full screen header

Skillnaden mellan fullformat och "vanliga kameror"

Nu var det väldigt länge sedan som jag skrev ett mer tekniskt inriktat inlägg!
Fick frågan vad som egentligen är skillnaden mellan fullformat och APS-C (de vanliga, billigare kamerorna) och svaret är:
 
 
 
 
Bra att veta:
- Fullformat, APS-C och Micro 4/3 är olika sensorstorlekar.
- Fullformatssensor finns i de flesta professionella systemkameror, APS-C-sensor finns i de absolut vanligaste konsumentsystemkamerorna (de gemene man går och köper) och Micro 4/3 är en typ av sensor som finns i Panasonics och Olympus kompakta systemkameror.
 
 
 
Med fullformat får du...
Brännvidden upplevs annorlunda - du får vidare bild
Kort förklarat, så skulle man kunna säga att vilket objektiv du än använder på en fullformat är betydligt mer vidvinkel än vad samma objektiv är på en APS-C-sensorkamera. Eller snarare - vilket objektiv du än använder är "mer inzoomat" på en vanlig kamera, av den anledningen att en mindre sensor croppar (beskär) bilden.
 
Vill du veta varför mindre sensorer beskär bilden, så har jag skrivit ett inlägg som förklarar exakt vad cropfaktor är.
 
De här bilderna är tagna från exakt samma plats och med samma objektiv, men med en APS-C-sensorkamera och en fullformat. Skillnad, ellerhur?
 
 
 
Kortare skärpedjup
Detta beror inte på att fullformatskameran har någon speciell funktion, utan det hänger ihop med punkten ovan. Eftersom du får en vidare bild med en fullformatskamera, så behöver du gå närmare ditt motiv för att få samma utsnitt som med en APS-C kamera. Ta exemplet ovan med huset: För att bilden till höger (tagen med fullformat) ska se likadan ut som den till vänster, så måste du ta några steg närmare huset för att komma närmare. Och ju närmare du fotar ett objektiv, desto kortare blir skärpedjupet. Du har säkert noterat att du får kortare skärpedjup när du fotar en ensam blomma, än du får när du fotar ett träd - så det är anledningen!
 
 
Tyngre och klumpigare kameror
Större sensor = Större kamera. Inte mer komplicerat än så. :)
 
 
 
 
 
 
 
Med APS-C-kamera får du...
Bättre skärpa över hela bilden
När vi pratar objektiv generellt, så ger de bättre kvalitet i centrum av bilderna, än ute i kanterna. Så är man en riktig skärpe-nörd, så är det en stor fördel att gå på en kamera med mindre sensor - eftersom de "beskär" bort kanterna.
 
 
Bättre detaljrikedom
Det har även visat sig att du får bättre detaljrikedom om du fotograferar en bild med en APS-C sensor direkt, istället för att ta samma bild, från samma avstånd med en fullformat och sedan beskära bilden i efterhand.
 
Så det finns en fördel som t.ex sport- eller fågelfotograf, att välja en kamera med APS-C-sensor, eftersom man då direkt kommer närmare sitt motiv - utan att beskära i efterhand eller köpa dyrare objektiv. För zoom-objektiv kostar! Å andra sidan kostar vidvinkel-objektiv också, så fotograferar man mycket inredning och hus, så lönar det sig ju att köpa en fullformatskamera istället för flera ultra-vidvinkliga objektiv.
 
 
Kompabilitet med alla objektiv
Har du en Canon-kamera med APS-C-sensor, så kan du använda vilken Canon-objektiv (eller objektiv med Canon-fattning) du vill - alla passar. Men när du byter upp dig till en fullformat, så måste du tänka efter lite mer. Vissa objektiv är nämligen anpassade till mindre sensorer (av ekonomiska skäl - det är billigare) och använder du då en kamera med större sensor till ett sådant objektiv, så får du en svart ram runt bilden - om objektivet ens går att montera på kameran vill säga (beror på märke).
 
Undrar du hur du läser ut vilket objektiv som passar till fullformatskameror, så kan du läsa om Objektivens Beteckningar här.
 
 
 
Det kan också skilja i dynamiskt omfång (hur bra kameran återskapar tonerna mellan svart och vitt) och brushantering, men där finns det också många undantag. Så det går inte riktigt att säga generellt att "fullformat är bättre på det här och det här", så jag utelämnar det helt istället :)
 
Klicka gärna på "Gilla" om ni gillar den här typen av inlägg! :D
3 kommentarer

En hudvårdsserie för dig med nickelallergi & eksem! + Tips på hur du förhindrar en reaktion

Det här inlägget är ett betalt (och jäkligt stolt) samarbete med Hudvård i Norden
 
Vet ni?
Idag är jag så otroligt stolt och tacksam över att få presentera en hudvårdsserie för dig med eksem/nickelallergi, som är helt nytt i Sverige. För mig har de här tre åren med eksem (och nickelallergi) varit en berg-och-dalbana av läkarbesök, hemmatester, ingen-vet-någonting, nya lärdomar, kortison-hat, nu-funkar-det-helt-okej-men-andra-dagen-inte och kommer-detta-aldrig-försvinna?
 
När jag blev kontaktad angående Skintifique och deras serie var jag först otroligt skeptisk. Det blir lätt så när det känns som att man har testat allt och man inte riktigt kommer någon vart. "Jag orkar inte äventyra mer", tänkte jag. Men de låg på (de tror ju stenhårt på sin produkt) och eftersom det ändå faktiskt är en serie speciellt framtagen för personer med precis mina besvär, så tackade jag tillslut ja till att testa. Och jag är så glad för det!
 
 
 
 
 
 
Vilka produkter finns i serien?
Serien består av ett ansiktsvatten (speciellt effektivt mot föroreningar och spår av metaller, som t.ex. nickel), en bodylodtion (milt lugnande), en ansiktskräm (mer lugnande), som alla verkar mot både eksem och nickelallergi. Sedan finns det också en förebyggande kräm, som man som nickelallergiker smörjer på där man kommer i kontakt med nickel.
 
 
Hur reagerade jag på produkterna?
Rent allmänt så är de här produkterna fantastiska bra bara i sitt grundsyfte - som en hudvårdsrutin. Även om jag testat många produkter för känslig hy så har jag upplevt att huden svidit lite efter rengöring, vilket de inte gör nu. Känns otroligt bra.
 
Eftersom jag är helt övertygad om att kortison inte är bra för någon, så har jag bara använt mig av det i de absolut mest kritiska situationerna (vid två tillfällen det här året). Ansiktet har klarat sig ganska bra under den här tiden, men mitt vänstra långfinger har i MÅNADER varit helt täckt av såriga, flagnande, knottriga och ömmande eksem. Förstå då känslan när jag började använda Skintifiques bodylotion (den är för hela kroppen, men jag använder den bara som handkräm, eftersom det är där jag har eksem) och jag efter ca 2-3 veckor börjar se hudstruktur. Jag började nästan gråta, för att det var en sådan lättnad. Mitt monsterfinger blev mitt egna finger igen...
 
Eksemen runt ögon och mun hade inte blommat ut när jag började testa produkterna, så jag kan ju inte garantera att det fungerat på dem också, men ansiktet har i alla fall hållit sig förvånadsvärt fint, trots årstiden.
 
Jag tror också (tyvärr) att någon eller några av de sminkprodukter som jag använder mig, på något sätt innehåller nickel, så jag använder den förebyggande som grund innan jag sminkar mig runt ögon och mun.
 
*Produkterna ska vara skonsamma även om du inte har eksem.
 
 
Samtliga produkter finns på Hudvardinorden.se

 
 
 
 
Hur jag förhindrar en reaktion
Nu är det ju så att det inte finns några produkter som helt tar bort eksemen (bortsett från kortison då, som jag som sagt inte tycker om att använda), men de här verkar väldigt lugnande på huden. Och jag tror att en kombination av att göra allt för att inte provocera huden och samtidigt använda bra produkter, är ett vinnande koncept.
 
Det känns som att jag har testat mig fram hur mycket som helst (eftersom sjukvården uppenbarligen inte kunnat hjälpa mig) och det här är vad jag har kommit fram till och vad som jag måste tänka på för att förhindra att eksemen blossar upp:
 
- Undvik att tvätta dig för ofta. Lättare sagt än gjort när man har eksem på händerna - man måste ju när man går på toa och när man inte har någon diskmaskin. Fukt får nämligen eksemen att frodas, så förrutom problemet med att inte tvätta händerna, så tvättar jag bara ansiktet en gång om dagen (på kvällen när jag tar bort sminket).
 
- Smörj inte in dig för ofta. Som sagt, fukt får eksemen att frodas, så detta gäller även när du smörjer in dig (oavsett vad det är för krämer du använder dig av). Jag tycker att det fungerar bra att smörja in mig en gång på morgonen och en gång på kvällen, men absolut inte mer - även om det känns som att man är hur torr som helst.
 
- Sminka dig inte varje dag. Jag vet att mina eksem i ansiktet triggas av sminket (förmodligen för att de innehåller nickel), så jag försöker att inte sminka mig mer än två dagar i rad. Annars börjar det klia och då vet jag att eksemen är på G...
 
- Undvik socker. Mina eksem har aldrig varit så fina som under den perioden som jag inte åt någonting sött alls. Men så kan man ju inte riktigt leva, känner jag. Så idag äter jag absolut gottigt - men jag vet också att om intaget blir för stort, så blossar eksemen upp. Läsk, godis och bakelser på samma gång är ingen bra idé...
 
- Skydda eksemen mot väder. Om det går. Det går inte riktigt att täcka för ögonen och jag kan inte dra upp halsduken över munnen (då fuktar min egen andedräkt huden och ja, fukt var ju inte bra... men jag har ALLTID vantarna på när jag vet att jag ska vara ute ett tag, Även om jag inte fryser..
 
 
Stor kram till alla mina fellow eksem-kompisar där ute!
Det är supersämst att behöva ha detta, men jag hoppas att någon av mina tips varit till lite hjälp på vägen. <3
4 kommentarer

Inte superotippat direkt

Gissa vem som blev helt galen imorse, sket i todolistan och
istället sprang ut och virvlade i två timmar med sina miljoner kalla kompisar?
 
 
 
 
Nä GUD VAD FANTASTISKT ATT DET SNÖAR!?
Jag var så taggad i morse att jag gastade (lite för överexalterat) "ÅH VAD DET ÄR UNDERBART?!" till en tant som passerade mig för att gå till bussen. Hon ba "Vad?". Jag (lite mer diskret): "....eh... vad underbart det är med snön! Det blir så fint på bild....!" hehe...
 
Det har varit oerhört distraherande med alla stora snöflingor utanför fönstret idag - även om jag var ute i morse. Det hjälpte liksom inte att springa av sig i två timmar, nej nej. Så fort jag satte mig till rätta för att jobba och såg Narnia't utanför fönstret (som jag hann glömma bort mellan varven), så ville jag bara ut. Som en osynlig kraft som rev i mig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skulle vilja dansa bland snöflingorna i en evighet.
Hur lycklig kan man bli av väder egentligen?
 
Jag brukar tänka på det ibland när jag promenerar med min favoritmusik i öronen och bara måste stanna för att titta. Jag gjorde det flera gånger idag på vägen till bussen. Stod som fastfrusen i marken, mitt i ett steg, och stirrade drömmande ut över de vita hustaken. Bara för att snömolnet framför mig fått en spricka i sig och solens gyllene strålar blandade sig så vackert med den virvlande snön.
 
Väder. Som trollbinder.
 
 
 
 
 
 
Nä, nu måste jag verkligen fokusera så att jag kan ta igen det jag inte hann jobba med för att jag var ute och dansade i snön imorse. Så kan det bli haha. Jag har filmat ett samarbete som kommer upp här imorgon och vill väl egentligen bara säga att jag kommer att ha en hel del samarbeten nu inför jul (speciellt på instagram) och jag hoppas att ingen kommer att ta illa upp av det. Jag är superglad för att jag fått dem - för att det är samarbetspartners som jag verkligen tycker om (det är det iof alltid, annars tackar jag nej haha) och för att jag i skrivandets stund kan säga att jag faktiskt kan leva på mina sociala medier. Det är rätt sjukt faktiskt. Sjukt kul!
 
Är så oerhört tacksam för allt jag har möjlighet att göra. Det känns så overkligt att det blev såhär. När jag tänker på livet och allt det som varit, när jag vantrivdes på mitt jobb och trodde att det var fel på mig. Att det då fanns en väg bort - mot ett friare liv.
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 35/2 IS USM
19 kommentarer