full screen header

Recension: Tamron AF 45/1,8 SP DI VC USD

I samarbete med Focus Nordic
 
 
Den här månaden fick jag en tidig julklapp som jag är riktigt hypad över! Nämligen ett av Tamrons nya objektiv,
Tamron AF 45/1,8 SP DI VC USD. Som vanligt har Tamron rätt krångliga beteckningar, så jag ska förklara:

AF = Inbyggd autofokus    SP = Super Performance    DI = Passar även fullformat    VC = Bildstabilisator (!)    USD = Tyst och snabb autofokus
 
Jag har varit i stort behov av ett porträttobjektiv i snart två år, så glädjen var ju fördubblad när det var just ett 45mm som jag kunde välja att testa! Nu har jag haft objektivet i två veckor och det är det enda objektiv som jag har fotat med under den här tiden.
 
 
Det bästa med objektivet är att:
- Det har inbyggd bildstabilisator, vilket motverkar skakiga bilder när man fotar i sånna här snölösa och mörka vintertider.
- Det är vädertätat, vilket jag tycker är otroligt viktigt, då jag vill kunna ta fram kameran när det är fuktigt ute, utan att vara rädd.
- Det är tillverkat i metall, vilket är mer hållbart och jag älskar känslan det ger till min fullformatskamera.
- Det har snabb autofukus, fin och mjuk oskärpa och är riktigt, riktigt skarpt!
- Kort närgräns på 30cm
 
 
Det här objektivet är definitivt ett pro-objektiv. Det enda negativa jag har noterat är att det blir mycket färgblödningar (kromatisk aberration - det blir en lila/grön/blå/röd kant precis i skarven mellan delar i bilden där det är mycket kontrast), vilket jag inte är van vid med de andra objektiven jag har i min kameraväska. Dock vet jag att Canons dyraste L-objektiv också färgblöder mycket (kanske till och med mer?), så det kanske är en grej med lyxiga objektiv? Haha... Det är hur som helst enkelt att bli av med om man vet vart man ska klicka i Camera Raw (måste göra ett inlägg om det!) :)
 
Nä, men jag är skitnöjd! Objektivet har presterat superbra både under studiofotografering, resa till Gotland och vanliga vardagsbilder hemma.
Tusen tack Focus Nordic! Det här objektivet har en given plats i min kameraväska och kommer hänga med på många plåtningar framöver :)
 
Objektivet finns till Canon, Nikon och Sony A.
 
 
Testbilder:
 
 
 
 
 
11 kommentarer
Maja

Märker du någon större skillnad från ett 50 mm objektiv? Letar efter ett objektiv som är lite mer vidvinkel än mitt 50 mm men utan att få fisheye effekten :)

Svar: Nej inte direkt, det är för liten skillnad :) skulle kolla på ett 28mm eller 35mm istället :D
Elin Kero

Lisa

Åh nej, vad köpsugen jag blev nu!! =D

Fredriksson

Sedär ja, då väcktes köplusten oxå så här i jultid:) Ser ju faktiskt riktigt bra ut och jag letar efter ett porträtt objektiv. Köpte precis en ny kamera så får avvakta men ska ha detta i tanken när jag ska köpa. Tack för tips!
Fö var det verkligt julig och fin bild på dig med röd mössa.:)

Svar: Ja, kan verkligen rekommendera det :D Och tack så mycket! :D
Elin Kero

Jasmine

Så många fina bilder! De på dig är verkligen charmiga. :)
Kram

Isabella [ Fotografi ]

Åh hade du inte kunnat berätta om hur du förvarar dina bilder, hur då håller dem sorterade och använder du något annat program för det (förutom Bridge)? Samt har du allt på datorn eller på externa hårddiskar och hela det köret, hade varit intressant att läsa lite om. Jag själv är ju sämst på att se till att föra över bilder till den externa hårddisken samt att sortera bilderna... och rensa dem, hu! ^^

Svar: Jag kör på samma metod som 2012, då jag skrev detta inlägget :Dhttp://nevnarien.se/2012/may/hur-jag-sparar-mina-bilder.html
Elin Kero

Alexandra

"Det är hur som helst enkelt att bli av med om man vet vart man ska klicka i Camera Raw (måste göra ett inlägg om det!)"

- Yes, please! :)

När Annie fotograferar i Kalifornien

Åhh jag har kikat runt på någonting mellan 35-50 till min kamera :-D Det här var ett superbra tips!! Lääängtar tills jag får mina pengar, då klcikar jag hem ett sådant!

Svar: Gört! Du kommer inte bli besviken! :D
Elin Kero

Karin

Har kikat in på din blogg då och då i flera år. Älskar dina bilder! Du är en stor inspiration till mitt eget fotande. :-)

Svar: Men åh tack så mycket!! :D :D
Elin Kero

Jessica

Älskar att läsa dina recensioner! Jag har ett Sigma 50mm f/1.4 Art som nästan alltid sitter på kameran. Den tycker jag har väldigt lite färgblödning, men jag hade det billigaste från Canon tidigare så det är klart att det blir stor skillnad ;)

Svar: Men vad roligt! Jag var inne på det objektivet först, men så dök detta upp! Supernöjd :)
Elin Kero

Iselin Renée

Kjempe fine bilder :)

Aleksandra

Hej Elin!

Grym blogg, har följt dig sedan starten. Jag fotar med en Canon 1100D, den är rätt gammal och jag har nu ett Sigma 50mm fastobjektiv. Nu är jag ute efter ett objektiv som jag kan ha mer till vardag. Något jag helt enkelt kan ta med vart som helst och kunna fota nära en person utan att behöva backa osv som jag behöver med 50mm. Har du några tips?
Fick även höra från en kille på elgiganten att min kamera är för gammal för de nya objektiven, vet inte ifall det stämmer eller ej.

Kram

Svar: För gammal? Vad är det för shit... Haha... De är ju ute och cyklar som vanligt... xD Det bästa är att fråga på en renodlad fotobutik som Scandinavian Photo eller Cyberphoto :) Jag tycker att det är jättesvårt att rekommendera till andra - det finns så himla mycket objektiv och så många som är nya som jag dessutom inte har någon koll på finns. Så skulle verkligen rekommendera dig att kontakta ovanstående, så får du bättre hjälp! Kram! <3
Elin Kero