Fotografera fyrverkerier

 
Du behöver:
– Kamera
– Trebensstativ
– Fjärr- eller trådutlösare
– Tålamod och varma kläder
 
1. Montera kameran på stativet.
För att inte få skakiga bilder i mörkret, använder vi oss av stativ.
 
2. Inställningar.
Ställ in kameran på M, sätt ISO på 100 för minsta möjliga brus och välj en ganska liten bländare – runt f10 och mindre (högre tal).
Eftersom kameran har svårt att hitta fokus i mörker, så ställer du in fokusen på Manuell.
Koppla in fjärrutlösaren/trådutlösaren – du måste ställa in kameran i självutlösarläge för att den ska fungera (vet du inte hur man gör rekommenderar jag att du testar den i god tid innan tolvslaget).
 
A) Slutartiden ställer du in på BULB (BULB ligger ett steg efter den allra längsta slutartiden). Genom att trycka in avtryckaren i BULB-läge börjar kameran exponera. Sluta genom att släppa avtryckaren. På så vis kan du anpassa slutartiden efter hur fyrverkeriet tar sig. Tryck in när den skjuter upp – släpp när den exploderat.
 
B) Om du tycker att BULB-läget är för komplicerat kan du ställa in slutartiden själv i förväg. Ställ den någonstans mellan 1-10 sekunder. Prova dig fram och se vad som blir bra. En del vill ha med hela raketens färd, andra vill bara ha med lite av “sprättet” när den exploderat.
 
3. Tips!
Ta många testbilder. Det är ingen idé att förvänta sig att det ska bli perfekt direkt. Jag tar många bilder innan det börjar se bra ut.
 
Lycka till med fotografierna och hoppas ni får ett riktigt gott nytt år!

56 responses to “Fotografera fyrverkerier

 1. Åh, det här var verkligen vad jag behövde!
  Försökte mig på att fota fyrverkerier förra året, men det är ju skitsvårt när man inte vet hur man ska göra! 😉

  Gott nytt år, Elin ;D

 2. Värt att nämna är att när man ställer kameran på manuellt måste man även vrida fokusringen till "oändlighet". Alltså så långt bort som möjligt. Det brukar finnas en liten markering liknar en liggande åtta. (oo)

 3. det där tipset behövde jag… bara att jag ska gå ungefär 200 m från mitt hus plus inte ens vara hemma under kvällen så kommer inte kunna gå runt med ett stativ.. kanske kan låna en bänk eller nåt. Hoppas det blir bra nu då! 😀

 4. oh wauw thank you so much!!
  I can't find the shutter, because i have a new SLR camera.. I hope you can answer me before 12.
  Happy newyear already :D!

  xx

 5. Jag har ett problem – jag kan inte överföra bilder som är fotade i det manuella läget till datorn. De syns helt enkelt inte då jag ska överföra bilder. Vad ska jag göra? (Jag har en Canon EOS 1000D om det påverkar)

  Bra tips! ^^

 6. Jag har ett problem – jag kan inte överföra bilder som är fotade i det manuella läget till datorn. De syns helt enkelt inte då jag ska överföra bilder. Vad ska jag göra? (Jag har en Canon EOS 1000D om det påverkar)

  Bra tips! ^^

 7. Jag har ett problem – jag kan inte överföra bilder som är fotade i det manuella läget till datorn. De syns helt enkelt inte då jag ska överföra bilder. Vad ska jag göra? (Jag har en Canon EOS 1000D om det påverkar)

  Bra tips! ^^

 8. Tack för skit bra tips! Fattar dock inte var man hittar oändlighetsgrejen.. Den dyker inte upp någonstans på min Nikon, eller var ska den finnas lixom? 😉 Tack på förhand!

 9. Tackar! 🙂 Det enda jag undrar är hur man vrider den till "oändlighet"? Det finns ingen sån symbol på mitt Canon 50mm f/1,8 objektiv…

 10. Skulle uppskatta om någon kunde svara på detta så snabbt som möjligt innan 23.30!
  Funkar dessa instruktioner till vanliga digitalkameror, tex. som min kamera Nikon Coolpix S8000?

  Gott nytt år!

 11. Åg GUD vad fin andra bilden var! ÅH skulle ha sett det här inlägget igår!!:) Jag fick inga bra raketbilder;( Nåja, får väll hålla det här i minnet till nästa år..:) ahha

 12. Tackar så jätte mycket för tipsen, det räddade min kväll och jag fick några bra bilder iaf!
  Följer din blogg och har hämtat mycket hjälp från dina fotoinlägg.
  Så tack igen och fortsätt gärna att lägga ut tips, för oss vanliga okunniga =D

 13. på vissa kameror trycker man en gång för att börja ta bilden, och sedan trycker en gång till för att ta bilden i bulb-läget. så är det på min nikon d80 iaf 🙂

 14. Tack så himla mycket för tipsen, men ganska svårt när man inte vet hur man ställer in slutartid och bländare. Skulle du kunna skriva ett inlägg om hur man ställer in sådana saker på kameran? Vet inte om det är olika på Nikon och Canon men om du har möjlighet så skulle det vara jättesnällt om du kunde skriva hur man gör på båda.

  Tack i förhand och gott nytt år!!

 15. Jag har också funderat på det där med att fokusera oändligt, och sökt lite efter det på google och så vidare men hittar inget bra svar, går inte det på alla objektiv eller vad är det frågan om? :p för alla objektiv har ju ingen sån symbol som ser ut som en liggande åtta :p t.ex canon ef 50 mm f/1.8 II

 16. Bestämde mig för att testa min fjärrutlösare och bulbläget för första gången i år, men blev jättemissnöjd och ställde om till bländarprio mitt i fyrverkeriet. Gott Nytt Elin!

 17. Hej! Känner mig lite seg nu som kommenterar detta nu, menmen….
  Jag undrar då, nu under nyår (2010-2011) så fotade jag fyrverkerier, hade dock bara kameran i handen och hade inte lärt mig särskilt mycket om kameran än då..
  Det snöade verkligen hur mycket som helst, så i stort sätt så har alla mina bilder stora vita prickar över hela bilden, några tips?
  kram

 18. Hej Elin!
  Jag hittade din beskrivning på scandinavian photo för ca 1 månad sen och provade bulb läget för första gången då jag inte fattat vad det va innan. Nu ikväll när jag satt med kameran för att gå igenom inför morgondagens fyverkerifotande så fastnar jag på en sak. När jag ställer in M läget och slår över till fjärr (har via IR och inte sladd) då hoppar bulb läget över till Time istället..kan jag fota på samma sätt som Bulb? Eller måste jag har en fjärrutlösare med sladd?
  Gott nytt år på dig =)
  Kram Linda

 19. Tack för tipsen! Tyckte väl att dina tips var väldigt lika de tips jag hittade hos Scandinavian Photo… Nu förstår jag varför. 🙂 Gott nytt år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.