full screen header

Flammande FjädernHär är vi nu
två år senare. Vinden river i håret, Vänern är lika frostig som förr och vägen lerig. Kallt så det isar i luften, men ändå är det vår och den kom en månad tidigare denna gång.
Trädet på den översta bilden är samma som trädet i mitten här. Tre är också siluetterna i sanden. Vi håller alla våra kameror hårt, trots att händerna stelnat av kylan. För vi vet hur besvikna vi skulle bli, om vi missade att föreviga varje överjordiskt vackert ögonblick från denna solnedgång.
Jag ligger på mage i sanden ända tills solen försvunnit bakom horisonten.

Först då säger vi adjö. Svalnäs, vi ses igen till sommaren!
PS. Någon som har snö kvar där ni bor?
150 kommentarer

Ta bättre bilder i mörker

 
Fotografera när det nästan är mörkt.
Många frågar mig hur jag kan ta så fina mörkerbilder. Det största trixet är väl att inte fota när det är kolsvart, utan bara nästan mörkt - i alla fall när det gäller utomhusbilder. Jag fotar väldigt sällan när det är så mörkt att det skulle kunna vara natt, utan bara så länge som himlen fortfarande är (mörk)blå.
 

Samtliga bilder fotade efter att solen precis gått ned och himlen fortfarande var blå.
 


Använd stativ
Vill du ändå fota i helmörker, så krävs det stativ.
Varför? För att bilden inte ska bli helt svart, behöver du få in mer ljus i kameran. Ett alternativ är att höja ISO, men du vill förmodligen inte att bilderna ska se helt sönderfrasade ut som den här, så därför skippar vi ISO och förlänger istället slutartiden. Längre slutartid kräver att du håller kameran still, så därför behöver du stativ - du klarar inte att hålla kameran helt stilla i en sekund eller mer - resultatet blir bara såhär ;)
> Läs mer om ISO & Slutartid här.
> Ställ in kameran på läge TV eller S (beror på märke), så väljer du själv slutartid och ISO.

Detta fungerar bra på saker som är stilla, men mindre bra på tex. människor/djur.
 

Så mörkt var det i rummet och så ljust blev det med kamera på stativ, lägsta ISO och 4sek slutartid.

 
 
Höj ISO
ISO är som sagt inte så roligt om bilderna blir helt förstörda, men så länge som man fotar i det som jag klassar som "nästan-mörker" och man inte använder högsta ISO, så är det ett alternativ om man inte har ett stativ i närheten. Dessutom kan kornighet ge lite speciell stämning i bilden, som jag kan tycka är rätt fint ibland :)

Hur högt ISO din kamera klarar av är väldigt olika, det bästa är om du testar den med olika ISO-tal inställda och granskar dem i datorn - det gör att du vet hur högt du "kan gå" när du väl står där ute och funderar på vilka inställningar du ska ha.
> Läs mer om ISO här.


Bilder jag fotat med hög ISO. Inomhusbilderna har jag "räddat" i Photoshop, men på bilden på Ada (katten), som är tagen mitt i natten i somras, så ser man att färgerna är förstörda och att den är väldigt brusig.

 
 
Efterbehandla!
Rädda en bild genom att göra brusreducering - i tex. Camera Raw, Photoshop CS eller Lightroom (klicka på länkarna för att se hur, jag tror att det finns i Photoshop Elements också - under fliken Filter).

Man kan även justera färger som uppträder konstigt i mörker med hjälp av ett verktyg som heter Selective Color/Selektiv Färgförändring - du hittar det under Lager > Nytt Justeringslager > Selektiv Färgförändring eller Layer > New Adjustment Layer > Selective Color i Photoshop CS. Jag uppmanar er att testa er fram med det verktyget - dra i reglagen och se vad som händer! :)

 
Före och efter "Selective Color"-färgjustering (främst i röd, gul, magenta, grå och svart-reglagen).PS!
Glöm inte att ställa in vitbalansenglödlampa eller lysrör - bilder i mörker har nämligen en tendens att bli väldigt orange-röda, eftersom man oftast fotar i ljuset från lampor, som är väldigt varma i sin ton.

Ps. Det här inlägget började jag på för 2,5 månader sedan.
Det talar ganska mycket för hur pepp jag är just nu ;)
60 kommentarer

Middag på gamla vänners visFinns det någonting mysigare än att hänga i tjej-gäng?
Vi var fyra personer som hängde tillsammans på gymnasiet, men sedan jag flyttade till Jönköping har det inte blivit mycket sånt. Goda vänner finns det gott om, men inte det där gänget. Därför är det väldigt fint att fara till Göteborg i helgen, för där finns de - tjejgänget.

Vi hade en underbart mysig kväll på Jalla Jalla. Promenaden dit var kall och blåsig i mörkret, därför var det lite extra skönt att komma in på den lilla medelhavsresturangen med dämpad belysning och häftig inredning.
Kan bara säga som så här: Om du bor eller har vägarna görbi Göteborg - ÄT DÄR (här finns adress mm)! Sjukt mysigt och sjukt god mat! Tog en Lahme Mishvie, som var det godaste jag ätit på väldigt länge.

Mm. Tack min finaste vän HP för en underbar helg, trots att solen inte ville lysa på oss! ;)
31 kommentarer