Jag har flyttat min blogg till en ny address. Besök mig där!
Gå till nya bloggen

Mer tips på gång


Färgstark eller svartvit?


Jag har lite spännande foto/redigerings-grejer på gång.
Kommer nog bli presenterat i nästa vecka. Eftersom ni så gärna vill att jag tipsar er om olika saker, så kommer ni nog att tycka om detta.

Och för att få lite mer stuff att jobba med, så undrar jag om det finns något (vad som helst som rör foto och redigering) som ni vill komma närmare? Något ni funderat över väldigt länge kanske...
Typ som.... "Hur jag tänker när jag fotar?"... och inte så mycket "hur gör man svartvita bilder" liksom... om ni fattar var jag vill komma 😉

62 comments on “Mer tips på gång”

 1. Skulle vara kul att höra var du får din inspiration ifrån? Eller när blir du som mest fotosugen eller något i den stilen kanske?:)

 2. Helt klart i farger! 🙂
  Hvor får du inspirasjon ifra?
  De dagene du ikke har noe inspirasjon, hva gjør du da for å finne inspirasjonen? 🙂
  Var det et greit spm? 😉
  Gleder meg til flere tips og triks! 🙂

 3. Den i färg var mycket finare, mer djup i den! 🙂

  Tar du typ hundra bilder på samma sak, eller kanske bara 10 och nöjer dig? 🙂

 4. båda bilderna var fina på lite olika sätt! ;D

  har en lite fråga 🙂 du verkar alltid hitta motiv och vackra platser att fotografera på, jag vet inte om du bara har en bra fotomiljö där du bor eller om du letar noga innan du hittar "the perfect spot" men skulle vilja veta lite hur du tänker när du väljer vart du ska fotografera ^^

 5. Sv; Så lite! 🙂 det tycker jag verkligen. Du är så duktig och verkligen den kreativaste personen jag stött på! Skulle inte tacka nej till din fantasi 🙂 Du är toppenduktig.

  & verkligen jättekul med redigering/fototips. Kul att läsa om - samtidigt som man lär sig! Perfekt.

 6. jag vill veta hur du gör skönhetsretuschering. Gör jämnare hud, tar bort finnar och mörka ringar under ögonen osv 🙂

 7. Då har jag en fråga som rör dej och ditt fotograferande. Jag tänker just på den frågan du säger. Hur tänker du när du fotograferar? Väldigt intressant fråga. Jag är också väldigt fotointresserad och skulle gjärna vilja ha lite "tankeinspiration" om man kan säga så? Jag menare en enda tanke kan ju leda till så mycket och om du ville brätta lite mej djupare om vilka tankar som finns när du väljer, motiv, ljus, vinkel, kamerainställningar (inte bara ISO, slutartid, bländare) utan varför du just valde den inställningen just där, i den stunden o.s.v. Vill du förmedla något med dina bilder? Mer än bara just bilden. Eller ja, du förstår vad jag menar. Det skulle verkligen vara läsvärt!

  Jag menar ju såklart inte att du ska sitta och skriva ner varensa inställning på varenda bild. Utan kanske bara lite grann sådär på någon bild som betyder mycket för dej. Eller ja något i den stilen.

 8. Jag skulle jättegärna vilja veta hur mar gör för att få en bra bild i dåligt ljus, tex på kvällen! Det har jag funderat på länge och jag skulle fota månen, men det blev inte så bra. Så det skulle vara jättesnällt och du kunde berätta det:] Också hur man får ljusen på en mörk bild så att det blir som strålar från dem :] Jätte tack om du kunde berätta lite om det :D:D

 9. Färgstark! Den berör mer än den svartvita gör. Man dras liksom in mer i bilden med färg. 🙂 Vad ska man tänka på när man fotar djur? t.ex katter och hundar osv. antingen springer de omkring eller så kör de nosen rakt upp i kamera linsen.
  Hur brukar du göra om du ska foto ett porträtt och du vill ha en vit bakgrund men inte har tillgång till en studio? Ser så fake ut i PH..

 10. Hej Elin! (:
  Jag är en flitig läsare som dock i princip aldrig och då menar jag ALDRIG kommenterar, hehe.
  Jag har en Olympus kamera av modell E-410. Jag upplever att med min kamera så får jag otroligt svårt att ta några andra bilder än stillbilder och då skall det vara exakt rätt ljus och hela köret för att det ska bli en någorlunda bild.
  Har haft kameran i snart 2 år och tycker att jag borde ha lärt mig något, men ser ingen förbättring på bilder från de första veckorna tills nu, och jag får fortfarande inte bättre bilder. Lånar min pappas kompakta digitalkamera oftare än jag använder systemkameran vilket känns tråkigt, men det blir helt enkelt bättre bilder med pappas kamera.
  Jag fick här för några helger sedan låna en väns till mig systemkamera, och det kändes SÅ mycket bättre! Vackra färger även fast det inte var "perfekt" fotoljus och bra fokus på föremålet trots att jag fotograferade rörliga objekt som djur och människor. Det var en Nikon systemkamera, d50 om jag minns rätt.
  Likadant här för bara ett par dagar sedan, så fick jag låna en annans systemkamera, men denna gången var det en Olympus E-420. Efterföljaren till min alltså. Och det kändes likadant som Nikon-kameran, mycket bättre färger och fokus trots att det inte var det perfekta fotoljuset.
  Så, min undran är. Kan det ha något att göra med mina objektiv/inställningar eller är jag helt dömd till att bara kunna fotografera stillbilder i exakt rätt ljus?
  OM det nu är något med objektiven/inställningarna, snälla förklara vad alla inställningar betyder då så att vi som inte är så brighta på kamera-inställningar förstår vad det är man ska ändra för att kunna få till bra bilder!
  Och en till undran, kan du förklara exakt vad som menas med MF, CF, SF och CF+MF osv? Har inte riktigt förstått skillnaden på dem annat än att MF står för att man manuellt fixar fokusen.

  Tack på förhand, Ida.

 11. Hur tänker du för att få annorlunda vinklar? Alltså hur kommer du på dem? Provar du dig fram med inställningar eller har du något tips på som man kan tänka på?

 12. Jag skulle tycka att det vore sjukt intressant om du kan tipsa om hur man mer fångar en bra bild. Liknande som gyllende snittet, att ha "objektet" en tredjedel in i bilden osv. 🙂
  Föresten, din blogg är den jag alltid ser fram emot att läsa av alla jag premunerar på 🙂 Du är sjukt bra på att uttrycka dig och verkligen personlig! En riktigt bra förebild!

 13. Jag har själv nyss börjat med photoshop (elements 7.0) och jag undrar - hur tar man bort grejer i bilden? som t.e.x störande saker i bakrunden eller en finne? skulle vara bra att få veta! 😉

 14. jättefina bilder ! 🙂

  Jag skulle vilja veta hur du tänker och hur du gör för att få till en snygg porträtt bilder, använd gärna någon bild hur men helst inte ska göra och en bild som visar en intressant snygg porträtt bild. 😉

 15. 1.Hur tänker du när du fotograferar människor? Placering, inställningar osv.

  2. Vet du hur man får en lite mer romantisk glöd i bilderna/ gör dom mjukare i PS?

 16. Intressant med foto/redigerings inlägg, har fortfarande mycket att lära där och hoppas väll att jag någon dag ska bli lika duktig som du 🙂

  1. Bara för du sa, inte hur man gör svartvitt så blir det lite lustigt att fråga, men i ditt inlägg turkos önskeindian är det svartvita så mkt ljusare och renare än vad svartvitt/övertoningskarta normalt ger, har du gjort något speciellt?

  2. När man fotar så mkt som man gör är det svårt att veta vart man ska göra av alla foton, brukar du spara dina orginal efter redigering?

  3. Jag har en canon Eos 400d, antar det är den du har. Jag har förstått hur man ställer in ISO, men hur ställer man in bländare och slutartid? Jag har läst igenom bruksanvisning men har inte fått kläm på det hela, som jag förstår det kan man inte ändra i förinställningar som auto, porträtt och vidare, men i alternativen ovan som M, Av, Tv, På, där funkar det inte riktigt att ändra det där som man vill eller har jag missat något?

  4. Det här med beskäring/ storlek är lite bökigt, ibland när bredden ska minskas blir även längde minskad genom PS så att inte bilden ska bli konstig förvrängd. Men om man vill ha bredden mindre men längden större som oftast du kör på personbilder blir det lite svårare, sånna tips kan vara bra.

  5. När du tar din egopics som alltid blir så bra, använder du stativ och fjärrutlösare eller är det någon annan som gör det mesta?

  Hmm, finns nog en hel del man vill veta, men svårt att komma på allt och det är väll bara att fråga senare i så fall. I övrigt är alla tips välkomna 🙂

 17. Jag funderar lite kring dina tankegångar kring porträttfotografering. Vad är det som gör en bra bild enligt dig?

 18. jag skulle gärna vilja veta hur du tänker för att få känsla i dina bilder, om du vet det förståss (;
  Sen skulle det vara kul att får reda på varifrån du hämtar inspiration, jag är nästan säker på att svaret blir "från min familj, min vardag etc.etc." men om du går lite djupare?
  En annan sak som skulle vara kul är om du kunde göra en "serie" eller ett detaljerat inlägg om hur en fotograferingsdag går till.
  Första inlägget skulle kunna handla om hur en idé uppkommer, nästa om vilka personer som ska "kontaktas" osv.
  Ett tredje om valet av platsen, utrustning och förberedelser..
  ah, you got my point.

  Det finns hur mycket som helst jag skulle vilja veta, jag känner bara att just nu skulle jag kunna ge allt för att få träffa dig, och bara "hänga med" och få se hur allt egentligen funkar..
  från planering till redigering.

  /alina

 19. Jag undrar hur du tänker när du tar helkroppsbilder för mina blir misslyckade, känns som om personen i bilden liksom försvinner. Undrar också hur du hittar inspiration till alla poser och får modellen att stå som du själv vill.

 20. Tyckte den svartvita gav mer känsla även om bilden passar i både varianterna! Älskar den grova lutningen på horisonten 😀