Vilken kamera ska jag välja?

109

Här listar jag dagens mest aktuella kameror. Självklart finns det andra modeller som också är bra, problemet är bara att jag rekommenderar alla kameror mer eller mindre – det finns ingen dålig kamera, utan bara en kamera för varje unik användare. Så – för att korta denna lista, så har jag fokuserat på de allra nyaste modellerna 🙂

NYBÖRJARE – BUDGET
Passar dig som är yngre eller dig som inte vill lägga ned för mycket pengar på en kamera.

Canon EOS 1100d + Normalzoom 18-55mm
Nikon D3100 + Normalzoom 18-55mm

NYBÖRJARE – MED AMBITION
Passar dig som vill börja med foto på allvar, eller som vill ha en kamera som håller lite längre. Dessa kameror har lite extra finesser, som tex vridbar LCD, möjlighet till högre ISO mm.

Nikon D3200 + Normalzoom 18-55mm
Nikon D5200 + Normalzoom 18-55mm

Canon EOS 100d + Normalzoom 18-55mm
Canon EOS 650d + Normalzoom 18-55mm
Canon EOS 700d + Normalzoom 18-55mm

HOBBYFOTOGRAFEN
Passar dig som har fotograferat tidigare och som vill uppgradera, för att  få fler möjligheter.

Nikon D7000
Nikon D7100

Canon EOS 60d
Canon EOS 7d

Om du vill testa på fullformat:

Nikon D600

Canon EOS 6d
Canon EOS 5d mark II <—- Utgående, så säljs snorbilligt (vid release kostade kameran ca 25 000:-)

 
 
Här kan du läsa mina tips objektiv.

109 responses to “Vilken kamera ska jag välja?

 1. Ett riktigt bra inlägg. Men jag tycker att jämförelsen mellan 5DmarkII och 7D saknar en aspekt. Seriebildtagningen. Jag väljer tyvärr bort 5D i den prisklassen eftersom jag fotograferar mycket sport och måste få få rätt moment på bild. 7D är inte fullformat tyvärr, men det talar över för min del, eftersom jag är så pass beroende av det. 5D är en riktigt fin kamera, men det beror på vad man måste använda den till i sitt arbete.

 2. *
  *
  *
  MATILDA: Kunde inte kommentera din sida, men i alla fall.. Jag hade kunnat skriva mycket om alla kameror, men jag tror faktiskt inte att någon som står och väljer så högt, kommer ta hjälp av mig ändå. Har man väl kommit dit så vet man vad man är ute efter 🙂
  *
  *
  *

 3. Bra inlägg elin! Även om jag har hjärtat hos olympuskameror ;D Men du skulle kanske märka bilden (som är helt underbart bra) mer? Känns som att det finns många med okunskap som kommer att vilja sno åt sig den 🙁 Hatar sånt där!
  Tänkte bara tipsa om det! Speciellt eftersom det var en sån bra bild!
  Kram 🙂

 4. Bra inlägg elin! Även om jag har hjärtat hos olympuskameror ;D Men du skulle kanske märka bilden (som är helt underbart bra) mer? Känns som att det finns många med okunskap som kommer att vilja sno åt sig den 🙁 Hatar sånt där!
  Tänkte bara tipsa om det! Speciellt eftersom det var en sån bra bild!
  Kram 🙂

 5. Bra inlägg elin! Även om jag har hjärtat hos olympuskameror ;D Men du skulle kanske märka bilden (som är helt underbart bra) mer? Känns som att det finns många med okunskap som kommer att vilja sno åt sig den 🙁 Hatar sånt där!
  Tänkte bara tipsa om det! Speciellt eftersom det var en sån bra bild!
  Kram 🙂

 6. Hej!
  Bra tips! Visst har kameran kanske en hel del betydelse då det gäller inställningar och få det lättare för sig, men man kan få till jätte fina bilder tex med en canon eos 400d eller andra "billiga" Nikon.
  Känslan tycker jag är det viktigaste och vad man vill fånga och ge andra ögon fäste på.
  Det är lite samma som musik,en svindyr elgitarr ger inte bättre musik än en billig för 700.

  Kram Wiilow

 7. Hej!
  Bra tips! Visst har kameran kanske en hel del betydelse då det gäller inställningar och få det lättare för sig, men man kan få till jätte fina bilder tex med en canon eos 400d eller andra "billiga" Nikon.
  Känslan tycker jag är det viktigaste och vad man vill fånga och ge andra ögon fäste på.
  Det är lite samma som musik,en svindyr elgitarr ger inte bättre musik än en billig för 700.

  Kram Wiilow

 8. Hej!
  Bra tips! Visst har kameran kanske en hel del betydelse då det gäller inställningar och få det lättare för sig, men man kan få till jätte fina bilder tex med en canon eos 400d eller andra "billiga" Nikon.
  Känslan tycker jag är det viktigaste och vad man vill fånga och ge andra ögon fäste på.
  Det är lite samma som musik,en svindyr elgitarr ger inte bättre musik än en billig för 700.

  Kram Wiilow

 9. Ställde precis den frågan i min blogg om vilken kamera som egentligen är den bästa. Om du var tvungen att välja mellan Nikon eller Canon, vilken skulle det bli då? 🙂 Och vilken är bäst av dom nybörjar kamerorna du tipsade om? för det är just vad jag är – nybörjare.

 10. KÖP INTE Nikon ÄN!

  Bör tilläggas i ditt inlägg att både Nikon D90 och Nikon D700 väntar efterföljare när som helst. Egentligen borde alla sajter som Scandinavian Photo och Cyberphoto faktiskt skriva när modellen släpptes. Hur kul är det att lägga ner pengar på en utgående modell? Om inte annat kanske köpa precis innan prisnedgången? :S

  Besök nedanstående sajt för att ha koll på vilka modeller och objektiv som är lägligt att köpa:
  http://nikonrumors.com/prices

 11. Hej, härligt inlägg.
  Jag fotar givet själv, och är på väg att byta upp mig, när pengar finns.. 🙂
  Intressant och tänkvärt 🙂

  Mvh / iza

 12. Bra inlägg och goda tips. Har en fråga, har inte nikon en kamera i samma klass som 550D som inte är D90? Jag har testat dem båda och personligen har ju D90 väldigt många fler nackdelar än 550D. De är inte ens i samma längd längre. Skulle vara kul att veta då jag inte vet så mycket om nikon. Ha det bra

 13. jag tar amatörbilder osv. men skulle så gärna vilja ha någon sådan systemkamera, speicellt en sådan man kan filma med! tack för tipsen!

 14. Det här var ett bra inlägg. Jag gillar att du tar upp kameror i olika kategorier och poängterar varför man inte behöver ha en värsting kamera, det kan räcka med att uppdatera sina objektiv. Jag själv fotar mycket, men istället för att "slösa" pengar på en dyrare modell har jag gått på att köpa bra objektiv istället. 🙂

 15. Jag äger en Canon digital systemkamera som jag haft i snart 10 år, funkar perfekt med det är klart en nyare vore ju kul. Har även en liten Panasonic Lumix 16 x,inte helt fel det heller. Den får alltid plats och är bättre på zoom mm än en ny canom system vi också har i familjen.

 16. Asbra inlägg 🙂 Har själv en olympus e-420 och tycker den funkar bra, förutom att iso blir brusig bara upp mot 400. men nu vet jag vad man kan skriva på önskelistan till jul!

 17. Ett så otroligt bra inlägg, verkligen!
  Gav mig massa bra tips, jag som precis har tänkt på att köpa en ny kamera & funderat på vilken, men nu tror ja att jag vet vilken jag ska köpa, tacktack! (A)

 18. Nu har jag själv aldrig filmat med min Nikon D90 men vad jag förstått på andra så är micken på den det allra sämsta så då får man köpa med en bättre, typ 😛

 19. funderar på en Canon EOS 450D, är det nått du kan rekommendera eller ska jag satsa på nån annan? Är inte helt nybörjare men ganska. Vill fota mkt rörelse som sport och sånt..

 20. Riktigt bra inlägg!! 🙂 Gick precis i tankarna att byta upp mig men insåg nu att jag borde köpa objektiv först!! 🙂 Kolla gärna in mina bilder på min blogg och ge säg vad du tycker! 🙂 Hade verkligen uppskattats! 🙂

 21. hej!
  Jag ville bara fråga dig, jag har en canon 500d och funderar på att byta till en nikon för jag fotar mycket hästar i rörelse… Men jag är osäker på om nikon är så mycket bättre på rörelsebilder eller tror du min canon 500d ska funka till det med? Tacksam för svar! p.s jätte fin blogg 🙂

 22. intressant. själv funderar jag på att köpa en systemkamera, velar mellan en canon eos 1000d och en nikon d3000. som jag har förstått det så är det inga större skillnader på dem, eller inga som har någon ordentlig betydelse i alla fall.. men vilken av dem skulle du rekommendera? 🙂

 23. Jag ska köpa min första systemkamera och jag vill ha en kamera som är lätt att använda men med bra skärpa i bilderna. Har du något tips? Tänker mig runt 5000kr.

 24. Jag ska köpa min första systemkamera och jag vill ha en kamera som är lätt att använda men med bra skärpa i bilderna. Har du något tips? Tänker mig runt 5000kr.

 25. Elin, jag har en fråga till dig. Jag tänkte göra några kategorier i min meny där jag tipsar om kameraval, objektivval osv. Går det bra om jag skriver t.ex "Har du svårt att välja kamera? Se här…" och länka till din blogg? Så dom som undrar över kamera och objektiv länkas till din blogg med dina tips?

  Ville fråga innan jag gav mig in på de! 🙂 Kram!

 26. Jag skulle behöva en mer exakt beskrivning av canon 1000d.
  jag har en men vill väldigt gärna byta upp mig efter att ha haft den i ca. 2 år. jag har utvecklas mycket och känner att jag vill ha något bättre.
  men mina föräldrar förstår inte varför jag vill det eftersom min kamera är "så himla bra. en super-kamera" (vilket den inte är egentligen..).

  så okej, det jag skulle vilja ha är en beskrivning om vad för slags kamera 1000d egentligen är och vilken slags person den passar.. för att få dem att förstå vad jag menar.

  Älskar förresten din blogg. du är en STOR inspirations-källa! kram Angelina ♥

 27. Du skriver verkligen bra inlägg om fotografering. Jag har förrutom Agilitydream en fotoblogg och jag måste lägga in en länk till din blogg på den. Otroligt fint av dig att dela med dig av dina kunskaper till dina läsare. Det är inte så lätt alla gånger att ge fototips men jag tycker du gör det på ett fantastiskt sätt. Well done! Din blogg är helt fantastisk. elmertoft-foto.se är länken till min fotoblogg. Fast dina bilder är 1000 ggr bättre än mina.

 28. har aldrig haft en systemkamera och vill gärna ha en eftersom jag är fotointresserad och vill fota alltifrån vardag till snygga porträtt typ. jag väljer mellan canon d1000 och nikon 3100, vilken skulle du välja?

 29. *
  *
  *
  SANDRA: Det är ju inte jag som väljer utan du, så jag skulle föreslå att du åker och känner på kamerorna och att du inte tänker så mycket på vad det är i dem utan hur det känns att ha dem i handen.. välj efter det och du kommer inte att ångra dig 🙂
  *
  *
  *

 30. hej jag fottar veldigt mycket med min xperi x10 Stora ! , Men jag har inte råd med en system kamera så jag tänker köpa en Nikon coolpix L110 . Jag har bara en fråga , tror du den är okej som en nybörjar kamera 🙂 För att texempel ta kort (hela kort) på mig och min kille , för vi brukar fotta heftiga bilder 😀

  Är jätte taksam om du skulle kunna berätta om det är en okej nybörjar kamera 🙂 har aldrig haft en system kamera innan , bara vanliga digitalkameror.

 31. Sjukt bra inlägg, det hjälpte mig mycket! Är nybörjarfotograf och fotar för tillfället med en kompaktkamera på 12.1 megapixel och den är väldigt bra att ta närbilder/detaljbilder med, och det är såna bilder som jag vill fota. Tycker inte om distansbilder eller hur man ska säga.

  Tack för ett bra inlägg!

 32. Hej, jag har en fråga angående kameror. Jag ska köpa min första systemkamera, har lite "erfarenhet" av nära o käras tidigare kameror så jag vet hur allt funkar, jag funderar på att köpa nikon d40x, har hört att dem är en bra amatörkamera, stämmer det? Är det en kamera som skulle passa en amatör/lite erfarenhets fotograf som jag?? Jag tycker om att fotografera o vill därför ha en kamera med bra resultat men som inte tömmer min pappas plånbok, snälla svara o tack i förhand 🙂

 33. Jag har just nu en Olympus E-420 men jag skulle vilja köpa mig en ny kamera. Jag har haft min sen sommaren 2008. Den funkar men jag vill ha något mer komplicerat. Några tips?

 34. Hej. Jag har fotat med en Nikon D50 en längre tid och känner att jag behöver byta upp mig. Länge var jag inställd på att köpa en Nikon D7000, men då jag fick testa en Canon Eos 500D så blev jag osäker.

  Jag upplever nämligen att bilderna i min Nikon ofta blir överexponerade och kalla, men med Canon kameran på exakt samma inställningar och motiv blev färgerna mjuka och naturliga. Jag inser att kvalité-skillnaden är ganska stor mellan Nikon 50D och en Canon eos 500D så det kanske inte är rättvist att jämföra med.

  Är färgskillnaden lika stor om man byter upp sig, att Nikon är kall och Canon är varm? Eller råkade det vara som så att just Nikon D50 inte är en höjdare rent färgmässigt? Det vore skönt att få slippa redigera alla foton för att bli nöjd med färgerna! Så bör jag köpa en Canon Eos 550D för att testa om jag trivs bättre med den eller bör jag satsa direkt på en Nikon D7000? Tacksam för alla tips jag kan få gällande detta! 🙂

 35. Jag ska byta upp mig. Och innan jag tittade in på din blogg så hade jag tittat lite extra på Nikon D7000. Har nu en fråga som kanske är lite svår att svara på. Men vilken av dem två Nikon kamerorna du tipsar om, Nikon D7000 och Nikon D300s, är bäst? Förstår att det beror på vad man exakt söker men om du bara tänker rent spontant 🙂

 36. "Canon EOS 1000d ….. närvarande inte planerar att fota så överdrivet mycket. Kanske dokumentera vardagen eller liknande."

  Jag är väldigt intresserad av foto och har fått grymt många bra bilder med denna kamera, bara jag har bra objektiv och jag kan inställningarna.. Man kan faktiskt komma långt med en sån kamera också, det är inte bara nybörjare som har den :/

 37. Hej! Till och börja med har du en grymt fin blogg, varje gång jag går in blir jag alltid super inspirerad och jättesugen på att bara gå ut och fota allt möjligt bara jag får fota liksom. ;)Tack så jättemycket för alla bra tips och råd inlägg och så! De har hjälpt mig sååå mycket och varje gång jag undrar något över foto/kameror går jag alltid hit och kollar om du skrivit något om det(som du oftast har) taaaaack!♥

  Det jag skulle komma till var en liten fråga. Jag vet inte om du kan svara på den här frågan men aja. Jag tänker börja spara till en ny system kamera (jag har en sony a330 nu, som jag är nöjd med men det kommer ju ta ett tag innan jag hinner spara så mycket pengar så jag kan ju lika gärna börja nu) och jag vill gärna ha en Canon EOS 60d. Den verkar jättebra och jag har kollat många recentioner och test med den. Men den är så dyr! Jag vill gärna ha en kamera något billigare men ändå i samma nivå, så jag har sett Canon EOS 600d. Den verkar också jättebra och är billigare, men jag vet inte.. Är 660d:n en "lättare" modell av 60d:n eller hur fungerar det? Vilken tycker du jag ska ta? Man vill ju ändå ha råd med några bra objektiv också! Men jag vet inte? Hjälp vill jag ha helt enkelt 🙂 Om du svarar skulle det vara bra om du svarade som en kommentar i min blogg (ellendaily.blogg.se) eller mailar mig på ellendaily@hotmail.com.

  Tack på förhand!♥

 38. Hej! Jag ska köpa en ny kamera och jag har problem med att välja mellan 5d och 7d. Vad är det för skillnad mellan dessa och vilken anser du är bäst? 🙂

  Tack på förhand för svar!

 39. Är det stor skillnad på Canon EOS 550d och Canon EOS 60d? I så fall, vad är skillnaden? Tacksam för svar! 🙂

 40. Men rekommenderar du den första eller andra för den som har tänkt att överdriva med att fota och vill lära sig? Eller bör man ta en dyrare?

 41. Hej! Vad är det för funktion i Canon EOS 1000D som saknas för att det ska vara en mer avancerad kamera än för nybörjare?

 42. *
  *
  *
  AIJDA: Det är väl egentligen ingenting som saknas… det som gör att det är en nybörjarkamera är 1. Priset. 2. Användarvänligheten, dvs, den är tillverkad för att vara lätt att använda. 3. Det tillverkas inga direkta tillbehör till den som tex batterigrepp, billiga trådlösa fjärrutlösare.. 🙂
  *
  *
  *

 43. Hej Elin! Tycker du att det är ett för stort steg att gå från Nikon D3000 till Nikon D90 ?

 44. Hej Elin!
  JAg ska nu köpa min första systemkamera, älskar att fota och har fotat i ca.2år med vanlig digitalkamera.
  Tror du att en Canon eos 1100D skulle vara bra? 🙂
  Desutom älskar jag din blogg 🙂 <3

 45. det jag undrar är vad det är för skillnad på kamerornas märken typ nikon, canon, olympys, sony etc. vilka systemkameror är egentligen bäst vad gäller märket på dom, och vad är skillnaden? Vilket märke föredrar du?

 46. Hej!
  Jag letar just nu efter en systemkamera. Jag har tänkt mig en ganska billig kamera, som ändå är riktigt bra. Jag har kollat på modeller som canon eos 1100, canon 500 och 550d, nikon d3100 osv..
  men dessa har inte haft bildstabilisator. Vad säger du? Hur viktigt är det med bildstabilisator? Vilken kamera skulle du rekommendera mig att köpa? Någon som är är prisvärd men ändå mycket kamera? 🙂

  Tacksam för svar!
  MVH
  Cornelia

 47. Jag skulle gärna vilja ha en systemkamera och en Canon EOS 1000D verkar ju väldigt bra och billig. Men min stora syster har en sån och då kanske man tycker att det är bättre att köpa en annan som är lite annorlunda.
  Finns det någon Canon som också är runt samma pris?

 48. Jag är en femtonårig tjej som älskar att fotografera! Gör det nästan hela tiden! Men det finns ett problem, jag äger just nu en ganska dålig kompaktkamera. Men nu ska jag köpa mej en systemkamera(:D) men vet inte vilken jag ska välja. Jag väljer mellan många olika men det står nog mellan Canon EOS 550D och Canon EOS 600D. Vet du vilken av dom som är bäst? Eller finns det någon annan bra i ungefär den prisklassen?
  Jag har fotat med mina vänners systemkameror, så jag är lite van och jag kommer nog mest fota natur, vatten och männsikor. Jag vill ha en systemkamera som är väldigt bra så jag kan behålla den länge och inte behöva köpa en ny på några år. Men den får ju inte vara allt för "svår".
  Hoppas du kan hjälpa mej. 🙂

 49. Vilken bra sida med så många tips på kameror.
  Har en vanlig kompaktkamera med 10 mep.
  Funderar nu på att köpa en sony SLTA 35K eller canon EOS 55OD. ÄR de bra att ha när man ska ta kort på barn? Barnen är 3år och 7månader, de är ju inte stilla precis.
  Till Canonen hör ett objektiv som heter 18-55DC och så säljs det till 75-300dc för 5990kr. Det är ett paket pris. Är det en bra kamera? Hoppas du vill hjälpa mig eller någon annan som läser detta.
  TACK snälla på förhand.

 50. superbra tips, ska byta upp mig till en nikon d7000 för jag vill komma upp i högre ison 🙂

  ps. ju mer jag lär mig att fota desto mer inser jag hur grym du är på det 😀

  kram

 51. Hej! Jag är jätte osäker på vilken kamera jag ska välja! men jag vill nog ha en canon 5d mark 1 men jag vet inte hur många megapixlar den har! Jag har googlat runt lite här och där men jag kan inte finna svaret!! Jag skulle bli super glad om du maila mig om du vet 🙂 frida.nyholm@hotmail.com – Kram & Puss MVH fridis!

 52. funderar på att köpa en Nikon D5100, men vet du om den kommer sluta säljas snart? kommer inte kunna köpa den förrän i somras förmodligen och det verkar som att den inte är så ny…

  tacksam för svar.
  kram:)

 53. Hej Elin! 🙂 Jag har ett kamera problem, jag skulle köpa en Canon EOS 1100D men eftersom jag hade två gamla Sony objektiv så ville mina föräldrar att jag skulle ha en Sony. Så nu har jag en kamera som jag inte ens vill ha egentligen-en Sony… Jag funderar på att fråga om de vill köpa min så får jag köpa den kameran jag vill ha men jag vet inte hur jag ska säga det för att dem blir bara arga! 🙁 Vet du? Svara gärna på min mail eller något! 🙂 KRAM!<3

 54. Hej Elin! 🙂 Jag har ett kamera problem, jag skulle köpa en Canon EOS 1100D men eftersom jag hade två gamla Sony objektiv så ville mina föräldrar att jag skulle ha en Sony. Så nu har jag en kamera som jag inte ens vill ha egentligen-en Sony… Jag funderar på att fråga om de vill köpa min så får jag köpa den kameran jag vill ha men jag vet inte hur jag ska säga det för att dem blir bara arga! 🙁 Vet du? Svara gärna på min mail eller något! 🙂 KRAM!<3

  1. Hej Hanna, det är inget fel på Sonys kameror. En Canon kommer inte att göra någon skillnad – bilderna ser likadana ut oavsett vilket märke du använder, det är bara knapparna som sitter olika. Jag tycker att du ska behålla din Sony och utvecklas med den. Det kommer att gå galant! 🙂

 55. "5D mark II snorbilligt"
  Hehe om man ändå hade dessa pengar och kunde köpa denna "snorbilliga" kamera. Vill nån gång i mitt liv äga en fullformatskamera xD

  1. Haha nej jag menade inte att den var snorbillig så, men i jämförelse med vad den kostade från början (vad jag köpte den för), samt i jämförelse med andra fullformatare så är det snorbilligt… halva priset liksom. Kameran kostade 30 000:- från början 🙂

 56. Vad är det för skillnad på alla olika namn? Som t.ex. på Canons kameror – Canon Eos 1100d, Canon Eos 100d, Canon Eos 650d osv.? 🙂

  1. De har olika funktioner, ligger i olika prisklass och är anpassade för olika användare – varje nummer är unikt, så kan inte svara på vad som är olika med alla. 🙂 Canon är iaf märket EOS = Systemkamera 🙂

 57. Jag tänker gå upp till FX nu, och vill därför höra lite med er som har D600 och D800, för och nackdelar

 58. Kikar in här för att påminna att kamerorna kanske skulle uppdateras =) Har ju kommit lite nyare proffs samt entusiast-kameror det senaste =)

  1. Jag har inte satt mig in i de senaste modellerna, så därför står de inte med, men egentligen är det ändå totalt meningslöst att skriva ett sånt här inlägg, för alla kameror rekommenderas… bara att de vänder sig till olika typer av användare … 🙂

 59. Ja, det är sant. Jag har ju gått från nybörjarkamera till entusiast och man lär ju sig med tiden vilka kameror som passar ens behov. =)

 60. Hej Elin! Jag ska köpa min första systemkamera, och funderar på en antingen Nikon D3100 eller en Nikon D3200. Är det stor skillnad på dem? 🙂

 61. Hej!
  Jag funderar på att köpa en nikon d3200. Jag har haft en rosa samsung förut som var relativt basic. Den hade vissa funktioner men den tog inte så fina bilder. Annars har jag bara tagit med min iphone kamera. Jag vill börja fota på allvar och ta riktigt fina bilder. På mediamarkt kostar d3200 3800 kr ungefär. Det känns som lite slöseri med pengar att köpa en kamera som inte tar fantastiska bilder för att sedan uppgradera till en ny, bättre kamera. Hur tycker du att jag ska göra?
  För övrigt så är din blogg jättebra! Ser fram imot att följa den med stort i intresse.

  1. Svårt att säga när jag inte vet vad en bra kamera är för dig – men egentligen är det mer val av objektiv som är viktigt – sen kan du ta vilket hus som helst.. Men gå till mediamarkt, prata med säljarna och ta lite testbilder 🙂

 62. Är riktigt sugen på att skaffa kamera men är en sådan stor djungelkkänner jag! Finns mycket att välja på och vet inte vad jag ska leta efter.. Tänkte om du har något tips?
  Gillar Nikon och Canon och sen är frågan om man ska testa på fullformat eller inte? Lät på ditt inlägg om det att all utrustning osv är mycket dyrare till fullformat?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.