full screen header

Utrustning

 
 
 
Fotografi
Canon EOS 5d mark VI
Min stora systemkamera. Den som jag plåtar alla jobb och lite mer avancerade projekt med, samt som hänger med mig på fotopromenad i solnedgången.

Canon EOS 5d mark II
Min gamla kamera, numera reservkamera.
 
 +
 
Canon EF 35/2,0 IS USM
Objektivet som alltid sitter på kameran. Passar perfekt till vardagsbilder, resor och miljöbilder, tack vare att det har mer vidvinkel än mina andra objektiv.

Tamron AF 45/1,8 SP DI VC USD
Mitt nyaste objektiv med bildstabilisator. Används främst till porträtt, men också en del till vardagsbilder.

Canon EF 135/2,0 L USM
Mitt allra finaste objektiv. Använder det mest till fotografering av människor i halv- och helfigur.
 
 
&
 
Olympus OM-D E-M5 Mark II + Olympus 17/1,8
Lilla systemkameran som hänger med på alla vardagsäventyr!
 
 
 
Tillbehör
Extern blixt: Canon Speedlite 430EX II

Väska:
Think Tank Retrospective 10, Ona Bowery
 
Stativ: 3LT Brian
 
Fjärrutlösare: Canon RC-6
 
 
 
Bildbehandling
Ritplatta: Wacom Intuos Pro Medium
 
Redigeringsprogram: Adobe Photoshop CC (och Adobe Lightroom 5)

Dator: iMac 21" med en extern Eizo-skärm
 
 

Video
Kamera: Canon Legria Mini X (för vloggar) och Canon EOS 5D Mark IV (för videos med bättre kvalitet)
 
Redigeringsprogram: Adobe Premiere Pro CC
 
Fjärrstyrning: Canon EOS Utility
70 kommentarer

TIPS: Fotografera när det är mörkt

 
 
 

Fotografera när det nästan är mörkt
Jag tycker att det blir absolut bäst mörkerbilder när det inte är helt mörkt ännu, utan himlen fortfarande är härligt mörkblå. När det är kolsvart tar jag faktiskt väldigt sällan upp kameran.
 
 
 
Använd stativ
Fotograferar du sådant som inte rör sig, så är det absolut bästa alternativet att använda stativ. Med ett stativ behöver du inte höja ISOt och slipper därför brusiga bilder (vill ni se ett skräckexempel, så har ni detta). Istället kan du använda en längre slutartid! Fotograferar man handhållet med långa slutartider så är det omöjligt att få skarpa bilder (vi har väl alla någon gång fått bilder som ser ut såhär? haha), så därför sätter du kameran på stativet, så den hålls stilla under hela bildtagningen och vips så har du skarpa bilder med grymt bra kvalitet!
 
TIPS!
Har du inget stativ kan du ställa upp kameran på närmsta bänk eller annan plan yta som finns i närheten. Använd lypsyl, mynt och andra småsaker till att få till en bra lutning på kameran, som passar motivet du ska fota.
 
LÄS MER:
 
 
 
Så mörkt var det i rummet och så ljust blev det med kamera på stativ, ISO100 (yay), bländare 2,0 och 4sek slutartid.
 
 
 
Höj ISO-talet
ISO är som sagt inte så roligt om bilderna blir helt förstörda, men så länge som man fotar i det som jag klassar som "nästan-mörker" och man inte använder högsta ISO, så är det ett alternativ om man inte har ett stativ i närheten. Dessutom kan kornighet ge lite speciell stämning i bilden, som jag kan tycka är rätt fint ibland :)
 
Jag fotar nästan alla mina bilder med höga ISO-tal, dels för att min kamera är bra på det här som kallas "brusreducering" och dels för att bruset ändå knappt syns när jag postar bilderna så förhållandevis litet på nätet.
 
TIPS!
Hur högt ISO din kamera klarar av är väldigt olika, det bästa är om du testar den med olika ISO-tal inställda och granskar dem i datorn - det gör att du vet hur högt du "kan gå" när du väl står där ute och funderar på vilka inställningar du ska ha.
 
LÄS MER:
 
 
 
Bild tagen med ISO 2000 + uppljusad i Photoshop. Här kan ni se den i 100%. Brusigt värre, men det gör ingenting! :)
 
 
 
Vitbalansera
Glöm inte att ställa in vitbalansenglödlampa eller lysrör i kameran om du fotograferar i lampsken. Annars kommer bilderna att bli väldigt gul-röda och det är inte så himla snyggt :)
 
 
 
Inse att bilderna aldrig kommer kunna bli som de blir på dagen
De bilder som man tar när det är mörkt kommer att bli mörka. Det kommer inte att gå att urskilja vad som finns i skuggorna och färgerna kanske inte direkt är helt kalas.. men det är just det som är charmigt med mörkerfoto. Att det blir lite brusigt och lurigt. Tycker själv att det är ett ypperligt tillfälle att vara lite kreativ.
 
DU KAN:
» Leka med siluetter
» Leka med lampor
» Utnyttja skyltfönster, ljuslyktor, strålkastare etc som ljussättning
 
 
 
Leka med siluetter: Man behöver inte alltid se alla detaljer, det kan bli väldigt maffigt ändå... :)
 
En till siluett mot något som lyser där borta i bakgrunden (det måst inte alltid vara solen eller månen!) :)
 
Leka med lampor: Här ville jag pricka in när min blinkers på bilen lyste, samtidigt som en bil körde på vägen.
Tycker det är fint med allt stadsljus i bakgrunden också - ju mer lampor desto bättre ;)
 
 
Med lite skyltfönsterljus blev det en mycket bättre bild den där Blogawards-kvällen! :)
 
 
 
Använd det överlägset bästa Photoshop-verktyget
Shadows (skuggor) i Camera Raw (och Lightroom). Say no more. Kan inte leva utan detta reglage, som lättar upp igensvärtade skuggor på ett kick! :)
 
 
Ytterligare ett alternativ är att fotografera med extern blixt, men det har jag redan ett helt inlägg som handlar om - läs det här! :D
 
 
Gilla det här inlägget om du vill göra mig extra glad :-*
42 kommentarer

Daniel Wellington

 
 
 
 
 
 
Daniel Wellington hörde av sig och ville visa upp sina klockor i min blogg och jag ba yeah! Jag älskar deras klockor, så sjukt snygga! Så här kommer första klockan, som jag för övrigt hade en väldigt rolig stund med när jag fotade de här bilderna. Ni ser på tiden på de båda bilderna att jag höll på ett ganska ordentligt tag med att styla, hitta rätt vinkel och utsnitt; det tar tid att fotografera! Men det är meditativ tid när det gäller den här typen av bilder. Gillar att stå där och pyssla och peta några millimeter på de olika dekorationerna, fundera över vilket skärpedjup som blir snyggast och sätta upp en diffusor för fönstret, för att få det bästa ljuset. Här kan ni se en behind the scenes-bild från när jag fotade den sista bilden! :)
22 kommentarer