full screen header

Borgholm Slottsruin I


Samtliga bilder fotade av Erik, med Sony NEX-5 + 16/2,8 + "Ultra Wide"-konverter.

Idag besökte vi Borgholms Slottsruin på Öland!
Jag har varit där en gång förrut, men det var nio år sedan och jag var tydligen inte alls lika historiaintresserad som nu, för jag minns inte att jag tyckte att det var någonting speciellt.
Den här gången sprang jag omkring under hela vistelsen och var över-exalterad. Erik gjorde lite narr av mig, för att jag tyckte att allting var så "häftigt, "helt fantastiskt", "spännande" och "mäktigt" hela tiden. Men det var det ju!

Det går inte att beskriva den överväldigande känsla som jag får på sånna här platser.
Det är någont av det bästa jag vet. Att tänka på att "personer från svunna tider har vandrat här". Tänka på hur fina kläder de hade, hur vackert allt såg ut när det inte var förfallet. Fundera över deras liv och deras tankar. Hur de hade det. Vad de kände...

Historia var det enda teoretiska ämnet i skolan som jag hade lätt för.
Väldigt lätt för. Jag hungrar hela tiden och fortfarande efter kunskap. Jag vill veta allt om forna kungar och krig. Om vackra byggnader och personer som utmärkt sig.
Jag känner mig som några arkeologer jag såg på film en gång. Som blev helt galna när de hittade nya historiska fynd från medeltiden. Hade jag varit arkeolog hade jag varit likadan. Och även fast någon annan redan grävt upp allting, så blir jag nog ändå lika överväldigad när jag ser saker från förr.

Och så börjar jag tänka igen... på hur det var.. för flera hundra år sedan.... just på den här platsen....
74 kommentarer
Mats

Var kossorna utanför murarna och betade? Det var dom när vi var där för ett par veckor sen, helmysigt. :)

Jennie

Åh vad fint det var med "ultra wide"! :)

S |FOTOBLOGG|

Fin heder Elin :)

Everlasting

Jag har en liknande fascination med historia, från medeltiden och tillbaka. När jag var yngre valde jag mellan tre drömyrken: marinbiolog, arkeolog eller astronom. Ibland funderar jag över om jag hade gillat att vara arkeolog bättre.

Ida

Härliga bilder :)

Therese

Åh, vad fint!! Gamla slott och ruiner är det bästa som finns! Måste åka till Skottland eller Frankrike nån gång och besöka en massa slott :)

Fast man blir ju lite illa till mods när man läser gamla "rättegångstexter". Skära av nån örat och bränna huden för att ha snott några bröd..

PS!

varför blev du inte arkeolog då ? :)

Mikaela

där har jag varit många gånger vist är det mysigt där ? :)

Therese

Sv: så länge man var rik så var det väl lugnt ;)

Nej, vad typiskt! Hoppas ni kommer iväg nån gång iaf!

Emelie!

åhh! där är så himla mysigt! Vi åker alltid dit där varje sommar!!

Fanny

Sån kan jag också bli när jag kommer till sånna platser, fundera över alla människor som varit där på samma plats fast långt tillbaka i tiden liksom (:

Särskilt när vi var på koncentrationslägrena och dödslägrena i Polen, och inne i gaskammaren... Fast det var inte lika roligt förstås, mest hemskt ;/

Anni

Vill rekommendera Stockholm Ghost Walk om du inte redan gått den :) Jag gjorde det för ett par veckor sedan, en guidad tur lite utöver det vanliga i gamla stan. Mycket om blod och mord och finurliga saker man inte visste innan!

Guiden har lång svart kappa, käpp och hög hatt. Bara det liksom.

(låter som världens reklamkommentar men det är det inte haha, jag tyckte bara det var så himla bra!)

Ellinor - ellinorljung.webblogg.se

Nu när du säger det så är det ju riktigt spännande ju!

Fin header du gjort :)

Rebecca!

Häftiga bilder!! :)

Hoppas du haft en asbra dag! :) KRAM

Hanna

Din blogg är jättefin och jag älskar dina bilder!Kikagärna in på min blogg ;)

Jenna

Åh, där var jag för någon vecka sedan! Gick en guidad tur, och det var väldigt intressant! :D

- | | Carro | | -

YEY, ÖLAND :)

vill dit nu igen och återuppleva alla gamla minnen man har därifrån :)

Casowa

Ser jätte fint ut där! Nu vill jag dit ännu mer bara för det, haha.

Och jag kan inte göra annat än att hålla med om alla känslor och tankar man får då man går runt på fina platser som stått på sin plats under så pass lång tid som många har. Jag älskar det, dock ångrar jag att jag inte gjorde det 2005 då jag besökte någon riktigt maffig borg på västkusten... Skulle gärna åka till den igen och gå upp i det där tornet som jag aldrig vågade mig på att göra (av någon anledning fick jag för mig att jag var höjdrädd, även fast jag bara är det inomhus när jag har huvudet nära taket).

Maria

Har varit där :D Otroligt häftigt ställe :D

katjaa

Coola bilder! Häftigt ställe ;)

Annie

Är du i Göteborg någongång SKA du besöka Bohus Fästning! Så himla maffig och vacker, trots att mycket tyvärr gått förlorat. Men vilken känsla den inger, högst uppe på sin kulle. Bohus Fästning ligger i Kungälv en mil utanför Göteborg. Själv växte jag upp i dess skugga... kanske det är därför jag blivit så förtrollad av historia. Och vad känns häftigare än maffiga borgar eller gamla slott, där känslan av historian fortfarande finns bevarad i varje sten?

Annika

Där mina föräldrar bor finns en gammal ruin. Om jag inte minns fel hade Magnus Ladulås något med den att göra. Det är förvisso bara en liten gräskulle men du skulle säkerligen bli alldeles överväldigad, haha.

Själv tycker jag det är aaaaaaastråkigt att gå runt i gamla borgar och skit. Ruiner är lite roligare, det känns inte lika turistigt :)

Annie igen!

Det är föresten medeltidsdagar på Bohus Fästning helgen den 22-23-24 Juli... En av Sveriges största årliga. Gå dit någon gång :-) DÅ lever Borgen upp!

Annster

Så fint där! Jag har dock aldrig varit ett fan av historia i skolan, men mer i verkliga livet. Du vet besöka platser. Böcker säger inte mig så mycket, som det gör att uppleva en gammal plats på riktigt. Haha kom ihåg att jag köpte en senap där som var gjort på kanonkula, enligt ett gammalt recept ;p

kurdisk muslimsk tjej <3

:D <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

:D Jag älskar din header<3 söööt:)

:D Historia är intressant !

fina bilder <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

:D Historia är coolt !

:D

:D <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

M I K A E L A

du borde åka till Dubrovnic i Kroatien. Det är en supergammal stad, och en del av den ligger innanför en stor mur, som går som en stor cirkel runt hela staden. Staden har överlevt krig och andra hemskheter, helt fantastiskt är det! Jag har lite bilder här:

http://bjarvemikaela.blogspot.com/2011/04/kroatien.html

David

Coola bilder! Jag trodde först att det var ett fisheye objektiv! Arkeologer hittade ett skepp från 1300-talet i Östersjön idag... inte långt ifrån Öland! :)

Kan det bli som Vasa skeppet nån dag? Hoppas det!

Fin text och fina bilder!

Sandra

Sjukt vackra bilder!

Är nästan likadan som dig. När jag går i skogen så tänker jag ofta på ryttare som har passerat just på den här platsen, även när jag kollar på bilder på gamla byggnader sätter fantasin igång! :-)

Elin, din blogg är helt underbar, DU är helt underbar! Du är så otroligt poetisk och fantasifull!

Jag önskar dig en fortsatt bra resa genom Borgholm :-)

//Sandra <3

Maja

Vilket perfekt ställa att fota på :)

Anonym

Bra dag ? :)

Charlotta

Haha sådär kan jag också bli! Men jag tänker mest att: på det här golvet som jag tittar på kanske satt en annan människa för 500 år sedan och tittade på samma sak som jag.

Det är häftigt med historia!

Charlotta

Hej hej! Jag har precis fått mina första promarkers men insåg att jag inte har hudfärgat! Vart beställer du dina pennor? Jag beställer på inframescrapbooking men där är frakten typ 100 spänn!

Suuuuupertacksan för svar :-)

sevendaysaweek

och historia var det jag hatade i skolan ;)

Jenny

Läs en kurs i historia på universitetet kanske? ;)

Jenny

Läs en kurs i historia på universitetet kanske? ;)

Sarah

Var där förra året. :)

katarina

Varför inte besöka Malmöhus slott där Mary Stuarts 3:dje make James Hepburn Earl of Bothwell satt fånge i 4 år. Har du tur så kan man få gå ner till de gamla fängelsehålorna.

Rita

Jag älskar verkligent din blogg :)

T O M I K O

Åhå, där har jag också varit! Det är så coolt med gamla slott, jag älskar det haha

emelie

kul att du är här på öland :D

tina

Jag tycker alltid att det är spännande att se så gamla och fina platser, trots att jag inte är speciellt historieintresserad. Men det är något visst med att få se hur det såg ut..

Fotograf Annie

Åh vad roligt, dit skulle jag också vilja åka. Det är verkligen häftigt att tänka på "här har personer för flera hundra år sedan gått". :)

A L V A ♥

Du tar jätte fina bilder :)

och jätte fin blogg också :)

F O T O G R A B B E N

ska bli kul att besöka det nästa vecka! :)

Moa

Har också varit där!

elsi

jättefina bilder:)tänkr med så när ja åker till gamla sånna ställen

Jess

De fyra gånger jag besökt Notre Dame i Paris får jag samma känsla, kan gå runt där i evigheter och bara ta in känslan. Mäktigt är ordet!

becca

Snygg bilder han tog!

n i k o n s p h o t o ♥

Sv: Va synd att jag inte kunde komma in till Kalmar ! :( Usch, ville ju träffa dig! :)

Maria

Tävling på bloggen!!♕♕♕

Vinn en valfri design!

www.marianemethh.blogg.se

ALICE

så fint!

Elin [ n e v n a r i e n ]

*

*

*

DAVID: Jaa! Läste det! Så häftigt! :D

*

*

*

Camilla

åh, det här gillar jag och ja, Kalmar är en väldigt charmig och mysig stad. Vilka bilder, tack för inblicken.

Fanny Sjölén

Haha, jag tänker typ likadant :)http://www.dn.se/kultur-noje/coca-cola-forbrukar-livsviktigt-dricksvattenLäs artikeln. Coca-Cola-bolaget stjäl fattiga människors vatten och förorenar det lilla vatten som lämnas kvar. Hoppas att du sprider detta vidare och slutar att dricka drycker från Coca-Cola (Coca-Cola, Fanta, Bonaqua osv).Tack! :)

Waneleha

Jag kan tipsa dig om ett ställe på västkusten som ligger utanför Marsstrand, om du gillar slottsruiner. Minns tyvärr inte vad exakt det hette.(Har för övrigt hittat hit genom min dotter och läst här då och då.)Ha´ en fortsatt trevlig helg!

//

Waneleha

Sökte lite snabbt och fann namnet på fästingen i Marsstrand www.marstrand.nu Carlstens fästing från 1600-talet.//

Li

Så fina bilder, det är jätte vackert där!Kram

Ellen fran Finland

Om du gillar slotts ruiner, kom till Finland till Raseborgsslott. Super spännande, har själv varit där redan flera ganger men är alltid lika fachinerad. :)

Maja

Hälsa Erik att bilderna är otroligt klatschiga, ett sånt objektiv ligger högst på önskelistan just nu!

Bernhardina

Åh vad underbart, jag älskar gamla hus/slott/ruiner! :D och historia är lätt favoritämnet, delar din fascination av området! Favoritepokerna är helt klart antiken och upplysningstiden, diggar medeltiden och framåt ♥

-e

hej! tycker du att det är konstigt att bli lycklig bara för att killen man gillar puffar en på fb? ;-)

Julia

Åh, vad kul! Jag är precis likadan, om inte värre!

Bernhardina

Ja, visst är det något med den tiden som är fascinerande! Renässansen är jätteintressant, jag tycker verkligen om konsten från den tiden - och just det att antikens kultur och filosofi föddes på nytt.. och det var ju verkligen grunden till upplysningstiden om man tänker på boktryckarkonsten! ^^

Felicia [G A R G A L W E N]

Är också väldigt intresserad av historia. Tycker det är så intressant att läsa om saker som hänt förr. Riktigt fina bilder! ^^

Fotoemilia

Oj om jag hade varit lika intresserad av historia i skolan. Det var det värsta ämnet jag visste och jag hade typ IG hela tiden, hehe :D

Fanny Jäderfeldt

Åh, där var jag förut, det är jätteroligt att fotografera med ljuset som finns igenom springorna när man går in i olika gångar, här är en av bilderna http://cdn06.dayviews.com/62/_u4/_u7/_u6/_u2/_u0/u476202/38746_1251395219/Nu_kommer_blider_fran_Oland_Jag_lekte_med_ljus_fran_ett_fonster_i_en_borg_Stefan_fick_vara_modell.jpg =)

Så om du ska dit nån mer gång borde du testa det!

Tinefis

Hej,

hittade precis till din blogg och har kollat runt lite.

Mycket fint att se på och intressant läsning.

Kul jobb du verkar ha!

Härligt med historia runtom sig och fina bilder på slottsruinerna.

Nu ska jag kolla vidare. =o)

saga

Du borde besöka staden Pompeji i Italien, var där för några dagar sedan och det var verkligen fantastiskt och mäktigt! :)

malin

vilka vackra bilder!

Gaymasen

Maffigt! Jag är lite likadan. Jag söker inte kunskaper på så vis. Men när jag väl besöker platser som dessa blir jag som uppslukad av all historia. Får upp massa bilder och tankar hur det var där förr och allt. Lovely! :)

TOVE GUSTAFSSON

åh de e så himla roligt att besöka gamla slott och byggnader! Historik är typ bäst! Medeltiden är en favorit! :D

alice

var också just där för bara typ en månad sen, väldig häftigt

Historia-bloggen av donnasandra

Himla trevliga bilder! Historiska utflykter är ett stort intresse för mig, kanske därför jag blev historialärare? :-P

Frederik

Det är otroligt intressant och lärorikt när man upptäcker historiska platser i sin närmiljö. Ännu bättre när man gör det genom kameralinsen och på så vis får en fotografisk utmaning också. Ett exempel från i somras: http://www.fretefoto.com/index.php/8-eko-fran-andra-varldskriget