full screen header

Fettisdagen betyder temafotografering!

 
Canon EOS 5D Mark IV + Tamron 85/1,8 VC USD
 
Reklamlänkar: Grå kopp . Elefantkopp . Skärbräda
(Fri frakt över 199:- på Indiska.com)
 
 
Idag har jag fotat semlor! De luktade gott och är fina att fotografera, men jag gillar faktiskt inte semlor.
Folk brukar kolla på mig med den där "du är en mycket märklig människa"-blicken när jag säger det och så frågar alltid alla "är det mandelmassan?". För det kanske är standard att man inte gillar mandelmassa, men jag måste faktiskt säga att det är mängden bröd och grädde på en gång som framkallar spyreflexer på mig. Förmodligen för att jag föråt mig på grädde när jag var liten, haha ;)
 
Prinsesstårta går dock bra, om det är tillräckligt mycket sylt i och sånt, som blandar upp grädden. Fast egentligen äter jag det mest för marsipanen, så kanske bara skulle gå och köpa mig en rulle marsipan och äta istället. Enkelt och bra.. haha! Men ja, nog blir jag sugen på att testa den där prinsess-semlan bara för att! Någon som vet något fik i Stockholm som gör sådana?
 
För övrigt så är det så himla kul att se sina egna bilder sprida sig över Indiskas startsida! :D Kolla bara på detta:
 
 
 
 
 
29 kommentarer

Golden Hour | Avsnitt 1 | Om våra kameraväskor

Presenteras i samarbete med Scandinavian Photo & Focus Nordic!
 
 
 
Alltså kolla in den sjukt snygga temasidan som vi fått på Scandinavianphoto.se 😍
 
 
Åh vad nervöst. Nu är första avsnittet ute, som vi filmade när vi var på Aruba!
I första avsnittet snackar vi kameraväskor. I nästa avsnitt får ni hänga med bakom kulisserna på tre gravidplåtningar (bland annat med Yogagirl) med Emelie. Efter det kommer en ascool film vi filmat med 360°-kamera och sedan ett avsnitt där ni får hänga med mig på en av mina "mysplåtningar" i naturen.
 
Tanken med serien är i huvudsak att inspirera, genom att dela med oss av våra egna fotoögonblick, fototips och bjuda in spännande fotografer. Men vi kommer även att utmana oss själva och ta med er på plåtningar som vi aldrig annars skulle göra - det kan gå huuuur som helst!
 
Se hela vårt intro här!
 
Kommentera gärna vad ni vill se oss göra - vad för tips skulle just du tycka vara spännande och vad för utmaningar vill du se oss göra?
10 kommentarer

Att sy en sagoklänning

Del 2 - Mönster & beställning av tyger
Det här är andra delen i min bloggserie om att sy en sagoklänning/medeltidsklänning.
Här kan ni läsa första delen om att skissa upp sin drömklänning.
 
 
 
 
 
 
Beställa tyger
Det absolut enklaste när det kommer till att köpa tyg är att gå förbi en butik eller ett tygstånd på någon av Sveriges alla medeltidsmarknader och kolla ut vilket tyg du vill ha i verkligheten. Där kan du få hjälp på plats om det är någonting du är osäker på och även om du inte har superkoll på vad det finns för olika tygmaterial, så kan man i alla fall bilda sig en någolunda bra uppfattning om hur klänningen kommer bli, genom att känna på tygets tjocklek, stumhet och yta.
 
Har du inte möjlighet att kika på tyget IRL så är det superbra att beställa tygprover innan du gör ett köp. När jag syr klänningar så brukar jag beställa allt mellan 5-8m tyg och det springer iväg rätt mycket i pris, så man vill ju vara helt säker på vad man får när man klickar på köp-knappen.
 
Det var väldigt svårt att hitta ett tyg som matchade det som jag hade i huvudet när jag gjorde skissen. Ett vinrött tyg med gulddetaljer och med ett medeltidsinspirerat mönster. I Sverige var det helt omöjligt, så jag vände mig direkt till utlandet och kollade en hel del indiska och italienska sidor (med lite för mycket blommönster och kinesiska drakar), samt Ebay. Hittade ändå inte ett enda som klarade alla mina krav.
 
Vanligaste problemet var att mönstret var för modernt. Var mönstret okej, så var alla tyger klarröda och när jag hittade tyg i någon dämpad röd nyans, samt med ett helt okej mönster, så var kvaliten inte speciellt bra istället. Tillslut gav jag upp sökandet efter det perfekta vinröda tyget och beställde ett lila istället - med ett mönster som motsvarade precis det jag var ute efter. Lustigt nog så insåg jag när tyget anlände, att det faktiskt ser vinrött ut där solen inte skiner... Perfekt!
 
 
 
Lite tyger som jag kikade på innan jag bestämde mig för nummer två högst upp från vänster!
 
 
 
Mönster
Det absolut enklaste när du aldrig sytt tidigare är att använda Sophias Atelje's mönster. Har själv flera av dem hemma och kan verkligen rekommendera "Kvinnodräkt från 1300-talet" för den som vill ha något superenkelt och modifierbart (det är min personliga favorit) utan för mycket krångel. Vill du ha något mer figursytt och inte vill göra några ändringar själv (utan det ska bara funka om du ritar av mönstret) så välj "Figurskuren klänning med klockärm". Finns även alternativ om du vill ha smala ärmar.
 
Om du är lite mer pysslig av dig så är det inte jättesvårt att skapa dig ditt egna mönster. Här finns en superbra tutorial som jag använde mig av i somras, när jag sydde min senase ljusblå medeltidsklänning.
Nu har och kommer jag lägga ner mycket pengar på den här klänningen, så jag ville ha en klänning helt skräddarsydd efter mig och mina mått. Har därför inte gjort något av ovanstående, utan tagit hjälp av Linda, som gjort ett helt anpassat mönster till mig. Hurray!
 
 
Rekommenderade bloggar med sömnads-tutorials:
- Handcrafted History
- Som när det begav sig
- Simply Medieval
 
Kan även rekommendera att gå med i gruppen "Vi som syr medeltidskläder" på Facebook, där du både kan ställa frågor och hitta information bland alla användbara filer som laddats upp i gruppen :)
 
 
Nu är det bara att börja klippa ut, sicksacka och sy! Stay tuned! :D
Spara
17 kommentarer