM
Som ovan, men passar även till dig med fullformatskamera. Har inte testat det personligen, men det verkar riktigt najs!

101 responses to “Tips på objektiv till…

 1. Bra inlägg! 🙂

  Är det inte jobbigt när alla frågar samma frågor? 😉 haha. förlåt för att jag frågar så jobbiga frågor ibland. 🙂

 2. Tamron AF 28-75/2,8 finns med autofokus för Nikons kameror som inte har inbyggd AF. (Ett litet tillägg att till dessa hör även D40:n som du skrev med i början av inlägget men sen verkar du ha tappat bort den ;))

 3. Tamron AF 28-75/2,8 finns med autofokus för Nikons kameror som inte har inbyggd AF. (Ett litet tillägg att till dessa hör även D40:n som du skrev med i början av inlägget men sen verkar du ha tappat bort den ;))

 4. Tamron AF 28-75/2,8 finns med autofokus för Nikons kameror som inte har inbyggd AF. (Ett litet tillägg att till dessa hör även D40:n som du skrev med i början av inlägget men sen verkar du ha tappat bort den ;))

 5. Nikon AF 50mm/1,8D har jag varit sugen på jätte länge!
  Du har skrivit att den inte passar till D5000, D3000 eller D60. Har läst att den inte passar till D40 också, har jag fattat fel här?

 6. Sv: Jag är jättedålig på att pruta, kunde säkert ha fått dom mycket billigare bara jag ansträngde mig lite mer x) Tyvärr så sitter dom lite dåligt på mig, men ska göra nya hål i remmarna nu så att dom kanske passar lite bättre 🙂

 7. Jättebra inlägg! Ska absolut läsa det här en gång till när jag ska köpa ett nytt objektiv. Än så länge duger kitobjektivet bra.

 8. Jag har en liten fråga.. Det finns en kod som gör så att bilden ändras om man håller datamusen över den.. Då är min fråga, går det även att göra så på headern? Jag skulle vilja ha så, lite annorlunda och jag är medveten om att du vet vad jag menar så skulle bli hur glad som helst om du svara på min fråga.. Gärna i min blogg oom du har lust. Tack på förhand! Ha en fin dag! 🙂

 9. SV: Tack för att du svara i vilket fall! Jo, jag vet det. Jag kolla på designa.. och kopiera koden och sånt men när jag lägger det och vill ha det som header så går det inte så värst bra.. men jag ska försöka några tusen gånger till och se om jag får in det på rätt ställe så kanske det funkar..

 10. Åh, vilka bra tips! Skulle du kanske kunna lägga upp bilder som du fotat med de objektiven? Så man får lite smakprov 😀

 11. vill bara påpeka en sak! att det GÅR att fota med 50mm med de modeller du har skrivit att det inte går, det är bara det att man får fokusera manuellt, vilket är helt okej 😀 jag gjorde det under mer än ett år, dock rekomenderar jag inte det om man ska fota på djur och sånt som rör sig, det kan vara frustrerande! men bara så du vet, om du inte visste 🙂 folk får inte gå miste om 50mm-objektivet! haha 🙂

 12. Intresserad av det hypade Chanel nagellacket (Le Vernis 505) som är slutsålt i hela Sverige? Som alla modeller hade på sig under modeveckan? Som tusentals personer skrivit upp intresseranmälan för på bara NK i Stockholm? Jag har kommit över två stycken från utlandet och säljer dem nu på budgivning i bloggen. Så Lägg ett bud om du är intresserad! 🙂
  Kram Josephine

 13. Har hört att Sigmas 50 1,4 ska vara hur bra som hällst, den har vunnit många priser också, annars föredrar även jag Tamron, de är oftast skarpare än sigma, men sigma är oftare snabbare(bra till tex till sportfoto), och även tystare (bra till att fota wildlife) Så det beror förståss på vad man fotar själv om man ska välja sigma eller tamron.

 14. du vet på AF 50 mm 1.8 objektivet skrev du OBS ej nikon d3000?
  funkar det inte till den kameran eller är du inte auto fukus som inte funkar? 🙂

 15. Nikon AF 50/1,8D, 1 290:- (Obs, EJ Nikon D3000, D5000, D40 eller D60)

  detta objektiv har jag till min d60 och det funkar alleles utmärkt! 🙂 dock ingen autofokus, men det blir jättebra bilder !

 16. jag har tänkt att köpa ett macro och ett "porträtt"objektiv (har nikon d3000) och jag har ju egentligen inte fotat såå länge (sedan hösten 2009) men jag har ju helt klart utvecklas, så jag undrar om du skulle vara i min situation skulle du köpa det objektivet (för porträtt) som "är" för de som fotat lite längre?

  fattar ju att du inte kan sitta och kolla på min blogg och avgöra vad jag ska göra (och du har ju inte tid att göra det om du skulle göra det till alla), men jag vill ju utvecklas och så. Bara höra vad du skulle gjort…

 17. Hej!

  jag hittar på din hemsidan och att du beskriver om olika märke på objektiv.
  Eftersom har jag en nikon D60, objektiv 18-55.
  Jag har även funderat på att köpa en objektiv, men är osäker på vilken är bra eller bättre med nikon eller tamron.

  Hör gärna av dig
  Mvh// Jana

 18. Jag har länge velat ha detta Nikon AF 50/1,8D, 1 290:- men jag har en Nikon D5000, jag undrar varför det inte funkar med Nikon D5000? för jag hade för mig först för att jag trodde att objektivet inte hade något inbyggt autofokus, för Nikon D5000 har ju inget AF i kamerahuset utan måste därför köpas objektiv med AF om man vill kunna fota med autofokus. Men Nikon AF 50/1,8D, 1 290:- så ser jag ju att det står AF? då borde väll objektivet funka till Nikon D5000?

 19. Inga frågor om bloggdesign tack :)Hej, ett jätte bra inlägg detta va 🙂 Jag undrar bara om du vet hur Canon objektiv EF 50/2,5 macro är.
  Tacksam för svar 🙂

 20. Hej! Jag har funderat länge på att köpa ett makro objektiv, och undrar om Tamron AF 90/2,8 SP DI Macro New till Nikon är något som du tycker att man ska köpa?
  Eller har du några andra tips?
  Tacksam för svar:D

 21. många fina tipps.. tackar för en väl arbetad sida för en ny frälst d5000 ägare..

  Liten fråga dock beträffande objektiven..
  Själv har jag bara det som är med från starten "kittet" och söker ett mer specefikt för natur och ska vi kalla det aktion bilder.

  Tack för en bra sida
  ha det fin

 22. Tusen tack för tipsen! 😀 Söker ett objektiv och är helt vilse i objuktivdjungeln! Men nu har jag något att gå på i alla fall 😀 Tack!

 23. Vet du någon bra porträtt objektiv till Nikon D5000? Auto menas väl att objektivet rör sig av sig själv när den gör bilden skarpare (när man klickar halvvägs)? För jag kan fota auto med Nikon D5000.

 24. "Canon EF 35/2,0, 2 895:-
  Nikon AF 35/1,8G DX AF-S, 1 990:-
  Ny favorit att jobba med, enligt mig, på de billigare systemkamerorna – tex Canoin 100d, 450d, 500d, Nikon D3000, D40, D60, D90 m.f."

  Du menar väl att de ska stå Canon 1000d ist för Canoin 100d 🙂 ?

 25. TUSEN tack !!!
  Du har givit mig vettiga och 'billiga' alternativ, det tycker jag känns som en bra utgångspunkt eftersom jag i nuläget inte har någon egen kunskap eller erfarenhet! 🙂

 26. Det står ju att det objektivet Nikkor AF osv som kostar billigt inte passar till Nikon D5000 osv för det inte går att fokusera manuellt..men jag fattar inte. Jag använder ett tamron tele objektiv som är AF som jag kan fokusera auto & manuellt med :S

 27. Hej, jag har en nikon d40 och en canon g11.

  jag skulle vilja köpa ett nytt objektiv till min nikon d40 som har bättre skärpedjup. Jag vill kunna fota porträtt och kompisar på fester (ingen mingelfotograf).
  Jag kan tänka mig att betala max 4 000.

 28. Har en liten fråga som jag skulle bli jätteglad om jag fick svar på. Vilket av dessa objektiv skulle du rekommendera, p.g.a. prisvärde, alltså vad man får ut för pengarna.
  http://www.expert.se/product/product.aspx?id=2184254&WT.mc_id=FeedPR&utm_source=FeedPR&utm_medium=pt&utm_campaign=pr
  Kan man använda det som teleobjektiv (sport) och macro, eller vad menar de?
  ELLER
  http://www.elgiganten.se/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-elgigantenSE-Site/sv_SE/-/SEK/ViewProductDetail-Start?ProductUUID=RisKeQuvg_sAAAEokuANoQGI&scid=1701

  Är det bäst att ha smått eller litet avstånd mellan siffrorna, alltså är f4-5.6 bättre eller sämre än f4.5-5.6? Hoppas du har tid att besvara min fråga, för jag är helt lost, men har så mycket vilja! Tack på förhand och GOD JUL <3

 29. Tack för ett bra inlägg! Men en del av det du visar finns inte i lager i shoppen. Är det någon idé att beställa nu?

 30. Hej fantastisk blogg!

  Jag har en liten fråga: Jag har nu en Nikon D3000 och vill byta upp mig lite och jag undrar då kanske viljen kamera du skulle rekomendera?

  Tack på förhand! / DanielB 🙂

 31. Jag har en canon eos 450D. Men nu ha jag en fråga : jag ska ha ett batterigrepp och en ny lins. HAR nyss fått min 70-300. Funderar på 50mm? hittar inte det någonstans finns ju inte att hitta hjölpa!?

  BRA TISP!

 32. sv; jo asså på internet finns det men jag vill köpa via affär´och det finns ingenstans att köpa. Det klydar alltid för migt via internet? det ää det jag menar 🙂

 33. Hej!
  Jag har en systemkamera men märket olympus och hade tänkt köpa ett nytt objektiv, jag har då en fråga, kanske en dum sådan men ja.
  – passar alla objektiv till alla kameror, kan jag köpa ett objektiv med märket canon eller nikon, eller måste det vara av olympus?

 34. Såg att du inte rekomenderade något innom sport. Då det är det jag fotar mest privat. Men har hamnat i läget, då det börjar bli tråkigt, då bilderna inte blir så bra som jag önskar. Ställer in allt manuelt, men får inte till skärpan helt. Fotar mest hockey…
  Men någon kanske har tips på objektiv till Canon…

 35. Hej. Jo jag har en kamera nikon d5000 och skall köpa nytt objektiv emn den stora frågan är 50mm eller 35mm.. Har ingen aning om vilken jag vill ha för alla säger olika o det gör mig förvirrad, skulle vara tacksam för ett svar! Kram

 36. Tack så jätte mycket för bra tips. Alltid varit osäker på det där med objektiven. Har en Canon EOS 500D. Hur skull du beskriva den? Jag gillade det jag visste var bra hos den vid mitt köp, men gått ett år sedan nu. Älskar den fortfarande. Men tänkte på om du vet några bra fördelar jag kanske borde fokusera på att testa med den?

  Kram från Isabell

 37. Hej! Tack för en bra guide. Jga kan säga att det behövs, blir helt snurrig av alla objektiv som finns. Jag kika just nu på Canon EF 50/1,8 II, det verkar prisvärt. Blev glad när jag såg att du också har rekomenderat det. Men när jag har läst om objektivet på olika sidor har jag sett att många beskriver det som plastigt. Det är i och för sig en värderingsfråga, men jag undrar vad du tycker.

  Vore tacksam för svar!
  Ha en bra fredagskväll!

 38. Rikigt bra skrivet! 😀
  Har varit runt & tittat på lite olika objektiv och fastnade för ett av de du skrev om. Tamorn 28-75/2,8 det verkar underbart, men i med brännviddsförskjutningen så blir det ju inte samma värden. Rekomenderar du något annat objektiv som blir samma brännvidder för småbildskameror? Nu blev det lite rörigt, men jag hoppas att du förstår 😉

  1. Jag hade det objektivet på min 400d, det blir ca 50-120mm, vilket ju inte är så bra om man vill fota vidvinkel.. hehe.. Men som normal/telezoom funkar det ok 🙂 Vill du ha mer vidvinkel kan du satsa på Tamrons 17-50mm 🙂

 39. Klickade mig hit ganska random, va typ 100 år sen jag läste ngt ngn bloggare skrev: oj där har vi 4st, ole dole doff.
  Fastnade direkt för dina tankar om foto, kul å bra läsning!
  Tänkte jag kunde kanske hjälpa till lite ang Djur, Sport & Motiv på avstånd, är definitivt inget proffs lr så men plåtat saker som rör sig rätt mkt. Som regel kan man säga att ju fortare det går ju längre från ska man stå (finns dok gränser) Bil och MC kan man behöva ett på upp till 300mm och då räcker inte kit-linsen till riktigt.
  Både Nikons AF och Canons IS 70-300mm samt Tamron AF SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD är helt ok objektiv. Ett så här pass stort zoom objektiv är dyrt trots rätt dålig ljuskänslighet, ska man köpa med lägre eller med fast ljuskänslighet så flerdubblas priset snabbt. Att få bra bilder hänger helt på hur duktig du är med kameran och träning ger färdighet.

  Är du ute efter det bästa så är det Canons L-serie eller Nikons (G) Gold och då vet du nog vad du vill ha oxå.

 40. Hej! Jag har en Canon EOS 1000D, för att lära mig lite fotografering. Men jag har inga objektiv och känner att jag behöver skaffa något/några snart, för att utveckla bilderna lite. Men BÖR jag köpa objektiv eller en helt ny kamera? Om bättre objektiv behövs; vilka kan du rekommendera till Canons EOS 1000D? 🙂

 41. Hej! Jag har fotat i ungefär 2 år (kanske inte så länge) och känner defenitivt för ett nytt objektiv då jag vill ha blurriga bakgrunder/ bokeh bollar i bakgrunden. Vad för slags objektiv ska jag ha då? (Jag har en Olympus E450) observera att jag inte vill veta exakt vilket objektiv jag ska ha utan om det är exempel ett porträtt osv. Tacksam för svar! 🙂

 42. Är en glad amatör som nyligen köpte ett Canon 50 f/1.4 USM nyligen, och oj, vilken skillnad från mina tidigare objektiv. Gillar verkligen skärpedjupet på den.
  Bara haft zoomobjektiv fram till nu så man får ju tänka om lite hur man tar korten också. Klart nyttigt. 🙂
  Ha det bra/L

 43. Hej!
  Jag har en Canon EOS 1000D och jag börjar fundera på att skaffa ett nytt objektiv (har ett kit-objektiv 18-55 mm) och jag letar efter något som fungerar lite allaround. Vill ha ett objektiv som funkar till porträtt och "vardagsbilder", och inte ett fast objektiv. Något att rekommendera?:)

 44. Detta var en bra och informativ lista. Letar efter bra info på prisvärda macroobjektiv, så tack för att du hjälpte till i mitt sökande. 🙂

 45. Hej!
  Har letat som en galning efter ett uv-filter till mitt
  canon zoom lens ef 70-200mm 1:4 L usm objektiv.
  Men hittar inget, snälla skulle inte du kunna hjälpa mig genom att länka till ett?

  Kramar Mimmi

 46. Riktigt bra tips! 🙂
  Fotar själv med systemkamera men har än så länge bara objektivet som följde med eftersom jag inte riktigt förstår skillnaden mellan allt.. :/

 47. Jätte fin blogg!!:) Om jag skulle vilja ha ett objektiv som jag skulle använda mest till vardagsfotografering men även resor, landskap och djur. Alltså ett ganska all around objektiv. Så om jag har tänkt på Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro så tycker du att man behöver stabilisator eller inte?? Tacksam för svar //Veera

 48. Mycket bra tips! blev tipsad av en kompis och ångrar verkligen inte att jag tog en titt. Jag undrar om du har någon Erfarenhet om Sigmas 50mm 1.4 gentemot Canons 50mm 1.4 Tack på förhand! /Mikael

 49. Hej, jag ska fota ett bröllop och jag hade tänkt ha mitt 50mm 1,8. E det något du skulle rekommendera?

 50. bröllopet ska vara i Grekland tror du en reflexskärm på 60cm räcker? Eller ska jag ha större?

 51. Hej, vet ej om du orkar svara på sånahär frågor som du förmodligen får varje dag och är uttjatat. Men jag har en canon EOS 70D, skulle vilja ha något litet objektiv med stort ljusinsläpp för att bla fota mycket inomhus/porträtt/djur med. Finns det något runt 30-40 (eller är det för litet ?) med ljusinsläpp på ca 1,8 som kostar runt 2000kr eller under. Eller lever jag i min egen drömvärld om jag tror att det finns hyfsade bra så billigt?

 52. Tack så jättemycket för ditt svar! 🙂 Är det stor skillnad på 2,8 eller 1,8. Som sagt skall ha till inomhus/porträtt/djur/inredning. Något annat du rekommenderar? Jag har ett 1EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM och ett 18-55 som jag fick med min canon eos 1000d som är hundra år gammal.

  Vad skulle du rekommendera för objektiv eller tycker du att de jag har bör duga? 🙂

  1. Alltså det är lite skillnad tycker jag, men ja.. ibland kan man ju inte göra något åt det 🙂 Har tyvärr inte något annat som passar in på det du eftersöker 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.