full screen header

Då insåg jag att jag var förälskad

Detta var en av önskerubrikerna i min bloggundersökning!
Och det är väldigt pirrigt att posta detta, av många olika anledningar, kommer ni märka när ni scrollar :-*
 
 
 
 
 
Vi träffades på sommarjobbet en solig dag i juni. Eller vad vet jag om det förresten, jag var så jävla förkyld/febersjuk, så jag minns inga detaljer... haha. Han stod bara några ynka meter från mig med sin vagn fylld med post, men de två första veckorna sa vi ändå inte så mycket till varann. Typ "hej" och "har det gått bra idag?", eller något sådant. Jag minns inte riktigt. Minns bara ett väldigt kort samtal när jag hade klarat min första postrunda själv utan att köra fel och jag sa att jag skulle fira med tårta. Hehe...
 
Någon gång den andra veckan började vi prata mer ordentligt med varandra. Vi fyllde i våra tider i vikariepärmen när alla hade gått hem och dröjde kvar för att prata om allt möjligt, som jag heller knappt kommer ihåg. Jag vet bara att jag tyckte att det fanns någonting i luften mellan oss. Lite spänning sådär, som fick mig att glömma att andas när han såg på mig.
 
Jag var väldigt bestämd med en sak och det var att jag absolut inte skulle träffa någon på minst ett år. Inte seriöst i alla fall. Jag var typ förhållandeutbränd. Men man kan ju träffas för att det är kul också, tänkte jag, lite som en sommarflirt. Så vi började ses.
 
 
Vi hängde var och varannan dag hela den sommaren. Badade, letade Haninge runt efter uppblåsbara båtar, promenerade i stan, spelade kort i solnedgången och kysstes i korridorerna på jobbet när ingen såg.
 
Sen förstod jag ju att det var något verkligt med grabben när sommaren började lida mot sitt slut och jag ville stanna tiden. När jag blev rädd för att han skulle flytta tillbaka hem och glömma bort mig. Haha. Men det gjorde han inte och när jag kom till Uppsala för första gången så kändes allting så väldigt mycket mer på riktigt. Så vi blev ihop någon gång där i början av hösten. Så gick det med den inplanerade singeltiden ;)
 
Nä men jag är så jäkla tacksam för att vi båda hamnade på samma postkontor just den där sommaren. Han är SÅ fantastisk! <3
 
 
 
 
 
 
 
 Hej hej Filip 👋😘
 
53 kommentarer

Den klassiska runtkrälningen

 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark II + Tamron 45/1,8 SP DI VC USD
 
 
Det börjar alltid med att jag tar med kameran ut i trädgården för att fota blommor och sånt... men slutar alltid med att jag kommer in med ett minneskort fullt med bilder på Ada. Varje gång! Men det kanske inte är så konstigt... för oavsett vart man går i trädgården, så kommer hon rännande efter. Ligger jag och krälar i rabatten så kan du sätta något på att hon kommer springande rakt in i bild och börjar käka på just den blomman jag lagt fokus på. Hon är så lurig. När jag inte fotar henne ska hon in framför linsen, men när jag vill fota henne så springer hon iväg. Haha.
 
Är hemma hos mamma och pappa en sväng nu på påsklovet (kom igår). Det är så skönt att vara här, även om jag blir väldigt förslappad när jag är här. Ligger i sängen hela dagarna och käkar godis ;) Men det är mysigt med kattsällskap och imorgon har jag planerat in lite biltvätt och självporträtt - så håll tummarna för bra väder! :)
12 kommentarer

Allt om att läsa till Bildbehandlare på Fotoskolan STHLM

Är det en bra utbildning? Behöver man kunna mycket i Photoshop innan? Hur är tempot? Och lärarna?
Kan man jobba vid sidan om? Hur ser jobbmöjligheterna ut efteråt?
 
 
Folkuniversitetet/Kungstensgymnasiet i vinterskrud. Här inne ligger Fotoskolan på nedre plan! :)
 
 
 
Jag har fått tonvis med frågor på mejlen och i alla kanaler från personer som är nyfikna på utbildningen och är sugna på att söka, så jag tänker att det är lika bra att jag skriver ett helt inlägg om detta nu, innan jag skriver av mig fingrarna ;) Haha! Varning för GIGANTISKT inlägg!! ;)
 
Utbildningstid: 2 år
Praktik: 6 månader
CSN: Ja
 
 
Vad gör vi egentligen?
Väldigt bra fråga! Första halvåret höll vi enbart på med att redigera bilder så verklighetstroget som möjligt. Perfekta högdagrar, svärta och kontrast. Metall skulle se ut som metall. Växter, skyltar och himmel skulle ha korrekta färger. Hudtoner skulle vara naturliga. Inte för magenta, inte för rött, inte för gult... Vi gick igenom alla verktyg väldigt grundligt i Photoshop och även jag (som jobbat väldigt mycket i Photoshop tidigare) lärde mig en himla massa nytt!
 
Andra halvåret blev det lite mer retusch. Vi hade diverse workshops med folk från branchen (bland annat från retuschbyråerna La Machine, Rétine och Retuscheriet). Sedan grävde vi ner oss i tekniska saker som Färghantering, Tryckanpassning och Fine Art Printing.

2/3 av andra året hade vi praktik och nu de sista tre månaderna läser vi några sista kurser (3D, projektledning, entrepenörskap, fler workshops och examensarbete) :)
 
 
 
En typisk bild första halvåret. Här med uppgiften att "räta upp" (och framkalla verklighetstroget).
 
Alla uppgifter printas trettioåttatusen gånger innan man blivit nöjd/godkänd av läraren. Sedan läggs allas
printar upp på ett bord och vi snackar om dem. Hur är skärpa? Kontrast? Färger?
 
 Vänster: Bild som vi arbetade med i en av våra Workshops.
Höger: Vi gör många samarbeten med fotoklassen på skolan. Här har jag jobbat med min favorit, Emma Grann :D
 
 
 
FAQ
Behöver man kunna mycket i Photoshop innan man börjar utbildningen?
Det är inga speciella krav på vad man ska kunna, men det underlättar väldigt mycket för en själv om man har jobbat en del med programmet innan. Jag skulle väl säga att man ska kunna arbeta grundläggande. Typ.. kunna jobba med lager och så :)
 
Hur många killar/tjejer är det i klassen och hur gamla är de som kommit in?
I min klass är det 12 tjejer och 6 killar (men i klassen under är det 17 tjejer och 1 kille haha). Jag tycker att vi är väldigt jämnt fördelade i ålder. Allt från 21-35(ish). Vi kommer från olika delar av Sverige, några har barn och alla tar det vi gör på största allvar.
 
Hur är tempot?
Tempot är så att man hinner med vad man ska göra under den tid som är schemalagd i skolan. Fast mest är det vad man gör det till, haha! Man kan ju arbeta med en bild i all oändlighet, så man inser rätt snabbt att man måste lära sig att ingenting kan bli helt perfekt. Jag har en tendens att sitta och peta väldigt mycket när vi har Workshops (man vill ju imponera på de som är ute i branschen hehe) och det har resulterat i många sena kvällar på skolan... rekommenderas ej ;)
 
Hur är lärarna?
De är otroligt kunniga och det märks att de älskar det de håller på med. De är riktigt nördiga och jag älskar det haha :)
 
Kan man jobba vid sidan om?
Jag vet inte om någon annan har gjort det, men jag har inte gjort det. Jag har inte haft ett vanligt extrajobb i alla fall. Dock lägger jag ju ner väldigt mycket tid på min blogg och mina sociala medier, så det är väl lite av mitt extrajobb... Andra året så är det många i klassen som börjat frilansa och tar retuschjobb vid sidan av skolan. Man lägger ner väldigt mycket tid på att jobba upp en portfolio under andra året, så då skulle jag inte säga att man har tid att jobba med något annat än med bild.
 
 
 
 
Jag (ca 22.00) när jag suttit alldeles för länge med en serie bilder och egentligen bara vill heeeem och sova!
Ögonen går i kors och man fattar inte; är bilden för magenta eller för grön?! Haha!
 
Min bordsbästis CJ tryckanpassar bilder som ska vara med i en katalog. Här jämför hon ett provtryck med bilden på skärmen.
 
Vänster: När det inte fanns kall Cola på Hemköp, så får man vara lite kreativ ;) Höger: Note to myself...
 
 
 
Hur ser jobbmöjligheterna ut efteråt?
Till skillnad från fotograferna, så ser framtiden väldigt ljus ut för bildbehandlare. Jag vet inte exakta siffror, men jag tror att någon sa att 17 utav 18, i klassen som gick ut året innan oss, nu jobbar som bildbehandlare/retuschörer. Kanon va? :)
 
Som det ser ut är det många som frilansar. En del jobbar med retuschbyråer i stan. Andra jobbar med olika fotografer. En del går ihop och frilansar tillsammans. Det finns också möjlighet att få anställning på olika företag, som har mycket bilder i omlopp och behöver både anställda fotografer och retuschörer. Man får känna efter lite vad som passar en själv bäst.
 
 
 
Vad tycker du om utbildningen?
Jag trivs så jäkla bra! Men så har jag ju en fantastisk klass också :) Hoppas att ni andra som kommer in också har lika tur som jag :) Jag hade inga direkta förväntningar när jag sökte utbildningen, utan jag var bara sugen på en massa ny kunskap - och det har jag verkligen fått. Jag har utvecklats så sjukt mycket och det har verkligen tagit mina bilder till en helt ny nivå. Älskart!
 
Såklart så finns det plus och minus med allting, men vi utvärderar alla kurser och terminer, så utbildningen förbättras ständigt efter elevernas feedback, vilket är väldigt bra. :)
 
Nä men jag är superglad att jag går här! :D
 
 
 
 
Två bilder i samarbete med fotograferna på skolan - Emma Grann och Skilla Glaslilja.
 
Såhär kan det se ut när vi sitter och jobbar.
 
 Vänster: Korrar printar, så att jag vet vad jag behöver justera i datorn. Höger: Det är väldigt fint runt skolan! :D
 
 
Vänster: Markups. (När fotografen kladdar ut instruktioner över hela bilden, så att man vet vad man ska göra)
Båda bilderna är i samarbete med Emma Grann.
 
 
 
Pust... haha! Detta är nog mitt längsta inlägg någonsin! Fattar om man inte orkar läsa allt, men där har ni i alla fall rubriker, så att det går att välja att läsa det man är intresserad av ;)
 
Och till alla som tänkt söka utbildningen: Stort lycka till! :D
 
 
Läs mer
» Allt om fotografutbildningen på Fotoskolan STHLM.
» Information om ansökan på fotoskolansthlm.se
12 kommentarer