fbpx

Jag är ny krönikör i Kamera & Bild!

 

Kolla! Jag är ny krönikör i fototidningen Kamera&Bild och kommer från och med nu att skriva krönikor i vartannat nummer! Hur kul?!

Jag har ju en undangömd dröm om att skriva. När jag var 15 år så började tankarna virvla om att jag ville skriva en fantasy-roman. Det kommer det nog inte bli något med, men jag måste ju ändå säga att bloggande och att skriva krönikor är liiiite på spåret i alla fall?? Min dröm är att skriva en inspirerande instruktionsbok i ett numera hemligt ämne (men det rör foto). Ska bara bli rik, så att jag kan finansiera processen först hehe.

Är i ett väldigt bra flow just nu, så det känner jag såklart att jag fixar!

Eller är instruktinosböcker utdött?

Köper ni sånt eller föredrar ni nätet?

Jag har haft ett par år där jag inte köpt en enda bok, men nu börjar suget komma tillbaka igen. Jag tror det är för att viljan att koppla ned är starkare nu. Jag vill inte sitta vid datorn hela tiden längre. Och jag värdesätter en riktigt snygg instruktionsbok, som står i hyllan som ett vackert inredningsobjekt och utstrålar en sån charm att jag inte vill något annat än att sträcka mig efter den och bläddra genom den.

Borde jag köra?

 

Gör jag rätt nu-tänket

 

En tankefälla som det är väldigt lätt att hamna i är Gör jag rätt nu-tänket.

Ett exempel är från när jag ansökte till Fotoskolan STHLM och hade gått vidare från ansökningen via arbetsprover till Provdagarna på skolan. Där presenterades det ett antal uppgifter som vi skulle lösa och där väntade även två intervjuer (som arbetsintervjuer, fast för utbildningen).

Första halvan av dagen var jag helt blockad, för att jag inte kunde tänka på något annat än ”Vad är rätt svar?” och ”Vad är det de vill se?”. VILKA SVAR GÖR ATT JAG KOMMER IN?!

Well. Oavsett om det är en antagningsprocess till en utbildning, en arbetsintervju eller en kund till dig som vill se något från dig, så vill de se DIG! En skola eller ett arbete vill ha en person som passar på deras arbetsplats/utbildning och en kund vill ha en expert som kan hjälpa dem.

 

 

Och det är DU som gör dig själv till den experten.

Det är ingen som har tilldelat mig en titel som expert inom fotografi och bildbehandling – det är jag själv som har satt mig själv där. Och jag kan en himla massa saker inom det här ämnet – absolut – men det jag gör är inte det enda rätta. Jag gör det jag tycker med den kunskap jag har.

När det kommer till det kreativa så finns det inga 100% rätta svar. Man kan göra saker på väldigt många olika sätt. Man kan SE saker på väldigt många olika sätt. Kom ihåg det.

Den där provdagen på Fotoskolan, så switchade jag mindset efter att ha stressat upp mig själv i flera timmar och tänkte tillslut att: ”Jag ser det jag ser och jag gör det jag tycker” – sen får de gilla det eller inte. Det sparade mig en massa magnip och gjorde det lättare att göra klart uppgifterna. Som i sin tur ledde till att jag kom in.

 

 

Man kan alltid lära sig mer. Kunna mer. Kunskap ger självförtroende och självförtroende ger trygghet.

Trygghet i dig själv som fotograf. Trygghet i att tänka att det dina ögon ser är det rätta.

 

Vad vill du lära dig mer om?

 

Tips: Så får du krispiga bilder

Till vänster: Ljus och krispig kontrast. Till höger: Tung kontrast

 

Vad är egentligen ”krispigt”?

När en bild är krispig, så har den mycket kontrast, men är samtidigt ljus och fräsch.

 

Vilket verktyg använder du?

Alla känner vi till Brightness/Contrast (Intensitet/Kontrast) i Photoshop. Ett väldigt snabbt och simpelt verktyg, som ger dig kontrast med ett enda drag. Och sånt gillar man förstås. Nackdelen med det här verktyget är att det inte går att kontrollera hur du lägger kontrasten (för ja, det går att göra på en himla massa olika sätt) och resultatet blir lätt väldigt dovt och smutsigt.

Så, nu vill jag presentera ett helt annat sätt att lägga kontrast på:
(Och som inte alls tar speciellt lång tid)

 

Kurvor

Kanske har du hört talas om den klassiska S-kurvan (mitten ovan)? Den är ett steg upp från Brightness/Contrast och ger dig väldigt mycket mer kontroll.

Du går in i Layer > New adjustemantlayer (Lager > Nytt justeringslager) och väljer Curves (Kurvor). Där gör du två punkter, genom att klicka två gånger på den diagonala linjen. Den översta drar du uppåt och den nedersta nedåt och vips har du kontrast!

MEN. Vill man ha den där krispigt härliga kontrasten – som jag började skriva det här inlägget för – så vill jag uppmana dig till att göra en lite mer justerad S-kurva: Istället för att placera punkterna med ungefär en tredjedels mellanrum, så går den ut på att placera de två punkterna väldigt nära varandra och långt ned på kurvan. Se nedan:

 

 

Ytterligare ett exempel:

Kika in bilderna nedan. Den översta är en klassisk S-kurva och den undre är min favorit-krisp-kurva.

Notera skillanderna i skuggor mellan de båda bilderna. Den översta har rätt mörka och gula skuggor i förgrundsrummet (vår hall), medan den undre har mycket lättare skuggor.

 

Det här är min favorit-typ av kontrast och fungerar allra bäst på inredningsbilder och bilder fotograferade i snö eller i betongmiljö.

Berätta gärna om du testade tipset och vad du i så fall tyckte! 😀

Det finns social fobi och så finns det social fobi

 

Jag har börjat träna bågskytte igen!

Ni kanske inte ens vet att jag slutade, men det gjorde jag tyvärr. Jag gick en nybörjarkurs i en bågskytteklubb 2015 och blev sedan medlem, men… det kändes inte så himla bra. Jag klickade inte med någon på nybörjarkursen, jag vet inte ens om det var någon annan än jag som fortsatte träna (de flesta var bara där för att prova på) och när jag väl blev inslängd på träningar med veteranerna, så kände jag mig väldigt utanför. Dels för att alla var så mycket bättre än mig och dels för att ingen annan (som jag träffade) sköt långbåge.

Min sociala fobi blev väldigt påtaglig i den där klubben och jag klarade inte av det, så jag slutade. Efter bara några få träningar.

 

 

Men så flyttade vi ju i mars förra året och jag kollade upp att det fanns en annan klubb i mina nya hoods. Skickade in en ansökan och kom in i introduktionsgruppen nu i januari 2019.

Och wooooow, säger jag bara. Det blev så himla tydligt hur olika min sociala fobi yttrar sig, beroende på min omgivning. Från den totala ångesten och den sociala blockeringen i min förra grupp, där jag kände mig som att jag var tillbaka i högstadiet och ingen gillade mig för att jag var så tyst. Till min nya grupp, där jag blev förvånad själv för att jag tog initiativ till en massa samtal med personer jag inte kände. Jag skrattade, babblade, vågade ta för mig. För att jag kände att jag kunde vara mig själv.

 

 

Nä, men den här gruppen och den här föreningen är grym. BK Fiskgjusen i Gustavsberg, här får ni en shoutout! Haha. För det första, att man som nybörjare får möjlighet att träna separat första terminen. Det gör mycket faktiskt. Det var också majoriteten i min introduktionsgrupp som valde att träna vidare, så vi är ett skönt nybörjargäng nu och det känns som att alla klickar väldigt bra med varandra. Superhärliga och lyhörda tränare. Alla från klubben som jag träffat har också varit superöppna och hjälpsamma.

Ser så himla mycket fram emot min fortsatta träning nu – det här känns SÅ bra! Varje kväll när det varit träning, så kommer jag hem med det fetaste leendet på läpparna och längtar tills nästa träning.

Bara två dagar och 2 timmar kvar till nästa träning..! 😉

 

Att jobba med det som efterfrågas eller att jobba med din stora dröm? + Workbook

Jag på en plåtning med Indiska 2017.

 

Jag tycker att det är så himla viktigt att prata om möjligheter. Om att fokusera på det man vill och inte det man tror funkar. Om du läser en guide som heter ”Så lyckas du i sociala medier”, så handlar den alltid om att du ska skriva/prata om sådant som du brinner för och inte om sådant som är populärt. Och samma sak känner jag för entreprenörskap och att jobba som fotograf.

När jag precis startat mitt första företag 2010, så var jag så himla inställd på att jag skulle göra uppdrag som jag visste att det fanns efterfrågan på. Det blir lätt så, när man har folk omkring sig som tvivlar. Kanske har du haft en fotolärare som sagt att ”det finns inga jobb”. Eller så har du en förälder som tycker att du ska ta det säkra före det osäkra.

Och då är det ju inte så himla konstigt, att man tänker att ”mina kunder vill ha ___, så därför fotograferar jag _____”.

Men den stora frågan är ju egentligen – Vad vill DU?!

 

 

Jag har varit på en plats där jag styrt mina uppdrag efter mina kunder. Det fick mig att tappa all känsla och lust för fotografering och det bidrog också till att jag efter två år blev deprimerad. Och jag började starkt tvivla på om ”fotograf” verkligen var mitt drömjobb.

Och jo, fotograf är mitt drömjobb. 

Men inte på det sättet som jag först trott – jag är inte en traditionell fotograf i den bemärkelsen att jag valt en inriktning (t.ex. modefotograf eller bröllopsfotograf) och sedan kör på den. Jag är fotograf i grunden, men min sysselsättning innefattar idag en himla massa olika grenar.

Att fotografera bröllop, barn, familjebilder, porträtt eller gravida är inte min dröm. Det är inte det jag legat och visualiserat i mitt inre om kvällarna. Faktum är att inget av detta är sådant jag ens tycker är kul att fotografera (bortsett från bröllop, då och då), men ändå var detta det enda jag fotade under tre års tid.

Märkligt ändå.

En depression och en livsskris senare… jobbar jag idag med fotografering mot företag, jag är utbildad bildbehandlare/retuschör, jag filmar, föreläser, utbildar. Driver mina sociala medier och jag säljer Art Prints.

 

Fem tips på vägen mot att jobba med din dröm

» DU KAN ALLT! På riktigt. Jag blir ledsen när jag läser hur många av er som är belastade med tvivel och som kommer med ursäkter till varför ni inte kan satsa på er dröm. Jag blir ledsen för att jag också har varit där. Jag har inte kommit dit jag är idag för att jag är någon speciell person med några makalösa förutsättningar – utan för att jag har kämpat för min dröm och aldrig gett upp. Trots ångest, stresskänslighet, tuffa tider och dåligt självförtroende.

» Vad är egentligen det värsta som skulle kunna hända? Vad är du rädd för? Mitt svar på den är nog att inte tjäna några pengar. Och vad skulle det leda till? Att hamna på gatan. Jag har varit i många jobbiga situationer och haft ett antal ekonomiska kriser, men jag har ännu inte hamnat på gatan. Allt har alltid löst sig. Så vad är jag egentligen rädd för? Det finns ingenting som kan hindra mig från att göra det jag älskar.

» Din portfolio ska bestå av bilder som motsvarar de jobb du VILL göra. De jobb du vill ha. Inte de jobb som dina kunder beställer och som är styrt av dem och det de vill (för ja, det kan skilja stort).

» Ha flera inkomstkällor, så blir inte drömjobbet så osäkert.

» Gör en Business Brainstorm för att ta reda på vad du egentligen drömmer om och för att spåna fram idéer på olika inkomstkällor. Det är otroligt peppande och självterapeutiskt. Jag brukar göra en sådan brainstorm 1-2 gånger per år, för att motivera mig själv, samt för att min vilja, mina drömmar och vad jag tycker är roligt ändrar sig hela tiden.

 

Har du svårt att komma fram till vad det är du vill? Vad du ska satsa på?
Vet du inte vad du kan ha för olika inkomstkällor i din business?

 

Vad är din dröm?

 

Mina bästa tips för att fotografera i soluppgången

 

1. Håll koll på vädret

Det går inte riktigt att planera en soluppgångssession. Om vädret är festligt på kvällen innan, så är det stor chans att det blir en pampig soluppgång. Jag har tex. varit ute några mornar när det varit dimma kvällen innan och då har det varit dimma på morgonen också. Funkar inte alltid, men det är iaf en indikation.

Annars brukar jag också kolla olika väderappar, för att se hur stora solchanserna är. Det måste inte vara en klar sol, utan moln för att det ska bli en fin soluppgång. Det är snarare så att solnedgången blir häftigare, om det är lite slöjmoln eller om det är molnigt, men horisonten är fri. Svårt att se detta i en väderapp, men jag brukar kolla efter sol/moln-ikoner och sen hoppas på det bästa.

 

2. Ladda ner appen TPE

TPE är förmodligen min absoluta favoritapp. I den kan man kolla i vilken riktning solen går upp och ned, hålla koll på tider och också se hur mycket solen förflyttas genom att switcha datum. Det är enkelt att sätta en pin på olika platser, för att hitta den mest lämpliga platsen för en soluppgångssession.

Tips! Jag brukar leta efter platser där det är mycket vatten i den riktning som solen går upp. Det betyder att det inte kommer att vara några träd i vägen för solen, så jag kommer att kunna fota när den står som lägst precis över horisonten.

 

 

En favorit-soluppgång. Alltid lite fräsigare när det är lite moln på himlen.

 

3. Gå upp tidigt!

Hela soluppgångsfasen är superhärlig, så jag brukar vara på plats minst 30min innan själva soluppgången äger rum. Vid den tiden är det störst chans att fånga en sån där makalöst rosa himmel, som i inledningen till videon nedan.

Jag brukar gå upp omkring två timmar innan soluppgången, för att klä på mig, fixa något varmt att dricka, packa batterierna som stått och laddat osv. För att hinna ta mig till stället jag ska till och sådär. Så när jag vaknar är det ju rätt mörkt och då är det svårt att se hur en eventuell soluppgång skulle bli. Jag brukar ändå öppna dörren och kolla om det är stjärnklart eller inte. Ser jag inga stjärnor, så går jag och lägger mig igen.

 

 

Sittunderlag där ja! Annars hade jag verkligen frusit röven av mig.
Har även två batterier och en mobil i BHn. Lite krångligt att ta fram, men jaja..

 

Bra saker att ta med sig

– Nyladdade batterier. Gärna 2-3 stycken såhär på vintern, eftersom kylan gör att deras kapacitet försämras. Ett annat tips är att ha det batteri som du inte använder i BHn – på så sätt håller det sig varmt, tills det är dags att byta ut det som är i kameran.

– Nyladdad telefon. Av samma anledning som ovan, så försämras kapaciteten på telefonens batteri av kylan (speciellt iPhone!). Även telefonen brukar jag förvara i BHn när jag inte använder den som fjärrkontroll eller filmar instastorys.. hehe.

– Sittunderlag och en termos med te/kaffe/choklad. Kan bli väldigt kallt annars och det sistnämnda bidrar verkligen till upplevelsen!

– Stativ.

– Fingervantar OCH tjockare vantar. Tjockare vantar för att det egentligen är det som behövs, men fingervantar för att det är svårt att hantera kameran med tumvantar…

– Ta på dig mer kläder än vad du tror att du behöver. Är du svettig efter att ha gått typ tio steg utanför dörren, så blir det perfekt sen när du sitter still 😉

 

Soluppgången kan ju vara väldigt vacker bakom trädkronorna också…

Ladda ner min Art Print till Sims 4!

För många herrans år sedan, så hade jag faktiskt ett gäng följare som följde mig bara för att jag spelade Sims (eller om det bara var det, det vet jag förstås inte, men en stor anledning var det i alla fall). Sedan slutade jag plötsligt spela och spelade inte på många, många år… fram tills förra helgen. 😉

Ägnade ungefär sex timmar i fredags till att bara sitta och ladda ner CC’s (Costom Content till Sims) på The Sims Resource. Eftersom jag bara har grundspelet till Sims 4 och är en av dem som ägnar mer tid till att skapa simmar och bygga hus, än vad jag egentligen spelar själva spelet. Har skapat både mig och Filip, vår lägenhet och sedan spelat tills vi båda blivit spöken… haha.

 

 

Det var när jag gjorde vår lägenhet som jag började störa mig lite på att jag inte hittade tavlor som passade in i min stil i lägenheten. Det finns mycket skandinavisk design bland kreatörerna därute, men jag ville ha något mer speciellt och då snubblade jag över ett program som heter Sims 4 Studio, där man kan skapa egna prylar till Sims – bland annat egna motiv till tavlorna!

Så jag skapade mina tre favorit-tavlor i lägenheten – de tre som sitter ovanför soffan! Och nu ser mitt Sims-vardagsrum ganska likt ut verkligheten faktiskt! (Juste, jag gjorde faktiskt mattan också när jag ändå var igång)

 

 

Ladda ner min Art Print till Sims 4

Eftersom ”Prinsessan och Björnen” är mitt eget fotografi och dessutom min favorit av alla jag någonsin tagit, så kände jag att det kunde vara kul att dela med mig av den till er!

Den kommer i sex olika varianter: Med svart ram och passepartout (som jag har) och sedan med svart, vit och tre träfärgade ramar med vit passepartout.

– – – > Ladda ner här < – – –
Klicka här för att se hur man installerar

Är ni sugna på att göra egna tavlor, så finns den tutorial som jag kollat på här!

 

Bättre morgonpepp finns inte

 

Jag kan vara hur seg och trött som helst på morgonen och så kommer jag in hit när solen skiner – och då vänder allt. Jag hade inte alls tänkt på det såhär när vi kikade runt på lägenheter, men att ha ett kontor med morgonljus är nog det bästa man kan ha. Haha. Förutom att jag ju blir världens lyckligaste av solljus på väggen, så ger det mig också så otroligt mycket energi!

Nu sitter jag här och skriver det här blogginlägget och hela jag och skrivbordsstolen badar i solljus. Det är varmt och skönt och mina vintertrötta ögon tycker det är skönt att äntligen bli lite bländad igen.

 

 

Förresten, på Alla hjärtans dag så la jag upp den här bilden på min instastory. Det är alltså en tjej som slagit in en bukett med penslar istället för blommor och jag kände spontant att det hade varit den bästa överraskningen ever?! En bukett som aldrig dör, utan för evigt osar skaparglädje! Ah!

Sen var jag på Fotoskolan i Jönköping mån-tisdag och på ena frukostfikan så kommer en tjej (en av eleverna alltså) som heter Elin fram till mig och säger att hon har något till mig. Då har hon (och hennes syster, som också följer mig) fixat en bukett med penslar som de slagit in med choklad och presentpapper?! Tydligen har deras pappa en penselfabrik i Bankeryd (där jag för övrigt bott, så allt som är från Bankeryd känns såklart lite extra speciellt för mig). Alltså HUR FINT?! Jag blev helt tårögd alltså. Och nu står penslarna i en vas här inne i mitt kontor!

Till saken hör att jag varit sugen på att börja testa lite olika målartekniker, men jag har bara en massa supergamla plastpenslar (som spretar åt alla håll). Så detta blev verkligen dubbelt bäst!

 

TACK igen Elin och Agnes, att ni tänkte på mig <3

 

Hur jag sparar och planerar mina bilder för Instagram

 

Det är många av er som skriver till mig för att ni upplever att era bilder, tagna med systemkamera, laddas upp i mycket sämre kvalitet än era mobilbilder. Så jag tänker att jag kan dela med mig av min ”Spara till Instagram”-rutin till er!

 

1. Spara till sRGB

Med alla bilder som jag redigerar och som ska publiceras digitalt, så har jag en rutin där jag konverterar alla bilder till sRGB (som är en färgrymd) innan jag sparar. Detta för att jag (framför allt i olika webbläsare) märkt att en del bilder kan bli lite grådassiga i färgerna om jag inte gör det. Och det vill man ju inte att de ska bli.

Hur gör jag?
Gå till Redigera > Konvertera till profil (Edit > Convert to profile) och välj sRGB i rullisten.

 

 

2. Förminska bilderna

Det absolut viktigaste momentet är att förminska bilderna. Om du laddar upp dem i full upplösning, så kommer instagram att komprimera dem och det blir aldrig speciellt bra. Så därför förminskar jag alltid bilderna till 1500px bredd i datorn innan jag för över dem till mobilen med hjälp av Dropbox eller Airdrop. Detta är ju också toppen, eftersom det sparar utrymme på telefonen… 😉

 

3. Planera ditt flöde med en app

Jag har testat lite olika appar och tjänser för planering av ens instagramflöde och hamnar alltid tillbaka på samma, nämligen Snug. Jag gillar den för att den är otroligt simpel att hålla på att greja med. Jag behöver inget extravagant.

 

 

4. Tankar kring flödet

Om man kikar allmänt i Instagram-flöden, så finns det ju väldigt många som postar väldigt lika bilder med precis samma filter varje gång. Sånt kan vara väldigt svårt att applicera på sitt eget flöde, om man som jag gillar att ta väldigt olika typer av bilder. Jag tycker dock det är rätt skönt för ögat med lite variation i flödet och tycker därför inte att man ska vara rädd för att blanda lite.

Såhär brukar jag tänka:

– Försök kategorisera bilder som du tar efter hur de ser ut. T.ex. färg, miljö eller mycket/lite detaljer

– Just nu är det full vinter i mitt flöde, så jag kategoriserar in mina bilder i 1. Rosa bilder, 2. Blå billder. 3. Skogsbilder och 4. Inomhusbilder. Sen försöker jag variera dessa. En kategori (som skog) publicerar jag oftare, medan vissa (som rosa) publiceras mer sällan:

Det här är ett ”set”. 2 x inomhus, 1 x rosa, 4 x skog och 2 x blå.
Sen börjar det om. Ibland blir det fler blå bilder än skogsbilder. Ibland inga inomhusbilder osv.

 

– Viktigt här är väl att jag inte publicerar alla blå på en gång och sen alla skogsbilder – utan jag sprider ut bilder från olika fototillfällen.

– Brukar också variera porträtt med hel- och halvkropp, samt olika ”poser”, för att flödet inte ska bli för repetitivt.

Gilla gärna om du tycker om mina tipsinlägg!

Två klick i Photoshop som förändrar allt

 

En sak som jag inte tänkte på innan jag började på Fotoskolan är färgen bakom bilden – alltså färgen på arbetsytan i Photoshop och Lightroom. Det låter supertrist, men herregud vilken skillnad det gör för ditt bildseende om du testar switchar mellan mörkt och ljust.

 

Hur ljusheten på arbetsytan påverkar dina ögon

Standard-färgen på arbetsytan är mörkgrå. Jag vet inte hur många gånger som jag redigerade vita skrivbordsbilder mot mörk bakgrund och laddade upp dem på bloggen/instagram, bara för att inse att de där ljusa bilderna inte var så ljusa som jag trott.

När vi sitter med en bild i Photoshop, så jämför vi färger, ljushet och kontrast mot bakgrunden – det sker utan att vi tänker på det. Är bakgrunden mörk, så kommer vi att redigera bilderna mörkare. Medan vi kommer att redigera bilderna ljusare, om vi arbetar mot en vit bakgrund:

Varför är detta viktigt för dig?

Laddar du upp bilder på instagram? Eller på din blogg? Har du funderat på vilken bakgrundsfärg de olika plattformarna har? Instagrams bakgrund är vit, så självklart vill vi att våra bilder ska se så bra ut som möjligt mot vitt. Jag redigerar alltid mina bilder mot vitt. För att bloggen har vit bakgrund – instagram och facebook har det också!

 

Har ni tänkt på att byta bakgrundsfärg när ni redigerar tidigare?

1 2 3 345